Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2009

Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2009

15 μέρες διορία για την απομάκρυνση του καρκινογόνου αμιάντου από το 4ο Δημοτικό Σχολείο Λιβαδειάς

Η ανίχνευση αμιάντου σε δομικά υλικά του 4ου Δημοτικού Σχολείου Λιβαδειάς έχει προκαλέσει φόβο και αναστάτωση στους γονείς και μαθητές. Το καρκινογόνο υλικό ανιχνεύθηκε στα πλακάκια και επιβεβαιώθηκε μετά από έλεγχο του ΟΣΚ. Η Νομαρχία είναι ενήμερη και έχει δεσμευτεί ότι θα προωθήσει την χρηματοδότηση. Ωστόσο ακόμα δεν έχει δεσμευτεί για την για το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης.

Ο Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του 4ου Δημοτικού Σχολείου μετά από συνεδρίαση έδωσε μια τελευταία διορία 15 ημερών για την απομάκρυνση των πλακιδίων και αντικατάστασή τους με νέα ακίνδυνα υλικά. Στη συνεδρίαση του συλλόγου παρευρέθηκε ο αντινομάρχης Δ. Νταλιάνης που διαβεβαίωσε ότι η νομαρχία εξασφάλισε την χρηματοδότηση αλλά και πάλι δεν δεσμεύτηκε χρονικά για την υλοποίηση. Οι γονείς δίκαια εξαγριώθηκαν με την κωλυσιεργία της νομαρχίας και αποφάσισαν να δώσουν μια τελευταία διορία 15 ημερών για την πλήρη υλοποίηση, διαφορετικά θα προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις. Επίσης εκκρεμεί και αίτημα του συλλόγου προς τον Δημόκριτο για έλεγχο όλων των δομικών υλικών για αμίαντο.

Φυσικά ο αμίαντος είναι σοβαρό πρόβλημα, όμως υπάρχουν και άλλα προβλήματα που εκκρεμούν και μάλιστα από το 1981!!! Έχει ζητηθεί η αλλαγή των παραθύρων των αιθουσών, που μπάζουν νερά και κρύο, χωρίς όμως ποτέ να ενδιαφερθεί κανείς.

Κύριε Περγαντά υλοποιήστε τις δεσμεύσεις σας άμεσα, χωρίς δικαιολογίες και καθυστερήσεις!!!

Θυμηθείτε το 4ο Δημοτικό Σχολείο Λιβαδειάς και την απίστευτη δράση του μέσα από το εξαιρετικό blog Μίδεια που αποτελεί παράδειγμα και κόσμημα για τον βοιωτικό διαδικτυακό κόσμο. Θα βρείτε εξαιρετικές εργασίες.

Πολιτισμός @ BlogTeam Λιβαδειάς: Προβολές ταινιών στο Δημοτικό Θέατρο Λιβαδειάς

Πολιτισμός @ BlogTeam Λιβαδειάς: Προβολές ταινιών στο Δημοτικό Θέατρο Λιβαδειάς

O Γ.Γ. του Υπουργείου Πολιτισμού απαντά στα blogs και όχι στους δημάρχους!

Αν είναι δυνατόν, υπουργείο αγνοεί την επιστολή των Δημάρχων Χαιρώνειας κου Παπαγγελή και Δαύλειας κου Λουκά, και απαντάει στην Συμπαράταξη. Και φυσικά όχι απευθείας, μέσω του δημοφιλέστατου press-gr. Έτσι για να έχει και δημοσιότητα.

Κε Σαμαρά και κε Δραβίλα είναι εξωφρενικά απαράδεχτη ενέργεια που μας κάνει να πιστεύουμε ότι μόνο για το επικοινωνιακό ενδιαφέρεστε.

Διαβάστε την παρακάτω απάντηση που δίνει ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Δραβίλλας, στη Συμπαράταξη Βοιωτών για το Περιβάλλον.

Συμπαράταξη Βοιωτών για το Περιβάλλον: O Γ.Γ. του Υπουργείου Πολιτισμού απαντά σε μας και όχι στους δημάρχους!

Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2009

Έρευνα για τους καρκίνους στα Οινόφυτα

Σχεδόν δύο χρόνια μετά την πρωτοδημοσίευση των στοιχείων που αποκάλυπταν τετραπλασιασμό των κρουσμάτων καρκίνου στους κατοίκους της περιοχής των Οινοφύτων, το υπουργείο Υγείας «λαμβάνει το σήμα» και διατάσσει την εκπόνηση επιδημιολογικής μελέτης στην περιοχή. Τα στοιχεία προέκυπταν από έρευνα του πατέρα Ιωάννη Οικονομίδη, του ιερέα των Οινοφύτων, ο οποίος πήγε στα νεκροταφεία, έψαξε τα πιστοποιητικά θανάτων: «Καρκίνος», «καρκίνος», «καρκίνος». Διαπίστωσε ότι από το 1989έως σήμερα οι θάνατοι από την επάρατο είχαν αυξηθεί από 6% σε 32%. Ενημέρωσε τις αρμόδιες αρχές, αλλά μόλις... χθες εισακούστηκε.

Πηγή: Εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

Με τους ρυθμούς του ελληνικού δημοσίου και ιδιαίτερα του υπουργείου υγείας (όχι κε αβραμόπουλε πουθενά κεφαλαία) και με απλούς υπολογισμούς, χρειαζόμαστε 10 χρόνια να εγκριθούν τα σχετικά κονδύλια, δεν ξέρω πόσα να εκταμιευθούν, 5 με 10 χρόνια να στελεχωθεί η ειδικευμένη ομάδα του ενός επιστήμονα, 10 με 15 χρόνια να βρούμε γραφεία για την πολυπληθή ομάδα, ε βάλε να γίνει και η έρευνα. Τι την θέλουμε, αν θα ζει και κάποιος στην μολυσμένη Βοιωτία θα το έχει ξεχάσει... Έτσι και αλλιώς το πόρισμα για υπερβολές θα κάνει νύξη.

Ηχοχρώματα με φλάουτο και κιθάρα στο Τροφώνειο Ωδείο

Στο Πολιτισμός @ BlogTeam Λιβαδειάς: Ηχοχρώματα με φλάουτο και κιθάρα στο Τροφώνειο Ωδείο

Ο αφέντης Πουντίλα και ο υπηρέτης του Ματί στο Δημοτικό Θέατρο Λιβαδειάς

Στο Πολιτισμός @ BlogTeam Λιβαδειάς: Ο αφέντης Πουντίλα και ο υπηρέτης του Ματί στο Δημοτικό Θέατρο Λιβαδειάς

“Ελληνικές Αφίσες” στο Νερόμυλο

Στο Πολιτισμός @ BlogTeam Λιβαδειάς: “Ελληνικές Αφίσες” στο Νερόμυλο

Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2009

Ο Χατζιδάκις και η ήττα του δημόσιου λόγου

Ο Χατζιδάκις απεχθανόταν τον δημοφιλή ρόλο του μεμψίμοιρου δημογέροντα, θεματοφύλακα μιας εν κινδύνω ελληνικότητας, και δεν κολάκεψε την εθνική μας αναδελφοσύνη

Του Κωστή Παπαϊωάννου

Πολύτιμος ο δημόσιος λόγος όταν είναι κριτικός και ανατρεπτικός, δεν χαϊδεύει αυτιά, αποδομεί βεβαιότητες και βολή από χρόνια κατακτημένες. Όχι όμως με την ευκολία μιας αντιεξουσιαστικής εξουσιαστικότητας που όλο και συχνότερα κυριαρχεί, ανταγωνιζόμενη σε λαϊκισμό και αυταρχισμό την εξουσιαστική δίδυμη αδελφή της. Αυτός λοιπόν ο πολύτιμος δημόσιος λόγος έχει ηττηθεί κατά κράτος. Εξακολουθεί να αρθρώνεται αλλά έχει ηττηθεί. Είναι κι αυτή μια από τις αιτίες που παραμένει έντονη η απουσία του Μάνου Χατζιδάκι, συμβολικού για πολλούς φορέα ενός τέτοιου λόγου, αν και απείχε πολύ από τον «τυπικό» διανοούμενο. Λείπει η ποιητική αγρυπνία της καθημερινής αμφισβήτησης, στην οποία τόσο ασκήθηκε. Αφορμή για τις σκέψεις αυτές το ντοκιμαντέρ «Είδωλο στον καθρέφτη» που φωτίζει πολλές πλευρές του συνθέτη αλλά υποβαθμίζει τον πολίτη και δημοσιολογούντα Χατζιδάκι.

Με όλες τις αντιφάσεις του, ο Χατζιδάκις παρέμεινε πιστός της σύγκρουσης. Οι επιλογές του στο Τρίτο Πρόγραμμα έκαναν τον γενικό διευθυντή να ωρύεται, υπουργούς να τρέμουν για τη θέση τους, αγανακτισμένους πολίτες να ζητάνε το κεφάλι του. Συγκρούστηκε με την κυρίαρχη συλλογική αντιστασιακή μας αυταρέσκεια.

Όπως έγραψε ο ίδιος, «το ΄74 άρχιζε η εποχή των γηπέδων και των μεγάλων λαϊκών εκτονώσεων. Κράτησα την ψυχραιμία μου και δεν εχόρεψα εθνικούς και αντιστασιακούς χορούς στα γυμναστήρια και στα γεμάτα από νέους γήπεδα». Αντ΄ αυτού δήλωνε, σχεδόν με άγνοια κινδύνου, ότι το ΄66 βρέθηκε στην Αμερική και έμεινε εκεί έξι χρόνια για λόγους καθαρά φορολογικούς. Συγκρούστηκε με τον υφέρποντα φασισμό της «Αυριανής» στα χρόνια της παντοδυναμίας της, τη δεκαετία του ΄80. Ενώ πολλοί σιωπούσαν, εκείνος μίλησε ανοιχτά εναντίον της διείσδυσης του αυριανισμού στην κυβερνητική πρακτική και δέχτηκε τόνους κίτρινης λάσπης. Συγκρούστηκε με την κρατική αυθαιρεσία και στήριξε τις μειοψηφίες της αμφισβήτησης. Έκπληκτοι οι εξεγερμένοι βρήκαν στο πρόσωπο του «δεξιού» Χατζιδάκι έναν συμπαραστάτη που έγραφε το ΄86 για τη «μοβ σκιά Μαΐου που ξάπλωσε στον τόπο». Συγκρούστηκε και με τον ίδιο τον παλαιό εαυτό του αλλά παρέμεινε ο διαρκής προβοκάτορας που υπονόμευε την πατριδοκαπηλία παίζοντας τον ύμνο της Βέρμαχτ την 28η Οκτωβρίου και μιλούσε για τη γραφικότητα μιας Παράδοσης που είναι «ο εγωισμός των απελθόντων και η ενοχή, ο συμβιβασμός των επιζώντων». Απεχθανόταν τον δημοφιλή ρόλο του μεμψίμοιρου δημογέροντα, θεματοφύλακα μιας εν κινδύνω ελληνικότητας, και δεν κολάκεψε την εθνική μας αναδελφοσύνη. Αρνήθηκε πεισματικά να εκπροσωπήσει ποτέ κανέναν άλλον πέρα από τον εαυτό του και δεν μίλησε ποτέ για «τον λαό του», όπως δυστυχώς κορυφαίοι ομότεχνοί του που αποζητούν σε βαθιά γεράματα με τρόπο θλιβερό την παλλαϊκή λατρεία.

Ο πολίτης Χατζιδάκις μιλούσε αδιαφορώντας για τις αντιδράσεις, γνωρίζοντας πως δεν μπορεί να υπάρξει λόγος αμφισβήτησης που υπολογίζει τα νούμερα των δημοσκοπήσεων. Μπορεί γι΄ αυτό να νιώθουν έντονη την απουσία του όσοι ανέπτυξαν μια προσωπική σχέση με το έργο και το πρόσωπό του. Εκείνοι που βιώνουν την έλλειψη της ρωμαλέας χατζιδακικής διαρκούς ευαισθησίας στην καθημερινότητά τους.

Ο Κωστής Παπαϊωάννου είναι πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.
Από την Εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ"
Διαβάστε επίσης την "μοβ σκιά Μαΐου" που δημοσιεύσαμε κατά την διάρκεια των επεισοδίων του Δεκεμβρίου Επίκαιρο κείμενο του αξέχαστου Μάνου Χατζιδάκι

Πλάτωνας και Τζωρτζόπουλος σήμερα στη ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΚΦΡΑΣΗ

Στο Πολιτισμός @ BlogTeam Λιβαδειάς Πλάτωνας και Τζωρτζόπουλος σήμερα στη ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΚΦΡΑΣΗ