Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2009

ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ: Πλήρες εμπάργκο όπλων, η Ελλάδα να μην επιτρέψει διέλευση όπλων

Η Ολλανδία και η Ελλάδα υπήρξαν και οι δύο πολύ σημαντικές χώρες διέλευσης προς το Ισραήλ, ιδίως για όπλα από τις ΗΠΑ. Τα έγγραφα των προσφορών δείχνουν ότι τα φορτία αυτά περιλαμβάνουν λευκό φώσφορο

Υπογράψτε την έκκληση: Ανάλαβε δράση για την ειρήνη στη Λωρίδα της Γάζας

ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ - ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ

Χρειάζεται επειγόντως πλήρες εμπάργκο όπλων προς όλες τις πλευρές που εμπλέκονται στη σύγκρουση στη Γάζα, για να εμποδιστούν νέες έκνομες επιθέσεις και άλλες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, καθώς ο φόρος αίματος άμάχων εξακολουθεί να μεγαλώνει στη Γάζα. Τουλάχιστον 900 Παλαιστίνιοι έχουν φονευθεί μέχρι στιγμής, περισσότεροι από το ένα τρίτο από αυτούς άμαχοι, μεταξύ των οποίων περίπου 200 παιδιά - τη στιγμή που νέα πυρομαχικά των ΗΠΑ βρίσκονται καθ' οδόν προς την περιοχή.

«Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται τώρα είναι κι άλλα όπλα και πυρομαχικά στην περιοχή, που είναι γεμάτη όπλα που χρησιμοποιούνται με τρόπο που αντιβαίνει στο διεθνές δίκαιο και έχουν καταστροφικές επιπτώσεις στον άμαχο πληθυσμό στη Γάζα», δήλωσε ο Μάλκολμ Σμαρτ, Διευθυντής του Προγράμματος Έρευνας και Δράσης της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Η Διεθνής Αμνηστία υποστηρίζει ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρέπει να ενεργήσει αμέσως και να επιβάλει άμεσο και συνολικό εμπάργκο όπλων σε όλα τα αντιμαχόμενα μέρη στη Γάζα για να εμποδίσει κάθε νέα εισροή όπλων προς αυτά.

«Γνωρίζουμε ότι το γερμανικής ιδιοκτησίας φορτηγό πλοίο WehrElbe απέπλευσε από τις ΗΠΑ στις 20 Δεκεμβρίου 2008 με μεγάλο φορτίο -989 κοντέινερ- εκρηκτικών και άλλων πυρομαχικών», επισήμανε ο Μάλκολμ Σμαρτ. «Το έχει μισθώσει και πλέον το ελέγχει νομικά η Διοίκηση Στρατιωτικών Θαλάσσιων Μεταφορών των ΗΠΑ (USMilitarySealiftCommand). Προορίζεται για το Ισραηλινό λιμάνι Ασντόντ και επρόκειτο να διέλθει μέσω Ελλάδας, αν και η τελευταία θέση του που αναφέρθηκε δείχνει ότι η διαδρομή του φορτίου ενδέχεται να έχει αλλάξει».

Προσφορές για δύο άλλα φορτία πυρομαχικών των ΗΠΑ, συνολικά 325 κοντέινερ, εγκρίθηκαν από το Πεντάγωνο στις 31 Δεκεμβρίου, τέσσερις ημέρες μετά την έναρξη των τωρινών επιθέσεων του Ισραήλ εναντίον στόχων στη Γάζα. Αυτά τα δύο φορτία επρόκειτο να σταλούν στο Ασντόντ του Ισραήλ από το ελληνικό λιμάνι του Αστακού, όμως η συγκεκριμένη προσφορά έχει πλέον ακυρωθεί, σύμφωνα με πληροφορίες που παρέσχε στη Διεθνή Αμνηστία η Διοίκηση Στρατιωτικών Θαλάσσιων Μεταφορών των ΗΠΑ. Τα έγγραφα των προσφορών δείχνουν ότι τα φορτία αυτά περιλαμβάνουν λευκό φώσφορο, που είναι γνωστός για τη δυνατότητα να προκαλεί σοβαρά εγκαύματα και είναι αδιάκριτο όπλο όταν χρησιμοποιείται για εναέριες εκρήξεις σε πυκνοκατοικημένες περιοχές όπως καταγγέλλεται τώρα στη Γάζα. Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ λέει ότι εξετάζει τώρα άλλους τρόπους να παραδώσει τα πυρομαχικά σε αποθήκη των ΗΠΑ στο Ισραήλ. Συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ισραήλ έχει επιτρέψει να μεταβιβάζονται στη Δύναμη Άμυνας του Ισραήλ σε «επείγουσα ανάγκη» πυρομαχικά των ΗΠΑ αποθηκευμένα στο Ισραήλ.

«Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν πρέπει να προχωρήσει σε αυτές ή όποιες άλλες αποστολές όπλων στο Ισραήλ, ενώ η ελληνική και οι άλλες κυβερνήσεις δεν πρέπει να επιτρέψουν να χρησιμοποιηθούν τα λιμάνια και οι εγκαταστάσεις τους για τη μεταφορά όπλων προς το Ισραήλ ή τις υπόλοιπες αντιμαχόμενες πλευρές αυτής της σύγκρουσης».

«Η κατάσταση των αμάχων στη Γάζα έχει γίνει όλο και πιο απελπιστική τις ημέρες που ακολούθησαν τη σχεδόν ομόφωνη, αλλά αγνοημένη, έκκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας για εκεχειρία», τόνισε ο Μάλκολμ Σμαρτ. «Οι ισραηλινές δυνάμεις εξακολουθούν να πραγματοποιούν έκνομες επιθέσεις, περιλαμβανομένων επιθέσεων που είναι δυσανάλογες, και κατηγορούνται ότι χρησιμοποιούν όπλα όπως λευκό φώσφορο, που προκαλούν απαράδεκτο κίνδυνο για τους αμάχους όταν χρησιμοποιούνται σε πυκνοκατοικημένες περιοχές. Στο μεταξύ, η Χαμάς και άλλες ένοπλες παλαιστινιακές ομάδες επιμένουν να εκτοξεύουν ρουκέτες αδιάκριτου χαρακτήρα εναντίον μη στρατιωτικών περιοχών στο Ισραήλ».

«Πέρα από τα όπλα τοπικής παραγωγής, οι Ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποιούν έκνομες επιθέσεις χρησιμοποιώντας ξένα όπλα και άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό, που παρέχονται κυρίως από τις ΗΠΑ αλλά επιπλέον και από άλλες χώρες, ενώ οι ρουκέτες και υλικό για την κατασκευή ρουκετών, που εισάγονται λαθραία στη Γάζα από την Αίγυπτο, χρησιμοποιούνται εναντίον του άμαχου πληθυσμού στο νότιο Ισραήλ», υπογράμμισε ο Μάλκολμ Σμαρτ.

Ένα εμπάργκο όπλων από το Συμβούλιο Ασφαλείας χρειάζεται κυρίως για να εμποδιστούν να φτάσουν στις δύο πλευρές νέες προμήθειες όπλων, όμως θα μπορούσε επίσης να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στο Ισραήλ και τη Χαμάς για την αποφασιστικότητα του Συμβουλίου να στηρίξει το διεθνές δίκαιο.

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να επιμείνει στην πλήρη λογοδοσία για τα εγκλήματα πολέμου και άλλες σοβαρές παραβιάσεις που διαπράττονται κατά τη διάρκεια αυτής της σύγκρουσης», δήλωσε ο Μάλκολμ Σμαρτ. «Αυτό σημαίνει τη λήψη μέτρων για να διασφαλιστεί ότι οι καταγγελλόμενες παραβιάσεις θα διερευνηθούν διεξοδικά και αμερόληπτα, και ότι οποιαδήποτε πρόσωπα βρεθούν υπεύθυνα θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη σε δίκαιες δίκες».

Σημείωση:
Η Διεθνής Αμνηστία έχει εντοπίσει τουλάχιστον 17 κράτη εκτός των ΗΠΑ, που έχουν προμηθεύσει όπλα και σχετικά υλικά στο Ισραήλ από το 2001 και μετά. Οι ΗΠΑ είναι μακράν ο μεγαλύτερος προμηθευτής, αλλά σημαντικές προμήθειες έχουν επίσης σταλεί από τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Βρετανία, την Ισπανία, τη Σλοβακία, την Τσεχία, τον Καναδά, τη Σλοβενία, την Αυστραλία, τη Ρουμανία, την Αυστρία, το Βέλγιο, την Ουγγαρία, τη Σερβία-Μαυροβούνιο και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Η Ολλανδία και η Ελλάδα υπήρξαν και οι δύο πολύ σημαντικές χώρες διέλευσης προς το Ισραήλ, ιδίως για όπλα από τις ΗΠΑ.

Για να εμποδιστούν οι ανεύθυνες μεταβιβάσεις συμβατικών όπλων που χρησιμοποιούνται για σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, η Διεθνής Αμνηστία και εκατοντάδες άλλες ΜΚΟ, μεταξύ των οποίων το Διεθνές Δίκτυο για τα Όπλα Μικρού Διαμετρήματος και η Oxfam International, αγωνίζονται για τη θέσπιση παγκόσμιας Συνθήκης για το Εμπόριο Όπλων. Περισσότερα από 150 Κράτη-Μέλη του ΟΗΕ έχουν ψηφίσει υπέρ μιας διαδικασίας του ΟΗΕ προς τη θέσπιση μιας Συνθήκης για το Εμπόριο Όπλων, μια διαδικασία που θα επαναληφθεί στις 23 Ιανουαρίου στη Νέα Υόρκη.

Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2009

ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟ ΣΤΕΦΑΝΟ ΚΟΛΛΙΑ

Ψήφισμα συμαπαράστασης στο Στέφανο Κόλλια, κάτοικο Καλοσκοπής Φωκίδας, ενεργό πολίτη, αφοσιωμένο στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, ο οποίος, την Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου, έγινε θύμα εκφοβιστικής απόπειρας εμπρησμού της οικίας του. Δράστες είναι, πιθανότατα, άγνωστοι συμπαθούντες των μεταλλευτικών εταιρειών της περιοχής, οι οποίες με τις επιφανειακές εξορυκτικές τους δραστηριότητες στη Γκιώνα, έχουν μετατρέψει προστατευόμενες περιοχές του Ευρωπαϊκού Δικτύου “Natura” σε σεληνιακά τοπία.

Σε πρόσφατη εκδήλωση διαμαρτυρίας, στο χωριό Αποστολιά, εμφανίστηκαν «αγανακτισμένοι πολίτες», που εργάζονται στις μεταλλευτικές εταιρείες και με την προκλητική τους στάση απείλησαν επεισόδια. Συνέχεια αυτής της πρώτης απειλητικής παρέμβασης υπήρξε η άνανδρη απόπειρα εμπρησμού της οικίας του Στέφανου Κόλλια.

Εμείς, οι συμμετέχοντες στην σημερινή συνάντηση των οργανώσεων και κινήσεων πολιτών του Κορινθιακού, ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΜΕ αποφασιστικά κάθε εκφοβιστική πράξη βίας ενάντια σε δημοκρατικούς συμπολίτες μας, από οποιονδήποτε κι αν αυτή προέρχεται.

Καλούμε κάθε αρμόδια κρατική υπηρεσία της περιοχής να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της περιουσίας και της σωματικής ακεραιότητας πολιτών που έχουν δώσει έμπρακτα δείγματα της αγάπης και του ενδιαφέροντός τους για την προστασία και την βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής του όρους Γκιώνα του Νομού Φωκίδας.

