Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2008

"Στιγμές που χορεύουν στο Φως": έκθεση φωτογραφίας του Γιάννη Βελούδιου

-
Ατομική έκθεση φωτογραφίας του Γιάννη Βελούδιου
με θέμα: "Στιγμές που χορεύουν στο Φως"
Ισόγειο Νερόμυλου – Πηγές Κρύας Λιβαδειάς
Εγκαίνια Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2008 , ώρα 18.30
Λειτουργία έκθεσης: 22-26 Οκτωβρίου από 18.30 έως 21.00
Σάββατο – Κυριακή: 11.00 – 13.00 & 18.30 – 21.00
-
Ας το θέσουμε έτσι

Κλείνοντας το ένα μάτι πίσω από τη φωτογραφική του μηχανή,
ο Γιάννης Βελούδιος μπορεί και για να αποφύγει το μισό έστω της απάτης
των φαινομένων, καταγράφει τρία χρόνια τώρα επιλεκτικά στιγμές και λεπτομέρειες που εξέχουν από το σύνορο του χρόνου.
Χορός και όργανα και σώματα ντυμένα στα χρώματα της παράδοσης
(το δίλημμα τι να πρωτοδιαλέξεις από το άπειρο υλικό, που να αδικεί λιγότερο όσα θα μείνουν στην αφάνεια) το θέμα της έκθεσης, στην πρώτη του αυτή συλλογή
με το φλύαρο τίτλο:

"Στιγμές που χορεύουν στο Φως"

Κι είναι το μάτι που πάλλεται κάτω από την επιδερμίδα των πραγμάτων και
η κραυγή των εικόνων, που έρχονται από το μακρινό άλλοτε , που αναγεννιώνται και ξαναπεθαίνουν στη στιγμή .
Κι είναι η αγάπη για το όργανο και τον οργανιστή και το σώμα που ορχείται στην υπαγόρευση του ρυθμού, η γραμμένη ψυχή στην έκφραση του προσώπου,
το ανακράτημα του ήχου ώστε που να συμπέσει με την κίνηση, στη "συνομιλία"
του μουσικού με τον προεξάρχοντα του χορού.
Κι είναι το λίκνισμα και το τσάκισμα κι ο ιδρώτας κι η αγωνία του πρώτου του χορού που εκτίθεται στον κίνδυνο της φιγούρας.
Κι είναι το παιχνίδι των χρωμάτων της φορεσιάς με τη φωτοσκίαση και το πάγωμα της κίνησης στην απεικόνιση, έτσι που ο ρυθμός να εισχωρήσει κάνοντας και ήχος, αν είναι δυνατόν, να ακουστεί μέσα από την εικόνα.
Κι είναι η εκστατική μέθη έτσι που τα σώματα να διαχέονται κάποτε στο χώρο μέχρι την ολοσχερή τους εξαφάνιση.
Κι είναι που, όταν δίνεσαι στην τέχνη της διάσωσης των στιγμών τόσο που
σε θερμαίνει η αγάπη για το θέμα που ξεχνάς πως είμαστε σκιές και πασχίζεις να πείσεις πως είμαστε φτιαγμένοι από κίνηση κι από φως.

Σύντομο Βιογραφικό:
Ο Γιάννης Βελούδιος γεννήθηκε το 1965 στη Λιβαδειά , όπου και κατοικεί. Αποφοίτησε από το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και εργάζεται ως μόνιμος Καθηγητής Φυσικής Αγωγής, στο 1ο Γενικό Λύκειο Λιβαδειάς.
Το 2004-2005 παρακολούθησε μαθήματα Καλλιτεχνικής Φωτογραφίας στο Ίδρυμα Καλών Τεχνών της Ι.Μ.Θ.Λ.
Το 2005-2006 παρακολούθησε μαθήματα Φωτογραφίας στα Ν.Ε.Λ.Ε. Ν. Ηλείας καθώς επίσης στο Φωτογραφικό Εργαστήριο του Γραφείου Πολιτιστικών Θεμάτων της Β/θμιας Εκπ/σης Ν. Ηλείας.

