Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2008

Διαμαρτυρία για την χρηματοδότηση των μονάδων ψυχικής υγείας

UPDATE: Η ασθενής ψυχιατρική μεταρρύθμιση, από το TVXS

Το Οικοτροφείο της Εταιρείας Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ψυχικής Υγείας (ΕΠΑΨΥ) το οποίο εδρεύει στην οδό Δημ. Ι. Ανδρεαδάκη 42 στη Λιβαδειά, και το οποίο βρίσκεται στην ίδια οικονομική κατάσταση με το Οικοτροφείο «Αθηνά», συμπαρίσταται στους εργαζόμενους και θα συμμετάσχει στη διαμαρτυρία.

ΑΠΟ: ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Π.Ε.Ψ.Α.Ε.Ε.
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΚΙΛΚΙΣ 8, ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ / FAX: 2104968988
ΤΚ:18120

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Στο Οικοτροφείο «Αθηνά», μονάδα ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης του Επιστημονικού Σωματείου της Π.Ε.Ψ.Α.Ε.Ε διαμένουν εδώ και περίπου 4,5 χρόνια στην περιοχή Κορυδαλλού 15 άτομα με νοητική υστέρηση και ψυχιατρικές διαταραχές. Οι άνθρωποι αυτοί πριν την διαμονή τους στο Οικοτροφείο, έζησαν για πολλά χρόνια σε συνθήκες απαξίωσης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας του ασύλου των ψυχιατρικών νοσοκομείων. Στο Οικοτροφείο μέσα από ένα κλίμα οικογένειας, ζεστασιάς και ενδιαφέροντος, τους δόθηκε η ευκαιρία να συνδεθούν ξανά με την ζωή στην κοινότητα ως καθημερινοί πολίτες, να αποκτήσουν την χαμένη ταυτότητα και αυτονομία τους και να ζήσουν με την αναγνώριση ότι αξίζουν και ότι μπορούν να παίρνουν ικανοποίηση από την ζωή.

Το Οικοτροφείο «Αθηνά» χρηματοδοτείται από τους Εθνικούς πόρους του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης μέσα από το πρόγράμμα «Ψυχαργώς β φάση». Δυστυχώς κατά το έτος 2008 οι εργαζόμενοι της δομής παραμένουν απλήρωτοι για πολλούς μήνες, παρά τις υποσχέσεις του Υπουργείου για καταβολή των δεδουλευμένων. Οι εργαζόμενοι απειλούν με επίσχεση εργασίας εάν δεν λάβουν άμεσα τα χρήματα τους, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο την λειτουργία του Οικοτροφείου. Οι ένοικοι κινδυνεύουν είτε να βρεθούν στον δρόμο, είτε να επιστρέψουν στα ψυχιατρεία γεγονός που αποτελεί έγκλημα για την ανθρώπινη ελευθερία και ψυχή.

Την Παρασκευή 19/12/2008 και ώρα 10:00π.μ εργαζόμενοι, ένοικοι και συγγενείς των ενοίκων του Οικοτροφείου ξεκινούν καθιστική διαμαρτυρία στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με στόχο την συνάντηση με τον Υπουργό και την άμεση καταβολή των οφειλόμενων χρημάτων. Η διαμαρτυρία θα συνεχιστεί σε καθημερινή βάση και ο αγώνας θα εντατικοποιηθεί μέχρι την ικανοποίηση του αιτήματος των εργαζομένων.

Το Οικοτροφείο της Εταιρείας Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ψυχικής Υγείας (ΕΠΑΨΥ) το οποίο εδρεύει στην οδό Δημ. Ι. Ανδρεαδάκη 42 στη Λιβαδειά, και το οποίο βρίσκεται στην ίδια οικονομική κατάσταση με το Οικοτροφείο «Αθηνά», συμπαρίσταται στους εργαζόμενους και θα συμμετάσχει στη διαμαρτυρία.

Διαβάστε τα δημοσιεύματα: ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ ΟΠΙΣΘΟΔΡΟΜΗΣΗ ΣΤΗ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ και Η ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΘΥΜΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ. Συμμετάσχετε στη διαμαρτυρία ΟΧΙ στην απαράδεκτη διακοπή της επιχορήγησης των δομών Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης Παιδιών Εφήβων και Ενηλίκων

ΔΗΜΟΣΙΑ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ: ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΜΠΙΝΙΟΥ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΑΘΗΝΑ ΜΠΙΝΙΟΥ

Συναντήσεις με τους μικρούς αναγνώστες στη Βιβλιοθήκη θα έχει η συγγραφέας κ. Αθηνά Μπίνιου.

Οι συναντήσεις θα γίνουν στο χώρο της Βιβλιοθήκης την Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου.

Η συγγραφέας θα αφηγηθεί συνοδεία ζωντανής μουσικής τα παραμύθια της και θα συζητήσει με τα παιδιά.

