Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2009

20 χρόνια Τροφώνιο Ωδείο: Οι μαθητές παίζουν ρομαντικούς συνθέτες

Μη χάσετε σήμερα:

20 χρόνια Τροφώνιο Ωδείο: Οι μαθητές παίζουν ρομαντικούς συνθέτες

στο Πολιτισμός-BlogTeam Λιβαδειάς


Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2009

Διεθνής Αμνηστία: Έγκλημα πολέμου η χρήση βομβών λευκού φωσφόρου στη Γάζα, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο

«Σαφής και αδιαμφισβήτητη» η χρήση λευκού φωσφόρου από το Ισραήλ εναντίον αμάχων στη Γάζα.

Οι απεσταλμένοι της Διεθνούς Αμνηστίας, που επισκέπτονται τη Λωρίδα της Γάζας, βρήκαν αδιαμφισβήτητα στοιχεία για την εκτεταμένη χρήση λευκού φωσφόρου σε πυκνοκατοικημένες περιοχές κατοικίας στην Πόλη της Γάζας και στις βόρειες περιοχές της Λωρίδας.

«Προχθές είδαμε δρόμους και σοκάκια διάσπαρτους με στοιχεία της χρήσης λευκού φωσφόρου, μεταξύ των οποίων κομμάτια λευκού φωσφόρου που ακόμη καίγονταν και υπολείμματα των οβίδων που εκτόξευσε ο ισραηλινός στρατός», δήλωσε ο Κρίστοφερ Κομπ-Σμιθ, οπλικός εμπειρογνώμονας που βρίσκεται στη Γάζα ως μέλος της τετραμελούς ερευνητικής ομάδας της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Ο λευκός φωσφόρος είναι όπλο που έχει σκοπό τη δημιουργία προπετάσματος καπνού για τις κινήσεις στρατευμάτων στο πεδίο της μάχης», διευκρίνισε ο Κρίστοφερ Κομπ-Σμιθ. «Είναι εξαιρετικά εμπρηστικός, τα βλήματα εκρήγνυνται στον αέρα και η διασπορά του περιεχομένου τους είναι τέτοια που δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιούνται σε περιοχές αμάχων».

«Η τόσο εκτεταμένη χρήση αυτού του όπλου στις πυκνοκατοικημένες συνοικίες κατοικίας της Γάζας είναι εγγενώς αδιάκριτη. Η επανειλημμένη χρήση του με αυτόν τον τρόπο, παρά τα στοιχεία για τις αδιάκριτες επιπτώσεις του και για την πρόκληση θυμάτων μεταξύ των αμάχων, αποτελεί έγκλημα πολέμου», τόνισε η Ντονατέλα Ρόβερα, ερευνήτρια της Διεθνούς Αμνηστίας για το Ισραήλ και τα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Κομμάτια λευκού φωσφόρου είναι διάσπαρτα ολόγυρα σε κτίρια κατοικίας και πολλά απ' αυτά τα κομμάτια εξακολουθούσαν την Κυριακή να καίγονται, θέτοντας σε περαιτέρω κίνδυνο τους κατοίκους και τις περιουσίες τους. Οι δρόμοι και τα σοκάκια είναι γεμάτα παιδιά που παίζουν, τα συντρίμμια του πολέμου τα προσελκύουν και συχνά δεν έχουν επίγνωση του κινδύνου.

«Το πυροβολικό είναι όπλο κατά περιοχής, δεν είναι καλό για στόχευση ακριβείας. Το γεγονός ότι αυτά τα πυρομαχικά, που συνηθίζεται να εκρήγνυνται στην επιφάνεια του εδάφους, εκτοξεύθηκαν για να εκραγούν στον αέρα, αυξάνει το πιθανό μέγεθος της περιοχής κινδύνου», επισήμανε ο Κρίστοφερ Κομπ-Σμιθ.

Η κάθε οβίδα πυροβολικού των 155 χιλιοστών εκρήγνυται απελευθερώνοντας 116 κομμάτια διαποτισμένα με λευκό φωσφόρο, τα οποία αναφλέγονται μόλις έρθουν σε επαφή με οξυγόνο και μπορούν να διασκορπιστούν, ανάλογα με το υψόμετρο στο οποίο εκρήγνυται το βλήμα (και ανάλογα με τις συνθήκες ανέμου), σε περιοχή μεγέθους τουλάχιστον ενός γηπέδου ποδοσφαίρου. Πέρα από τις αδιάκριτες επιπτώσεις της εναέριας έκρηξης ενός τέτοιου όπλου, η εκτόξευση τέτοιων οβίδων με χρήση πυροβολικού οξύνει την πιθανότητα να πληγούν άμαχοι.

Οι απεσταλμένοι της Διεθνούς Αμνηστίας βρήκαν φλεγόμενα κομμάτια λευκού φωσφόρου, καθώς και τις οβίδες που τα απελευθέρωσαν, μέσα και γύρω σε σπίτια και κτίρια. Μερικές από αυτές τις βαριές χαλύβδινες οβίδες διαμετρήματος 155 χιλιοστών προκάλεσαν εκτενείς ζημιές σε κατοικίες.
Μεταξύ των σημείων που επλήγησαν περισσότερο από τη χρήση λευκού φωσφόρου ήταν το κτιριακό συγκρότημα της UNRWA στην Πόλη της Γάζας, όπου οι ισραηλινές δυνάμεις εκτόξευσαν τρεις οβίδες λευκού φωσφόρου στις 15 Ιανουαρίου. Ο λευκός φωσφόρος κατέληξε δίπλα σε βυτιοφόρα με καύσιμα και προκάλεσε μεγάλη πυρκαγιά, που κατέστρεψε τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας. Πριν από αυτήν την επίθεση, το συγκρότημα είχε ήδη πληγεί μία ώρα νωρίτερα και οι αξιωματούχοι της UNRWA είχαν πληροφορήσει σχετικά τις ισραηλινές αρχές, οι οποίες είχαν δώσει τη διαβεβαίωση ότι δεν θα εξαπολύονταν άλλες επιθέσεις εναντίον του συγκροτήματος.

Σε άλλο κρούσμα την ίδια ημέρα, οβίδα λευκού φωσφόρου έπληξε το νοσοκομείο αλ-Κουντς στην Πόλη της Γάζας, προκαλώντας επίσης πυρκαγιά, η οποία ανάγκασε το προσωπικό του νοσοκομείου να απομακρύνει τους ασθενείς.

Ο λευκός φωσφόρος, σε περίπτωση που έρθει σε επαφή με το δέρμα, μπορεί να διαπεράσει τους μύες και να φτάσει στα οστά, συνεχίζοντας να καίγεται μέχρις ότου στερηθεί το οξυγόνο.

Ιστορικό

Οι χωριστές μονομερείς εκεχειρίες που ανήγγειλαν το Ισραήλ και η Χαμάς, με έναρξη ισχύος στις 18 Ιανουαρίου, δεν έγιναν σεβαστές από καμία από τις δύο πλευρές. Ισραηλινές δυνάμεις εξακολούθησαν να βρίσκονται τοποθετημένες σε διάφορες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας και το πρωί της 18ης Ιανουαρίου βλήματα που εκτόξευσαν ισραηλινές δυνάμεις φόνευσαν τον 11χρονο Ανγκάμ Ριφ'άτ αλ-Μάσρι και τραυμάτισαν τη μητέρα του ανατολικά της Μέιτ Χανούν στα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας. Παράλληλα, παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες εκτόξευσαν ρουκέτες εναντίον κωμοπόλεων και χωριών στο νότιο Ισραήλ, τραυματίζοντας ελαφρά τρεις Ισραηλινούς αμάχους.

Προθεσμία 24 ωρών δίνουν στον Χατζηγάκη οι αγρότες των Τεμπών

Διευκρινίσεις για τα μέτρα που εξήγγειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ζητούν οι αγρότες του μπλόκου των Τεμπών αφήνωντας για τις απαντήσεις του κ. Χατζηγάκη χρονικό περιθώριο ως το μεσημέρι του Σαββάτου (24 ώρες), προκειμένου να αποφασίσουν για την περαιτέρω πορεία του αγώνα τους. Την ίδία ώρα και ενώ τα μπλόκα σε όλη τη χώρα καλά κρατούν, αδικημένοι AgroNews – από το πακέτο στήριξης των 500 ευρώ που ανακοινώθηκε την Πέμπτη και με πολλά προβλήματα ήδη συσσωρευμένα, στον χορό των κινητοποιήσεων ετοιμάζονται να μπουν από Δευτέρα και οι αγρότες της Πελοποννήσου, σχεδιάζοντας δυναμικό συλλαλητήριο στον Ισθμό!
Πίστωση χρόνου μέχρι την Τρίτη, για να αποσαφηνιστούν τα μέτρα που ανακοίνωσε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης δίνει η διοίκηση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Ηρακλείου, ενώ σε ανάλογες αποφάσεις αναμένεται να καταλήξει και η διοίκηση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Λασιθίου.

Οι αγρότες ζητούν από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να τους διευκρινίσει πώς ακριβώς θα διατεθεί το "πακέτο" ενίσχυσης που εξήγγειλε, ενώ προτείνουν να διατεθεί μόνο σε κατ' επάγγελμα αγρότες και όχι σε ετεροεπαγγελματίες. Επειδή δε, δεν υπάρχει μητρώο αγροτών τον καλούν να λάβει υπόψη του τη φορολογική δήλωση Ε1 του "φυσικού προσώπου", ενώ ζητούν και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα καταβολής των χρημάτων.
Σχετικά με το συμβούλιο Αγροτικής Πολιτικής, που ανακοίνωσε ο κ. Χατζηγάκης, ζητούν να απαρτίζεται από 50 άτομα, να μη συμμετέχουν σ' αυτό οι τριτοβάθμιες οργανώσεις του κλάδου τους, αλλά εκπρόσωποι του υπουργείου του ΓΕΟΤΕΕ και εκπρόσωποι των Συντονιστικών Επιτροπών των μπλόκων.
Σε ό,τι αφορά την κοινή αγροτική πολιτική (ΚΑΠ), ζητούν έγκαιρο προγραμματισμό για μετά το 2013.
Επιπλέον, ζητούν χρονοδιαγράμματα, τόσο για τη λειτουργία του εργοστασίου Βιοαιθανώλης, όσο και για την εκτέλεση αδρευτικών έργων, ενώ για το ΦΠΑ προτείνουν 15%, έναντι του 12%, που πρότεινε το υπουργείο.
Τέλος, προτείνουν να περιληφθούν το βιομηχανικό ροδάκινο και τα αχλάδια στην ενότητα στήριξης των αγροτικών προϊόντων.
Όχι μόνο δεν σταματούν οι κινητοποιήσεις, αλλά αντίθετα προχωρούν σε δυναμική κλιμάκωση τις επόμενες ημέρες.

Πελοπόννησος
Την Παρασκευή οι αγρότες της Ηλείας συγκεντρώθηκαν στον κόμβο Τραγανού και στη συνέχεια με τα αγροτικά τους αυτοκίνητα κατευθύνθηκαν στον Πύργο, όπου και παρέδωσαν ψήφισμα στη Νομαρχία.
Στο μεταξύ την Πέμπτη οι πρόεδροι των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών, των Ομάδων Παραγωγών και Συλλόγων της Πελοποννήσου, συγκεντρώθηκαν στην Κόρινθο, εκπροσωπώντας τους αγρότες των περιοχών τους και πραγματοποίησαν παμπελοποννησιακή σύσκεψη για τις εξελίξεις στα αγροτικά θέματα. Τα μέλη της επιτροπής επικοινώνησαν με το γραφείο του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, ζητώντας άμεσα συνάντηση με τον Σ. Χατζηγάκη, προκειμένου να του εκθέσουν τα αιτήματά τους. Προειδοποίησαν δε, ότι «αν οι αγρότες δεν βρουν ανταπόκριση, θα προχωρήσουν τη Δευτέρα σε δυναμικές κινητοποιήσεις με παμπελοποννησιακό συλλαλητήριο στην Κόρινθο (12 το μεσημέρι, στα διόδια του Ισθμού) και αποκλεισμό της Πελοποννήσου».


ΤΕΜΠΗ: Στα μπλόκα μέχρι τις Απόκριες!
Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τους αποφάσισαν οι αγρότες που μετέχουν στο μπλόκο των Τεμπών, εκπρόσωποι των οποίων συμμετείχαν σε συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στο Βόλο. Τα 1.500 τρακτέρ, αμετακίνητα στις θέσεις τους και μεταφέροντας τον παλμό των μπλόκων όλης της χώρας, είναι έτοιμα να κλείσουν και παραδρόμους οι οποίοι μέχρι σήμερα ήταν ανοιχτοί. Τα μπλόκα των Θεσσαλών ενισχύονται περαιτέρω.

ΜΙΚΡΟΘΗΒΕΣ: «Δεν φεύγουμε από τους δρόμους»
Αμετακίνητοι στις θέσεις τους παραμένουν και οι αγρότες Φαρσάλων, Μαγνησίας και Τρικάλων που βρίσκονται στο μπλόκο των Μικροθηβών, εκπρόσωποι των οποίων έδωσαν το «παρών» στη συνάντηση στον Βόλο την Πέμπτη. Σήμα κατατεθέν του μπλόκου τα πρόχειρα καταλύματα που έχουν στήσει οι αγρότες. Κοντά στα 1.000 τα τρακτέρ.

ΑΛΑΜΑΝΑ και ΠΑΛΑΙΑ Ε. Ο. ΑΘΗΝΩΝ - ΛΑΜΙΑΣ: Στις επάλξεις η Στερεά
Οι αγρότες της Φθιώτιδας αποφάσισαν να αποκλείσουν μία ακόμη οδική σύνδεση του Βορρά με το Νότο, στήνοντας μπλόκο με τρακτέρ στο Μοσχοχώρι, στις 9 το πρωί της Παρασκευής. «Οι αγρότες της Φθιώτιδας και του Δομοκού που βρίσκονται στο μπλόκο της Αλαμάνας πλέον αποφάσισαν ότι από τις 9 το πρωί η Ελλάδα θα κοπεί στη μέση» υπογράμμισε ο κ. Γκανής και συμπλήρωσε: «εμείς πήραμε απόφαση να αποκλείσουμε με 150 αγροτικά μηχανήματα τον κόμβο Μοσχοχωρίου στην παλιά εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας». Στις θέσεις τους ακόμα τα 450 και πλέον τρακτέρ στην εθνική οδό, στο ύψος της Αλαμάνας, στο 208 χλμ της Αθηνών-Λαμίας.

ΚΑΣΤΡΟ ΒΟΙΩΤΙΑΣ: Δεν… πέφτει το Κάστρο
«Γαλάζιοι» και νέοι αγρότες από τη Λιβαδειά και τον Ορχομενό, με 400 περίπου αγροτικά μηχανήματα βρίσκονται στον κόμβο του Κάστρου της Βοιωτίας, στο ύψος του 110 χλμ της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας.

ΝΙΚΑΙΑ: «Η κυβέρνηση μας εμπαίζει»
Στις θέσεις τους παραμένουν και οι αγρότες της Καρδίτσας, οι οποίοι συμμετέχουν στην αγροτική κινητοποίηση της ΠΑΣΥ και οι οποίοι με 1.000 περίπου τρακτέρ βρίσκονται από τη Δευτέρα στον κόμβο της Νίκαιας. «Εμπαιγμός τα μέτρα Χατζηγάκη. Παραμένουμε στα μπλόκα» η δήλωση του «κόκκινου» αγροτοσυνδικαλιστή, κ. Βαγ. Μπούτας. Με τρακτέρ από αρκετές περιοχές μεταξύ αυτών η Φαρκαδόνα αλλά και τα Βρυσιά Φαρσάλων ενισχύθηκε το μπλόκο.

ΣΕΡΡΕΣ: Οι μπροστάρηδες της Β. Ελλάδας
Ανικανοποίητους βρίσκει και τους αγρότες των Σερρών το πακέτο στήριξης που εξήγγειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Οι αγρότες αποφάσισαν να συνεχίσουν και να εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους, στο συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα καθώς και στην εθνική οδό Σερρών Καβάλας, στο ύψος των Κερδυλλίων. Συμβολικό αποκλεισμό πραγματοποιούν οι αγρότες και στην εθνική οδό Σερρών - Θεσσαλονίκης, στο Στρυμονικό, κλείνοντας τη διέλευση των αυτοκινήτων για δύο ώρες περίπου νωρίς το μεσημέρι. Η αγανάκτηση των βούλγαρων οδηγών που παραμένουν εγκλωβισμένοι στο ελληνικό έδαφος ξεχείλισε με αποτέλεσμα το πρωί να στήσουν αντι-μπλόκο στο Σιδηρόκαστρο Σερρών.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Μπλοκο στο «Μακεδονία»
Στον «χορό» των κινητοποιήσεων εισήλθαν οι αγρότες της ανατολικής Θεσσαλονίκης οι οποίοι έστησαν μπλόκο στον κόμβο του αεροδρομίου «Μακεδονία».

ΧΑΛΚΗΔΟΝΑ: Ισχυρό μπλόκο
Ισχυρό παραμένει το μπλόκο στη Χαλκηδόνα με τους αγρότες της περιοχής να έχουν αποκλείσει επ’ αόριστον την εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Φλώρινας.

ΚΙΛΚΙΣ: Στο τελωνείο Ευζώνων
Από την αερογέφυρα του Πολυκάστρου περίπου 300 τρακτέρ κινήθηκαν προς το τελωνείο Ευζώνων. Οι αγρότες προέρχονται από τους Δήμους Ευρωπού, Γουμένισσας, Αξιουπόλεως.
Μεγάλη δυναμική έχει λάβει το μπλόκο των αγροτών του Κιλκίς στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Δοϊράνης, στο ύψος του κόμβου Μαυρονερίου, όπου αγρότες έχουν συγκεντρώσει περίπου 60 τρακτέρ, χωρίς ωστόσο να παρεμποδίζουν την κίνηση των οχημάτων.

ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ
Οι αγρότες έχουν παρατάξει τρακτέρ και στην είσοδο της πόλης των Γιαννιτσών, χωρίς να υπάρχει πρόβλημα στην κυκλοφορία των οχημάτων.
ΚΑΒΑΛΑ – ΞΑΝΘΗ
Οι αγρότες έκλεισαν τον κόμβο της Χρυσούπολης, της Εγνατίας οδού και της εθνικής οδού Καβάλας - Ξάνθης.
ΔΡΑΜΑ
Συνεχίζεται ο αποκλεισμός στο συνοριακό πέρασμα της Εξοχής Δράμας.
ΚΟΜΟΤΗΝΗ
Σε αποκλεισμούς δρόμων στον δυτικό κόμβο της Εγνατίας στην Κομοτηνή, προχώρησαν αγρότες και κτηνοτρόφοι της Ροδόπης. Οι αγρότες παρέταξαν περισσότερα από 200 τρακτέρ, ενώ στο χώρο παρέστησαν και τοπικοί φορείς, οι οποίοι και εξέφρασαν τη συμπαράσταση στον αγώνα των αγροτών. Η κυκλοφορία διεξήχθη από παρακαμπτήριες οδούς. Όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποι των αγροτών ο αγώνας έχει προς το παρόν συμβολικό χαρακτήρα. Εν τούτοις δεν απέκλεισαν κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους τις επόμενες ημέρες.

ΕΒΡΟΣ: Στα χαρακώματα οι ακρίτες
Οι αγρότες του Έβρου απέκλεισαν με δεκάδες τρακτέρ το τελωνείο Κήπων, το οποίο θα ανοίγουν σε συγκεκριμένες ώρες και για περίπου 30 λεπτά, προκειμένου να αποσυμφορίζουν την κατάσταση. Μπλόκα στήθηκαν και στον κόμβο Σουφλίου, τη γέφυρα του Άρδα στις Καστανιές και το τελωνείο Ορμενίου, χωρίς ωστόσο οι αγρότες να προχωρήσουν αποκλεισμούς.

ΧΑΝΙΑ: Δυναμικά στις επάλξεις
Την απόφαση να παραμείνουν στην εθνική οδό Χανίων - Ρεθύμνου, την οποία έχουν αποκλείσει στη θέση Πλατάνι, πήραν αργά το απόγευμα της Πέμπτης οι αγρότες των Χανίων. Το πρωί της Παρασκευής προχωρούν σε κατάληψη και των δυο οικονομικών υπηρεσιών του νομού, παραμένοντας παράλληλα στο Πλατάνι.

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ: Μπαίνει δυναμικά στο παιχνίδι
Οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών της Πελοποννήσου υπέβαλαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους στον κ. Χατζηγάκη και προειδοποίησαν ότι εάν δεν ικανοποιηθούν, τη Δευτέρα θα αποκόψουν την Πελοπόννησο.

από το AgroNews

Stars of Bolshoi: Τα “αστέρια” του σήμερα συναντούν τα “αστέρια” του αύριο

Stars of Bolshoi: Τα “αστέρια” του σήμερα συναντούν τα “αστέρια” του αύριο

στο Πολιτισμός-BlogTeam Λιβαδειάς

Διήμερο εκδηλώσεων 24 και 25/1/2009

H ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ ΛΑΟ και η ΚΙΝΗΣΗ ΑΥΤΟΝΟΜΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ διοργανώνουν διήμερο εκδηλώσεων, Σάββατο (24/1) και Κυριακή (25/1), για την αιματοχυσία και την Ισραηλινή κατοχή στη Γάζα, τις κινητοποιήσεις του Δεκέμβρη, την παραπομπή σε δίκη εφήβων και νεολαίων με τον τρόμο-νόμο, τη βία απέναντι σε μετανάστες και εργαζόμενους, την έκφραση αλληλεγγύης απέναντι στην συνδικαλίστρια Κων/να Κούνεβα και την ραγδαία οικονομική κρίση. Προσκαλεσμένος θα είναι ο Mιxιάρ Εκτάμι, Πρόεδρος της Ένωσης Παλαιστινίων εργαζομένων που θα συμμετέχει στην σχετική συζήτηση. Θα προβληθεί νοκυμαντέρ για τη Γάζα. συζήτηση θα διοργανωθεί και για τα γεγονότα του Σεπτέμβρη.

Πρόσκληση της Φωτογραφικής Λέσχης Λιβαδειάς σε κοπή πίτας

Πρόσκληση της Φωτογραφικής Λέσχης Λιβαδειάς σε κοπή πίτας

Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2009

Κινητοποιήσεις αγροτών από σήμερα


Την απόφασή τους να «κόψουν» την Ελλάδα σε κομβικά σημεία του εθνικού άξονα Αθηνών-Θεσσαλονίκης, διατύπωσαν εκ νέου οι εκπρόσωποι των συντονιστικών επιτροπών των αγροτών, που συνεδρίασαν στην Αλαμάνα κοντά στη Λαμία.

Αγρότες από τη Λάρισα, την Καρδίτσα, τα Τρίκαλα, τη Φθιώτιδα, τη Βοιωτία και την Αργολίδα εκτιμούν ότι οι αγροτικές κινητοποιήσεις, που ξεκινούν σήμερα το μεσημέρι, θα είναι από τις μεγαλύτερες των τελευταίων χρόνων. Στο σύνολό τους οι εκπρόσωποι των συντονιστικών επιτροπών συζητούν τους τρόπους διασφάλισης της ενότητας.

Από τη συνάντηση των αγροτών απουσίαζε ο εκπρόσωπος της Λάρισας, Β. Κοκκινούλης. Για τις δηλώσεις του, ωστόσο, σύμφωνα με τις οποίες, το οικονομικό κόστος των αιτημάτων προσδιοριζόταν στα 500 εκατ. ευρώ, διατυπώθηκαν ενστάσεις.

Όπως αποφασίστηκε, από το μεσημέρι τα τρακτέρ, που έχουν συγκεντρωθεί σε αρκετά κομβικά σημεία των νομών, προχωρούν σε συμβολικούς αποκλεισμούς των εθνικών οδών.

Την εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Αθηνών, στο ύψος των Τεμπών, έκλεισαν από τη μία το μεσημέρι αγρότες της Θεσσαλίας. Η κυκλοφορία διεξάγεται από Δομοκό Ν. Μοναστήρι - Φάρσαλα - Ελασσόνα.

Οι αγρότες από τη Λιβαδειά και τον Ορχομενό, με 400 περίπου αγροτικά μηχανήματα απέκλεισαν, το δρόμο στον κόμβο του Κάστρου της Βοιωτίας, στο ύψος του 110 χλμ της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας. Οι συνάδελφοί τους από τα χωριά της Φθιώτιδας και της Βοιωτίας έκλεισαν την παλιά εθνική οδό στη Δαύλεια .

Ένα δεύτερο μπλόκο στην εθνική οδό δημιούργησαν οι αγρότες από τη Φθιώτιδα και το Δομοκό, στο ύψος της Αλαμάνας, στο 210 χλμ της Αθηνών-Λαμίας, στην είσοδο της Λαμίας.

Στις δώδεκα το μεσημέρι, αγρότες της Καβάλας έκλεισαν συμβολικά για μια ώρα την Εγνατία Οδό και στα δύο της ρεύματα και την παλιά εθνική οδό Καβάλας - Ξάνθης στο ύψος της Χρυσούπολης Καβάλας, ενώ θα επαναλάβουν τον αποκλεισμό από τις 4 έως τις 5 το απόγευμα.

Κινήσεις τρακτέρ και συγκεντρώσεις παρατηρούνται σε αρκετά σημεία του εθνικού οδικού δικτύου και στους δρόμους προς τους συνοριακούς σταθμούς Προμαχώνα και Εξοχής.

Νωρίτερα, οι αγρότες έκλεισαν το πρωί την εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Έδεσσας στον κόμβο της Νέας Χαλκηδόνας. Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται μέσω του χωριού Γέφυρα και παρακαμπτηρίων οδών της περιοχής.

Τη διασταύρωση της Χρυσούπολης, στην Εθνική Οδό Καβάλας - Ξάνθης, απέκλεισαν για μια ώρα χθες οι αγρότες της επαρχίας Νέστου, διαμαρτυρόμενοι για την κακή οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει.

Οι αγρότες της επαρχίας Νέστου, δήλωσαν πως η κίνηση αυτή είναι μία προειδοποίηση και αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τότε θα κλείσουν επ’ αόριστον τόσο την Εθνική Οδό όσο και την Εγνατία Οδό.

Μάλιστα σήμερα προγραμματίζουν να συγκεντρωθούν συμβολικά κατά μήκος της Εγνατίας και να προχωρήσουν πάλι σε συμβολικό αποκλεισμό της. Επίσης τονίζουν πως βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τις συντονιστικές επιτροπές αγροτών απ’ όλους τους νομούς της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ώστε να προχωρήσουν σε πιο συντονισμένες ενέργειες.

Αγρότες από την περιοχή των Λιβανάτων και της Αταλάντης αποφάσισαν να «στήσουν» το δικό τους μπλόκο, στο ύψος των Λιβανάτων, στο 146 χλμ της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας, αλλά, ως στιγμής, η απόφαση δεν εντάσσεται στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων της συντονιστικής επιτροπής.

Όπως ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης της επιτροπής, οι αγρότες από τα Τρίκαλα, την Καρδίτσα και τα Φάρσαλα θα ενωθούν με τους συναδέλφους τους από το νομό Μαγνησίας για να φτάσουν στις Μικροθήβες και να αποκλείσουν τον κόμβο.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε από τα μέλη των συντονιστικών επιτροπών στην εκπροσώπηση όλων των σημείων, όπου θα στηθούν μπλόκα με αγροτικά μηχανήματα, σε μια ενιαία συντονιστική επιτροπή με πανελλαδικό χαρακτήρα, η οποία θα συντονίζει το σύνολο των ενεργειών και θα αποτελεί το κατεξοχήν όργανο διαχείρισης των κινητοποιήσεων.

Καταπάτηση των δικαιωμάτων των ψυχικά ασθενών διαπιστώνει ο Συνήγορος του Πολίτη

Την παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη προκάλεσαν οι αναφορές των φορέων του μη-κερδοσκοπικού τομέα (ΜΚΟ) που λειτουργούν Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης στο πλαίσιο της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης.

Όπως γνωρίζετε, το πρόβλημα της υποχρηματοδότησης των δομών, που φιλοξενούν και υποστηρίζουν παιδιά, εφήβους και ενήλικες με ψυχοκοινωννικά προβλήματα, συνεχίζεται για τέταρτη συνεχή χρονιά και η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας αρνείται συστηματικά να αναλάβει τις ευθύνες της.

