Παρασκευή 6 Μαρτίου 2009

Τραγικό τέλος για το φλαουτίστα Σπύρο Παπικινό

Στο Πολιτισμός @ BlogTeam Λιβαδειάς Τραγικό τέλος για το φλαουτίστα Σπύρο Παπικινό

Τετάρτη 4 Μαρτίου 2009

Το χάλια της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης

Στις 6 Απριλίου την Επίτροπο Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Σπίντλα ώστε να διαμορφώσει προσωπική άποψη πριν ληφθούν οι όποιες αποφάσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που μπορεί να οδηγήσουν δυστυχώς και στην επιστροφή από πλευράς της Ελλάδας μέρους των χρηματοδοτήσεων του Επιχειρησιακού Προγράμματος Υγεία-Πρόνοια. Ίσως αυτό να έχει θορυβήσει την κυβέρνηση που έχει ξαφνικά ενδιαφερθεί για όλους αυτούς τους εργαζόμενους που έχουν μήνες να πληρωθούν.

Κατανοητό δεν θέλoυν στην πόρτα του υπουργείου εργαζόμενους κατά την διάρκεια της επίσκεψης.

Για τα χάλια που έχουν οδηγήσει την ψυχική υγεία, οι τελευταίοι υπουργοί υγείας και από τον εμπαιγμό που υφίστανται από τον κο Αβραμόπουλο, τα σωματεία εργαζομένων σε δομές Ψυχικής Υγείας (μη-κερδοσκοπικών φορέων) καλούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά από το Υπουργείο Υγείας (από 7.30 πμ και για όσο χρειαστεί). Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, οι δημόσιοι φορείς ψυχικής υγείας βουλιάζουν στα χρέη. Παράλληλα, οι κοινοτικές δομές ψυχικής υγείας και ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης των μη-κερδοσκοπικών φορέων εγκαταλείπονται από την πολιτεία. Το κενό ετοιμάζονται να καλύψουν οι ιδιωτικές ψυχιατρικές κλινικές. Στη διαμαρτυρία συμμετέχει και η ΕΠΑΨΥ Λιβαδειάς.

Την Παρασκευή 6 Μάρτη το Δίκτυο φορέων ψυχικής υγείας "ΑΡΓΩΣ" καλεί σε συγκέντρωση και συναυλία διαμαρτυρίας στα Προπύλαια από το πρωί έως το μεσημέρι. Συμμετέχει και η ΕΠΑΨΥ Λιβαδειάς.

Διαβάστε και αυτό στο psi-action: Η αρχή του τέλους της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης στην Ελλάδα

Για να μη ξεχνάμε:

Η δραματική κατάσταση στο χώρο της ψυχικής υγείας συνεχίζεται και εντείνεται.

Η Ειδική Επιτροπή Ελέγχου Προστασίας των Δικαιωμάτων των Ατόμων με ψυχικές διαταραχές του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε έγγραφο προς τον Υπουργό Υγείας (24.2.2009) «παρακολουθεί με έντονη ανησυχία τα όσα καταγγέλλονται και συμβαίνουν σχετικά με τη χρηματοδότηση των Μονάδων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης. Η Ειδική Επιτροπή σας καλεί να προβείτε σε σταθερές και αξιόπιστες ρυθμίσεις με στόχο την οικονομική βιωσιμότητα όλων των δομών στις οποίες η πολιτεία έχει αναθέσει θεραπευτική ευθύνη».

Ο Συνήγορος του Πολίτη σε Δελτίο Τύπου (10.10.2008), «στο πλαίσιο της αποστολής του για την προάσπιση και προαγωγή των δικαιωμάτων του παιδιού, εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τη διαφαινόμενη υποβάθμιση και συρρίκνωση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας για παιδιά και εφήβους».
Επιστολή του Συνηγόρου του Πολίτη προς το Υπουργείο Υγείας (12.1.2009): «οι Μονάδες αντιμετωπίζουν σημαντικό πρόβλημα χρηματοδότησης για τέταρτη φορά μέσα στα τελευταία 4 έτη και τόσο η Διοίκηση όσο και το προσωπικό των Μονάδων έχουν επανειλημμένως επισημάνει και συχνά διαμαρτυρηθεί εντόνως για την αναγκαιότητα εξεύρεσης των αναγκαίων κονδυλίων από την πλευρά του ΥΥΚΑ ώστε να εξασφαλιστεί η συνέχιση της λειτουργίας των Μονάδων. Δυστυχώς ήδη κάποιες πολύ επιτυχημένες θεραπευτικά δομές αποκατάστασης οδηγήθηκαν στη διακοπή λειτουργίας τους…Ο Συνήγορος του Πολίτη διαπιστώνει ότι στο συνεχιζόμενο αυτό κλίμα των περικοπών κινδυνεύει να καταρρεύσει το όραμα της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης»