Έχει συμμετάσχει σε πολλές Ομαδικές Εκθέσεις της Φωτογραφικής Λέσχης Λιβαδειάς, της οποίας είναι μέλος και από το 2007 Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της.
-
Επιμέλεια κειμένων: Δημήτρης Σαλούστρος
-

Ομάδα ανάγνωσης για παιδιά από τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λιβαδειάς


Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λιβαδειάς πέρα από τις ομάδες ανάγνωσης για ενήλικους που λειτουργούν αρκετό καιρό, δημιουργεί δυο νέες ομάδες για παιδιά του Δημοτικού. Συγχαρητήρια σε όσους σκέφτηκαν να μυήσουν στον κόσμο του βιβλίου τα παιδιά. Το βιβλίο είναι αναντικατάστατο μέσο εκπαίδευσης. Η ηλικία που επιλέχθηκε είναι ιδανική, αν λάβουμε υπόψη ότι ο καταιγισμός των ερεθισμάτων του ψηφιακού κόσμου και της τεχνολογίας απομακρύνουν τα παιδιά από τον μαγικό κόσμο του βιβλίου. Όπως πληροφορηθήκαμε ήδη έχουν ενδιαφερθεί είκοσι πέντε παιδιά.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΛΕΒΑΔΕΙΑΣ

ΟΜΑΔΑ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

Το καλό βιβλίο είναι ένας όμορφος κόσμος, μια πηγή γνώσεων και ένα μέσο καλλιέργειας της σκέψης, του συναισθήματος και της φαντασίας. Η ανάγνωσή του αποτελεί μια ελκυστική περιπέτεια.

Έτσι φέτος στη Βιβλιοθήκη πρόκειται να λειτουργήσουν δύο ομάδες ανάγνωσης. Οι ομάδες αποτελούνται από μαθητές Α’ και Β’ τάξεων των Δημοτικών Σχολείων.

Τα παιδιά μέσα από το παιχνίδι και διάφορες βιωματικές δραστηριότητες θα μάθουν να διαλέγουν το καλό βιβλίο, να το απολαμβάνουν αλλά και να το κρίνουν.

Οι συναντήσεις θα γίνονται στο χώρο της Βιβλιοθήκης κάθε 15 μέρες.
Υπεύθυνη του προγράμματος είναι η εκπαιδευτικός κ. Χαρά Χαρχαρίδου.
-

Ποινική δίωξη για παρανομίες στη ΒΙΠΕ Θίσβης

-
ΠΗΓΗ: Συμπαράταξη Βοιωτών για το Περιβάλλον
Ποινική δίωξη άσκησε ο Εισαγγελέας Θηβών στην Ανώνυμη Εταιρία Διαχείρισης Βιομηχανικής Περιοχής Θίσβης για παρανομίες που έχει κάνει, ύστερα από καταγγελία της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου στη Βοιωτία.
-

Οι παρανομίες αυτές είναι:
  1. Η Καταπάτηση Δημόσιας έκτασης
  2. Η Καταπάτηση αιγιαλού και παραλίας και
  3. Η Κατασκευή αυθαιρέτων.

Το δικαστήριο θα γίνει στις 12 Νοεμβρίου 2008 στο Τριμελές Πλημελειοδικείο Θήβας και η απόφαση αναμένεται με ενδιαφέρον από τους τοπικούς παράγοντες και από τους απλούς πολίτες.

