Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2008

Τι συμβαίνει στην πόλη μας;

Τελειώνουν τα “Τροφώνια 2008” …και η δική μας προσαρμογή στις τεχνικές ανάγκες διαχείρισης του blog. Πρωταρχικός σκοπός του Blog δεν είναι φυσικά η στείρα παρουσίαση των εκδηλώσεων αλλά η συζήτηση για τον πολιτισμό την τέχνη και την παρουσίαση απόψεων και καλλιτεχνικών ανησυχιών των αναγνωστών και συνεργατών μας. Είναι καιρός να ξεκινήσουμε την συζήτηση για το τι συμβαίνει στην πόλη μας που συστηματικά απουσιάζει από εκδηλώσεις που παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον. Δεν μπορώ να κρύψω την πικρία και την απογοήτευση μου για την προσέλευση του κοινού.

Διαθέτουμε ίσως το ομορφότερο ανοιχτό θέατρο κατ’ ομολογία όλων των καλλιτεχνών και σχημάτων που αυθόρμητα παραδέχονται το κάλλος και τη θετική επίδραση του χώρου στην απόδοσή τους. Και όμως οι ίδιοι λιγοστοί άνθρωποι (και τα πολλά βράχια) για το μέγεθος της πόλης μας παρακολουθούμε τις εκδηλώσεις. Σε προηγούμενα post κάποιοι αναγνώστες μας σχολίασαν σχετικά (Γέφυρες Πολιτισμού στη Λιβαδειά)

Η προσωπική μου άποψη είναι ότι οι εκδηλώσεις, ήταν εξαιρετικές, η θεματολογία ακόμα καλύτερη με τολμηρή πολυπολιτισμική άποψη.

Γράψτε μας την γνώμη σας, μας ενδιαφέρει!!!

Δεν θα μπορούσε να εκφράσει καλύτερα αυτό που νοιώθω από την έξοχη περιγραφή της Iceshimmer που παραθέτω:

Στις 18/8/08 η iceshimmer είπε...

Οι πιο πιστοί θεατές!

Ένα μικρό θεατράκι κυκλωμένο από βράχια κι από πάνω ο ουρανός.
Η ψυχή λικνίζεται καθώς μια αρμένικη μελωδία απλώνει τα διάφανα πέπλα της στο χώρο, το ούτι του Γιατζιζιάν!
Τα βράχια αφουγκράζονται μαγεμένα και σα να γέρνουν τα κεφάλια τους στο πλάι αναπολώντας τη νεότητά τους...
Πόσες και πόσες μελωδίες! Πόσες φωνές! Πόσες λέξεις! Πόσα βήματα! Πόσες ανάσες! Πόσες σιωπές κρατούν τα βράχια πάνω τους!
Άλλα γαντζωμένα στα νύχια τους, άλλα σφηνωμένα στις εσοχές τους, άλλα κρεμασμένα με κορδέλες στις κόγχες τους.
Μετά από κάθε παράσταση τα βράχια λάμπουν από χαρά κι αν τύχει να τα αγγίξεις είναι μαλακά. Δεν έχουν αιχμές, δεν έχουν βάρος, γυαλίζουν στο φως των αστεριών γεμάτα ευτυχία...
Κάποια τολμηρά κομμάτια τους που πέφτουν κάποτε στο ποτάμι γεμίζουν και το νερό με μουσικές και λέξεις... μακριά ως τη θάλασσα.
Η μουσική ταξιδεύει...

Ένα χειροκρότημα στα βράχια!


Ευχαριστώ iceshimmer

ΤΟ ΧΑΣΜΑ στα Τροφώνια 2008!!!

Την Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2008, στα πλαίσια των εκδηλώσεων “Τροφώνια 2008“, μπορείτε να παρακολουθήσετε τη θεατρική παράσταση Σύγκρουση Γενεών «Το Χάσμα» από το Θέατρο Κνωσός.

Πρόκειται για θεατρική σύνθεση που αποτελείται από επιλεγμένες σκηνές μέσα από τα σημαντικότερα έργα συγγραφέων από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας, συγκεκριμένα των: Αισχύλο, Σοφοκλή, Ευριπίδη, Αριστοφάνη, Σαίξπηρ, Μολιέρο, Ιψεν, Ο' Νιλ, Σίλερ, Χορτάτση, Παντελή Χορν, Ξενόπουλο, Μάτεσι, Αναγνωστάκη, Διαλεγμένο και πραγματεύεται τις συχνότερες αιτίες των συγκρούσεων των γενεών και τους λόγους που τις προκαλούν.

