Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2009

Μαθήματα φλάουτου από τον Σπύρο Παπικινό στο Τροφώνιο Ωδείο

Μαθήματα φλάουτου από τον Σπύρο Παπικινό στο Τροφώνιο Ωδείο

Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2009

Πρόσκληση σε ανοιχτή συνέντευξη τύπου της Συμπαράταξης Βοιωτών για το Περιβάλλον

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Συνέντευξη τύπου με θέμα:
«ΕΚΡΗΚΤΙΚΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΒΟΙΩΤΙΑΣ»

Η Συμπαράταξη Βοιωτών για το Περιβάλλον σας καλεί σε εκδήλωση- συνέντευξη τύπου τo Σάββατο, 31 Ιανουαρίου και ώρα 18:30 στο Συνεδριακό Κέντρο Κρύας στη Λιβαδειά.

Θέματα:
  • η οξύτατη περιβαλλοντική κρίση με την παρουσία του εξασθενούς χρωμίου στον Ασωπό και στον υδροφόρο ορίζοντα σε μεγάλο μέρος της Βοιωτίας, της Αν. Αττικής και της Εύβοιας
  • η υποβάθμιση του Κορινθιακού από τις υφιστάμενες και τις σχεδιαζόμενες βιομηχανικές εγκαταστάσεις σε Θίσβη και Αντίκυρα
  • η ανεξέλεγκτη βιομηχανική επέκταση σε όλη τη Βοιωτία
  • η μετατροπή Βοιωτίας - Εύβοιας σε νέο τεράστιο ενεργειακό κέντρο με άμεση επίπτωση στο λεκανοπέδιο της Αττικής
  • η καταγγελία των παρανομιών μεγάλων επιχειρήσεων της Βοιωτίας
  • ο καταμερισμός ευθυνών σε Υπουργεία και Αυτοδιοίκηση
  • οι διεκδικήσεις των πολιτών
Τα θέματα θα παρουσιάσουν μέλη των κινήσεων πολιτών της Βοιωτίας που συμμετέχουν στην Συμπαράταξη.

Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2009

Η Ευρώπη λέει όχι σε λιγνίτη και λιθάνθρακα, η Ελλάδα επιμένει «ναι»

Το Υπουργείο Ανάπτυξης δίνει άδεια για την κατασκευή ιδιωτικής μονάδας λιγνίτη στη Φλώρινα, τη στιγμή που οι ρυπογόνοι κολοσσοί αναστέλλουν τις επενδύσεις τους σε μονάδες λιγνίτη ή λιθάνθρακα.

Η γερμανική RWE, η μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτροπαραγωγής στην Ευρώπη, ανήγγειλε την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα αναστείλει τις επενδύσεις της σε μονάδες άνθρακα από το 2013, σε μια προσπάθεια να ξεφύγει από τη συνεχιζόμενη χρήση των στερεών καυσίμων στην ηλεκτροπαραγωγή.

Η ιδιαίτερα ρυπογόνος εταιρεία RWE έχει στην ιδιοκτησία της 4 από τις 10 πιο ρυπογόνες μονάδες ηλεκτρισμού στην Ευρώπη.
Πρόσφατα προσπάθησε ανεπιτυχώς να κατασκευάσει μια μονάδα λιθάνθρακα ισχύος 1.600 MW στην Καβάλα ή τον Αλμυρό, την στιγμή που η ΔΕΗ Α.Ε επιμένει να κατασκευαστεί ανάλογη μονάδα στο Αλιβέρι και τη Λάρυμνα.

Το νέο νομοθετικό πακέτο μέτρων της ΕΕ, σχετικά με την μείωση των εκπομπών, περιλαμβάνει έντονη διεργασία για την απεξάρτηση από στερεά ορυκτά καύσιμα, ενώ επιβάλλει την πλήρη δημοπράτηση των εκπομπών σε εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής. Η βρετανική κυβέρνηση οδηγήθηκε στο συμπέρασμα ότι έως το 2020 οι μονάδες άνθρακα θα είναι ασύμφορες οικονομικά εξαιτίας της ανωριμότητας των τεχνικών δέσμευσης και αποθήκευσης.