Η καταπάτηση Δημόσιας έκτασης δεν περιορίζεται στο τμήμα για το οποίο ασκήθηκε η δίωξη αλλά αφορά στην πραγματικότητα μια μεγάλη δασική έκταση του Δημοσίου, 1.850 στρεμμάτων, που είναι σχεδόν ίση με την έκταση που έχει απαλλοτριωθεί και έχει χαρακτηριστεί σαν ΒΙΠΕ. Μάλιστα στην καταπατημένη έκταση η κατηγορούμενη εταιρία έφτιαξε περίφραξη εμποδίζοντας τους κατοίκους και τους κτηνοτρόφους που από τα παλιά χρόνια είχαν πρόσβαση σ΄ αυτή. Έτσι η εταιρία διπλασίασε την ιδιοκτησία της.

Η καταπάτηση αιγιαλού αφορά την έκταση στους όρμους της Νούσας και Αγγελή, στο Βαθύ, όπου αποκλείονταν οι κάτοικοι της Θίσβης να έχουν πρόσβαση. Με τον τρόπο αυτό, παράνομα είχε δημιουργηθεί ένα μεγάλο γκέτο με συρματόπλεγμα, κάμερες, μέτρα ασφαλείας κλπ που περιέκλεινε την Σωληνουργία Κορίνθου, το παράνομο λιμάνι της Νούσας, το υπό κατασκευή εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής και άλλες βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Όμως, μετά την εκδήλωση-διαμαρτυρία που οργάνωσε η Επιτροπή Αγώνα των πολιτών της περιοχής στις 23 Αυγούστου 2008 στο Βαθύ, τα εμπόδια άρθηκαν, τα συρματοπλέγματα έπεσαν στην παραλία τουλάχιστον και ο κόσμος έχει πρόσβαση στη θάλασσα.

Μεγάλη εντύπωση έχουν προξενήσει οι καταγγελίες που έγιναν στη Δομβραίνα, μπροστά στον βουλευτή Βοιωτίας της ΝΔ κ. Μιχάλη Γιαννάκη, κατά τη πρόσφατη [20/9] συνεδρίαση του Συνδέσμου Δήμων για την Προστασία του Κορινθιακού, [ΣΠΟΑΚ]: Ότι η κατασκευή των αυθαιρέτων και παράνομων αυτών εγκαταστάσεων στην καταπατημένη περιοχή, έγινε από την εταιρία με χρηματοδότηση 2.000.000 ευρώ που αυτή πήρε από το Ελληνικό Δημόσιο και ότι παρουσιάζει μέλη του ΔΣ της εταιρίας ως παρόντα σε συνεδρίασή του ενώ είναι απόντα.

Παρόλα αυτά η εταιρία, που έκανε τα αδύνατα δυνατά για την ματαίωση της εκδήλωσης της Επιτροπής Αγώνα στο Βαθύ, είχε το θράσος να προσβάλει σαν παράνομη την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θίσβης που παραχωρούσε στην Επιτροπή Αγώνα τον χώρο στο Βαθύ για την εκδήλωση της 23 Αυγούστου.

Ένα αξιοσημείωτο, επίσης, γεγονός είναι η έλλειψη πολιτικής βούλησης της Νομαρχίας Βοιωτίας και της Περιφέρειας Στ. Ελλάδος για την εφαρμογή της απόφασης της Κτηματικής Υπηρεσίας Βοιωτίας, που έπρεπε να είχε γίνει με την αποβολή του καταπατητή, με την αφαίρεση των συρματοπλεγμάτων και την κατεδάφιση των αυθαιρέτων. Η έλλειψη αυτή πολιτικής βούλησης χαρακτηρίζεται από τους κατοίκους σαν υποστήριξη στις αυθαιρεσίες της εταιρίας.

Η Συμπαράταξη Βοιωτών για το Περιβάλλον και η Επιτροπή Αγώνα, θεωρούν ότι η δίωξη αυτή είναι δικαίωση των αγώνων των πολιτών και ότι τα αδικήματα για τα οποία διώκεται είναι μόνο μερικά από αυτά που έχει κάνει η εταιρία.