Δήλωση στην «Ελευθεροτυπία» στις 14.2.2009 εκ μέρους της Σαντάλ Χιουτζ, εκπροσώπου Τύπου της Κομισιόν για θέματα Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ισων Ευκαιριών: «Έξι χρόνια τώρα η Κομισιόν επισημαίνει στην Ελλάδα το σοβαρό έλλειμμα της χρηματοδότησης από τον δημόσιο προϋπολογισμό των δομών αποκατάστασης ψυχικά ασθενών. Το έλλειμμα θέτει σε κίνδυνο την αποτελεσματική λειτουργία των μονάδων αυτών. Η Κομισιόν αποφάσισε, για να προστατεύσει το πρόγραμμα, να διακόψει τη χρηματοδότηση μέχρι να ρυθμιστεί απόλυτα το θέμα».

Δύο ξενώνες για εφήβους, δύο κινητές μονάδες ψυχικής υγείας στις Κυκλάδες και ένα Κέντρο Ημέρας στην Αθήνα έχουν διακόψει τη λειτουργία τους λόγω της υποχρηματοδότησης.

Οι εργαζόμενοι ενός φορέα που λειτουργεί δύο οικοτροφεία, ένα κέντρο Alzheimer και ένα κέντρο Ημέρας, έχουν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας.

Έχουν κατατεθεί 35 αγωγές εξώσεων για κτίρια που στεγάζουν υπηρεσίες ψυχικής υγείας.
Περισσότερες από 50 σχετικές επερωτήσεις έχουν γίνει στο εθνικό κοινοβούλιο σχετικά με τη συνέχιση λειτουργίας και την υποστήριξη υπηρεσιών σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.
Εικοσιπέντε σχετικά δημοσιεύματα στον εθνικό τύπο, μόνο το 2009.

Στις 6 Μαρτίου 2009 ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, έπειτα από συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου, θα αποφασίσει εάν θα συνεχισθεί η χρηματοδότηση της Ελλάδας ή όχι εξαιτίας της αδυναμίας της πολιτείας να εξασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία και τη συνέχεια των δομών αυτών, όπως έχει δεσμευτεί. Οι φορείς του Δικτύου έχουν ενημερώσει υπεύθυνα και συστηματικά τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τα σοβαρότητα και χρόνια προβλήματα, τα κενά και τα αδιέξοδα στα μέτρα που αναγγέλλει το Υπουργείο και τις προτάσεις για την επίλυσή τους.

Στις 6 Απριλίου θα επισκεφτεί την Ελλάδα ο Επίτροπος Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Σπίντλα ώστε να διαμορφώσει προσωπική άποψη πριν ληφθούν οι όποιες αποφάσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που μπορεί να οδηγήσουν δυστυχώς και στην επιστροφή από πλευράς της Ελλάδας μέρους των χρηματοδοτήσεων του Επιχειρησιακού Προγράμματος Υγεία-Πρόνοια.

Το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, παρότι είχε δεσμευτεί για λύσεις που θα επέτρεπαν την αντιμετώπιση της παρούσας κρίσης και την αποτροπή παρόμοιων καταστάσεων στο μέλλον, δεν έχει δώσει καμία πειστική απάντηση ακόμα. Συνεχίζει να υποβαθμίζει την κρίση σε διαχειριστικό πρόβλημα, να παραβλέπει τις επισημάνσεις και τις προτάσεις των επιστημονικών και κοινωνικών φορέων, να συκοφαντεί τους φορείς. Η ψυχιατρική μεταρρύθμιση οπισθοδρομεί, ομάδες πληθυσμού μένουν χωρίς ψυχιατρική κάλυψη, τα δικαιώματα των ψυχικά πασχόντων παραβιάζονται συστηματικά, εργαζόμενοι τελούν υπό καθεστώς απλήρωτης εργασίας επί μήνες, εκπαιδευμένοι και έμπειροι επαγγελματίες εγκαταλείπουν το χώρο, η επένδυση της Ελλάδας, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην εκπαίδευση, στην πρόσληψη ειδικών, στη δημιουργία δομών, στην αλλαγή του μοντέλου αντιμετώπισης της ψυχικής ασθένειας χάνεται.

Το Δίκτυο Αργώς, μετά από την αναφορά στο Συνήγορο του Πολίτη, την διοργάνωση εθνικής διαβούλευσης για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση με τη συμμετοχή επιστημονικών και κοινωνικών φορέων, τη συμμετοχή στην συνάντηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με θέμα «Η Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση στην Ευρώπη: η περίπτωση της Ελλάδας», την ενημέρωση των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προβαίνει στις ακόλουθες ενέργειες:

Κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς εναντίον του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Επίσκεψη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια από τον οποίο γίναμε δεκτοί λόγω της μεγάλης ευαισθητοποίησης του για τα δικαιώματα των ψυχικά ασθενών για να τον ενημερώσουμε για την κατάσταση στον χώρο της Ψυχικής Υγείας και στις δομές των ΝΠΙΔ.

Συνέντευξη Τύπου του Δικτύου με την συμμετοχή και άλλων φορέων την Πέμπτη 5 Μαρτίου 2009 στις 2.00μ.μ. στην αίθουσα του Κέντρο Ημέρας για την ψυχολογική υποστήριξη ασθενών με καρκίνο της Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής, (Αμαλίας 32, Ζάππειο, Τηλ. 210-3233401, φαξ 210-3233402) στην οποία θα παρουσιαστούν στοιχεία για την υφιστάμενη κατάσταση, το μέγεθος και οι επιπτώσεις της πρωτοφανούς κρίσεις, αλλά και προτάσεις και θέσεις του Δικτύου για την υπέρβαση της κρίσης μέσω της συνεργασίας των εμπλεκομένων φορέων

Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας την Παρασκευή 6 Μαρτίου 2009 από τις 8.30π.μ. στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου της Αθήνας και Συναυλία με τη συμμετοχή του Γ. Ζουγανέλη, του Συγκροτήματος 1550 και του Λεωνίδα Μαριδάκη και πολλών μουσικών σχημάτων με σκοπό τη συστράτευση πολιτών στον αγώνα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ψυχικά πασχόντων και την υποστήριξη του δημοσίου χαρακτήρα του συστήματος ψυχιατρικών υπηρεσιών στη χώρα.

Κυριακή 1 Μαρτίου 2009

Νέα υπόθεση ζαρντινιέρας στην Θεσσαλονίκη;

Ο 22χρονος φοιτητής Ραφαήλ Πηγαδάς παραπέμφθηκε χθες στο Αυτόφωρο της Θεσσαλονίκης για με την κατηγορία της αντίστασης κατά της Αρχής. Ο ίδιος όμως καταγγέλει ότι συνελήφθη αναίτια το προηγούμενο βράδυ και κακοποιήθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα. Η αστυνομία κάνει λόγο για αυτοτραυματισμό.

Ο φοιτητής υπέβαλλε χθες μήνυση κατά των αστυνομικών που υποστηρίζει ότι τον κακοποίησαν. Σύμφωνα με την μήνυση ο Ραφάηλ Πηγαδάς είχε βγει από το μαγαζί στο οποίο διασκέδαζε με τους φίλους του. Λίγο παρακάτω, υπήρχε μία συμπλοκή σε εξέλιξη, για την οποία ήδη είχαν ειδοποιηθεί οι αστυνομικοί. Οι τρεις φίλοι κάθονται σε κάποια απόσταση και παρακολουθούν αμέτοχοι τα όσα συμβαίνουν.

Ξαφνικά εμφανίζονται περιπολικά, σταματούν μπροστά στους νεαρούς και τους ζητούν εξηγήσεις για το επεισόδιο. Στην απάντηση των τριών, ότι δεν έχουν καμία εμπλοκή, οι αστυνομικοί τους ζητούν τις ταυτότητες του. Στην απάντησή του, ότι έχει ιταλικό διαβατήριο καθώς η μητέρα του είναι Ιταλίδα, του πέρασαν - χωρίς δεύτερη κουβέντα - τις χειροπέδες. Στην αντίδραση του νεαρού τα πνεύματα οξύνθηκαν, με αποτέλεσμα ο νεαρός φοιτητής σε λίγες ώρες να καταλήξει με εμφανή τα χτυπήματα στο πρόσωπο κατηγορούμενος στο αυτόφωρο.

Ο φοιτητής υποστηρίζει στην μηνυση του ότι χτυπήθηκε και μετά την σύλληψή του στο αστυνομικό τμήμα της Πλατείας Δημοκρατίας, όπου - όπως καταγγέλει ο ίδιος - αστυνομικός με πολιτικά, βρέθηκε στο γραφείο όπου κρατούνταν προσωρινά, και τον χτύπησε επανειλημμένα με γροθιές, ενώ του έριξε οινόπνευμα (!) στο πρόσωπο κατά επανάληψη και του ζήτησε να βγάλει και τα ρούχα του(!).

Σύμφωνα με το http://www.newsblog.gr/απ' όπου και οι προηγούμενες πληροφορίες, στο διαβιβαστικό έγγραφο της αστυνομίας σημειώνεται ότι ο νεαρός αυτοτραυματίστηκε χτυπώντας το κεφάλι του και το σώμα του, πρώτα στο περιπολικό και μετά στον τοίχο του κρατητηρίου. Η θέση όμως των τραυμάτων ,όπως φαίνεται από τις φωτογραφίες που συνοδεύουν το ρεπορτάζ, δεν μπορεί να δικαιολογήσει σε καμία περίπτωση … αυτοτραυματισμό, καθώς είναι δύσκολο να αυτοτραυματιστεί κάποιος στη βάση του λαιμού του, χτυπώντας το κεφάλι του στον τοίχο

Η Αστυνομιά εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

“Από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης ανακοινώνεται ότι, παρουσιάστηκε σήμερα (28-2-09) και ώρα 14:30 στο Α. Τ. Πλατείας Δημοκρατίας 22χρονος ημεδαπός και υπέβαλε έγκληση κατά Αστυνομικών, σύμφωνα με το περιεχόμενο της οποίας ο ανωτέρω χθες (27-2-09) κακοποιήθηκε από Αστυνομικούς τόσο κατά την ώρα ελέγχου-σύλληψής του, όσο και εντός του Αστυνομικού καταστήματος, όπου οδηγήθηκε στη συνέχεια. Από το επιληφθέν Α. Τ. στον μηνυτή δόθηκε ιατροδικαστική παραγγελία εξέτασής του.
Διευκρινίζεται ότι χθες (27-2-09) και περί ώρα 05:00 ο 22χρονος συνελήφθη από Αστυνομικούς της Δ.Α.Θ./Ο.Π.Κ.Ε. στην οδό Βαλαωρίτου για απείθεια, άρνηση δήλωσης στοιχείων του και εξύβριση Αστυνομικών και με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του από το Α. Τ. Πλατείας Δημοκρατίας οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα. Η υπόθεση παραπέμφθηκε για να εκδικαστεί από Αυτόφωρο Πλημμελειοδικείο σήμερα (28-2-09) οπότε και εμφανίστηκε στο δικαστήριο ο 22χρονος, αλλά τελικά ορίστηκε τακτική δικάσιμος.


Οι Αστυνομικοί της Δ.Α.Θ./Ο.Π.Κ.Ε. μετέβησαν στην παραπάνω οδό κατόπιν εντολής του R/T Κέντρου για να επιληφθούν σε επεισόδιο στο δρόμο μεταξύ ατόμων.
Για τα ανωτέρω ενημερώθηκε ο κ. Εισαγγελέας Ποινικής Δίωξης ενώ παράλληλα από την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης διατάχθηκε Ένορκη Διοικητική Εξέταση για πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης.”

Φωτογραφίες από το http://www.newsblog.gr/
Κείμενο από το TVXS

Συναντήσεις με τη Συγγραφέα Ιουλίτα Ηλιοπούλου στη Λιβαδειά

Στο Πολιτισμός @ BlogTeam Λιβαδειάς Συναντήσεις με τη Συγγραφέα Ιουλίτα Ηλιοπούλου στη Λιβαδειά