Ο Συνήγορος του Πολίτη, σε επιστολή που απευθύνει στην Γενική Γραμματέα Πρόνοιας κα Μαρία Τροχάνη, αναφέρει τη συστηματική καταπάτηση των δικαιωμάτων των ψυχικά ασθενών και επισημαίνει την αναγκαστική διακοπή της λειτουργίας δομών αποκατάστασης εξαιτίας της υποχρηματοδότησής τους. Επίσης, καλεί την κα Τροχάνη να ενημερώσει τον Συνήγορο του Πολίτη για τις ενέργειες που προτίθεται να αναλάβει προκειμένου να εξασφαλιστεί η ομαλή και άρτια λειτουργία των δομών.

Σημειώνουμε ότι η κα Μαρία Τροχάνη, τον προηγούμενο μήνα, μιλούσε για την κατάκτηση των στόχων και των οραματισμών καθώς και για την προώθηση και την ενίσχυση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης

Διαβάστε την επιστολή, η οποία έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον, στην αρχειοθήκη

Διαβάστε επίσης: Επστολή στον κο Αβραμόπουλο για τα χάλια της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, Η ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΘΥΜΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ, ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ ΟΠΙΣΘΟΔΡΟΜΗΣΗ ΣΤΗ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ, Διαμαρτυρία για την χρηματοδότηση των μονάδων ψυχικής υγείας

Υπογράψτε την διαμαρτυρία: ΟΧΙ στην απαράδεκτη διακοπή της επιχορήγησης των δομών Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης Παιδιών Εφήβων και Ενηλίκων

Από το psi-action

"Έφυγε" η Δανάη Στρατηγοπούλου

Διαβάστε στο http://liv-culture.blogspot.com/, για τη Δανάη Στρατηγοπούλου που δεν βρίσκεται πλέον κοντά μας. Επίσης δείτε τη Δανάη Στρατηγοπούλου στην εκπομπή "Νυχερινός Επισκέπτης" από το Οπτικοακουστικό αρχείο της ΝΕΤ.
"Έφυγε" η Δανάη Στρατηγοπούλου

στο Πολιτισμός-BlogTeam Λιβαδειάς

Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2009

Εισαγγελέας Πρωτοδικών: "Μισή δουλειά" έκανε η αστυνομία στην υπόθεση Κούνεβα

Από την αρχή η έρευνα για Κούνεβα

Της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΚΑΤΗ

Όπως - όπως φαίνεται πως έκλεισαν τον «φάκελο Κούνεβα» οι αρμόδιες αστυνομικές αρχές που είχαν αναλάβει να διενεργήσουν την έρευνα για την πρωτοφανή επίθεση με βιτριόλι παραμονές Χριστουγέννων σε βάρος της 44χρονης συνδικαλίστριας, γενικής γραμματέως της Παναττικής Ενωσης Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού (ΠΕΚΟΠ).

Περίπου δύο εβδομάδες μετά την εγκληματική ενέργεια σε βάρος της Κωνσταντίνας Κούνεβα, που δίνει ακόμη τη μάχη για τη ζωή καθώς ζωτικά της όργανα έχουν υποστεί σοβαρές βλάβες από την κατάποση του οξέος, ενώ έχει ήδη χάσει την όρασή της από το ένα μάτι, η Αστυνομία ολοκλήρωσε την έρευνά της και απέστειλε τη σχετική δικογραφία στην Εισαγγελία της Αθήνας.

Η εισαγγελέας Πρωτοδικών όμως Ελένη Ράικου που μελέτησε τον φάκελο έκρινε ότι η Αστυνομία έκανε «μισή δουλειά» και της επέστρεψε -πριν από λίγες ημέρες- τη δικογραφία με τη ρητή εντολή να γίνουν συγκεκριμένες συμπληρωματικές ενέργειες προκειμένου να διερευνηθεί σωστά η υπόθεση.

Μεταξύ άλλων η εισαγγελική λειτουργός έδωσε εντολή:

Να ληφθούν και άλλες καταθέσεις από αυτόπτες μάρτυρες της άνανδρης επίθεσης ή και να εξεταστούν συμπληρωματικά άλλοι που έχουν ήδη δώσει μαρτυρία. Να ληφθούν καταθέσεις και από τους υπεύθυνους της εταιρείας ΟΙΚΟΜΕΤ στην οποία εργαζόταν η άτυχη γυναίκα. Η εταιρεία αυτή είχε αναλάβει εργολαβικά την καθαριότητα του ΗΣΑΠ αλλά και άλλων δημόσιων οργανισμών και επιχειρήσεων.

Να γίνουν νέες εργαστηριακές εξετάσεις.