Καλούν όλους τους πολίτες να δυναμώσουν τον αγώνα τους και να ενισχύσουν τις Επιτροπές στα χωριά για την αποβολή του καταπατητή, για άμεση αφαίρεση όλων των περιφράξεων, για κατεδάφιση των αυθαιρέτων, για να υπερασπίσουν τον τόπο τους και τα νόμιμα δικαιώματά τους.

Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2008

Ηταν χαφιές ο Κούντερα;

Σοκ στην Ευρώπη: Ηταν χαφιές ο Κούντερα;
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΡΟΥΖΑΚΗ, ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Ξαφνικά, χθες, το όνομα του διάσημου Τσέχου συγγραφέα Μίλαν Κούντερα συνδέθηκε με μία από τις σκοτεινότερες στιγμές της Ευρωπαϊκής Ιστορίας. Σε ερευνητικό ρεπορτάζ-ποταμό, που δημοσιεύεται στο νέο τεύχος του τσέχικου εβδομαδιαίου περιοδικό «Respekt», παρουσιάζεται ως στυγνός καταδότης.

Ο δημιουργός του «Αστείου» και της «Αβάσταχτης ελαφρότητας του είναι» φέρεται το 1950, σε ηλικία 21 ετών, να κατέδωσε στην αστυνομία της Τσεχοσλοβακίας την κρυφή συνάντηση φοιτήτριας με τον νεαρό πιλότο και «φυγά» του Κομμουνιστικού καθεστώτος Μίροσλαβ Ντβόρατσεκ. Ο Ντβόρατσεκ συνελήφθη, καταδικάστηκε σε κάθειρξη 22 ετών, βασανίστηκε και στάλθηκε σε στρατόπεδο. Ο κορυφαίος Ευρωπαίος συγγραφέας με χθεσινές τηλεφωνικές δηλώσεις του στο τσέχικο πρακτορείο CTK αρνήθηκε κατηγορηματικά κάθε σχέση με την υπόθεση. «Μένω έκπληκτος για αυτό το πράγμα, για το οποίο δεν ήξερα τίποτε μέχρι χθες και το οποίο φυσικά δεν συνέβη». Χαρακτήρισε την είδηση «μυστήριο». Και πρόσθεσε: «Δεν υπήρχε καμιά πιθανότητα να καταδώσω έναν άνθρωπο που δεν γνώριζα. Δεν συνεργάστηκα, επίσης, ποτέ με την κομμουνιστική αστυνομία. Η μνήμη μου δεν μπορεί να με απατά, δεν ήμουν ποτέ μέλος της μυστικής αστυνομίας. Οι ισχυρισμοί του περιοδικού ισοδυναμούν με απόπειρα δολοφονίας ενός συγγραφέα».