Τα αποσπάσματα από τα έργα είναι της Λούλας Αναγνωστάκη: «Ο Ηχος του Οπλου», του Γεωργίου Χορτάτση «Ερωφίλη», η «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, του Ευριπίδη η «Ιφιγένεια η εν Αυλίδι», του Σοφοκλή η «Ηλέκτρα», του Αισχύλου «Χοηφόροι», του Αντωνίου Μάτεσι «Ο Βασιλικός», του Γιώργου Διαλεγμένου «Μάνα... Μητέρα... Μαμά», του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ «Αμλετ», του Φρειδερίκου Σίλερ «Λουίζα Μίλερ», του Ερρίκου Ιψεν «Βρικόλακες», του Μολιέρου «Ταρτούφος», του Ευγένιου Ο' Νιλ «Το Πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα», του Γρηγορίου Ξενόπουλου «Στέλλα Βιολάντη», του Παντελή Χορν «Το Φιντανάκι» και του Αριστοφάνη οι «Νεφέλες».

Επιλογή κειμένων - σχόλια - στίχοι: Κώστας Γεωργουσόπουλος
Σκηνοθεσία - Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Λάμπρος Τσάγκας
Μουσική: Διονύσης Τσακνής
Χορογραφίες - Κίνηση: Μαρίτα Βλασσοπούλου
Σκηνικά - κοστούμια: Μαρία Δημητριάδη

Παίζουν:
Λάμπρος Τσάγκας, Γιάννης Σταματίου, Λαμπρινή Λίβα, Μαρία Σκούπα, Εύα Μπενέτα, Μαρίτα Βλασσοπούλου, Ηλίας Γκογιάνος, Δανάη Παπουτσή, Κωνσταντίνος Ζημιανίτης
Ηλέκτρα Λύρα.

ΥΓ: Διατηρούμε κάποιες επιφύλαξεις ως προς τις παραπάνω πληροφορίες εφόσον δεν καταφέραμε να μάθουμε πως θα παρουσιαστεί η παράσταση στα Τροφώνια. Οι παραπάνω πληροφορίες αφορούν την παράσταση στο Θέατρο Κνωσός το 2007, οι δε ηθοποιοί είναι αυτοί που συμμετείχαν στην παράσταση του 2ου Αθηναϊκού Φεστιβάλ Αττικού Αλσους 2008 στις 22/08/08.

Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2008

MISUSE και LUDMILA στα Τροφώνια 2008

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων "Τροφώνια 2008", το Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου στο Aνοιχτό Θέατρο της Κρύας μπορείτε να παρακολουθήσετε συναυλία από δυο εξαιρετικά post rock συγκροτήματα ελληνικής σκηνής τους MISUSE και LUDMILA.

Οι misuse ανήκουν στον χώρο του post-heavy rock με ιδιαίτερο κιθαριστικό ήχο που εμπλουτίζεται με βιολί, βιόλα, τσέλο, πιάνο Ηammond organ, τσελέστα, βιμπράφωνο κι ένα εξαιρετικό vintage Oberheim synth.

Σχηματίστηκαν το 2001 και από τότε έχουν δώσει πολυάριθμες συναυλίες στην Αθήνα και σε επαρχιακές πόλεις. Οι Mogwai τους επέλεξαν σαν support act στην συναυλία που έδωσαν στην Αθήνα τον Απρίλιο του 2003. Έκτοτε άνοιξαν συναυλίες για 11th Dreamday (2006), Crippled Black Phoenix (2007), με αποκορύφωμα το πρόσφατο opening act στη συναυλία των A Silver Mt Zion στο ΚΥΤΤΑΡΟ στις 30 Μαρτίου.

Τον Μάιο έγινε η παρουσίαση του πρώτου τους άλμπουμ με τίτλο το όνομά τους (misuse από την Spinaloga Records) στο ΚΥΤΤΑΡΟ, ένα εκρηκτικό ντεμπούτο που οι φίλοι του συγκροτήματος περίμεναν εδώ και καιρό.

Πριν την ηχογράφηση του ντεμπούτου τους συμμετείχαν σε 4 συνολικά συλλογές: Mad Athens Presents Pop Scene 01 (Rubber), Civil Cinder Regalia Vol. 1 (Tobruk records), In the Junkyard Vol. 1 (Spinalonga records), In the Junkyard Vol. 3 (Spinalonga records).