Να μην κλείσει ο φάκελος πριν καταστεί δυνατό να δώσει η Κωνσταντίνα Κούνεβα τη δική της μαρτυρία για τον εφιάλτη που έζησε τα μεσάνυχτα της 23ης του περασμένου Δεκέμβρη όταν επιστρέφοντας από το μεροκάματο δέχτηκε επίθεση σε δρόμο των Ανω Πετραλώνων, πιθανόν από δύο αγνώστους, οι οποίοι της πέταξαν βιτριόλι στο πρόσωπο και στη συνέχεια αφού την ακινητοποίησαν την ανάγκασαν να το καταπιεί. Οπως μάλιστα αναφέρεται στην εισαγγελική παραγγελία, θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο, εφόσον η γυναίκα δεν είναι σε θέση να μιλήσει, να δοθεί η κατάθεση γραπτώς.

Ηταν ελλιπής

Η εκτίμηση πάντως της εισαγγελέως Ράικου ότι η διερεύνηση της υπόθεσης ήταν ελλιπής έρχεται να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες που ήθελαν τους αστυνομικούς προανακριτές να επιμένουν στην προσωπική ζωή του θύματος βλέποντας προς την κατεύθυνση του εγκλήματος πάθους αγνοώντας τις καταγγελίες του περιβάλλοντος Κούνεβα ότι η δυναμική μετανάστρια είχε στοχοποιηθεί εξαιτίας των αγώνων της για τα δίκαια των εργαζομένων στις ιδιωτικές εταιρείες καθαρισμού.

Οι μαρτυρίες

Οι μαρτυρίες μάλιστα των συναδέλφων της αλλά και της οικογένειάς της ότι δεχόταν απειλές λόγω της συνδικαλιστικής της δράσης ενισχύονται με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο και από την αποκάλυψη της «Κ.Ε.» του περιεχομένου της τελευταίας συνέντευξης της Κούνεβα, λίγες ημέρες πριν από το δολοφονικό σε βάρος της χτύπημα. Η 44χρονη, η οποία στην πατρίδα της, τη Βουλγαρία, ήταν ιστορικός, ενώ στη χώρα μας εργαζόταν νυχθημερόν ως καθαρίστρια, μιλώντας στις 26 του περασμένου Νοέμβρη στον Βέλγο φωτορεπόρτερ, Ζακί Ντελόρμ, είχε πει επί λέξει αναφερόμενη στα προβλήματα που της είχε προκαλέσει η συνδικαλιστική της δράση:

«Δέχομαι ευθείες απειλές, όχι συγκαλυμμένες. Με έχουν πάρει τηλέφωνο, με έχουν απειλήσει ότι θα με σκοτώσουν».

Με αφορμή την εισαγγελική παραγγελία προς την Αστυνομία για συμπληρωματική έρευνα οι πληρεξούσιοι δικηγόροι του θύματος, Κώστας Παπαδάκης και Δάφνη Βαγιανού, αφού εξέφρασαν τη «δυσάρεστη έκπληξή τους» για την ελλιπή έρευνα μίλησαν για: «επιστροφή της δικογραφίας από την Αστυνομία προτού καν η ανακριτική έρευνα όχι απλά ολοκληρωθεί αλλά διανύσει τους πρώτους αναγκαίους προσανατολισμούς της, όπως είναι η αναζήτηση του περιβάλλοντος των ενόχων, και προβεί σε αναγκαίες ανακριτικές πράξεις, όπως η εξέταση των αυτοπτών μαρτύρων, η επεξεργασία των αντικειμενικών ιχνών πειστηρίων και γενετικού υλικού και φυσικά η εξέταση της ίδιας της Κούνεβα, όταν αποκατασταθεί πλήρως η δυνατότητά της να δώσει κατάθεση».

«Η ενέργεια αυτή -δήλωσαν οι γνωστοί δικηγόροι-, σε μία περίοδο που εκδηλώνεται ένα τεράστιο κύμα συμπαράστασης στην Κούνεβα σε όλη την Ελλάδα, δεν μπορεί να δημιουργεί παρά ανησυχία και ερωτηματικά για τις προθέσεις των αστυνομικών αρχών που χειρίζονται την υπόθεση. Οπως έχουμε ξαναδηλώσει, καμία ολιγωρία και συγκάλυψη δεν είναι ανεκτή. Η ολοκήρωση της έρευνας και η ανεύρεση των ενόχων είναι ζήτημα καθοριστικής σημασίας όχι μόνο για τη δικαίωση της Κούνεβα, αλλά για την ίδια την πορεία των δικαιωμάτων και των συνδικαλιστικών ελευθεριών στην Ελλάδα, την ισότητα των δύο φύλων και την αντιστροφή της βαρβαρότητας που απειλεί το νομικό πολιτισμό».

ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑΣ ΚΟΥΝΕΒΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΒΟΗΘΕΙΑ.
Ο λογαριασμός ενίσχυσης: 5012 019021 277, Τράπεζα Πειραιώς DECHEVA ELENA KUΝEVA KOSTADINKA NIKOLOVA
Δείτε: Κωνσταντίνα Κούνεβα: Θύμα της μαύρης εργασίας