ΑΙΓΙΟ 10/01/2009

Οικολογική Κίνηση Πάτρας
Ομοσπονδία Οικολογικών Οργανώσεων Κορινθιακού Κόλπου «Η ΑΛΚΥΩΝ»
Παναιτωλοακαρνανικό Μέτωπο
Πολίτες της Φωκίδας για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό
Πρωτοβουλία για τη Σωτηρία του Κορινθιακού
Συμπαράταξη Βοιωτών για το Περιβάλλον

Δείτε επίσης: Καταγγελία για εμπρησμό στο σπίτι μέλους της "Κίνησης για την Προάσπιση του περιβάλλοντος στην Γκιώνα"

ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΥ ΕΝΩΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΕΙ Η ΘΑΛΑΣΣΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΝΩΝΕΙ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΥ ΕΝΩΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΕΙ Η ΘΑΛΑΣΣΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΝΩΝΕΙ


Το Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2009 πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο Αιγίου, συνάντηση επικοινωνίας και συντονισμού δράσης επτά οικολογικών οργανώσεων και κινήσεων πολιτών της ευρύτερης περιοχής του Κορινθιακού, στην οποία συζητήθηκαν τα μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα, που απειλούν με ακόμη μεγαλύτερη υποβάθμιση τον Κορινθιακό Κόλπο.

Η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Οικολογικών Οργανώσεων Κορινθιακού Κόλπου «Η ΑΛΚΥΩΝ», η οποία εκπροσωπεί 15 συλλόγους του Κορινθιακού, και συμμετείχαν εκπρόσωποι της Πρωτοβουλίας για τη Σωτηρία του Κορινθιακού (ν. Κορινθίας), του Παναιτωλοακαρνανικού Μετώπου, της Συμπαράταξης Βοιωτών για το Περιβάλλον, της Οικολογικής Κίνησης Πάτρας, και της κίνησης "Πολίτες της Φωκίδας για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό".

Στο γόνιμο διάλογο που έγινε αναδείχθηκαν, για μια ακόμη φορά, τα κρίσιμα προβλήματα της λεκάνης του Κορινθιακού, που εκπορεύονται από την έλλειψη κοινής διοικητικής δομής και αντίληψης, την ανυπαρξία καθεστώτος προστατευόμενης κλειστής θάλασσας, την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη πλήθους βιομηχανικών δραστηριοτήτων, με αιχμή αυτές του ενεργειακού τομέα, την υπεραλίευση, τη δραματική έλλειψη βιολογικών καθαρισμών και τη θαλάσσια ρύπανση, την παράνομη αμμοληψία και την αλλοίωση των εκβολών ρεμάτων και μικροποτάμων, τη διαρκή οικιστική ανάπτυξη κλπ.

Διατυπώθηκαν ενδιαφέρουσες προτάσεις για την ανάπτυξη δράσεων ενημέρωσης και κινητοποίησης των πολιτών, για την προώθηση του αιτήματος δημιουργίας θαλάσσιων καταφυγίων και προστατευόμενων θαλάσσιων περιοχών, για τη συστηματική παρακολούθηση της κατάστασης του Κορινθιακού και των μεταβολών που συντελούνται, για την επιστημονική στήριξη και τεκμηρίωση των δράσεων και για την ανάληψη πρωτοβουλιών για τη διαμόρφωση μιας εναλλακτικής περιβαλλοντικής, οικονομικής και κοινωνικής προοπτικής για την περιοχή.

Η κατά γενική συμφωνία, θετική αποτίμηση των μέχρι τώρα κοινών δράσεων του τελευταίου χρόνου μας επιβάλλει τη συνεχή εγρήγορση και τον αποτελεσματικότερο συντονισμό, προκειμένου να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα μεγάλα προβλήματα της θάλασσας που μας ενώνει, απέναντι στην επέλαση της «άγριας» ανάπτυξης, που θα εντείνει το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο.

