Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2010

Ο Μ. Τρεμόπουλος μιλά για το θέμα του Ασωπού στο Blog Team Λιβαδειάς

Ο θόρυβος που ξέσπασε με την δημοσιοποίηση ονομάτων της ΝΑΒ για διερεύνηση πιθανών ευθυνών σχετικά με σοβαρά προβλήματα νομιμότητας στις αδειοδοτήσεις των επιχειρήσεων της ευρύτερης περιοχής του Ασωπού από τη ΝΑΒ, ανάγκασε τον Νομάρχη κ. Κλ. Περγαντά σε απάντηση προς τα μέσα του νομού.
(Δείτε: "Αποκάλυψη ονομάτων της ΝΑΒ και επιχειρήσεων υπευθύνων για τον Ασωπό", "Η απάντηση του Κλ. Περγαντά στον Μ. Τρεμόπουλο")

Είχαμε αναφέρει ότι ένα δημόσιο πρόσωπο δεν φτάνει να επικαλείται «τελεσίδικες αθωωτικές αποφάσεις και τελεσίδικα απαλλακτικά βουλεύματα», πρέπει να τις δημοσιοποιεί. Αν διαβάσετε προσεκτικά την Έκθεση των Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης είναι σίγουρο ότι θα σας γεννηθεί η περιέργεια για το σκεπτικό των επικαλούμενων απαλλακτικών δικαστικών αποφάσεων και βουλευμάτων.
Κ. Περγαντά υπάρχουν και οι πολιτικές ευθύνες πέρα από απαλλαγές. Ας μη μπλέξουμε με το δίλημμα του ......νόμιμου και ηθικού.

Ας μη ξεχάσουμε ότι εκτός από τα ονόματα των στελεχών της ΝΑΒ που δημοσιεύθηκαν, υπάρχουν και τα ονόματα 19 εταιρειών που αναφέρονται στην έκθεση. Δεν πρέπει ο Νομάρχης να μας πει αν τουλάχιστον αυτές, μετά από δυο χρόνια, έχουν συμμορφωθεί πλήρως με τα ευρήματα της έκθεσης και ό,τι επιβάλλει ο νόμος; Εδώ είναι που πραγματικά "ανοίγει" το θέμα Ασωπός.

Μετά την απάντηση του κ. Περγαντά ήρθαμε σε επικοινωνία με τον κ. Τρεμόπουλο ευρωβουλευτή των οικολόγων πράσινων και είχαμε μια ολιγόλεπτη συζήτηση.

Ρωτήσαμε τον κ. Τρεμόπουλο εάν θα επανέλθει στο θέμα με νέες δηλώσεις. Και μας δήλωσε ότι «το θέμα είναι αρκετά σοβαρό. Μέχρι στιγμής προσπαθούμε να βρούμε τις δικαστικές αποφάσεις που επικαλείται ο Νομάρχης. Θα υπάρξει εκ νέου τοποθέτησή μου εφόσον εξετάσουμε πρώτα τις αποφάσεις».

Στην ερώτησή μας αν ο κ. Περγαντάς επικοινώνησε μαζί του .....

Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2010

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε η Νομαρχία Αν. Αττικής για τα διόδια


Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ανατολικής Αττικής ζητώντας την ακύρωση των «παράνομων» υπουργικών αποφάσεων και των πιστοποιητικών έγκρισης μελετών για την κατασκευή και αδειοδότηση σταθμών διοδίων στις παράπλευρες οδούς της Εθνικής Αθηνών - Θεσσαλονίκης στις περιοχές Καπανδριτίου, Μαλακάσας, Οινοφύτων, Αφιδνών, καθώς επίσης και τη βελτίωση και συντήρηση των σταθμών διοδίων στο τμήμα Μεταμόρφωση - Υλίκη.

Όπως υποστηρίζει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση οι εν λόγω αποφάσεις είναι παράνομες καθώς δεν έχουν προηγηθεί Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ....

Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2010

Ο Καρατζαφέρης και η ανάσα του λύκου

Tου Στεφανου Κασιματη


Στην πολιτική ζωή, από το 1974 κι έπειτα, η μοίρα όσων προβάτων το σκάνε από το μαντρί είναι γνωστή: Τα τρώει ο λύκος, σύμφωνα με τη γνωστότερη ρήση του Ευάγγελου Αβέρωφ - Τοσίτσα. Ωστόσο, ο αείμνηστος Αβέρωφ δεν προσδιόρισε πότε ο λύκος τρώει το πρόβατο. Το απέφυγε και έκανε πολύ σωστά, διότι μπορεί ειδικές συνθήκες να επιτρέψουν στο πρόβατο να επιβιώσει ελεύθερο στη Φύση για κάποιο διάστημα. Το τέλος του, όμως, είναι προδιαγεγραμμένο.

Ως άνθρωπος της πιάτσας (και αυτοδημιούργητος), ο Γιώργος Καρατζαφέρης τα σκέπτεται όλα αυτά από την πρώτη στιγμή της εκλογής του Αντώνη Σαμαρά στην προεδρία της Ν.Δ. Για τον λόγο αυτόν, δεν περιμένει πρώτα να αισθανθεί την καυτή ανάσα του λύκου στον αυχένα και αρχίζει να τρέχει από τώρα. Ξαναθυμήθηκε τη ρητορική της εθνικιστικής αδιαλλαξίας

Η απάντηση του Κλ. Περγαντά στον Μ. Τρεμόπουλο


Διαστάσεις έχει πάρει η αποκάλυψη ονομάτων από την Έκθεση Ελέγχου του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, σχετικά με σοβαρά προβλήματα νομιμότητας στις αδειοδοτήσεις επιχειρήσεων της ευρύτερης περιοχής του Ασωπού. Η δημοσιοποίηση των ονομάτων έγινε από τον κ. Τρεμόπουλο ευρωβουλευτή των οικολόγων πράσινων και περιλαμβάνει 11 ονόματα (8 στελεχών της ΝΑΒ), μεταξύ των οποίων και ο Νομάρχης Βοιωτίας κ. Κλέαρχος Περγαντάς. Διαβάστε: Αποκάλυψη ονομάτων της ΝΑΒ και επιχειρήσεων υπευθύνων για τον Ασωπό

Οι συνεχόμενες παρουσιάσεις τις είδησης από τα blogs και τα μέσα της περιοχής, ανάγκασε τον Νομάρχη Βοιωτίας κ. Περγαντά να κάνει την ακόλουθη δήλωση - απάντηση στην εφημερίδα «Διάβημα».

Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2010

Αποκάλυψη ονομάτων της ΝΑΒ και επιχειρήσεων υπευθύνων για τον Ασωπό


Ονόματα 17 εταιριών, καθώς και 11 δημόσιων προσώπων με ευθύνες για σοβαρά προβλήματα νομιμότητας στις αδειοδοτήσεις επιχειρήσεων στην ευρύτερη περιοχή του Ασωπού, έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος. Τα ονόματα περιέχονται σε Έκθεση Ελέγχου του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και είχαν εξαιρεθεί από τη δημοσιοποίηση της έκθεσης, το Μάρτιο του 2008.

Οι 17 εταιρείες από την περιοχή του Ασωπού που, σύμφωνα την έκθεση, βρέθηκαν με προβλήματα νομιμότητας στις άδειες που τους είχαν χορηγηθεί, είναι οι ακόλουθες:
ALUMINCO Α.Ε., EUROPA PROFIL ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ Α.Ε., ΕΛΒΑΛ, Α.Ε., ΜΑΪΛΛΗΣ ΑΕΒΕ, ICR ΙΩΆΝΝΟΥ,BERLING ΑΒΕΕ, VIOMETALE, PROFILCO Α.Ε., ΓΑΛΒΑΝΙΣΤΗΡΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΒΕΕ, ΠΡΟΤΑΛ ΑΒΕΕ, ΜΑΣΤΕΡΣΩΛ ΧΟΥΣΤΟΥΛΑΚΗΣ ΕΠΕ, ΑΡΣΕΝΙΔΗΣ ΑΕΒΕ, ΕΤΕΜ ΑΕ, ΒΑΦΙΚΗ Α.Ε., ΕΠΑΛΜΕ Α.Ε., SIRCA HELLAS ΑΒΕΕ & ΣΤΕΡΓΙΟΥ Π. ΝΙΚΟΛΑΟΣ.

Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2010

Απόφαση του πανελλαδικού συντονιστικού οργάνου στη Λιβαδειά για αγροτικές κινητοποιήσεις


Να παρατάξουν τα τρακτέρ τους στις εθνικές οδούς από την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου αποφάσισαν εκπρόσωποι αγροτών από 19 Νομούς της χώρας στην διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης του πανελλαδικού συντονιστικού οργάνου, που συνεδρίασε στη Λιβαδειά.

Κατά τη διάρκεια της πολύωρης σύσκεψη επισημάνθηκε από όλους σχεδόν τους ομιλητές ότι τα αιτήματα, τα οποία τέθηκαν στις συναντήσεις που είχαν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εξακολουθούν να παραμένουν στο συρτάρι της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου. «Η υπομονή μας έχει εξαντληθεί. Μέχρι σήμερα κανένα από τα μέτρα που θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα των αγροτών δεν έχει προωθηθεί», δήλωσε στο Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Βάϊος Γκανής, εκ μέρους του πανελλαδικού συντονιστικού οργάνου.

Ο Ελληνικός Δείκτης Εμπιστοσύνης στους Θεσμούς το 2009, από την Public Issue

Η βαθύτατη κρίση των αντιπροσωπευτικών θεσμών παραμένει.
Λόγω της οικονομικής κρίσης και της ανασφάλειας που δημιουργεί, ενισχύεται η κοινωνική εμπιστοσύνη στους οικονομικούς θεσμούς του κράτους και τις ανεξάρτητες αρχές. Άνοδος εμπιστοσύνης για: ΕΜΥ, Ολυμπιακή, ΠτΔ, Αστυνομία, Στρατό, Ακαδημία, ΑΣΕΠ. Μείωση εμπιστοσύνης για: Πυροσβετική, ΕΣΥΕ, Ίντερνετ, Μέσα Ενημέρωσης

Του Γιάννη Mαυρή

Στο χρόνο που πέρασε, η βαθύτατη κρίση που χαρακτηρίζει το σύνολο των θεσμών στην Ελλάδα δεν δείχνει να περιορίζεται. Αντιθέτως, η ελάχιστη βελτίωση της συνολικής εικόνας οφείλεται, το πιθανότερο, στην πολιτική μεταβολή που σημειώθηκε τον περασμένο Οκτώβριο. Γεγονός που -κατά κανόνα- επηρεάζει ευνοϊκά, πλην όμως συγκυριακά, το γενικό κοινωνικό κλίμα. Συνεπώς, η κρίση των θεσμών μάλλον τείνει να αναπαράγεται με την ίδια ένταση. Η εμπιστοσύνη που τρέφουν οι πολίτες στους θεσμούς της διακυβέρνησης, της οικονομίας και της κοινωνίας αποτελεί μια σημαντική παράμετρο της πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας μιας χώρας. Η συνολική κατάταξη των θεσμών, με βάση τις τιμές που καταγράφουν στο δείκτη εμπιστοσύνης, δίδεται στο σχετικό διάγραμμα και

Ησυχία, στο Ιράν σκοτώνουν!

Οι λίγες έστω αράδες σαφούς καταδίκης της πολιτικής του Ιράν είναι πολύτιμες για τους διαδηλωτές της Τεχεράνης αλλά και για τη δική μας πολιτική αξιοπρέπεια

Του Κωστή Παπαϊωάννου

Δυο οι βασικές παράμετροι μιας εκδήλωσης διαμαρτυρίας και διεθνούς αλληλεγγύης. Η μια είναι το θέμα: ένας άδικος πόλεμος, μια στυγνή δικτατορία. Χρειάζεται να καταγγελθούν συγκεκριμένοι, απτοί φορείς της αδικίας. Όσο αναγόμαστε σε ένα σχήμα καλών και κακών τόσο διευκολύνεται η έκφραση συναισθήματος, αλληλεγγύης προς τους μεν και θυμού για τους δε. Η δεύτερη παράμετρος, η αξιοπιστία του διοργανωτή, όσο περνούν τα χρόνια γίνεται στα μάτια μου σημαντικότερη και από την ίδια την αδικία. Στοιχειώδης άμυνα απέναντι στο αίσθημα ματαιότητας και καπηλείας του θυμού μου. Προτιμώ να με καλέσει μια μικρή οργάνωση και να πορευτώ με άλλους πενήντα αλλά να ξέρω ότι διατηρώ την αυτονομία και την ταυτότητά μου ως διαμαρτυρόμενος πολίτης.

Διαβάζω αυτές τις μέρες τις λίγες ανακοινώσεις κομμάτων και οργανώσεων για όσα συμβαίνουν στο Ιράν. Ομιλητικότατοι συνήθως δημοσιογράφοι,

Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2010

Άγριος βασανισμός κρατουμένου το νέο περιστατικό αστυνομικής βίας

Κακό ποδαρικό για το Υπουργείο Προστασίας το Πολίτη. Λίγες μέρες μετά την παρέμβαση της Διεθνούς Αμνηστίας πρός το υπουργείο (Η Διεθνής Αμνηστία καλεί την κυβέρνηση να δημιουργήσει έναν γνήσια ανεξάρτητο και αποτελεσματικό μηχανισμό διερεύνησης καταγγελιών για την αστυνομία) βρισκόμαστε πάλι αντιμέτωποι με ένα νέο περιστατικό αστυνομικής βίας που δημιουργεί πονοκέφαλο στον υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοΐδη που αναγκάσθηκε να εκδώσει δελτίο τύπου

Από το in.gr
Δύο αστυνομικοί και τρεις ειδικοί φρουροί του Αστυνομικού Τμήματος Ακρόπολης συνελήφθηκαν για κατάχρηση εξουσίας και βασανιστήρια σε βάρος κρατουμένου, ο οποίος ανήμερα της Πρωτοχρονιάς μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο με σοβαρά τραύματα στον κορμό και στα άκρα του.