Στην πρωϊνή συνάντηση θα συμμετάσχουν παιδιά από 3ο και 13ο Νηπιαγωγείο καθώς και παιδιά Δ’ και Ε’ τάξης του 4ου Δημοτικού Σχολείου.

Στην απογευματινή συνάντηση θα συμμετάσχουν τα παιδιά-μέλη των ομάδων ανάγνωσης που λειτουργούν στη Βιβλιοθήκη.

Η Αθηνά Μπίνιου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, αλλά κατάγεται από τη Μάνη. Μικρό κορίτσι έφυγε με τους γονείς της για τη Βραζιλία. Εκεί έζησε πολλά χρόνια, σπούδασε χημικός βιομηχανίας, εργάστηκε και δημιούργησε οικογένεια με τρία παιδιά. Συνέβαλε με αγάπη στην ανάπτυξη της ελληνικής παροικίας.

Έπειτα από πολλά ταξίδια, γνώρισε ολόκληρη την αμερικανική ήπειρο. Τώρα ζει στην Αθήνα ή στο Δόκανο του Παρνασσού ή σε κάποιο νησί και της αρέσει να διαβάζει και να γράφει παραμύθια για μικρούς και μεγάλους.

Θέλοντας να μοιραστεί τα βιώματά της με όσο περισσότερο κόσμο γίνεται ξεκίνησε να γράφει παραμύθια για μικρούς και για μεγάλους. Λατρεύει τα παιδιά, τη φύση και τα βιβλία.

Μέσα από δοκιμασίες αυτογνωσίας, εκφράζει γνώσεις και συναισθήματα που έχουν για στόχο να μοιραστεί με όλους αυτά που βίωσε. Κυρίως, να δείξει τις φυσικές ομορφιές, τον πολιτισμό και τις αξίες της Λατινικής Αμερικής.

Έχει μέχρι σήμερα εκδόσει τα εξής βιβλία:
Η Ταρώ και Ζαχαροζυμωμένος
Ο κρυστάλλινος αετός
Τα χειρόγραφα του πύργου
Το κατόρθωμα του Δάκρυ
Οι ήρωες του Άρδα



* Τα παραπάνω βιβλία υπάρχουν στη συλλογή της Βιβλιοθήκης Λιβαδειάς

Περίεργος πυροβολισμός και τραυματισμός μαθητή!!!

Πυροβολισμό στο χέρι δέχτηκε από άγνωστο άτομο ένας μαθητής Λυκείου στο Περιστέρι. Το περιστατικό συνέβη στις 11 το βράδυ της Τετάρτης στη διασταύρωση του πεζόδρομου της Εθνικής Αντιστάσεως με την οδό Δωδεκανήσου, σε ένα από τα κεντρικότερα σημεία του Περιστερίου.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο μαθητής βρισκόταν στο σημείο με ακόμα 8 συμμαθητές του, κάποιοι μέλη του δεκαπενταμελούς του 1ου Ενιαίου Λυκείου Περιστερίου και δέχτηκε 2 πυροβολισμούς από άγνωστο όταν εκείνος ενοχλήθηκε από την παρουσία τους στην περιοχή. Ο μαθητής νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Metropolitan του Πειραιά. Σε λίγη ώρα αναμένονται περισσότερες πληροφορίες.

ΠΗΓΗ:TVXS

UPDATE:Πυροβόλησαν μαθητή στο Περιστέρι

Ένας 16χρονος μαθητής του 1ου Ενιαίου Λυκείου Περιστερίου τραυματίστηκε στο χέρι από σφαίρα χθες βράδυ, την ώρα που μαζί με φίλους και συμμαθητές του καθόταν σε παγκάκι στον πεζόδρομο του Περιστερίου, στη συμβολή των οδών Δωδεκανήσου και Εθνικής Αντιστάσεως.

Το σημείο όπου έγινε το περιστατικό βρίσκεται σε απόσταση 200 μέτρων από το σχολείο του 16χρονου Γιώργου, ο οποίος είναι γιος του συνδικαλιστή της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος κ. Κώστα Παπλωματά.

Όπως αναφέρει στη zougla.gr ο κ. Θέμης Κοτσιφάκης, μέλος της ΟΛΜΕ, αρχικά ακούστηκε ένας πυροβολισμός, το παιδί ένιωσε κάψιμο και τσούξιμο στο χέρι του και στη συνέχεια ακούστηκε ακόμη ένας πυροβολισμός από άγνωστη κατεύθυνση.

"Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συμβαίνει ένα τέτοιο περιστατικό λίγα μέτρα έξω από τα σχολεία μας", δηλώνει ο κ. Κοτσιφάκης.

