Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2008

Η δύναμη της υπογραφής

Δείτε το παρακάτω εξαιρετικό video. Για να μη ξεχνάμε μέρες που είναι

ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ

Μεταξύ σφαίρας και κολακείας

Επιτέλους, τόπος έκφρασης των νέων δεν είναι τα αφασικά τηλεοπτικά πάνελ, οι εκπομπές σατιρικών τιμητών των πάντων, όπου βασιλεύουν ο λαϊκισμός της μιντιακής εξουσίας και η κολακεία των εφήβων με σκοπό την τηλεθέαση!

Του Κωστή Παπαϊωάννου

Το θυμικό κάρβουνο που έβγαλε τους δεκαπεντάρηδες στον δρόμο είναι το πολύτιμο μέταλλο των ημερών. Τα φωτεινά τους πρόσωπα ερωτοτροπούσαν μεταξύ τους και με τον ήλιο. Το «θυμωμένο γαμώτο» μιας γενιάς έγινε πορεία, σύνθημα, λουλούδι, τραγούδι, χάπενινγκ. Έγινε και πέτρα, μολότοφ, φωτιά. Τίποτε δεν είναι μονότροπο και μονοσήμαντο. Το μόνο βέβαιο είναι ότι σε αυτή τη βίαιη επαφή των εφήβων με την πραγματικότητα, στα σκιρτήματα της πρώτης γνήσιας πολιτικοποίησης της πράξης, δεν αξίζει η πολλαπλή καπηλεία που επιχειρείται. Δεν αξίζει ο πατερναλιστικός λόγος της δήθεν κατανόησης. Δεν αξίζει ούτε ο εκφυλισμός, η μετατροπή σε μια φθίνουσα πορεία ολιγομελών καταλήψεων με τους πολλούς στα σπίτια τους. Δεν αξίζει να παγιωθεί η αποικιοποίηση της διαμαρτυρίας από τη βία, πεδίο δόξας λαμπρό για τους ποικίλους εμπόρους του φόβου.

Η επανανοηματοδότηση των δημόσιων αγαθών, πρόταγμα των ημερών, δεν μπορεί να επιτευχθεί με απαξιωμένο και κλειστό το δημόσιο σχολείο. Με μια προϋπόθεση: οι μαθητές πρέπει να επιστρέψουν με το κεφάλι ψηλά, όχι ηττημένοι. Αλλιώς θα έχουμε χάσει όλοι. Υπάρχουν εκπαιδευτικοί εγκλωβισμένοι στο πανταχόθεν υπονομευόμενο δημόσιο σχολείο που δεν θέλουν να συμβάλλουν και οι ίδιοι στην έκπτωσή του, που αγωνιούν και δεν βολεύονται με τις αργίες μιας κατάληψης;

Υπάρχουν σύλλογοι διδασκόντων που οραματίζονται έναν άλλο ρόλο πέρα από τις μίζερες αντεγκλήσεις για το ωρολόγιο πρόγραμμα; Τώρα είναι η ώρα να το δείξουν, μετατρέποντας το απαξιωμένο σχολείο σε τόπο γέννησης του νέου. Να δουλέψουν μαζί με τους μαθητές τους για να κεφαλαιοποιήσουν τις ημέρες της οργής. Να φτιάξουν μαζί νέα ad hoc προγράμματα, να ξαναφέρουν τα παιδιά σε ένα σχολείο της δημιουργίας, ανοιχτό σε όσα συμβαίνουν στον δρόμο και την κοινωνία. Να βρουν τρόπους να ξαναποκτήσουν νόημα μαθήματα που πριν το είχαν στερηθεί. Αυτό δεν σημαίνει τερματισμό της διαμαρτυρίας, σημαίνει εμπλουτισμό της με την επίγνωση της ευθύνης. Σημαίνει ενεργή αναζήτηση, εκδηλώσεις, συζητήσεις για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις στη δημοκρατία. Με λίγα λόγια, να ξαναγίνει η γνώση όπλο και η ενεργός συμμετοχή άμυνα απέναντι σε κάθε προβοκάτσια. Το μεγάλο ζητούμενο της επόμενης μέρας δεν μπορεί λοιπόν παρά να είναι το ζωντανό σχολείο. Είναι το μόνο που μπορεί να μετεξελίξει τη δημιουργικότητα της έκρηξης σε δημιουργικότητα της καθημερινότητας.

Δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος για τα προηγούμενα, αλλά κουράστηκα να ακούω από παντού την εύκολη και τελικά κενή περιεχομένου προτροπή: «Να ακούσουμε τους νέους». Επιτέλους, τόπος έκφρασης των νέων δεν είναι τα αφασικά τηλεοπτικά πάνελ, οι εκπομπές σατιρικών τιμητών των πάντων όπου βασιλεύουν ο λαϊκισμός της μιντιακής εξουσίας και η κολακεία των εφήβων με σκοπό την τηλεθέαση!

ΥΓ.: Γράφαμε την προηγούμενη εβδομάδα (Τολμήστε, κ. Παυλόπουλε!) ότι η κυβέρνηση πρέπει να δείξει ότι έλαβε το μήνυμα. Δυστυχώς δεν εισακούστηκε η έκκληση. Απόδειξη τρανή η δήλωση του υφυπουργού Παιδείας: «Η φετινή σχολική χρονιά είναι καλύτερη από ποτέ!».

Ο Κωστής Παπαϊωάννου είναι πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ

To ΚΑΣ "θυσίασε" τη Χαιρώνεια

Δεν είναι φυσικά τυχαίος ο χρόνος που επέλεξε ο κος Λιάπης για να περάσει η απόφαση.

Με απόλυτη πλειοψηφία, το ΚΑΣ ανέτρεψε την προηγούμενη απόφασή του και επέτρεψε στην τεράστια μονάδα παραγωγής ενέργειας της ENELCO, να βεβηλώσει τον ιερό χώρο της Χαιρώνειας και να τον μετατρέψει σε βιομηχανική ζώνη.


Παρά τον αιφνιδιασμό που επιχειρήθηκε απο τον Υπουργό κ.Μ. Λιάππη, ο οποίος πέντε μήνες μετά την προηγούμενη αρνητική απόφαση του ΚΑΣ ανέπεμψε το θέμα το βράδυ της περασμένης Παρασκευής για εχθές παραμονές Χριστουγέννων και 3 το μεσημέρι, η τοπική κοινωνία ήταν όλη εκεί.
Δεκάδες ενεργοί πολίτες απο την Δαύλεια, τη Χαιρώνεια και τη Συμπαράταξη Βοιωτών έδωσαν το παρόν. Παρόντες επίσης: ο Δήμαρχος και δημοτικοί σύμβουλοι της Χαιρώνειας, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δαύλειας (ο Δήμαρχος ήταν εκτός Ελλάδος) και δημοτικοί σύμβουλοι όλων των παρατάξεων, ο Νομάρχης Βοιωτίας, Νομαρχιακοί Σύμβουλοι απο την πλει0ψηφία και τη μείζονα μειοψηφία, ο βουλευτής Βοιωτίας Β.Τόγιας, η βουλευτής Α.Φιλίνη.
Παρόν και ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων με δελτίο τύπου στο οποίο εκφράζουν την κατηγορηματική αντίθεσή τους στην κατασκευή της μονάδας στη Χαιρώνεια.
Δυστυχώς αυτή τη φορά δεν είμασταν μόνο εμείς. Η ENELCO, έφερε σε ενίσχυση των "επιχειρημάτων" της, αρκετούς "αγανακτισμένους". Οι περισσότεροι ήταν άγνωστοι και δήλωσαν μη Βοιωτοί όταν τους ρωτήσαμε, κάποιοι λίγοι ήταν απο το Κυριάκι και τη Λιβαδειά. Επίσης έφερε τον κ. Παναγιώτη Αγνιάδη, πρόεδρο του ΕΒΕ Βοιωτίας που δήλωσε ότι εκπροσωπεί ολόκληρο τον επιχειρηματικό κόσμο του νομού, δημοτικό σύμβουλο της αντιπολίτευσης του Δήμου Αμφίκλειας και τον κ. Νικόλαο Στάμο τέως Νομάρχη, στο ρόλο του πολίτη.
Η ακρόαση απο το ΚΑΣ των δύο "ομάδων" έγινε ξεχωριστά. Οι πρώτοι που πήραν το λόγο ζήτησαν αναβολή της υπόθεσης δεδομένου ότι κανείς και πολύ περισσότερο οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου (η Εφορεία Θηβών και η ΔΙΠΚΑ) δεν είχαν χρόνο να μελετήσουν το φάκελο και να διατυπώσουν απόψεις. Επίσης τονίστηκε ότι κανένα νέο στοιχείο δεν προσκομίζεται ουσιαστικά αφού η μείωση του όγκου και της επιφάνειας των εγκαταστάσεων που πρότεινε η ENELCO, είχαν ήδη συζητηθεί και απορριφθεί στην προηγούμενη συνεδρίαση. Το αίτημα δεν έγινε δεκτό και η διαδικασία που ακολούθησε είχε ως αποτέλεσμα το ΚΑΣ να ανατρέψει την προηγούμενη απόφασή.
Κατόπιν αυτής της εξέλιξης αφιερώνουμε στον κόσμο που συμμετείχε στη χθεσινή διαδικασία τους στίχους του Καβάφη:

Τιμή σ’ εκείνους όπου στην ζωή των ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες.
Ποτέ από το χρέος μη κινούντες, δίκαιοι κ’ ίσιοι σ’ όλες των τες πράξεις,
αλλά με λύπη κιόλας κ’ ευσπλαχνία,
γενναίοι οσάκις είναι πλούσιοι,
κι ότανείναι πτωχοί, πάλ’ εις μικρόν γενναίοι,πάλι συντρέχοντες όσο μπορούνε
πάντοτε την αλήθεια ομιλούντες,πλην χωρίς μίσος για τους ψευδομένους.
Και περισσότερη τιμή τούς πρέπει
όταν προβλέπουν (και πολλοί προβλέπουν)
πως ο Εφιάλτης θα φανεί στο τέλος,
κ’ οι Μήδοι επί τέλους θα διαβούνε.

update 11.25:
(απο αυτόπτη μάρτυρα)
Φραστικό επεισόδιο σήμερα το πρωί έξω απο το ΥΠΠΟ. Ο καθηγητής αρχαιολογίας που μειοψήφισε εχθές στη συνεδρίαση του ΚΑΣ, απευθύνθηκε έντονα στον Υπουργό Πολιτισμού κατηγορώντας τον γιαυτό που συνέβη με την υπόθεση της Χαιρώνειας . Ο κ.Λιάπης προσπαθώντας να περιορίσει το γεγονός, τον κάλεσε στο γραφείο του για συζήτηση.

Από την Συμπαράταξη Βοιωτών για το Περιβάλλον

Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2008

Επστολή στον κο Αβραμόπουλο για τα χάλια της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης

Τελικά, παρά την τραγική κατάσταση στην οποία το Υπουργείο Υγείας οδήγησε τις δομές ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, η ηγεσία εκφράζει με κάθε ευκαιρία την υπερηφάνεια της για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση(!!!). Φαίνεται ότι το επιτυχημένο "μοντέλο της εξόντωσης" εφαρμόζεται και στον δημόσιο τομέα: "το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής δεν έχει ούτε λίγα ευρώ για πετρέλαιο για τις εξωτερικές δομές"...

Μετά τις γνωστές δηλώσεις του κου Κωνσταντόπουλου, τώρα και η κα Τροχάνη μιλάει για "την τήρηση των δεσμεύσεών απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την προώθηση και ενίσχυση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης".

....μια επιστολή προς τον κο Αβραμόπουλο και ολόκληρο το άρθρο στο psi-action

Διαβάστε επίσης: Η ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΘΥΜΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ, ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ ΟΠΙΣΘΟΔΡΟΜΗΣΗ ΣΤΗ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ, Διαμαρτυρία για την χρηματοδότηση των μονάδων ψυχικής υγείας

υπογράψτε την διαμαρτυρία ΟΧΙ στην απαράδεκτη διακοπή της επιχορήγησης των δομών Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης Παιδιών Εφήβων και Ενηλίκων

Νέα αναβολή μετά από αίτημα του Κούγια στη δίκη αστυνομικού για βασανισμό

Από το Παρατηρητήριο Συμφωνιών του Ελσίνκι

Απαράδεκτη νέα αναβολή δίκης αστυνομικού για βασανιστήρια με ηλεκτροσόκ μετά από αίτημα του Αλέξη Κούγια! Προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την υπόθεση.

Το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) καταγγέλλει ως απαράδεκτη τη σημερινή νέα αναβολή της δίκης του αστυνομικού ο οποίος κατηγορείται πως στις 14 Αυγούστου 2002 είχε υποβάλλει δύο κρατούμενους (έναν ανήλικο 17 ετών και ένα στρατιώτη 20 ετών) σε βασανιστήρια κατά συρροή με ηλεκτροσόκ με βάση τη βαρύτερη και κακουργηματική μορφή των άρθρων του ποινικού κώδικα για τα βασανιστήρια (137Α-Β-Γ – βλπ. αναλυτικό δελτίο στην ιστοσελίδα http://cm.greekhelsinki.gr/index.php?sec=192&cid=3382). Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών δέχθηκε για άλλη μια φορά, όπως και στις 7 Ιανουαρίου 2008, κώλυμα του δικηγόρου του αστυνομικού Αλέξη Κούγια που δίκαζε σε δικαστήριο του Ναυπλίου. Όμως, αντί να προχωρήσει σε ολιγοήμερη διακοπή ανέβαλε ξανά την υπόθεση για τις 16 Νοεμβρίου 2009 (παραμονή Ημέρας Πολυτεχνείου…), πάνω από επτά χρόνια μετά το συμβάν.

Όπως επισήμανε στο δικαστήριο ο δικηγόρος του ενός των θυμάτων και Αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Θεόδωρος Σχινάς με την απόφαση αυτή το δικαστήριο θα συμβάλει σε άλλη μια καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) τουλάχιστο για παραβίαση των αρχών της δίκαιης δίκης που περιλαμβάνουν και την έγκαιρη διεξαγωγή της, ενώ είναι σχεδόν βέβαιη η παραγραφή αν τυχόν το δικαστήριο μετατρέψει το κακούργημα σε πλημμέλημα, όπως συχνά συμβαίνει.

Το ΕΠΣΕ γνωστοποιεί πως θα προσφύγει στο ΕΔΔΑ για λογαριασμό των θυμάτων τόσο για την καθυστέρηση στην εκδίκαση όσο και για το γεγονός πως, αντίθετα με τη νομολογία του ΕΔΔΑ, ο κατηγορούμενος αστυνομικός παραμένει στο σώμα και δεν είναι σε διαθεσιμότητα ενώ εκκρεμεί η δίκη του με το βαρύτερο κατηγορητήριο με βάση τα άρθρα για τα βασανιστήρια.

Το απλό συμπέρασμα είναι ότι και αυτή η υπόθεση φαίνεται πως θα ενταχθεί στον εκτεταμένο κατάλογο ατιμωρησίας αστυνομικών που εμπλέκονται σε βασανιστήρια ή φόνους πολιτών με άμεσο συνεργό την ελληνική δικαιοσύνη.

Τα σχόλια δικά σας!!!

Άμα τα πάρω!!! Θα πάρω φόρα!!!

Νεαροί φίλοι μας το ζητήσατε, ψάξαμε και το βρήκαμε. Σας το αφιερώνουμε. ¨

Η προσπάθειά σας όσο και αν προβάλλεται από κάποιους αρνητικά, είναι σημαντική. Είναι μια από τις λίγες προσπάθειες αυτού του λαού, τα τελευταία χρόνια, να ορθώσει ανάστημα έναντι στο σάπιο σύστημα που ζούμε. Το κάνατε εσείς και όχι εμείς οι μεγαλύτεροι παρότι και εμείς οι μεγαλύτεροι αισθανόμαστε την καταπίεση. Μόνο που δυστυχώς ξεχάσαμε να διαμαρτυρόμαστε πια.

Μην ξεχνάτε όμως ότι η βία αυτοτροφοδοτείται και ενδυναμώνεται από την ίδια την βία Και όταν αυτό συμβαίνει δημιουργείται ένας ατελέσφορος και φαύλος κύκλος. Πρέπει ο αγώνας σας να είναι αποτέλεσμα της φαντασίας σας, της φρεσκάδας σας, της ορμητικότητας σας. Χρησιμοποιήστε την φαντασία σας εφευρίσκοντας συνεχώς νέες δυναμικές και πρωτότυπες ιδέες διαμαρτυρίας. Σχεδιάστε και διαμαρτυρηθείτε έξυπνα και δημιουργικά και μην επιτρέπετε σε κανένα να σας παρασύρει σε βίαιες ενέργειες.

Ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια
BlogTeam Λιβαδειάς



*Από την εκπομπή του Λαζόπουλου, Αλ Τζαντίρι

Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2008

Συμπαράταξη Βοιωτών για το Περιβάλλον: Ο κ. ΥΠΠΟ, η πολυεθνική, ο Κοπελούζος και η μάχη της Χαιρώνειας

Συμπαράταξη Βοιωτών για το Περιβάλλον: Ο κ. ΥΠΠΟ, η πολυεθνική, ο Κοπελούζος και η μάχη της Χαιρώνειας

Στηρίξτε το ψήφισμα - καταγγελία του Συλλόγου Ελικωνίων για τις νέες ανεμογεννήτριες στο Ζερίκι

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΙΚΩΝΙΩΝ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ εξέδωσε ΨΗΦΙΣΜΑ - ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ:

Ο Σύλλογος Ελικωνίων καταδικάζει ομόφωνα την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λιβαδειάς κατά την συνεδρίαση της 5/12/2008 με την οποία επιτρέπει την τοποθέτηση ανεμογεννητριών στον ορεινό όγκο του Ελικώνα και στη θέση Μεγάλη Λούτσα, πάνω ακριβώς από τον οικισμό Ελικώνας (Ζερίκι) και αυτό γιατί πιστεύουμε ότι η τοποθέτηση των ανεμογεννητριών αυτών:

  1. Θα αλλοιώσει και θα καταστρέψει την φυσική ομορφιά της περιοχής, μιας περιοχής με πλούσια βλάστηση η οποία κάποια στιγμή μπορεί να κηρυχθεί εθνικός δρυμός και ενός οικισμού για τον οποίο ο Δήμος έχει αποφασίσει να κηρυχθεί παραδοσιακός οικισμός
  2. Βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των 1500 μέτρων που είναι το επιτρεπόμενο όριο,
  3. Θα προκαλέσει μεγάλη και διαρκή ηχητική όχληση λόγω της μορφολογίας του εδάφους
  4. Μετά την μεγάλη αλλοίωση που έγινε στο βουνό μας από τα μεταλλεία του Μπάρλου θα συνεχιστεί η καταστροφή από τις εταιρείες κατασκευής των ανεμογεννητριών οι οποίες, χωρίς σχεδιασμό θα κατασκευάσουν τεράστιους δρόμους πλάτους 15 και 20 μέτρων και πολλών χιλιομέτρων για την μεταφορά των ανεμογεννητριών
  5. Θα προκληθεί μεγάλη καταστροφή στο δάσος και στην μορφολογία του εδάφους από την κοπή χιλιάδων δέντρων για την μεταφορά και τοποθέτηση των ανεμογεννητριών και κατά την μεταφορά της ηλεκτρικής ενέργειας από τον τόπο παραγωγής στον τόπο κατανάλωσης με την κατασκευή τεράστιων πυλώνων
  6. Θα δημιουργήσει μόνιμο κίνδυνο πυρκαγιών λόγω των γραμμών μεταφοράς που θα διασχίζουν δάση και κατάφυτες περιοχές
  7. Δημιουργεί προηγούμενο για την ασύδοτη εγκατάσταση πολλαπλάσιων Α/Γ στο μέλλον, δεδομένου ότι ο Δήμος δεν έχει ορίσει συγκεκριμένες περιοχές κατάλληλες για την υποδοχή Α/Γ. Ταυτόχρονα διαρκώς ζητούνται και εγκρίνονται νέα αιολικά πάρκα αφού ο Δήμος Λιβαδειάς έχει προσδιοριστεί ως περιοχή αιολικής προτεραιότητας. Στην περίπτωση αυτή, οι κορυφογραμμές θα ισοπεδωθούν από δρόμους και ανεμογεννήτριες, η διαταραχή των δασικών οικοσυστημάτων θα είναι οριστική και τα φαινόμενα διάβρωσης και ερημοποίησης θα ενταθούν

Επισημαίνουμε ότι πουθενά σε όλο τον πλανήτη όπου έχουν κατασκευαστεί Αιολικά Πάρκα δεν βρίσκονται στις κορυφές καταπράσινων και ελατόφυτων βουνών αλλά σε ανοιχτούς κάμπους, σε χαμηλά βουνά φτωχής βλάστησης, στη θάλασσα, σε ξερονήσια, σε χαμηλά ξεροβούνια και κυρίως σε βιομηχανικές περιοχές.

Γνωρίζουμε ότι η αιολική ενέργεια είναι μια ανανεώσιμη και φιλική προς το περιβάλλον μορφή ενέργειας εφόσον την διαχειρισθούμε σωστά και δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως άλλοθι για εταιρείες που κερδοσκοπούν καταστρέφοντας δάση.

Καλούμε τους συμπολίτες μας να υπογράψουν το παρόν ψήφισμα.
Καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο και ειδικότερα τους Ελικώνιους Δημοτικούς Συμβούλους, να επανεξετάσει και να ανακαλέσει την συγκεκριμένη απόφαση, σύμφωνα με το άρθρο 215 παρ. 3 του Δημοτικού και Κοινοτικού Κώδικα.
Καλούμε τον Νομάρχη και το Νομαρχιακό Συμβούλιο Βοιωτίας να μην προχωρήσουν σε θετική απόφαση και να μην επικυρώσουν την καταστροφή της περιοχής μας.

Ο Πρόεδρος
ΛΟΥΚΑΣ ΚΟΛΙΑΣ
Η Γραμματέας
ΛΙΤΣΑ ΔΗΜΟΥ


To BlogTeam Λιβαδειάς χαιρετίζει και στηρίζει την πρωτοβουλία των κατοίκων.