Τους Misuse αποτελούν οι: Δημήτρης Πατσαρός (κιθάρα), Τίτος Μοσχάκης (κιθάρα), Κώστας Στεργίου (πληκτροφόρα, τσελέστα, βιμπράφωνο), Σταύρος Μαραγκός (μπάσο) και Nid (ντραμς).

Οι LUDMILA σχηματίστηκαν στην Αθήνα τον Μάιο του 2002. Ο ήχος των LUDMILA χαρακτηρίζεται από δυνατά καθαριστικά riffs που ξεπετάγονται μέσα από σταθερά ρυθμικά κομμάτια με μελωδικά αλλά δυναμικά φωνητικά. Οι Ludmila ετοιμάζονται για το πρώτο άλμπουμ τους.

Το συγκρότημα αποτελούν οι: Φλώρα Ιωαννίδη, Γιώργος Αποστόλου (ντράμς) Χ μέλη των MAKE BELIEVE, Σπύρος Καμινάρας (κιθάρα), Παντελής Κούρταλης (μπάσο)

ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗΣ ΝΥΧΤΑΣ στο Θέατρο Κρύας

Την Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2008, στα πλαίσια των εκδηλώσεων “Τροφώνια 2008“, μπορείτε να παρακολουθήσετε τη βραβευμένη (14οι Πανελλήνιοι Καλλιτεχνικοί Αγώνες, Μάρτιος 2008) θεατρική παράσταση “Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας” του Σαίξπηρ από το 1ο Λύκειο Λιβαδειάς, σε μετάφραση Γιάννη Ιορδανίδη, σκηνοθεσία Πόπης Νικήτα και μουσικής επιμέλειας του Δημήτρη Λεβέντη.

Υποστηρίξτε την εξαιρετική προσπάθεια των νέων με την παρουσία σας

Παρουσίαση του Φωτογραφικού Λευκώματος «ΛΙΒΑΔΕΙΑ ΤΑΞΙΔΙ ΜΝΗΜΗΣ» του Κώστα Στεφάνου

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων "Τροφώνια 2008", την Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου στις 20:30 μπορείτε να παρακολουθήσετε την παρουσίαση του Φωτογραφικού Λευκώματος «ΛΙΒΑΔΕΙΑ ΤΑΞΙΔΙ ΜΝΗΜΗΣ» του Κώστα Στεφάνου.

Ο Aφέντης Πουντίλα και ο υπηρέτης του Ματί στα "Τροφώνια 2008"

Την Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2008, στα πλαίσια των εκδηλώσεων “Τροφώνια 2008“, στο Ανοικτό Θέατρο της Κρύας στις 19:00, το Δημοτικό Θέατρο Λιβαδειάς και ο Όμιλος Φίλων Θεάτρου παρουσιάζουν τη θεατρική παράσταση “Ο Aφέντης Πουντίλα και ο υπηρέτης του Ματί” του Μπέρτολτ Μπρεχτ, σε σκηνοθεσία του Βασίλη Παπαλάμπρου, σκηνικά του Σπύρου Γουργιώτη, κουστούμια από την Έφη Κρίκου και μουσική επένδυση από τη Λιάνα Kαραβασίλη.

Ο "Αφέντης Πουντίλα κι ο υπηρέτης του Ματί" είναι κορυφαίο έργο του μεγάλου δραματουργού. Η κοινωνική αλλοτρίωση ανεξάρτητα από τάξη, φτάνει στο δισυπόστατο του ατόμου. Έργο σκληρό, που το απαλύνει η ιδιότυπη μπρεχτική φιλότητα και το χιούμορ. Το έργο γράφτηκε στα 1940-1941 όταν ο Μπρεχτ ήταν στη Φινλανδία. Πρωτοπαρουσιάστηκε στη Ζυρίχη το 1948 στο Schauspielhaus. Περισσότερα για το έργο στη Βιβλιοθήκη Λιβαδειάς.

Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2008

Aναβάλλεται η σημερινή μουσική παράσταση του Δημήτρη Τσεκούρα και της Κατερίνας Παπακωνσταντίνου

Μόλις πληροφορηθήκαμε ότι αναβάλλεται (λόγω του δυνατού αέρα που εμποδίζει ακόμα και το στήσιμο των ηχητικών μηχανημάτων) η σημερινή μουσική παράσταση του Δημήτρη Τσεκούρα και της Κατερίνας Παπακωνσταντίνου. Μάλλον θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Δευτέρα. Όταν έχουμε νέα θα επανέλθουμε.