Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2009

Πυρηνική ενέργεια; Αυτό μας έλειπε!!!

Από τη Δέσποινα Σπανούδη, χημικό μηχανικό, μέλος της Συμπαράταξης Βοιωτών για το Περιβάλλον.

Το τελευταίο διάστημα, διαρκώς πληθαίνουν οι φωνές υπέρ της πυρηνικής ενέργειας στην Ελλάδα. Στην αρχή τοποθετήθηκαν κυβερνητικοί όπως οι Σουφλιάς, Φώλιας, Αθανασόπουλος. Στη συνέχεια ανέλαβαν οι επιστήμονες της Ακαδημίας Αθηνών, που με ένα δισέλιδο πόρισμα - ωδή στην προχειρότητα- επενδύουν με το "κύρος" τους την ιδέα των πυρηνικών εργοστασίων. Το πόρισμα αυτό σπεύδει να υιοθετήσει ο Δ.Ο.Λ. με ηλεκτρονικό δημοψήφισμα στο in.gr, ενώ η ίδια η Ακαδημία το διαδίδει σε όλη την Ελλάδα με δελτίο τύπου. Η προσπάθεια αναβίωσης της πυρηνικής ενέργειας έχει ξεκινήσει σε όλο τον κόσμο, μια και τα ορυκτά καύσιμα (άνθρακας, πετρέλαιο, φυσικό αέριο) αφενός τελειώνουν, αφετέρου παρουσιάζουν μεγάλες διακυμάνσεις τιμών. Ειδικά για την Ευρώπη, το φυσικό αέριο είναι όχι μόνο ακριβό αλλά και επισφαλές. Έτσι παρότι την εικοσαετία που προηγήθηκε, η ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας ήταν πολύ χαμηλή, σήμερα νέοι πυρηνικοί σταθμοί είναι είτε υπό κατασκευή είτε υπό μελέτη. Πρόσφατα μάλιστα η ολομέλεια του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με ψήφους 409 υπέρ, 168 κατά και 87 αποχές ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να «καταρτίσει έναν ειδικό χάρτη πορείας για τις επενδύσεις στην πυρηνική ενέργεια" εγκαταλείποντας τη θέση -αρχή ότι εναπόκειται στα κράτη-μέλη να επιλέξουν αν θα επενδύσουν ή όχι στην πυρηνική ενέργεια.

Στη χώρα μας, απόπειρες να ανοίξει δρόμος για τα πυρηνικά έγιναν την δεκαετία του 1970 με πρόταση για την Κάρυστο. Τότε η σθεναρή αντίδραση του τεχνικού κόσμου (ΤΕΕ) και της κοινής γνώμης, απέτρεψε την συνέχιση του σχεδίου. Στη συνέχεια, η τότε κυβέρνηση της ΝΔ, ανέθεσε σε μεγάλη αμερικάνικη εταιρεία, την EBASCO, να μελετήσει 10 εναλλακτικές θέσεις - όλες απο τον Όλυμπο και κάτω. Το πόρισμα απέκλεισε και τις 10 θέσεις κατά τον Ε. Κουλουμπή, Υπουργό Ενέργειας της επόμενης κυβέρνησης (προδημοσίευση βιβλίου στο τεύχος του ε.φ. του ΤΕΕ).
Πέρασαν τα χρόνια και ξεχάστηκε η παλιά απειλή. Μέχρι που ξαφνικά η συζήτηση ξανανοίγει. Τώρα μάλιστα με την επίκληση της "πράσινης πυρηνικής ενέργειας" και της "λύσης" απέναντι στην κλιματική αλλαγή.

Τώρα ας δούμε τη Βοιωτία από ψηλά... Μεγάλες πολυεθνικές, σε συνεργασία με ντόπιους επιχειρηματικούς ομίλους, συνωστίζονται σε μια ξέφρενη κούρσα δημιουργίας ενεργειακών εγκαταστάσεων κάθε είδους, από λιθάνθρακα και φυσικό αέριο μέχρι αιολικά. Δύο εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής έχουν ήδη ολοκληρωθεί, τρία είναι υπό κατασκευή και άλλα 6 ή και 7, σε διάφορα στάδια υλοποίησης. Για κάθε μια νέα μονάδα που σχεδιάζεται και αδειοδοτείται υπάρχει η ίδια δικαιολογία: το φάσμα της ενεργειακής ανεπάρκειας.
Ωστόσο μόνο μια από τις νέες μονάδες θα αρκούσε για να καλύψει τις ανάγκες της χώρας μας, η οποία ας σημειωθεί είναι από τις πιο "σπάταλες" στην Ευρώπη και οφείλει να υιοθετήσει μέτρα για την εξοικονόμηση και την ενεργειακή αποδοτικότητα. Άλλος ένας μύθος ταυτίζει την ανάπτυξη με την αύξηση των ενεργειακών αναγκών: το παράδειγμα της Δανίας τον διαψεύδει.
Αν ξανασκύψουμε στο περίφημο πόρισμα της Ακαδημίας θα πάρουμε την απάντηση που ήδη φανταζόμαστε. Γράφουν οι "σοφοί" : "Σε αντίθεση με την οριακή ενεργειακή επάρκεια, επιθυμητή θα ήταν η ύπαρξη υπερεπάρκειας εγχώριας ηλεκτρικής ενέργειας για ταχύτερη τεχνολογική ανάπτυξη και εξαγωγή".
Ή όπως ήδη μας είχε ενημερώσει το CAPITAL : "Το ενδιαφέρον της ευρωπαϊκής ηλεκτρικής «ελίτ» για την Ελλάδα δεν αφορά μόνο τα σχετικά περιορισμένα μεγέθη της εγχώριας αγοράς αλλά την ευρύτερη περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης" ενώ το πρόβλημα της ανεπάρκειας της παραγόμενης ενέργειας οφείλεται μάλλον στην απορύθμιση του συστήματος στην προσπάθεια ιδιωτικοποίησής του.

.... Και τώρα ας προσγειωθούμε στο περίφημο πεδίο της μάχης της Χαιρώνειας, δίπλα στη Λιβαδειά. Εκεί που το 338 π.Χ., ο Φίλιππος με τον Αλέξανδρο, νίκησαν τις συμμαχικές δυνάμεις Αθηναίων και Βοιωτών και κατέλυσαν τον αρχαίο κόσμο. Εκεί που το λιοντάρι της Χαιρώνειας, θυμωμένο σύμβολο για τη μοίρα του ιδανικού ανθρώπου, στέκει επάνω στον τάφο των Ιερολοχιτών Θηβαίων.
Είναι ένας εύφορος κάμπος που διατηρεί αδιατάρακτο τον αγροτικό του χαρακτήρα εδώ και 2500 χρόνια. Και είναι το σημείο που πρόκειται να στήσει το εργοστάσιο της η ENEL, ένας πολυεθνικός κολοσσός με ειδίκευση όχι μόνο στο φυσικό αέριο αλλά και στο λιθάνθρακα. Εσχάτως και στα πυρηνικά. Με ιδιαίτερη έφεση στην περιοχή μας: Σλοβακία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Αλβανία είναι οι περιοχές ενδιαφέροντος της.

Στην Ελλάδα έχει συμπράξει με τον όμιλο Κοπελούζου και το εργοστάσιο φυσικού αερίου στη Χαιρώνεια είναι το κύριο αντικείμενο της σύμπραξης. Για να προχωρήσει το σχέδιο αυτό, παρά την ισχυρή και ομόφωνη αντίθεση των Δήμων και των κατοίκων της περιοχής, απαιτήθηκαν παρανομίες και μεθοδεύσεις από την πλευρά των συναρμόδιων Υπουργείων. Η πιο πρόσφατη αφορούσε την πλήρη μεταστροφή των μελών του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, σε αιφνιδιαστική συνεδρίαση το απόγευμα της προπαραμονής των Χριστουγέννων. Και παρότι για το εργοστάσιο δεν απαιτούνται πάνω απο 15 στρέμματα, ο χώρος που αγοράστηκε υπερβαίνει τα 150.
Τέλος ας ξαναγυρίσουμε στο "πόρισμα" της Ακαδημίας που αρχικά διαπιστώνει ότι : "Το πλέον κρίσιμο πρόβλημα της αποδοχής της πυρηνικής ενέργειας είναι η ασφαλής διαχείριση των ραδιενεργών πυρηνικών καταλοίπων/αποβλήτων" στη συνέχεια μας παρηγορεί με το "μικρό όγκο των πυρηνικών αποβλήτων (!)" και "τη μείωση της ραδιενέργειας με την πάροδο του χρόνου(!)" ενω τέλος μας ενημερώνει ελαφρά τη καρδία ότι "Ουδεμία χώρα διαθέτει σήμερα οριστικούς χώρους εναπόθεσης των πυρηνικών αποβλήτων". Πού πάνε λοιπόν τα πυρηνικά απόβλητα σήμερα; Όλοι κάτι έχουμε ακούσει.

Όσο για το που θα πάνε εάν εγκατασταθεί πυρηνικό εργοστάσιο στη χώρα μας, η απάντηση φαίνεται εύλογη : εκεί που πάνε και οι 660 χιλ. τόνοι τοξικών απόβλητων που ... ψάχνει εσχάτως να βρει το ΥΠΕΧΩΔΕ. Και τουλάχιστον σε ότι αφορά τη Βοιωτία ένα μέρος το έχουμε βρει : είναι στον Ασωπό, στη θάλασσα και στα υπόγεια νερά μας, ενώ τα υπόλοιπα βρίσκονται σε χαβούζες, ρέματα, νταμάρια και παράνομες χωματερές.

Ποιος άραγε μπορεί να αισθάνεται άνετα με ότι μας επιφυλάσσει το μέλλον; Ακόμη και αν ξεπεράσουμε την σεισμικότητα και τις υψηλές θερμοκρασίες, τα "μικρά" ατυχήματα με διαρροές ραδιενέργειας (όπως φέτος κοντά στην Αβινιόν), την πιθανότητα μεγάλου ατυχήματος , το ενδεχόμενο "θερμού επεισοδίου" στην ταραγμένη γειτονιά μας, τη θερμότητα που εκλύεται, πως θα ξεπεράσουμε το πρόβλημα των αποβλήτων; Και ακόμη περισσότερο: πως θα ξεπεράσουμε τη μετατροπή μιας περιοχής σε πυρηνική χωματερή, όταν μετά απο 30 περίπου χρόνια ο πυρηνικός αντιδραστήρας παύει να λειτουργεί και μετατρέπεται σε θανατηφόρο πυρηνικό απόβλητο στην ίδια περιοχή για εκατομμύρια χρόνια;
Και όλα αυτά, προκειμένου η ΕΝΕL και οι άλλοι να κερδίζουν εξάγοντας ενέργεια;
Απο τη Χαιρώνεια μέχρι τις Θερμοπύλες, η απόσταση είναι μικρή. Μπορεί να είναι και αδιάβατη;

Απο το Εικόνες απο ένα πυρηνικό μέλλον στη Βοιωτία της Συμπαράταξης Βοιωτών για το Περιβάλλον

Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2009

Εικονική πραγματικότητα η μάχη της Χαιρώνειας

Πρόσκληση του Δήμου Χαιρώνειας: Εικονική πραγματικότητα η μάχη της Χαιρώνειας

Δείτε επίσης στην αρχειοθήκη μας: Η αυγή της μακεδονικής ισχύος και η μάχη της Χαιρώνειας

Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2009

Ο δήμος Χαιρώνειας συνεχίζει την πίεση με ανοιχτή επιστολή πρός ENELCO

Αριθ. Πρωτ.: 200 , Xαιρώνεια, 2 Φεβρουαρίου 2009

Προς: Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΕΝΕLCO

Σε πρόσφατο δημοσίευμα στην εφημερίδα ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, με τον τίτλο "Ελληνικό case study στην ενέργεια για όλο τον πλανήτη" που δημοσιεύτηκε στο φύλλο της Κυριακής 4 Ιανουαρίου, στο ένθετο business stories αναφέρθηκε έρευνα που καταγράφει απόψεις των κατοίκων για την μονάδα που επιχειρείτε να κατασκευάσετε στην περιοχή μας.

Επειδή προφανώς τα στοιχεία που αναφέρονται στο δημοσίευμα έχουν παρασχεθεί από την εταιρεία σας που είναι ο μοναδικός ενδιαφερόμενος, παρακαλούμε να μας κοινοποιήσετε πλήρη στοιχεία για την έρευνα αυτή- εφόσον έχει γίνει- δηλαδή: χρόνο, τρόπο και ακριβή περιοχή διεξαγωγής, δείγμα, καθώς και όλες τις ερωτήσεις και τα ποσοστά των απαντήσεων.

Τα στοιχεία που ελπίζουμε ότι θα μας χορηγήσετε θα χρησιμοποιηθούν από το Δημοτικό Συμβούλιο Χαιρώνειας για να εκτιμηθεί η στάση μας έναντι της μονάδας δεδομένου ότι οι αποφάσεις μας στηρίχθηκαν σε συνελεύσεις, συζητήσεις και συναντήσεις και θεωρούμε ότι εκφράζουν την βούληση των πολιτών μας.

Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι « η εταιρεία έχει δεσμευτεί να αποδώσει μεγάλα χρηματικά ποσά στο Δήμο, να πραγματοποιήσει εξ’ ολοκλήρου τις προσλήψεις 200 ατόμων στη μονάδα αποκλειστικά από πολίτες της περιοχής και να βοηθήσει έμπρακτα στην τουριστική αναβάθμιση της περιοχής». Παρακαλούμε να επιβεβαιώσετε εάν τα παραπάνω ισχύουν, με δεδομένο ότι κατά την παρουσία σας στο Δημοτικό Συμβούλιο Χαιρώνειας είχατε αναφέρει ότι η μονάδα θα απασχολήσει μόλις 15 εξειδικευμένα άτομα.

Το σύνολο του δημοσιεύματος, που αντλεί στοιχεία προφανώς μόνο από την εταιρεία σας, μας δημιούργησε πλήθος απορίες. Συγκεκριμένα εκτός από τα δύο βασικά σημεία που προαναφέραμε, θα θέλαμε εξηγήσεις και για τα ακόλουθα:

Η μονάδα σας προβάλλεται ως αποφασιστικής σημασίας για να μειωθεί η εξάρτηση της χώρας από το ρυπογόνο πετρέλαιο, ωστόσο προβλέπονται μεγάλες δεξαμενές πετρελαίου και δυνατότητα χρήσης του ως εναλλακτικού καυσίμου. Πως διασφαλίζετε ότι σε περιόδους με προβλήματα τροφοδοσίας φυσικού αερίου – όπως η πρόσφατη κρίση με το αέριο από τη Ρωσία- δεν θα χρησιμοποιείτε μαζούτ για ηλεκτροπαραγωγή; Ακόμη περισσότερο, πως μπορούμε να σας δεσμεύσουμε ότι σε περίπτωση που οι τιμές του πετρελαίου είναι συμφέρουσες, δεν θα επιχειρήσετε είτε να μετατρέψετε την άδεια είτε να χρησιμοποιήσετε άτυπα το μαζούτ ως καύσιμο;
Με ποια αρμοδιότητα σχεδιάσατε - όπως αναφέρει το δημοσίευμα- πρότυπα οικολογικά πάρκα και προγράμματα ανάδειξης και τουριστικής προβολής των τοπικών αρχαιοτήτων, χωρίς καμία συμμετοχή των τοπικών αρχών και της τοπικής κοινωνίας;
Είναι τυχαίο ότι δώσατε στοιχεία για τις αποστάσεις της μονάδας από τους αρχαιολογικούς χώρους του Πανοπέα και της Δαύλειας και ξεχάσατε τον κοντινότερο και σημαντικότερο αρχαιολογικό χώρο της Χαιρώνειας (σε απόσταση 800 μ);
Ποιος είναι ο επιχειρηματικός όμιλος με τα ανταγωνιστικά προς την μονάδα σας συμφέροντα σε παρέμβαση του οποίου αποδίδετε την αντίδραση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Χαιρώνειας;
Γιατί η εταιρεία σας δίνει γενναία αντισταθμιστικά οφέλη στο Δήμο Χαιρώνειας εάν δεν πρόκειται να επιφέρει παρά μόνο ωφέλεια στην περιοχή; Δεν αποτελεί αναγνώριση μεγάλης και σοβαρής βλάβης η προθυμία σας να την αντισταθμίσετε με γενναία οφέλη;
Ελπίζουμε ότι θα ανταποκριθείτε άμεσα, δεδομένου ότι τα παραπάνω αποτελούν βολή όχι κατά της νοημοσύνης των πολιτών αλλά κατά της αξιοπιστίας της εταιρείας σας.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΑΓΓΕΛΗΣ


ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΧΑΙΡΩΝΕΙΑΣ


Διαβάστε επίσης: Διαμαρτυρία Δήμων Χαιρώνειας και Δαύλειας σε Καραμανλή, Σαμαρά και Πρώτο Θέμα Χοντροκομμένη προβοκάτσια από το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ για το εργοστάσιο της ENELCO στη Χαιρώνεια Ο ΣΥΡΙΖΑ Βοιωτίας για Χαιρώνια, Αγνιάδη, ENELCO Διαψεύδει τους ισχυρισμούς Αγνιάδη το ΔΣ Χαιρώνειας To ΚΑΣ "θυσίασε" τη Χαιρώνεια Συμπαράταξη Βοιωτών για το Περιβάλλον: Ο κ. ΥΠΠΟ, η πολυεθνική, ο Κοπελούζος και η μάχη της Χαιρώνειας

Η συνέντευξη τύπου: Εκρηξτικά περιβαλλοντικά προβλήματα και νέες ενεργειακές εγκαταστάσεις στη Βοιωτία

Συνέντευξη τύπου, δόθηκε το Σάββατο 31 Ιανουαρίου, στο Συνεδριακό Κέντρο της Κρύας, στη Λιβαδειά, από τα μέλη της Συμπαράταξης Βοιωτών για το Περιβάλλον που δημιουργήθηκε τον Μάιο του 2007 προκειμένου να αντιμετωπίσει :
-την ανεξέλεγκτη βιομηχανική ρύπανση ιδιαίτερα στις περιοχές Σχηματαρίου- Οινοφύτων –Θήβας, Θίσβης και Αντίκυρας
-την πλήρη βιομηχανοποίηση του χώρου της Βοιωτίας που επισφραγίζεται με τα χωροταξικά σχέδια του ΥΠΕΧΩΔΕ,
-την μετατροπή του νομού Βοιωτίας σε νέο τεράστιο ενεργειακό κέντρο με την διάσπαρτη εγκατάσταση πλήθους ενεργειακών μονάδων κάθε είδους, συνολικής ισχύος πάνω από 4 GW μέχρι σήμερα.

Στο προηγούμενο διάστημα έγιναν επανειλημμένες κινητοποιήσεις και εκδηλώσεις και αποσπάστηκε η συναίνεση όλων των τοπικών αρχών και φορέων στα παραπάνω αιτήματα, η οποία εκφράστηκε και με τη συνδιοργάνωση παμβοιωτικού συλλαλητηρίου τον περασμένο Μάιο.
Ωστόσο, όπως κατήγγειλαν οι κινήσεις πολιτών που μετέχουν στη Συμπαράταξη, η συναίνεση αυτή ήταν πλασματική. Με ευθύνη των Υπουργείων, της Νομαρχιακής και κατά περίπτωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα προβλήματα όχι απλώς υπάρχουν αλλά οξύνονται.

Τίποτε δεν έχει αλλάξει στο καθεστώς της παρανομίας και της ρύπανσης: ο Ασωπός και τα υπόγεια νερά συνεχίζουν να είναι κοκτέιλ βιομηχανικών και επικίνδυνων αποβλήτων, οι αέριοι ρύποι εκπέμπονται αμείωτοι, τα στερεά τοξικά και βιομηχανικά απόβλητα συνεχίζουν να ρίχνονται ανεξέλεγκτα σε παράνομες χωματερές, νταμάρια και ρέματα, η βιομηχανική λάσπη στον Κορινθιακό και τον Ευβοϊκό.