Για το λόγο αυτό αποφασίστηκε η συγκρότηση δικτύου των οργανώσεων και κινήσεων πολιτών του Κορινθιακού, που σε σύντομο χρόνο θα δώσει στη δημοσιότητα πρόγραμμα δράσεων για το προσεχές διάστημα. Το σχήμα θα είναι ανοιχτό σε νέες συμμετοχές, θα λειτουργεί με τακτικές ανοιχτές συναντήσεις και θα συντονίζεται από ολιγομελές συντονιστικό όργανο.

ΑΙΓΙΟ 10/1/2009
Το δελτίο μας το έστειλε η Συμπαράταξη Βοιωτών για το Περιβάλλον

Δείτε επίσης: Ο Κορινθιακός σε άμεσο κίνδυνο!!! συνέντευξη με τους αρμόδιους της Greenpeace, Συμπαράταξη Βοιωτών: Διαβεβαιώσεις χωρίς δεσμεύσεις, από τον όμιλο Μυτιληναίου

Και μην ξεχνάτε υπογράψτε για την σωτηρία του Κορινθιακού εδώ

Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2009

Μέσω Αστακού αμερικανικά πολεμοφόδια στο Ισραήλ

Από το ελληνικό λιμάνι του Αστακού πρόκειται να ξεκινήσουν δύο φορτία με όπλα και πυρομαχικά με κατεύθυνση το λιμάνι του Άσντοντ στο Ισραήλ στα μέσα ή τα τέλη Ιανουαρίου. Τη μεταφορά των φορτίων έχει αναλάβει η Διοίκηση Θαλασσίων Μεταφορών των ΗΠΑ, η οποία έχει ναυλώσει εμπορικα πλοία για να τη φέρουν εις πέρας.

Τα πλοία θα μεταφέρουν 325 κοντέινερ με 3.000 τόνους στρατιωτικού υλικού, το οποίο παραμένει άγνωστο. «Λόγους ασφαλείας» επικαλέστηκε εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου για τη μη διευκρίνηση του φορτίου, όταν ρωτήθηκε σχετικά από την ισραηλινή εφημερίδα Χααρέτζ. Ο διαγωνισμός για τη ναύλωση των πλοίων δημοσιεύθηκε στο Ρόιετρς στις 31 Δεκεμβρίου 2008 και έληξε στις 5 Ιανουαρίου 2009.

Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, ο στρατιωτικός εξοπλισμός δεν σχετίζεται με τις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα. Τα όπλα, υποστήριξε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, κατευθύνονται σε αμερικανικές αποθήκες όπου φυλάσσεται εξοπλισμός για επιχειρήσεις του αμερικανικού στρατού στη Μέση Ανατολή.

Αστακός: ένα λιμάνι με «ιδιαιτερότητες»

Δεν είναι η πρώτη φορά που πλοία της Διοίκησης Θαλασσίων Μεταφορών του Πενταγώνου φτάνουν στο λιμάνι του Αστακού.

Τον Αύγουστο του 2008, κάτοικοι του Δήμου Αστακού πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το λιμάνι της πόλης. Διαμαρτύρονταν για την παρουσία αμερικανικού εμπορικού πλοίου που μετέφερε στρατιωτικό υλικό. Ήταν ένα ακόμη φορτίο του αμερικανικού Πενταγώνου. Σύμφωνα με πληροφορίες του ελληνικού ΓΕΕΘΑ που δημοσιεύτηκαν σε ελληνικές εφημερίδες, το αμερικανικό πλοίο είχε σταθμεύσει για λόγους ανάπαυσης του πληρώματος. Το εργατικό κέντρο Αγρινίου και οι Επιτροπές Ειρήνης Αγρινίου, Μεσολογγίου και Ναυπάκτου παρουσίασαν τότε κοινό κείμενο στο οποίο μεταξύ άλλων σημείωναν ότι εδώ και μέρες έχει αγκυροβολήσει έξω από το λιμάνι του Αστακού, ενώ λιμενικοί και ασφαλίτες "χτενίζουν" την περιοχή με πρόσχημα την ασφάλεια του πληρώματος.

