Τρίτη 24 Μαρτίου 2009

Ο Πάπας, η Αφρική και το προφυλακτικό

Η παπική δογματική θέση δεν επιχειρεί να καθορίσει απλώς την ερωτική ζωή του κάθε πιστού, αλλά τη ζωή ή τον θάνατο ολόκληρων πληθυσμών

Του Κωστή Παπαϊωάννου

Δύσκολα μπορούμε να αντιληφθούμε την έκταση, την ένταση και τις προεκτάσεις της πανδημίας του ΑΙDS στην Αφρική. Δεν είναι μόνο οι αριθμοί: το 70% των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από την ασθένεια ζουν εκεί. Είναι και ο συνδυασμός της αρρώστιας με τη φτώχεια, η διάρρηξη παραδοσιακών κοινωνικών δεσμών, ο απορφανισμός της οικογένειας, το ξεκλήρισμα της ηπείρου από τις παραγωγικές της δυνάμεις. Ταυτόχρονα, δύσκολα μπορούμε να αντιληφθούμε τους δυσμενείς όρους με τους οποίους δίνεται η μάχη εναντίον της μάστιγας, καθώς οι ανθρωπιστικές οργανώσεις με περιορισμένους πόρους καλούνται να αντιμετωπίσουν άγνοια, ήθη και πρακτικές που διασπείρουν τη νόσο. Μπορούμε εντούτοις να αντιληφθούμε τις συνέπειες της δήλωσης του Πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ΄ μόλις πάτησε το έδαφος της Αφρικής. Είπε ότι το ΑΙDS δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη διανομή προφυλακτικών, αλλά αντίθετα η χρήση τους επιδεινώνει το πρόβλημα. Στη θέση της πρόληψης διά του προφυλακτικού, ο Πάπας αντέτεινε «μία πνευματική και ανθρωπιστική αφύπνιση και τη συμπάθεια προς τους πάσχοντες». Η Εκκλησία μπορεί να προβάλλει την αποχή από τις ερωτικές σχέσεις (αυτή υποθέτουμε κρύβεται πίσω από την αφύπνιση) ως θεμελιακή αρχή μιας δογματικής Ηθικής και να κρίνεται από τον αποδέκτη του κηρυγματικού λόγου, πιστό ή μη. Απέναντι σε μια τέτοια δογματική θέση μπορεί λοιπόν κανείς να τοποθετηθεί, κινούμενος στο ίδιο ή σε άλλο αξιακό πεδίο. Μπορεί να κρίνει τον περί εγκράτειας λόγο με όρους ηθικούς, αισθητικούς, πολιτικούς. Μπορεί να τον αποδεχθεί, να τον απορρίψει ή να αδιαφορήσει. Μπορεί να αποφασίσει να υπαχθεί στο ενοχικό πλέγμα που αυτός ο λόγος προϋποθέτει και υφαίνει ή όχι. Η θρησκευτική ελευθερία επιτρέπει όλες τις παραπάνω επιλογές. Τα πράγματα όμως αλλάζουν όταν μια δογματική θέση δεν επιχειρεί να καθορίσει απλώς την ερωτική ζωή του κάθε πιστού, αλλά τη ζωή ή τον θάνατο ολόκληρων πληθυσμών. Εκεί η κριτική από ανθρωπιστική σκοπιά οφείλει να είναι αμείλικτη. Οφείλει να καταδικάζει απερίφραστα την αντιεπιστημονική εθελοτυφλία του επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας. Ο διευθυντής του Παγκόσμιου Ταμείου για την Καταπολέμηση του ΑΙDS τη χαρακτήρισε «άρνηση της επιδημίας». Πρόκειται όμως για κάτι πολύ χειρότερο. Στην ουσία, ενισχύει την επιδημία. Το ΑΙDS έχει αναδείξει με οξύτητα την ανάγκη για συγκεκριμένες πολιτικές για τη δημόσια υγεία και επιταγές για την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Η δήλωση του Πάπα τις υπονομεύει ευθέως. Αν δούμε λοιπόν την Αφρική ως το επόμενο πεδίο μάχης στον πόλεμο που αιώνες τώρα έχει κηρύξει η Εκκλησία στην επιστήμη και τον ορθό λόγο, τότε η εκατόμβη δεν πρέπει να μας εκπλήσσει.

ΥΓ.: Προϋπόθεση για να επιτελέσουν οι ανθρωπιστικές οργανώσεις τον ρόλο τους είναι η διαφάνεια. Και όμως. Μια από τις μεγαλύτερες οργανώσεις έχει εγκαταλείψει διεθνώς από ετών την αναδοχή παιδιών ως μέσο παρέμβασης και εξεύρεσης πόρων. Το ελληνικό της παράρτημα (με μεγάλη βάση υποστηρικτών και επιφανή προσωπικότητα επικεφαλής) πληροφορηθήκαμε πως το κρύβει για να μην έχει απώλεια εσόδων. Χιλιάδες υποστηρικτές εξακολουθούν να πληρώνουν για «υιοθεσίες» παιδιών του Τρίτου Κόσμου, ενώ οι «υιοθεσίες» δεν υφίστανται! Αν η πληροφορία επιβεβαιωθεί, θα χρειαστεί να επανέλθουμε.

Ο Κωστής Παπαϊωάννου είναι πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Πηγή: Εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ"

Καταδίκη του δημάρχου Λεβαδέων για συκοφαντική δυσφήμιση

Ο δήμαρχος Λεβαδέων Δημήτρης Τσιφής κρίθηκε ένοχος από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Λιβαδειάς, για συκοφαντική δυσφήμιση του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Χρήστου Παλαιολόγου. Η απόφαση υποχρεώνει τον κ. Τσιφή να καταβάλλει αποζημίωση 40.000 ευρώ στον κ. Παλαιολόγο. Η καταδικαστική απόφαση επιβλήθηκε λόγω προσβλητικών δηλώσεων του δημάρχου σε βάρος του κ. Παλαιολόγου στο ραδιοσταθμό ΣΕΙΡΙΟ.

Ο κ. Παλαιολόγος εξέδωσε το ακόλουθο δελτίο τύπου:
«Ηθική και νομική δικαίωση απέδωσε στον Χρήστο Παλαιολόγο το Πολυμελές Πρωτοδικείο Λιβαδειάς, το οποίο με την υπ' αριθ. 15/2009 πρωτόδικη απόφαση του, υποχρεώνει το Δήμαρχο κ. Δ. Τσιφή να του καταβάλει το ποσό των 40.000 ευρώ για ηθική βλάβη λόγω συκοφαντικής δυσφήμησης για αναληθή γεγονότα που ισχυρίστηκε σε βάρος του μέσω του Ρ/Σ «ΣΕΙΡΙΟΣ».
Με την ίδια απόφαση του Δικαστηρίου απορρίφτηκε αγωγή του κ. Δ. Τσιφή κατά του Χρ. Παλαιολόγου με την οποία και εκείνος ζητούσε χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης, για συκοφαντική δυσφήμηση».

Η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων στο ΥΠΠΟ, παίρνει θέση για την προστασία της Χαιρώνειας

Μετά την ανακοίνωση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) και αυτής των Εργαζομένων στην Αρχαιολογική υπηρεσία Βοιωτίας (Θ΄ΕΠΚΑ), ήρθε να προστεθεί και το σημερινό (19/3/09), ψήφισμα συμπαράστασης, από τον Ενιαίο Σύλλογο Αττικής, Στερεάς Και Νήσων του Υπουργείου Πολιτισμού, στον αγώνα των κατοίκων της περιοχής, για να μη μετατραπεί η Χαιρώνεια σε βιομηχανική ζώνη. Ο Ενιαίος Σύλλογος του ΥΠΠΟ αριθμεί πάνω από 4.000 μέλη.

ΨΗΦΙΣΜΑ
Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ανατρέποντας προηγούμενη αρνητική απόφασή του, επιτρέπει την κατασκευή θερμοηλεκτρικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της ENELCO στη Χαιρώνεια στο Νομό Βοιωτίας. Αυτή η απόφαση έχει ως αποτέλεσμα την μετατροπή του ιστορικού και αρχαιολογικού χώρου της περιοχής σε βιομηχανική ζώνη.
Το υπό κατασκευή εργοστάσιο απέχει 830 μέτρα από τα όρια του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου ο οποίος περιλαμβάνει ακρόπολη με ίχνη οχύρωσης, θέατρο, κατάλοιπα της αρχαίας πόλης, τον μαρμάρινο «Λέοντα της Χαιρώνειας», και το νέο αρχαιολογικό Μουσείο το οποίο είναι σχεδόν έτοιμο να παραδοθεί στο κοινό.
Επίσης απέχει 2.700 μέτρα από τον κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο της ακρόπολης του αρχαίου Πανοπέα, με ισχυρή οχύρωση σωζόμενη σε εξαιρετική κατάσταση, η οποία είναι επισκέψιμη.
Η τοπική κοινωνία σχεδόν στο σύνολό της, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων καθώς και εργαζόμενοι της τοπικής Εφορείας Αρχαιοτήτων (Θ΄ ΕΠΚΑ), αντιδρούν και εκφράζουν την κατηγορηματική αντίθεσή τους στην κατασκευή της μονάδας.
Η Γενική Συνέλευση του Ενιαίου Συλλόγου του Υπουργείου Πολιτισμού στέκονται αλληλέγγυοι στον αγώνα των κατοίκων της περιοχής για να μη μετατραπεί η Χαιρώνεια σε βιομηχανική ζώνη.

Βαλκανική έκθεση γελοιογραφίας με θέμα "Ο εθνικισμός - με χιούμορ - στα Βαλκάνια" από τον Δήμο Χαιρώνειας

Στο Πολιτισμός @ BlogTeam Λιβαδειάς: Βαλκανική έκθεση γελοιογραφίας με θέμα "Ο εθνικισμός - με χιούμορ - στα Βαλκάνια" από τον Δήμο Χαιρώνειας

Προκήρυξη μαθητικού διαγωνισμού φωτογραφίας από την Φωτογραφική Λέσχη Λιβαδειάς

Στο Πολιτισμός @ BlogTeam Λιβαδειάς: Προκήρυξη μαθητικού διαγωνισμού φωτογραφίας από την Φωτογραφική Λέσχη Λιβαδειάς

Τιμητικές διακρίσεις για το Δημοτικό Θέατρο Λιβαδειάς

Στο Πολιτισμός @ BlogTeam Λιβαδειάς: Τιμητικές διακρίσεις για το Δημοτικό Θέατρο Λιβαδειάς

Δευτέρα 23 Μαρτίου 2009

Πρώτο βραβείο για δεύτερη συνεχή χρονιά η θεατρική ομάδα του 1ου ΓΕΛ Λιβαδειάς

Στο Πολιτισμός @ BlogTeam Λιβαδειάς: Πρώτο βραβείο για δεύτερη συνεχή χρονιά η θεατρική ομάδα του 1ου ΓΕΛ Λιβαδειάς

Μεγάλη προσέλευση στην εκδήλωση για τον Ρίτσο στη "Σύγχρονη Έκφραση"

Στο Πολιτισμός @ BlogTeam Λιβαδειάς: Μεγάλη προσέλευση στην εκδήλωση για τον Ρίτσο στη "Σύγχρονη Έκφραση"

Διεθνής Αμνηστία: Ο θάνατος της φυλακισμένης Κατερίνας Γκουλιώνη χρειάζεται ανεξάρτητη και αμερόληπτη έρευνα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο θάνατος της φυλακισμένης Κατερίνας Γκουλιώνη χρειάζεται ανεξάρτητη και αμερόληπτη έρευνα