«Με λύπη βλέπουμε τη χώρα μας να επιμένει σε "βρώμικες" μονάδες, όταν η ανεπτυγμένη Ευρώπη γυρίζει την πλάτη στα στερεά καύσιμα. Το WWF Ελλάς έχει αποδείξει ότι υπάρχουν λύσεις για την Ελλάδα, αλλά σε αυτές δεν συγκαταλέγεται ο εισαγόμενος λιγνίτης και ο λιθάνθρακας. Καλούμε τη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης να κάνει σαφές προς όλους ότι δεν θα δώσει άδεια ηλεκτροπαραγωγής σε τέτοιες μονάδες», δήλωσε ο Αχιλλέας Πλιθαράς, υπεύθυνος εκστρατειών πολιτικής του WWF Ελλάς.

Από το tvxs.gr

Διαβάστε στην Αρχειοθήκη μας το δελτίο τύπου Η Ελλάδα κλείνει τα μάτια και επιμένει «βρώμικα» της WWF Ελλάς

Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2009

Greenpeace: Δέντρα κατά του λιθάνθρακα!!!

Εξαιρετική ιδέα!!!
Διαβάστε επίσης: Ο Κορινθιακός σε άμεσο κίνδυνο!!! συνέντευξη με τους αρμόδιους της Greenpeace

Μία εντελώς διαφορετική δενδροφύτευση! Οι κάτοικοι του Αλιβερίου και η Greenpeace αναλαμβάνουν δράση για την αποτροπή της κατασκευής λιθανθρακικής μονάδας στο Αλιβέρι.

Δενδροφύτευση με σκοπό την αποτροπή εγκατάστασης λιθανθρακικής μονάδας στο Αλιβέρι, ανακοίνωσαν η Συντονιστική Επιτροπή φορέων του Αλιβερίου ενάντια στο Λιθάνθρακα και η Greenpeace.Οι δυο φορείς ανακοίνωσαν σήμερα την απόφασή τους να προχωρήσουν στη φύτευση εκατοντάδων δένδρων στην περιοχή Στάχτες Μυλακίου την 1η Φεβρουαρίου ώστε να παραμείνει οριστικά στην κυριότητα του Δήμου Ταμυναίων (απόφαση παραχώρησης) και να αποτραπεί η κατασκευή λιθανθρακικής μονάδας της ΔΕΗ που θα προκαλέσει βαρύτατες επιπτώσεις στο Αλιβέρι, την Εύβοια αλλά και ολόκληρη την Ελλάδα (περιβαλλοντικά και κοινωνικοοικονομικά στοιχεία). Εθελοντές και ακτιβιστές της Greenpeace έχουν ήδη προετοιμάσει το χώρο που θα γίνει η δενδροφύτευση.

Το συγκεκριμένο οικόπεδο στο οποίο θα γίνει η δενδροφύτευση ανήκει σήμερα στο Δήμο Ταμυναίων και βρίσκεται κυριολεκτικά ανάμεσα στην τσιμεντοβιομηχανία της ΑΓΕΤ και τον πετρελαϊκό σταθμό της ΔΕΗ και δίπλα στα σπίτια του οικισμού Μυλάκι. Η Κτηματική Εταιρεία Δημοσίου (ΚΕΔ) το παραχώρησε δωρεάν στο Δήμο στις 10 Φεβρουαρίου 2004, με τον όρο ο Δήμος να κατασκευάσει αθλητικές εγκαταστάσεις, σχολείο και να προχωρήσει σε εργασίες ανάπλασης (πράσινο) στην περιοχή έως τις 10 Φεβρουαρίου 2009. Στην αντίθετη περίπτωση το οικόπεδο επανέρχεται αυτοδίκαια στην κυριότητα του Δημοσίου.

Το ίδιο οικόπεδο έχει ζητήσει η ΔΕΗ, μέσω του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της, κ. Αθανασόπουλου, για την κατασκευή λιθανθρακικής μονάδας. Η ΚΕΔ, λειτουργώντας με πλήρη αδιαφάνεια, υπόσχεται θετική αντιμετώπιση του αιτήματος ΔΕΗ, σύμφωνα με επιστολές της προς την Επιχείρηση(αλληλογραφία μεταξύ ΔΕΗ και ΚΕΔ). Η ΔΕΗ έχει ήδη προεξοφλήσει την κατασκευή αυτής της μονάδας εντάσσοντάς την στο επιχειρηματικό της πλάνο (Οκτώβριος 2008), παρ’ όλο που δεν έχει την κυριότητα της εν λόγω έκτασης.

Σχεδόν πέντε χρόνια μετά την παραχώρηση της έκτασης και παρά τις σημαντικές καθυστερήσεις του Δήμου, τελικά μετά από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 30/9/2008, στο χώρο εγκαταστάθηκαν δύο οικίσκοι (που θα χρησιμοποιηθούν ως εκπαιδευτικό περιβαλλοντικό κέντρο), ενώ ολοκληρώνεται η κατασκευή δύο γηπέδων. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ίδια συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο κατά πλειοψηφία τάχθηκε ενάντια στην κατασκευή λιθανθρακικής μονάδας στην περιοχή. Με αυτά τα δεδομένα, οι πολίτες του Αλιβερίου και η Greenpeace αναλαμβάνουν δράση για να αποτρέψουν την κατασκευή λιθανθρακικής μονάδας στο Αλιβέρι.

Η δενδροφύτευση που πραγματοποιούν οι τοπικοί φορείς και η Greenpeace σηματοδοτεί σε πρώτη φάση την ολοκλήρωση υλοποίησης όλων των συμβατικών όρων παραχώρησης του Δημόσιου κτήματος.

"Σε απόσταση 80 μέτρων από τα σπίτια του οικισμού Μυλάκι Αλιβερίου, ανάμεσα σε ένα μεγάλο τσιμεντάδικο και σε τρεις άλλες μονάδες της, η ΔΕΗ με την ΑΓΕΤ θέλουν να εγκαταστήσουν το μεγαλύτερο εργοστάσιο με λιθάνθρακα στην Ελλάδα. Εμείς οι κάτοικοι της περιοχής αντιστεκόμαστε στα σχέδια τους με αγώνες. Όχι λιθάνθρακας στο Αλιβέρι", τόνισε ο Γιώργος Λαγανάς, εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής μαζικών φορέων του Αλιβερίου κατά του λιθάνθρακα.

"Η κατασκευή και λειτουργία μίας λιθανθρακικής μονάδας αποτελεί περιβαλλοντικό έγκλημα με καταστροφικές επιπτώσεις για την Εύβοια, αλλά και ολόκληρη τη χώρα. Η Greenpeace βρίσκεται με όλες τις δυνάμεις της στο πλευρό των κατοίκων που οραματίζονται ένα μέλλον χωρίς λιθάνθρακα. Ο λιθάνθρακας δε θα έρθει στην Ελλάδα!", τόνισε ο Δημήτρης Ιμπραήμ, υπεύθυνος της Greenpeace για θέματα ενέργειας.

Κάλεσμα σε δράση
Η Greenpeace και η Συντονιστική Επιτροπή φορέων του Αλιβερίου ενάντια στο Λιθάνθρακα καλούν τους πολίτες από όλη την Ελλάδα να συνδράμουν προσωπικά στη δενδροφύτευση που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 1η Φλεβάρη στην περιοχή Στάχτες, στο Μυλάκι Αλιβερίου.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με την Greenpeace στα τηλέφωνα 210 38 40 774 & 775. (καθημερινές 9.00 – 15.00)

Ο εξπρεσιονιστής ζωγράφος Τζάκσον Πόλοκ

Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Αμερικανός ζωγράφος και ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του κινήματος του αφηρημένου εξπρεσιονισμού. Ο Τζάκσον Πόλοκ (Jackson Pollock, 28 Ιανουαρίου 1912 – 11 Αυγούστου 1956) ήταν Αμερικανός ζωγράφος και ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του κινήματος του αφηρημένου εξπρεσιονισμού. Αποτελεί έναν από τους μείζονες αλλά και δημοφιλέστερους ζωγράφους της Αμερικής.

Περισσότερα στο Πολιτισμός @ BlogTeam Λιβαδειάς, περιλαμβάνονται φωτογραφίες από έργα του και δυο εξαιρετικά video του '50 με τον Πόλοκ να ζωγραφίζει με την τεχνική dripping που επινόησε:
Ο εξπρεσιονιστής ζωγράφος Τζάκσον Πόλοκ

Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2009

Ε.Ε. : Βουλγαρικές διαμαρτυρίες για τις αγροτικές κινητοποιήσεις

Σε επίσημη διαμαρτυρία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβη χθες η βουλγαρική κυβέρνηση, ζητώντας κοινοτική παρέμβαση για το άνοιγμα του ελληνικού οδικού δικτύου από τα μπλόκα των αγροτών. Η Σόφια μετέφερε τη δυσφορία της και στην ελληνική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με κοινοτικούς αξιωματούχους, η βουλγαρική κυβέρνηση έστειλε χθες δύο επιστολές στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η μια από τον υπουργό Μεταφορών κ. Πέταρ Μουταφτσίεφ και η άλλη από το υπουργείο Οικονομικών, στις οποίες κάνουν λόγο για κατάφωρη παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας περί ελεύθερης διακίνησης αγαθών.

Η βουλγαρική κυβέρνηση ζητάει την άμεση παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπή στην ελληνική κυβέρνηση, ώστε να αρθεί ο αποκλεισμός του οδικού δικτύου.

Ερωτηθείς για το θέμα ο εκπρόσωπος του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Γκίντερ Φερχόιγκεν, απέφυγε να αναφερθεί επί της ουσίας, υποστηρίζοντας ότι δεν είχε ενημερωθεί για το περιεχόμενο των επιστολών.

Το θέμα των ελληνικών αγροτικών κινητοποιήσεων εξακολουθεί να παραμένει βασικό θέμα στα βουλγαρικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, που εστιάζονται στο κλείσιμο των τελωνείων και στα προβλήματα των μεταφορών.
Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Έφυγε ο Μαικ Ροζάκης

Την περασμένη Παρασκευή σε ηλικία 62 χρovών, άφησε την τελευταία του πνοή το πρώην είδωλο της ελληνικής ποπ σκηνής, ο συνθέτης, ενορχηστρωτής, διευθυντής ορχήστρας και καθηγητής ανωτάτων θεωρητικών της μουσικής Μιχάλης Ροζάκης. Ο θάνατός του οφείλεται σε καρδιακή ανακοπή.

Περισσότερα εδώ: Έφυγε ο Μαικ Ροζάκης

Η ενοχλητική φωνή της Κωνσταντίνας

Η Κωνσταντίνα Κούνεβα απέκτησε εμβληματικά χαρακτηριστικά, γιατί παλεύοντας για τη ζωή της θέτει ξανά στο τραπέζι ζητήματα που ο κυρίαρχος λόγος είχε καταφέρει να απαξιώσει.

Του Κωστή Παπαϊωάννου

Η δολοφονική επίθεση με βιτριόλι εναντίον της Κωνσταντίνας Κούνεβα αναδεικνύεται σε εμβληματική περίπτωση καταρράκωσης της αξιοπρέπειας και των δικαιωμάτων. Συγκεντρώνει όλα τα χαρακτηριστικά που έμεναν ώς τώρα σκόρπιες ψηφίδες ενός αποσπασματικού πολλές φορές λόγου περί της προστασίας των δικαιωμάτων. Όχι μόνο γιατί πρόκειται για μετανάστρια, γυναίκα και ενοικιαζόμενη εργάτρια. Κυρίως επειδή μιλώντας για την Κωνσταντίνα δεν διατυπώνουμε «συνήθεις διεκδικήσεις» μέσα από έναν λόγο που σε πολλά αυτιά ηχεί σαν ξύλινος συνδικαλιστικός. Η Κωνσταντίνα έδωσε στον λόγο αυτόν πρόσωπο, το δικό της πρόσωπο, που η επίθεση προσπάθησε να παραμορφώσει έως αφανισμού με μια βάναυση, αρχαϊκή, σεξιστική μέθοδο εξόντωσης. Οι υποψίες για εκείνους που επιχείρησαν να πνίξουν τη φωνή της στρέφονται εύλογα στην κατεύθυνση ενός δικτύου που λειτουργεί με όρους νομότυπης δουλοκτησίας. Όσα όμως έλεγε η φωνή αυτή ήταν ενοχλητικά για πάρα πολλούς και όχι μόνο για τους εργοδότες της.

Ενοχλητική ήταν, φυσικά, η καταγγελία των νόμων της εργασιακής ζούγκλας με την κατάφωρη παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας, τη μη καταβολή βαρέων και ανθυγιεινών ενσήμων, τις πλασματικές ώρες εργασίας, τις απλήρωτες υπερωρίες, τις υποχρεωτικές κατά την πρόσληψη υπογραφές εργαζομένων σε δηλώσεις οικειοθελούς αποχώρησης. Ενοχλητική η φωνή της για τους υποστηρικτές της ευρείας χωρίς όρους ενοικίασης εργαζομένων. Ενοχλητική η φωνή της για το επιχειρησιακό σωματείο που την στοχοποίησε και προλείανε το έδαφος για την εξόντωσή της. Ενοχλητική η φωνή της για τους κρατικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς που επιδεικνύουν παντελή απροθυμία ή αδυναμία να επιβάλουν την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας. Ενοχλητική η φωνή της για την αστυνομία που επέδειξε αρχικά πλημμελή διάθεση διερεύνησης της υπόθεσης και έστειλε στην εισαγγελία ελλιπή δικογραφία. Ενοχλητική η φωνή της γιατί κάνει ακόμα πιο εκκωφαντική την αμήχανη σιωπή μέρους της συνδικαλιστικής ηγεσίας. Ενοχλητική η φωνή της για πολλά ΜΜΕ που αποστρέφονται ό,τι διαταράσσει το λαϊφστάιλ της άνοιας. Ενοχλητική η φωνή της και για όλους εμάς που καταναλώνοντας τις υπηρεσίες της μαύρης εργασίας προτιμάμε να μην ξέρουμε τι κρύβεται πίσω τους.

Η Κωνσταντίνα Κούνεβα απέκτησε εμβληματικά χαρακτηριστικά, γιατί παλεύοντας για τη ζωή της θέτει ξανά στο τραπέζι ζητήματα που ο κυρίαρχος λόγος είχε καταφέρει να απαξιώσει. Δείχνει το σκοτεινό μέλλον της ύφεσης που θα ξεσπάσει πρώτα στους απόκληρους, θα οξύνει τον κοινωνικό αυτοματισμό και θα στρέψει εργαζομένους κατά εργαζομένων. Καταδεικνύει τους μηχανισμούς μιας μαφίας που δρα πλέον σε πολλά πεδία και εξοντώνει όσους τής εναντιώνονται. Για όλους αυτούς τους λόγους και σε μια συγκυρία που αναζητά προτάγματα, η Κωνσταντίνα κατόρθωσε να δώσει συνεκτικότητα στην καταγγελία ενός απλούστατου τριπτύχου: «εκμετάλλευση- βία - ατιμωρησία». Αν και ανήμπορη να μιλήσει πια, κατάφερε να σπάσει τη σιωπή και να κινητοποιήσει ένα ευρύ δίκτυο φορέων και πολιτών που ζητούν και πάλι τα αυτονόητα.

Ο Κωστής Παπαϊωάννου είναι πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ"

Μη ξεχνάμε: Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑΣ ΚΟΥΝΕΒΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΒΟΗΘΕΙΑ
Ο λογαριασμός ενίσχυσης: 5012 019021 277, Τράπεζα Πειραιώς DECHEVA ELENA KUΝEVA KOSTADINKA NIKOLOVA

Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2009

Ο Χρήστος Γιανναράς στη Σύγχρονη Έκφραση!!!

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΟ ΓΙΑΝΝΑΡΑ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΚΦΡΑΣΗ


Το βιβλιοπωλείο ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΚΦΡΑΣΗ, συνεχίζει τις εξαιρετικές εκδηλώσεις που μας δίνουν την ευκαιρία να γνωρίσουμε από κοντά ανθρώπους του πνεύματος όπως ο καθηγητής φιλοσοφίας Χρήστος Γιανναράς. Επισκεφτείτε το blog της ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ αξίζει πραγματικά.

Από το BlogTeam Λιβαδειάς τα συγχαρητήρια μας για την εξαιρετική προσπάθεια.

Περισσότερα εδώ: Ο Χρήστος Γιανναράς στη Σύγχρονη Έκφραση!!!

Η συγκέντρωση για την κοπή πίτας της Φωτογραφικής Λέσχης Λιβαδειάς

Η συγκέντρωση για την κοπή πίτας της Φωτογραφικής Λέσχης Λιβαδειάς (με φωτογραφίες)

στο Πολιτισμός-BlogTeam Λιβαδειάς