Να θυμίσουμε ότι το λιμάνι του Αστακού είναι το μοναδικό ιδιόκτητο λιμάνι στην Ελλάδα. Αρκετοί ξένοι και Έλληνες πλοιοκτήτες το προτιμούν τους τελευταίους μήνες γιατί λειτουργεί ακόμη και όταν τα άλλα λιμάνια είναι κλειστά λόγω απεργιών ή άλλων κινητοποιήσεων. Και όπως φαίνεται το προτιμά και το αμερικανικό Πεντάγωνο.

ΠΗΓΗ: TVXS

Διαμαρτυρία Δήμων Χαιρώνειας και Δαύλειας σε Καραμανλή, Σαμαρά και Πρώτο Θέμα

Οι δήμοι Χαιρώνειας και Δαύλειας σε μια γρήγορη ανταπόκριση στα όσα εξωφρενικά συμβαίνουν στην περιοχή μας σχετικά με την εγκατάσταση θερμοηλεκτρικού σταθμού στην Χαιρώνεια, έστειλε τρείς επιστολές.

Η πρώτη επιστολή απευθύνεται στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα».
Η δικαιολογημένη αγανάκτηση που εκφράζεται εξάλλου στην επιστολή, προκλήθηκε από ανυπόγραφο δημοσίευμα της εφημερίδας με τίτλο "Ελληνικό case study στην ενέργεια για όλο τον πλανήτη" που δημοσιεύτηκε στο φύλλο της Κυριακής 4 Ιανουαρίου, στο ένθετο business stories. Το συγκεκριμένο δημοσίευμα, καταγγέλλεται ότι διαστρεβλώνει απόλυτα την πραγματικότητα και επικαλείται ανακρίβειες, υπερβολές και υπονοούμενα, επιχειρώντας να συκοφαντήσει τους αγώνες των κατοίκων και υπηρετεί την χειρότερη μορφή δημοσιογραφίας που με «κατασκευασμένα» άρθρα προσπαθεί να εξυπηρετήσει τα συγκεκριμένα συμφέροντα της ΕΝΕL και του ομίλου Κοπελούζου.
Το πιο δόλιο όμως απόσπασμα του δημοσιεύματος χαρακτηρίζεται η άγνωστη στους κατοίκους, υποτιθέμενη δημοσκόπηση στην περιοχή που υιοθετεί ο γράφων για να στηρίξει τα επιχειρήματά του.
Ζητείται η δημοσίευση της επιστολής, η επανόρθωση και η αποκατάσταση της αλήθειας από την εφημερίδα. Ολόκληρη η επιστολή εδώ: Επιστολή διαμαρτυρίας των Δήμων Χαιρώνειας και Δαύλειας στην εφημερίδα "Πρώτο Θέμα"

Η δεύτερη επιστολή απευθύνεται στον Πρωθυπουργό και κάνει έκκληση για προσωπική του παρέμβαση προκειμένου να αποτραπεί η κατασκευή της μεγάλης μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στην περιοχή.
Η επιστολή περιγράφει την άδικη και αντιδημοκρατική διαδικασία που οδήγησε το ΚΑΣ στην εντυπωσιακή μεταστροφή του.
Εκφράζει την αγωνία των κατοίκων που εμβρόντητοι βλέπουν να τινάζονται στον αέρα οι προσπάθειες και οι κόποι τους, οι οικονομικοί και ανθρώπινοι πόροι που έχουν επενδυθεί παρακάμπτοντας και αγνοώντας τις απόψεις, τον σχεδιασμό και τα συμφέροντα των κατοίκων της περιοχής.
Η Πολιτεία θεωρείται ανακόλουθη εφόσον επιτρέπει σε μια ιδιωτική επένδυση να ακυρώσει τις δημόσιες επενδύσεις που έχουν γίνει στην περιοχή.
Εκφράζεται η αγανάκτηση των πολιτών από τις μεθοδεύσεις που επί τόσα χρόνια παρακάμπτουν όχι μόνο την εκφρασμένη τοπική βούληση αλλά και την ίδια τη νομιμότητα και έχει οδηγήσει στη σθεναρή απόφαση όλων να αντισταθούν με κάθε τρόπο και να προσπαθήσουν μόνοι τους να περιφρουρήσουν το χώρο και την ιστορική κληρονομιά που αποτελεί παγκόσμια παρακαταθήκη. Ολόκληρη η επιστολή εδώ: Έκκληση των Δήμων Χαιρώνειας και Δαύλειας για προσωπική παρέμβαση Καραμανλή
Η τρίτη επιστολή απευθύνεται στο νέο υπουργό Πολιτισμού κ. Σαμαρά με θέμα "Έκδοση απόφασης για την εγκατάσταση Θερμοηλεκτρικού σταθμού στη Χαιρώνεια Βοιωτίας" από τον οποίο ζητείται συνάντηση πριν λάβει οποιαδήποτε απόφαση, προκειμένου να μεταφερθούν οι απόψεις των κατοίκων. Ολόκληρη η επιστολή εδώ: Έκκληση των Δήμων Χαιρώνειας και Δαύλειας σε Σαμαρά

Εμείς απλά θα σημειώσουμε ότι πρέπει όλοι οι πολιτικοί της περιοχής σε όποιο κόμμα και αν ανήκουν να ταχθούν στο πλευρό των κατοίκων. Πονηροί είναι οι καιροί, περνάει ο Χειμώνας έρχεται η Άνοιξη, δεν ξέρεις.

Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2009

Το θέατρο και η διαμαρτυρία

Οι συμβολικές διαμαρτυρίες ακολούθησαν τις προηγούμενες βίαιες, άρα μπορούμε κατ΄ αρχήν να τις δούμε ως μια έμπρακτη αντίστιξη στη βία ή απόπειρα υπέρβασής της

Του Κωστή Παπαϊωάννου

Η διακοπή θεατρικών παραστάσεων ή τηλεοπτικών προγραμμάτων και η χρήση της Ακρόπολης ως φόντου για εκδηλώσεις διαμαρτυρίας προκάλεσαν έναν διάλογο στον οποίο κυριάρχησαν το ανάθεμα και η επιβράβευση, αφήνοντας σε αρκετούς μια απροσδιόριστη αμηχανία. Οι συμβολικές διαμαρτυρίες ακολούθησαν πάντως τις προηγούμενες βίαιες, άρα μπορούμε κατ΄ αρχήν να τις δούμε ως μια έμπρακτη αντίστιξη στη βία ή απόπειρα υπέρβασής της. Η αμηχανία όμως παραμένει. Σε οποιαδήποτε συζήτηση για τα «όρια της διαμαρτυρίας» υπεισέρχεται αναπόφευκτα μια στάθμιση υποκειμενική: πώς αξιολογούμε εν τέλει ένα «κακό» που διαπράττεται στο όνομα ενός «καλού»; Ας θέσουμε ορισμένα ερωτήματα. Επιχειρεί η διαμαρτυρία μέσω ενός εύγλωττου συμβολισμού να διαδώσει ένα μήνυμα με τρόπο ειρηνικό; Αποσκοπεί στην άρση μιας συγκεκριμένης αδικίας; Έχουν πρόσωπο οι διαμαρτυρόμενοι, κινούνται στον δημόσιο χώρο, αναλαμβάνουν την ευθύνη και τις συνέπειες της διαμαρτυρίας τους; Υπάρχει σχετική έστω αναλογικότητα μεταξύ σκοπού και μέσων; Έχει η διαμαρτυρία διάρκεια συγκεκριμένη, δηλαδή η «τομή του φυσιολογικού χρόνου» υπηρετεί συντεταγμένα τον σκοπό της χωρίς να εκφυλίζεται σε μια αυτιστική εσαεί επίθεση σε βασικές κοινωνικές λειτουργίες; Απευθύνεται η διαμαρτυρία πρωτίστως στην κρίση του πολίτη, ζητεί «νομιμοποίηση» υπερασπίζοντας βασικές αρχές του Συντάγματος; Και βέβαια, δεσπόζει το ποσοτικό κριτήριο: πόσες παραστάσεις αντέχουμε να διακοπούν, πόσες συμβολικές διαμαρτυρίες να τάμουν τον φυσιολογικό χρόνο; Διαμαρτυρία χωρίς κόστος κοινωνικό δεν νοείται. Η σαγήνη της διαμαρτυρίας απειλεί όμως να γίνει αυτοσκοπός και να παραγνωριστεί ότι υπάρχει ένα απώτατο όριο στην ικανότητα της δημόσιας σκηνής να αφομοιώσει τέτοιες εκδηλώσεις. Πέρα από το όριο αυτό οδηγούμαστε σε μια μέθοδο φθίνουσας αποτελεσματικότητας που τροφοδοτεί τη σύγκρουση, αδιαφορεί για τον υποτιθέμενο σκοπό της, τη διάδοση του μηνύματος και λειτουργεί πολλαπλώς εκφυλιστικά. Δίπλα στο ποσοτικό κριτήριο, στέκει το συγκεκριμένο ή μη του αιτήματος. Ποια είναι η μακροπρόθεσμη δυναμική μιας διαμαρτυρίας που καίει το κάρβουνο της οργής χωρίς να το μετουσιώνει σε αίτημα συγκεκριμένης (δημοκρατικής, να εξηγούμαστε) αλλαγής; Κι από την άλλη, μπορούμε να απαιτούμε από την οργή να γίνει αίτημα και μάλιστα στα πρώτα της ξεσπάσματα;

Ο καθένας μπορεί να απαντήσει σε αυτά ή άλλα ερωτήματα. Έτσι κι αλλιώς, είναι πολύ περισσότερα τα ερωτήματα από τις απαντήσεις, ιδίως επειδή λείπει η ικανή χρονική απόσταση. Γιατί, βέβαια, κανείς δεν θα κατήγγελλε σήμερα την παραβίαση της ελευθερίας έκφρασης που σήμανε η διακοπή μιας πανεπιστημιακής διάλεξης ή θεατρικής παράστασης από τους εξεγερθέντες του γαλλικού Μάη ή από το κίνημα κατά του πολέμου στο Βιετνάμ. Η Ιστορία δικαίωσε τις διαμαρτυρίες τους. Αλλά και πιο κοντά μας, λίγοι εναντιώθηκαν στην πρόσφατη «προσβολή» της τελετής στην Ολυμπία, ακριβώς γιατί το αγαθό του σεβασμού των δικαιωμάτων στην Κίνα ήταν καταφανώς μείζον. Να γιατί η καταδίκη των «απολίτιστων» που τώρα διαμαρτύρονται συμβολικά στα θέατρα μοιάζει, αν μη τι άλλο, πρωθύστερη και αβασάνιστη (ακόμη κι αν θεωρεί κάποιος την άνευ όρων επιβράβευσή τους το ίδιο αβασάνιστη).

Πολλά δοκιμάστηκαν τούτες τις ημέρες, μεταξύ τους και οι αντοχές μας απέναντι στη διαμαρτυρία. Ζούμε εξάλλου σε μια χώρα με υπερπαραγωγή διαμαρτυρίας, μάλλον διότι υπάρχει και υπερπαραγωγή αιτίων που τη γεννούν. Να γιατί δεν χωρούν εύκολοι αφορισμοί. Αν μάλιστα αναλογιστούμε ότι μπήκαμε σε έτος κοινωνικής έντασης, το τελευταίο που χρειαζόμαστε είναι οι εύκολοι αφορισμοί. Είναι όμως βέβαιο ότι θα μας περισσέψουν.

Ο Κωστής Παπαϊωάννου είναι πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ"