Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2008

Μία Μήδεια σαν άπλετα φωτισμένο άγαλμα στο μουσείο

«Αν δεν αρέσει στο κοινό αυτό που ετοιμάσαμε με τη "Μήδεια 2", φταίμε εμείς οι καλλιτέχνες. Και αυτό είναι δύσκολο να το πει κάποιος που έχει δουλέψει όσο εγώ για μια παράσταση. Βέβαια, δεν υπάρχει δικαιολογία. Είχαμε τη δυνατότητα να κάνουμε πρόβες με στημένο το σκηνικό, εκπαιδευτή για τους ερμηνευτές και άπλετο χρόνο» έλεγε χτες ο Δημήτρης Παπαϊωάννου. Την ώρα που λίγα μέτρα πιο πέρα, μπροστά στα ταμεία του θεάτρου «Παλλάς» κόσμος σχημάτιζε ουρά για τη «Μήδεια 2» που ανεβάζει στις 3 Οκτωβρίου. Τα εισιτήρια για τις πρώτες 20 παραστάσεις (πάνω από 24.000!) έχουν ήδη εξαντληθεί, ενώ η «Μήδεια» παρατείνεται για άλλες 20.
Δεκαπέντε χρόνια μετά την πρώτη φορά που καταπιάστηκε η Ομάδα Εδάφους με τη «Μήδεια», ο Δημήτρης Παπαϊωάννου κοιτάζει εκ νέου την παράσταση και την ξαναδουλεύει με ολοκαίνουργιο καστ. «Η ωρίμαση της παράστασης οφείλεται στους ηθοποιούς» λέει ο σκηνοθέτης- χορογράφος για τη «Μήδεια 2» που άνοιξε το φετινό Φεστιβάλ Αθηνών, εκπροσώπησε την Ελλάδα στις πολιτιστικές εκδηλώσεις του Πεκίνου και θα παρουσιάζεται στη σκηνή του «Παλλάς» από τον Οκτώβριο. «Μια βόλτα μου στο Αρχαιολογικό Μουσείο με βοήθησε στην ανάπτυξη της παράστασης. Αγκαλιάσαμε τις φιγούρες με το διάχυτο φως που φωτίζει τα αγάλματα σε ένα μουσείο» εξηγεί ο Παπαϊωάννου. «Την καινούρια μουσική για τη "Μήδεια", σε διάλογο με οκτώ όπερες του Μπελίνι, την έφερε ο Coti Κ. Καλωδίωσε το σκηνικό και έβαλε μικρόφωνα στους ηθοποιούς, ώστε το μουσικό τοπίο να προκαλείται από τις κινήσεις των σωμάτων στον χώρο». «Ασχολήθηκα με τον χορό, για να προτείνω απλές πτώσεις σε αργή κίνηση. Έτσι και στη "Μήδεια 2" αρνήθηκα να χρησιμοποιήσω ένα παραδοσιακό, χορευτικό λεξιλόγιο» λέει ο σκηνοθέτης. Επέλεξε τη χορεύτρια Ευαγγελία Ράντου για τον πρωταγωνιστικό ρόλο και αποφάσισε να ξανασυνεργαστεί, μετά το "2", με τον Άρη Σερβετάλη. «Η ερμηνεία της "Μήδειας" είναι μια επώδυνη και συνάμα θαυμάσια διαδικασία για μένα. Προσπάθησα να αντεπεξέλθω στις προσδοκίες του σκηνοθέτη και να βρω τον δικό μου δρόμο» εξήγησε η Ευαγγελία Ράντου.

Από τις 3 Οκτωβρίου στο «Παλλάς» (Βουκουρεστίου 5, τηλ. 210-3213.100). Προπώληση στα ταμεία του «Παλλάς», στο Fnac, στο Ρublic, στο τηλ. 210-8208.181 και στο http://www.elthea.gr/. Τιμές: 100, 80, 70, 55, 50, 40 και 20 ευρώ.

Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2008

Η πρώτη ημέρα του Φθινοπώρου

Ο κύκλος των εποχών, στριφογυρίζοντας, μας έσπρωξε απ' το καλοκαίρι προς το φθινόπωρο, γλυκιά μελαγχολική διάθεση με έμπνευση και ηρεμία στολισμένη.



Φθινόπωρο
Στα φθινοπωρινά ξέφωτα
φθίνω στους κήπους με τις γαζίες
σιωπηλός ανοίγω τα χέρια μου στη βροχή
και βλέπω σκέψεις να ιριδίζουν
σ' έναν χλωμό ήλιο.
Σκαρφίζομαι παραμύθια
και ανακαλύπτω μαγικά κουτιά
στα δωμάτια που στάζουν όνειρα.
Γλιστρώ ντυμένος στον απόηχο μιας αγκαλιάς
σε οινωπές ερημιές, ερειπωμένος.

Με χέρια αδειανά ακολουθώ
χάρτινες βάρκες στα ρυάκια της βροχής,
επιστρέφω στην απορία μιας
σελήνης στο ξύλινο σπίτι με τις
ακακίες και την αρμονία των αισθήσεων.
Γνωρίζω τον απώτατο έρωτα
και περισυλλέγω τα θραύσματα της σιωπής μου.

Όλα θα πάνε καλά
όταν πέσει το τελευταίο καφεκίτρινο
φύλλοκαι το χώμα υγρανθεί αρκετά,
όταν τα χρυσάνθεμα γεμίσουν τα μαλλιά μου
τότε οι αισθήσεις θα ταριχευτούν σε λέξεις,
το φως θα βρει την υπερβατική του αξία
και το μακρινό ταξίδι στ΄ αμφίβολο φως
του δειλινού θ΄αρχίσει.

Μανώλης Ηλιάκης

Η 22α Σεπτεμβρίου είναι η πρώτη ημέρα του Φθινοπώρου για το βόρειο μισό του κόσμου.