Αθήνα, 20 Μαρτίου 2009

Νωρίς το πρωί της 18ης Μαρτίου 2009, η Κατερίνα Γκουλιώνη βρέθηκε νεκρή στο τέλος της μεταγωγής της με πλοίο από τον Πειραιά στις φυλακές Νεάπολης Λασιθίου. Μαζί με άλλες κρατούμενες μεταγόταν εκεί από τις γυναικείες φυλακές Θήβας. Υπάρχουν ισχυρισμοί ότι, κατά τη διάρκεια της μεταγωγής, την είχαν χωριστά από τις άλλες κρατούμενες και ότι τα χέρια της ήταν δεμένα πισθάγκωνα. Σύμφωνα με αναφορές, οι άλλες κρατούμενες δήλωσαν ότι έδειχνε χτυπημένη στο πρόσωπο.

«Ο θάνατος της Κατερίνας Γκουλιώνη στα χέρια των ελληνικών αρχών είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Οι καταγγελίες για απαράδεκτη μεταχείριση των κρατουμένων στις ελληνικές φυλακές πληθαίνουν, ενώ οι πρώτες πληροφορίες για τις συνθήκες θανάτου της δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να συνδέεται με τη δράση της για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των κρατουμένων», δήλωσε ο Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, Σίμος Μπούρας.

Η Κατερίνα Γκουλιώνη είχε δραστηριοποιηθεί στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των κρατουμένων. Είχε έρθει σε επαφή με τη Διεθνή Αμνηστία σε αρκετές περιπτώσεις, προκειμένου να καταγγείλει την απάνθρωπη μεταχείριση των κρατουμένων και τις συνθήκες κράτησης στις γυναικείες φυλακές, συμπεριλαμβανομένων των γυναικείων φυλακών Θήβας και των φυλακών Διαβατών στη Θεσσαλονίκη. Ενημέρωσε τη Διεθνή Αμνηστία ότι είχε υποβάλει αναφορά στον Συνήγορο του Πολίτη, μεταξύ άλλων το Φεβρουάριο του 2009, καθώς και στη διευθύντρια των φυλακών Θήβας. Είχε επίσης εμφανιστεί σε τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ μόλις πριν το θάνατό της.

Η Κατερίνα Γκουλιώνη είχε επίσης συμμετάσχει ενεργά στις εκστρατείες της Διεθνούς Αμνηστίας συλλέγοντας υπογραφές από τις κρατούμενες στη Θήβα για διεθνείς εκκλήσεις της οργάνωσης. Ενημέρωσε το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας στις 17 Μαρτίου 2009 ότι πρόσφατα αφαιρέθηκε από το κελί της έντυπο υλικό της οργάνωσης, καθώς και άλλα έγγραφα σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, και ότι άλλο υλικό δεν της παραδόθηκε ποτέ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ο θάνατος οφείλεται σε καρδιακή προσβολή. Η επίσημη ιατροδικαστική έκθεση αναμένεται την επόμενη εβδομάδα.

Η Διεθνής Αμνηστία απευθύνει έκκληση στις Ελληνικές Αρχές να διεξαγάγουν πλήρη, γρήγορη, ανεξάρτητη και αμερόληπτη έρευνα σχετικά με το θάνατο της Κατερίνας Γκουλιώνη και τις καταγγελίες που είχε υποβάλει για τη μεταχείριση των φυλακισμένων γυναικών.

«Μετά τους τόσους θανάτους, κακοποιήσεις και εξεγέρσεις κρατουμένων, πρέπει επιτέλους οι αρχές να άρουν το πέπλο συγκάλυψης των συνθηκών φυλάκισης, να επιτρέψουν την πρόσβαση σε ελεγκτικές αρχές όπως ο Συνήγορος του Πολίτη και οργανώσεις όπως η Διεθνής Αμνηστία, και να προχωρήσουν σε επείγοντα και αποτελεσματικά μέτρα για να εξασφαλίσουν, όπως έχουν υποχρέωση, το σεβασμό της αξιοπρέπειας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των κρατουμένων», τόνισε ο Σίμος Μπούρας.