Η εγκατάσταση ενεργειακών μονάδων συνεχίζεται: Από τις 12 μονάδες φυσικού αερίου και λιθάνθρακα που σχεδιάζονται στη Βοιωτία, σε λειτουργία είναι ήδη δύο μονάδες φυσικού αερίου στη Θήβα και την Αντίκυρα, υπό κατασκευή είναι δεύτερη μονάδα στη Θήβα, δεύτερη μονάδα στην Αντίκυρα, μονάδα στη Θίσβη. Συνεχίζεται τέλος η αποψίλωση των δασών του Ελικώνα με την υπερσυγκέντρωση αιολικών πάρκων καθώς τις γραμμές μεταφοράς υψηλής και υπερυψηλής τάσης.

Μόνο εμπόδιο αποτελούν οι παρεμβάσεις των πολιτών της Βοιωτίας με δημοσιότητα, ενημέρωση, καταγγελίες, δικαστικές προσφυγές, δυναμικές κινητοποιήσεις, αλληλεγγύη και δικτύωση.
Η Συμπαράταξη Βοιωτών για το περιβάλλον, μαζί με άλλες συλλογικότητες, συγκρότησε το Πανελλαδικό Δίκτυο «Πολίτες κατά του Λιθάνθρακα» και το Δίκτυο περιβαλλοντικών κινήσεων και οργανώσεων του Κορινθιακού.

Οι αγώνες έχουν και συγκεκριμένα αποτελέσματα:
- Έγιναν έλεγχοι και επιβλήθηκαν πρόστιμα σε μεγάλες βιομηχανίες που έχαιραν απόλυτης ασυλίας εδώ και δεκαετίες
- Φρέναραν ή και ανεστάλησαν μονάδες ηλεκτροπαραγωγής όπως του λιθάνθρακα, της EDESSA HELLAS στην Αντίκυρα, της ENELCO στη Χαιρώνεια, της ΗΡΩΝ στα Βάγια.
- Έγιναν δικαστικές παρεμβάσεις όπως η δίωξη για το παράνομο λιμάνι της ΔΙΑΒΙΠΕΘΙΒ στη Θίσβη, η ακύρωση της ΒΙΠΕ Τανάγρας, η απόφαση του Πρωτοδικείου Θήβας που θέτει σχεδόν μηδενικό όριο για το εξασθενές χρώμιο στο νερό ενώ υπάρχουν και άλλες σε εξέλιξη.»

Τα μέλη της Συμπαράταξης διατύπωσαν συγκεκριμένες καταγγελίες για αυθαιρεσίες επενδυτών και επιχειρήσεων με την ανοχή των αρμοδίων καθώς και 31 σημεία - προτάσεις που διεκδικούν από τους θεσμικούς «συναρμόδιους και συνυπεύθυνους» φορείς. Διατύπωσαν την άποψη ότι η απελευθέρωση της ενέργειας καίει την Βοιωτία, καθώς οι ρύποι από τις νέες ενεργειακές μονάδες θα έχουν ανυπολόγιστες συνέπειες. Ο νομός- χωματερή της Αττικής μετατρέπεται σε ανοιχτή περιβαλλοντική πληγή με άμεσες συνέπειες και στον πληθυσμό του λεκανοπεδίου από την μεταφερόμενη ρύπανση. Τέλος διαπίστωσαν ότι «Η ραγδαία υποβάθμιση του περιβάλλοντος στερεί τον τόπο μας από τον πλούτο του, αποκλείει εναλλακτικές δραστηριότητες και προκαλεί σοβαρές επιπτώσεις και οικονομικά αδιέξοδα».
Στην συνέντευξη και τη συνέλευση –συζήτηση που ακολούθησε, συμμετείχαν με σημαντική εκπροσώπηση σχεδόν όλες οι κινήσεις που μετέχουν στην Συμπαράταξη.

Πράσινο αντί για Λιθάνθρακα!

Διαβάστε επίσης: Greenpeace: Δέντρα κατά του λιθάνθρακα!!!

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η δενδροφύτευση στο Αλιβέρι, παρά τις μικροεντάσεις. Εκατοντάδες πολίτες από την Εύβοια, αλλά και ολόκληρη την Ελλάδα δήλωσαν έμπρακτα την αντίθεσή τους στο λιθάνθρακα, κατά τη δενδροφύτευση του οικόπεδου Στάχτες στο Αλιβέρι της Εύβοιας.
Το οικόπεδο στο οποίο έγινε η δενδροφύτευση ανήκει σήμερα στο Δήμο Ταμυναίων (Αλιβερίου). Η ΚΕΔ το παραχώρησε δωρεάν στις 10 Φεβρουαρίου 2004, με τον όρο ο Δήμος να κατασκευάσει αθλητικές εγκαταστάσεις, σχολείο και να προχωρήσει σε εργασίες ανάπλασης (πράσινο) στην περιοχή έως τις 10 Φεβρουαρίου 2009. Στην περίπτωση που ο Δήμος δεν εκπλήρωνε τις συμβατικές του υποχρεώσεις, τότε το οικόπεδο επανέρχεται αυτοδίκαια στην κυριότητα του Δημοσίου.

Το ίδιο οικόπεδο έχει ζητήσει η ΔΕΗ, μέσω του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της, κ. Αθανασόπουλου, για την κατασκευή λιθανθρακικής μονάδας. Η ΚΕΔ, λειτουργώντας με πλήρη αδιαφάνεια, υπόσχεται θετική αντιμετώπιση του αιτήματος της ΔΕΗ, σύμφωνα με επιστολές της προς την Επιχείρηση. Η ΔΕΗ έχει ήδη προεξοφλήσει την κατασκευή αυτής της μονάδας εντάσσοντάς την στο επιχειρηματικό της πλάνο (Οκτώβριος 2008), παρ’ όλο που δεν έχει την κυριότητα της εν λόγω έκτασης. Ωστόσο, η σημερινή δενδροφύτευση σηματοδοτεί την ολοκλήρωση υλοποίησης όλων των συμβατικών όρων παραχώρησης του δημόσιου κτήματος. Η ευθύνη για την προστασία της αναπλασμένης πλέον περιοχής βρίσκεται στα χέρια της Δημάρχου και των δημοτών.

"Σήμερα οι κάτοικοι του Αλιβερίου πήραν τις τύχες τους στα χέρια τους και με τη δεντροφύτευση κατοχύρωσαν το κτήμα Στάχτες Μυλακίου σαν δημοτική έκταση, για να δοθεί έτσι μια ανάσα ζωής στην πολύπαθη περιοχή μας. Καθε δέντρο που φυτεύσαμε μαζι με την Greenpeace, ήταν ένα όχι στο λιθάνθρακα. Ο λιθάνθρακας δε θα περάσει στο Αλιβέρι, δε θα περάσει στην Εύβοια, ο λιθάνθρακας δε θα περάσει στην Ελλάδα, θα τον σταματήσουν οι αγώνες μας", είπε ο Γιώργος Λαγανάς, Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Φορέων Αλιβερίου Ενάντια στο Λιθάνθρακα.

Η Greenpeace δηλώνει ότι είναι καιρός πια, η ελληνική κυβέρνηση και οι εταιρίες παραγωγής ενέργειας να ακούσουν τους πολίτες, οι όποιοι από κάθε γωνία της Ελλάδας, λένε ΟΧΙ ΣΤΟ ΛΙΘΑΝΘΡΑΚΑ. Η νέα ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης έχει την υποχρέωση να τερματίσει οριστικά κάθε σχέδιο για την κατασκευή λιθανθρακικών μονάδων.

Δημοτικό Ωδείο Λιβαδειάς: Προκήρυξη για πρόσληψη δέκα μουσικών

Στο Πολιτισμός @ BlogTeam Λιβαδειάς

Δημοτικό Ωδείο Λιβαδειάς: Προκήρυξη για πρόσληψη δέκα μουσικών