Το δημοσίευμα υπογράφει ο Αντάμ Χράντιλεκ, υπεύθυνος των αρχείων της κομμουνιστικής περιόδου στο Ινστιτούτο Σπουδών για τα Ολοκληρωτικά Καθεστώτα. Ανακάλυψε την πληροφορία τυχαία, όταν το μάτι του έπεσε στο όνομα του Κούντερα σε έκθεση της αστυνομίας με την κωδική ονομασία 624/1950, προερχόμενη από τα αρχεία του υπουργείου Εσωτερικών. «Σήμερα γύρω στις 16.00 ο φοιτητής Μίλαν Κούντερα, γεννηθείς την 1η Απριλίου του 1929 στο Μπρνο, παρουσιάστηκε ενώπιον της υπηρεσίας μας για να αναφέρει ότι μια φοιτήτρια θα συναντούσε το βράδυ τον Μίροσλαβ Ντβόρατσεκ... Ο τελευταίος είναι λιποτάκτης από τον στρατό και την περασμένη άνοιξη είχε μεταβεί, παρανόμως, στη Γερμανία».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Κούντερα δεν γνώριζε προσωπικά τη φοιτήτρια που κατήγγειλε, αλλά μετέφερε στην αστυνομία πληροφορίες που είχε ακούσει από τρίτο άτομο. Ο Ντβόρατσεκ, που είχε εγκαταλείψει τη χώρα μετά την εγκαθίδρυση του καθεστώτος, είχε στρατολογηθεί στο Μόναχο από τσεχοσλοβακική μυστική οργάνωση που χρηματοδοτείτο από τους Αμερικανούς και επέστρεψε στη χώρα του παράνομα ως μυστικός πράκτορας.
Τραγικό πρόσωπο της ιστορίας είναι η Ιβα Μιλίτκα, η φοιτήτρια την οποία φέρεται να κατέδωσε ο Κούντερα χωρίς να την ξέρει. Η Μιλίτκα, που νιώθει ακόμη υπεύθυνη, αφηγείται στο τσέχικο περιοδικό ότι γνώρισε τον Μίροσλαβ Ντβόρατσεκ ως φίλο του νεανικού της έρωτα Μίροσλαβ Τζούπα. Οι δύο νέοι ήθελαν να γίνουν πιλότοι. Το 1947 μπήκαν στην Ακαδημία της Αεροπορίας. Το παιδικό τους όνειρο άρχισε να μετατρέπεται σε εφιάλτη τον Φεβρουάριο του 1948, όταν το Κομουνιστικό Κόμμα κατέλαβε την εξουσία. Οι εκκαθαρίσεις ξεκίνησαν αμέσως και στην Αεροπορία, αρκετοί πιλότοι εκδιώχθηκαν ως εχθροί του καθεστώτος και στάλθηκαν σε στρατόπεδα εργασίας. Γρήγορα οι διώξεις επεκτάθηκαν και στις τάξεις των σπουδαστών. Ετσι ο Μίροσλαβ Ντβόρατσεκ και ο Μίροσλαβ Τζούπα εκδιώχθηκαν από την Ακαδημία ως αρνητές του καθεστώτος. Αντιμέτωποι με το αδιέξοδο της κατάστασης, εγκατέλειψαν κρυφά τη χώρα για τη Γερμανία.
Ο Μίλαν Κούντερα θα εμπλακεί, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, σ' αυτό το κομμουνιστικό δράμα έρωτα και προδοσίας μέσω του φίλου του, σπουδαστή της Ακαδημίας Κινηματογράφου Μίροσλαβ Ντλασκ, ο οποίος ερωτεύτηκε την Ιβα Μιλίτκα. Η κοπέλα εκμυστηρεύτηκε στον Ντλασκ την κρυφή της συνάντηση με τον Ντβόρατσεκ. Εκείνος ενημέρωσε τον Κούντερα κι αυτός με τη σειρά του τό αστυνομικό τμήμα.

Οι τρεις εκδοχές της «προδοσίας»

Ο Ανταμ Χράντιλεκ προσπαθεί να αποσαφηνίσει τα κίνητρα της πράξης του Κούντερα. Οσοι φίλοι του Τσέχου συγγραφέα δέχτηκαν να μιλήσουν στο περιοδικό, δυσκολεύονται να πιστέψουν ότι ο Κούντερα θέλησε να καταστρέψει τη ζωή ενός ανθρώπου για ιδεολογικούς λόγους. «Αν και κομμουνιστής τότε, δεν ήταν από εκείνους που διψούσαν για αίμα», λένε. Στο δημοσίευμα εξετάζεται το ενδεχόμενο να το έκανε για να βγάλει από τη μέση τον ερωτικό αντίζηλο του κολλητού του φίλου. Ενώ μια τρίτη εκδοχή θέλει την πράξη ως εξιλέωση απέναντι στο κόμμα, το οποίο είχε πληροφορηθεί τις αρνητικές απόψεις του για το καθεστώς, διαβάζοντας την αλληλογραφία του.
Η σύζυγος, πάντως, του Μίροσλαβ Ντβόρατσεκ (ο ίδιος έπαθε πρόσφατα καρδιακή προσβολή) δήλωσε χθες στο Γαλλικό Πρακτορείο: «Δεν μας εκπλήσσει η πληροφορία. Ο Κούντερα είναι καλός συγγραφέας, αλλά δεν τρέφω καμιά ψευδαίσθηση για τον ανθρωπισμό του».
Να υπενθυμίσουμε ότι ο Τσέχος μυθιστοριογράφος ποιητής και δραματουργός Μίλαν Κούντερα εκδιώχτηκε από το Κομμουνιστικό Κόμμα το 1950 με την κατηγορία της αντικομματικής δραστηριότητας. Το 1956 ξαναμπήκε στο κόμμα απ' όπου εκδιώχθηκε και δεύτερη φορά το 1970. Το 1968 μαζί με αρκετούς ακόμα καλλιτέχνες, όπως ο Βάτσλαβ Χάβελ, συμμετείχε στην «Ανοιξη της Πράγας». Η σύγκρουση του Κούντερα με το καθεστώς είχε συνέπεια την απαγόρευση των βιβλίων του στη χώρα, ενώ του αφαιρέθηκε και η υπηκοότητα. Από το 1975 ζει στη Γαλλία, ενώ το 1984 έγινε και Γάλλος πολίτης.
Διάσημοι «συνεργάτες»

Για συνεργασία με το κομμουνιστικό καθεστώς και, κυρίως την Αστυνομία του, έχουν κατά καιρούς κατηγορηθεί κορυφαίοι συγγραφείς. Οι ανατολικογερμανοί Κρίστα Βολφ και Χάινερ Μίλερ ήταν, σύμφωνα με πολλούς, πράκτορες της Στάζι. Ο Ούγγρος σκηνοθέτης του «Μεφίστο» Ιστβαν Σαμπό κατηγορήθηκε ότι ως πληροφοριοδότης της Αστυνομίας την εποχή που σπούδαζε στη Βουδαπέστη. Οχι μόνο δεν το αρνήθηκε, αλλά το χαρακτήρισε «γενναία πράξη, αφού έσωσα με ψέματα και ανοησίες συμφοιτητή μου από σύλληψη και κρέμασμα».
-

Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2008

Συμπαράταξη Βοιωτών: Διαβεβαιώσεις χωρίς δεσμεύσεις, από τον όμιλο Μυτιληναίου

-
Η Συμπαράταξη Βοιωτών μετά την συνάντηση με τον Όμιλο Μυτιληναίου εξέδωσε δελτίο τύπου. Το δημοσιεύουμε αφενός γιατί περιέχει τις ερωτήσεις που έγιναν από τη Συμπαράταξη και αφετέρου γιατί αναφέρει ότι ο όμιλος δεν δεσμεύτηκε ότι στο μέλλον δεν θα επαναφέρει την πρόταση για κατασκευή λιθανθρακικού εργοστασίου.
Και μην ξεχνάτε υπογράψτε για την σωτηρία του Κορινθιακού εδώ

Διαβεβαιώσεις χωρίς δεσμεύσεις, από τον όμιλο Μυτιληναίου

Οι κοινές δράσεις Greenpeace και κινήσεων πολιτών της περιοχής του Κορινθιακού, που εξελίχθηκαν στη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, έκλεισαν με συνάντηση με τον κ. Μυτιληναίο και διευθυντικά στελέχη του ομίλου, που έγινε τη Δευτέρα 6/10. Στη συνάντηση πήραν μέρος, από τη Greenpeace ο διευθυντής της κ. Ν. Χαραλαμπίδης και ο υπεύθυνος για θέματα ενέργειας και κλιματικής αλλαγής κ. Δ. Ιμπραήμ, καθώς και εκπρόσωπος της Συμπαράταξης Βοιωτών για το περιβάλλον.

Οι εκπρόσωποι της Greenpeace και της Συμπαράταξης μετέφεραν την κατηγορηματική τους αντίθεση σε οποιαδήποτε σκέψη εισαγωγής του λιθάνθρακα στο ενεργειακό μείγμα της χώρας, αμφισβήτησαν το σενάριο των διογκωμένων ενεργειακών αναγκών, άσκησαν κριτική στο σχέδιο του νέου ενεργειακού σχεδιασμού, αντιπαρέβαλαν την ανάγκη σοβαρών πολιτικών εξοικονόμησης ενέργειας, ελεγχόμενης χρήσης του φυσικού αερίου και προώθησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ζήτησαν, τέλος, διευκρινίσεις για τη στάση του ομίλου στο θέμα της σχεδιαζόμενης μονάδας λιθάνθρακα στην Αντίκυρα Βοιωτίας.

Από την πλευρά του, ο κ. Μυτιληναίος εκτίμησε σαν αρνητικό το κλίμα και ελάχιστα πιθανή την προοπτική εγκατάστασης λιθανθρακικών μονάδων στην Ελλάδα, γεγονός που απέδωσε στην αποτυχημένη προσπάθεια των ΔΕΗ – RWE, στο κλίμα μηδενικής, σχεδόν, αποδοχής του λιθάνθρακα από την κοινωνία, καθώς και στις οικονομικές παραμέτρους ενός τέτοιου εγχειρήματος. Με αυτά τα δεδομένα, διαβεβαίωσε ότι δεν τον ενδιαφέρει η εγκατάσταση της μονάδας λιθάνθρακα στην Αντίκυρα, αφήνοντας, ωστόσο, ανοιχτό το ενδεχόμενο, σε μεταγενέστερο χρόνο (“μετά από κάποια χρόνια”) να επανεξετάσει τη θέση αυτή. Δεν υπήρξε δέσμευση, εξάλλου, για απόσυρση της σχετικής αίτησης στη ΡΑΕ (η οποία, ας σημειωθεί, έχει λάβει σχετική γνωμοδότηση).

Ο εκπρόσωπος της Συμπαράταξης ζήτησε διευκρινίσεις για μια σειρά ζητήματα που έχουν ανακύψει, σχετικά με τις γενικότερες ενεργειακές δραστηριότητες του ομίλου στην περιοχή της Αντίκυρας, αλλά και τη μέχρι τώρα περιβαλλοντική συμπεριφορά του. Οι απαντήσεις, στα κυριότερα από αυτά, μπορούν να συνοψιστούν στα εξής:

Δεν υπάρχει αλλαγή πλεύσης στη βασική επιδίωξη της δημιουργίας ενεργειακού κέντρου στην Αντίκυρα. Σε ότι αφορά την πρόθεση δημιουργίας και τρίτης μονάδας φυσικού αερίου, ειπώθηκε ότι δεν είναι ζήτημα προτεραιότητας για τον όμιλο (“δεν είναι εξασφαλισμένη και η δυνατότητα παροχής της αναγκαίας ποσότητας φυσικού αερίου”). Σημειώνουμε ότι, η περιοχή έχει απαλλοτριωθεί, αποκλειστικά, για τη δημιουργία των εγκαταστάσεων της αλουμίνας και του αλουμινίου, ενώ ο ίδιος ο όμιλος αναγνωρίζει ότι η περιοχή δεν εντάσσεται σε ΒΙ.ΠΕ. ή άλλου είδους ζώνη.·

Η λήψη των αναγκαίων αδειών χρήσης του θαλασσινού νερού, για τη ψύξη των εγκαταστάσεων της πρώτης μονάδας του φυσικού αερίου (συμπαραγωγής), παραπέμφθηκε σε μεταγενέστερο χρόνο, αφού θα έχουν εγκριθεί οι νέοι περιβαλλοντικοί όροι (σημειώνουμε ότι η έλλειψη των αδειών ήταν μία από τις παραβάσεις που εντόπισαν οι επιθεωρητές περιβάλλοντος, στον πρόσφατο έλεγχό τους, επιβάλλοντας πρόστιμο 300.000 €).
Παρουσιάστηκε σαν δεδομένη η παύση της λειτουργίας της μονάδας μαζούτ, ταυτόχρονα με την πλήρη λειτουργία της μονάδας συμπαραγωγής, παρόλο που η αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της (από την ΑτΕ, στην ENDESA Ελλάς) επιβάλλει διαδικασία απόκτησης άδειας παραγωγού θερμότητας και παρόλο που δεν είναι δεδομένη η συνεχής λειτουργία της μονάδας (“θα είναι όρος της περιβαλλοντικής αδειοδότησης”, ειπώθηκε).

Διευκρινίστηκε ότι όταν μιλούν για βελτίωση των περιβαλλοντικών συνθηκών (με τη λειτουργία της μονάδας συμπαραγωγής και με τον όρο της διακοπής της λειτουργίας της μονάδας μαζούτ) αναφέρονται στους τοπικούς ρύπους και όχι στο σύνολο των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου.

Για την απόθεση της κόκκινης λάσπης στον Κορινθιακό, δόθηκε η διαβεβαίωση ότι θα έχει σταματήσει ολοκληρωτικά μέχρι το τέλος του 2011. Επιβεβαίωσαν ότι η μέχρι τώρα απόθεση στη θάλασσα της κόκκινης λάσπης στηρίζεται σε απόφαση του 1972, της νομαρχίας Βοιωτίας (του τμήματος κοινωνικών υπηρεσιών!). Σημειώνουμε ότι η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Βοιωτίας, με ερώτημά της στο ΥΠΕΧΩΔΕ, έχει υποβάλλει ερώτημα για την ύπαρξη των σχετικών αδειοδοτήσεων, ενώ αντίστοιχη ερώτηση έχει υποβληθεί στο ΥΠΕΧΩΔΕ και από τους βουλευτές Μ. Παπαγιαννάκη και Ν. Τσούκαλη.

Επιβεβαιώθηκε, επίσης, ότι μικρό μόνο μέρος της λάσπης, που αποτίθεται στη ξηρά, έχει εξασφαλισμένη διάθεση (στην τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ), ενώ υπό εξέταση βρίσκονται μια σειρά άλλοι τρόποι και τεχνικές διάθεσης.

Η Συμπαράταξη, παρόλο που εκτιμά σαν θετική εξέλιξη τη σταδιακή διακοπή της απόθεσης της κόκκινης λάσπης στον Κορινθιακό, έχει εκφράσει την ανησυχία της για το γεγονός ότι δεν έχει βρεθεί ακόμη ένας αξιόπιστος και ασφαλής τρόπος διάθεσής της στη ξηρά, κάνοντας λόγο για τον κίνδυνο εμφάνισης κόκκινου νέφους. Για την κριτική της αυτή έχει δεχθεί τα πυρά εκπροσώπων του ομίλου. Ο εκπρόσωπος της Συμπαράταξης απαντώντας, παρέθεσε απόσπασμα από τη μελέτη των περιβαλλοντικών επιπτώσεων του ομίλου (της οποίας την έγκριση αναμένουν), όπου αναφέρεται χαρακτηριστικά: “Η επιλογή της διάθεσης των καταλοίπων βωξίτη στη θάλασσα βασίστηκε στο γεγονός ότι οι φυσικοχημικές τους ιδιότητες και η προέλευσή τους ήταν συγκρίσιμη με εκείνη των ιζημάτων της Μεσογείου ή της λάσπης που βρίσκεται στον πυθμένα της Μεσογείου. Η εναλλακτική λύση της διάθεσης στην επιφάνεια του εδάφους απορρίφθηκε, αφενός επειδή δεν υπήρχαν κατάλληλες εκτάσεις στην περιοχή και, αφετέρου επειδή το υλικό θα προκαλούσε σημαντικά προβλήματα σκόνης”.
-