Αφού μεταφέρθηκε σε μπυραρία που βρίσκεται ακριβώς δίπλα και του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, το παιδί μετέφερε στη συνέχεια στο νοσοκομείο Μετροπόλιταν ο πατέρας του.

Σε λίγη ώρα, ο 16χρονος αναμένεται να υποβληθεί σε λεπτή χειρουργική επέμβαση προκειμένου να αφαιρεθεί από την παλάμη του η βολίδα.

Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το περιστατικό παραμένουν αδιευκρίνιστες. Στην περιοχή δεν επικρατούσε ένταση και δεν σημειώνονταν επεισόδια. Οι συμμαθητές κάθονταν ήσυχοι στο παγκάκι και μιλούσαν.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της αστυνομίας δεν υπήρχαν αστυνομικοί στην περιοχή και το πιθανότερο σενάριο, σύμφωνα πάντα με την ΕΛΑΣ, είναι κάποιος περίοικος να ενοχλήθηκε από την παρουσία των παιδιών και να πυροβόλησε προκειμένου να τους εκδιώξει. Θεωρούν επίσης πιθανό ο πυροβολισμός να προήλθε από αεροβόλο όπλο.

Όλα πάντως τα ενδεχόμενα εξετάζονται.
ΠΗΓΗ ΤΟΥ UPDATE ZOUGLA

Ο πατέρας του νεαρού δήλωσε ότι πρόκειται για πυροβόλο όπλο καιόχι αεροβόλο

Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2008

Τολμήστε, κ. Παυλόπουλε!

Του Κωστή Παπαϊωάννου

Κάποιος εκ μέρους της κυβέρνησης πρέπει να δείξει ότι έλαβε το μήνυμα από όσα έγιναν τις τελευταίες ημέρες. Δεν αναφερόμαστε στο μείζον, στη συνολική αμφισβήτηση του πολιτικού συστήματος από μεγάλο μέρος της νεολαίας. Ας μιλήσουμε, έστω, για το έλασσον. Κάποιος πρέπει να πιάσει την άκρη του κομμένου νήματος, γυρνώντας στο Σάββατο 6 Δεκεμβρίου στις 9 το βράδυ. Έχετε μια μοναδική ευκαιρία, κ. Παυλόπουλε, να δείξετε ότι διατηρεί αυτή η πολιτεία στοιχειώδη αντανακλαστικά. Σημαντικές βεβαίως οι αποζημιώσεις στους καταστηματάρχες. Είδαν την περιουσία τους να καταστρέφεται και αντικρύζουν το μέλλον με απόγνωση. Στο κάτω κάτω, κρατικό όργανο πυροδότησε τις καταστροφές, κρατικές και οι αποζημιώσεις. Χρειάζονται όμως και άλλα αντανακλαστικά. Χρειάζεστε κάτι πειστικό για όσους ακούν περί παραδειγματικής τιμωρίας του ειδικού φρουρού και κουνάνε το κεφάλι με νόημα. Σκεφτείτε το: κουνάνε το κεφάλι ακούγοντας το αυτονόητο. Δεν χρειάζονται «παραδειγματικές τιμωρίες», χρειάζονται εγγυήσεις για την προστασία της νομιμότητας.

Δηλώστε λοιπόν ειλικρινά, δημοσίως, αυτό που γνωρίζετε πολύ καλά: στην Αστυνομία υπάρχει τεράστιο πρόβλημα. Όλοι γνωρίζουν ότι το γνωρίζετε. Γνωρίζετε τη διάχυτη υποκουλτούρα βίας. Γνωρίζετε για τους θυλάκους βίας, τη λογική συμμορίας. Γνωρίζετε για τις παρακρατικές ομάδες που δρουν στις παρυφές και με την ανοχή της Αστυνομίας όποτε γίνονται βίαια επεισόδια. Το επιβεβαιώνουν φωτογραφίες που έχουν δημοσιευθεί ευρέως. Γνωρίζετε την ατιμωρησία, τον νόμο της σιωπής. Γνωρίζετε την εχθρική στάση πολλών αστυνομικών απέναντι στην ίδια την έννοια των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Τα γνωρίζετε όλα αυτά και δεν έχει νόημα να τα φυλάτε σαν κρυμμένο μυστικό. Αρπάξτε λοιπόν την ευκαιρία του φόνου του μαθητή. Δηλώστε ότι έχασε τη ζωή του επειδή παγίως κρούσματα αυθαιρεσίας έμεναν ατιμώρητα. Επειδή υπάρχουν στην Αστυνομία άνθρωποι που δεν θα έπρεπε να υπάρχουν ή είναι ανεπαρκώς εκπαιδευμένοι. Δηλώστε τα κ. Παυλόπουλε, κέρδος για όλους θα είναι. Μη φυλάτε τη χαμένη τιμή της ΕΛ.ΑΣ., προσπαθήστε να την κερδίσετε. Με την Αστυνομία θα ζήσουμε και χρειαζόμαστε πολύ καλύτερη Αστυνομία.

Τώρα που τα στεγανά, οι αγκυλώσεις και οι αντιστάσεις της Αστυνομίας έχουν παγώσει υπό το βάρος μιας αδιανόητης ανθρωποκτονίας, επιχειρήστε τη μεγάλη ρήξη. Δείξτε ποια πρέπει να είναι τα όρια των συνδικαλιστών του κλάδου που δημιούργησαν ένα από τα χειρότερα πελατειακά δίκτυα. Αποτελούν ένα πραγματικό παράκεντρο εξουσίας που κατάφερε να κάνει τη δημοκρατική κατάκτηση του συνδικαλισμού αντιδημοκρατική. Ανοίξτε τώρα και το ζήτημα της γενικευμένης οπλοφορίας των αστυνομικών, εξετάστε από μηδενική βάση τις προϋποθέσεις κατοχής και χρήσης των όπλων. Μετά τον φόνο ενός 15χρονου, τίποτα δεν μπορεί να θεωρείται αυτονόητο. Κάθε παρουσία ένοπλου αστυνομικού στο κέντρο της πόλης πρέπει να είναι πολύ καλά αιτιολογημένη. Ζητήστε ξανά την ουσιαστική και πλήρη διερεύνηση όλων των πρόσφατων περιστατικών βίας εκ μέρους αστυνομικών οργάνων με απόδοση ευθυνών και πλήρη εφαρμογή των προβλεπόμενων πειθαρχικών και ποινικών μέτρων. Επιτέλους, αρχίστε τον σχεδιασμό μιας άλλης εκπαίδευσης των μελών των Σωμάτων Ασφαλείας, αφού μεγάλο μέρος τους κατάφερε το απίθανο: στο δίλημμα ασφάλεια ή δικαιώματα απέρριψαν και τα δύο, όντας ταυτόχρονα αναποτελεσματικοί και επικίνδυνοι.

Μόνο μια τέτοια διαδικασία σοκ μπορεί να αποκαταστήσει τη χαμένη εμπιστοσύνη των πολιτών προς την Αστυνομία και να προσφέρει αίσθημα κάθαρσης, αναγκαίο και στους μεν και στους δε. Θα ακουστεί άκαιρο, αντίθετο στο γενικευμένο κλίμα απαξίωσης της ΕΛ.ΑΣ., αλλά πρέπει να ακουστεί: μια πολυάριθμη κοινωνική ομάδα, 55.000 άνθρωποι βιώνουν ένα μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα. Έχουν την κοινωνία εχθρική απέναντί τους. Πολλοί δουλεύουν σε άθλιες συνθήκες και κακοπληρωμένοι. Αν δεν προσεχθούν, θα δούμε κι άλλα, πολύ χειρότερα. Χρειάζονται παροχές και ενίσχυση, αλλά μόνο με έλεγχο, εκπαίδευση, μηχανισμούς πρόληψης της βίας και των βασανιστηρίων, μηχανισμούς λογοδοσίας, αλλαγή στις δομές, εκρίζωση του αυταρχισμού και της αδικαιολόγητης και επιθετικής βίας.

Μπορείτε να κάνετε κάτι κ. Παυλόπουλε, εκτός από τις επαναλαμβανόμενες δηλώσεις περί μεμονωμένου περιστατικού και καταδίκης της βίας; Μπορείτε να μετατρέψετε την επί υπουργίας σας ανθρωποκτονία ανηλίκου σε αφετηρία κάθαρσης; Ας είναι μια τέτοια γενναία τομή στη λειτουργία της Αστυνομίας το μεγάλο κέρδος από την παγωμένη νύχτα της 6ης Δεκεμβρίου.

Ο Κωστής Παπαϊωάννου είναι πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ

Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2008

1η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ

Δημοσιεύουμε το κείμενο όπως το λάβαμε από τους φοιτητές που έχουν καταλάβει το Πανεπιστήμιο Λιβαδειάς.

1η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ

Το Σάββατο 6/12 στα Εξάρχεια ο 15χρονος μαθητής Αλέξης Γρηγορόπουλος δολοφονήθηκε από σφαίρα αστυνομικού. Αυτό το συμβάν πυροδότησε μια πρωτοφανή κοινωνική έκρηξη για τα ελληνικά δεδομένα, πρώτα στην Αθήνα και ύστερα και στην υπόλοιπη χώρα. Αυτή η έκρηξη περίκλειε ετερόκλητες κοινωνικές ομάδες από φοιτητές και μαθητές και τον αντιεξουσιαστικό χώρο μέχρι της κοινωνικές ομάδες που βρίσκονται στο περιθώριο της “Δημοκρατίας” μας (μετανάστες, χρήστες ουσιών κτλπ) ,όλοι οι παραπάνω εξέφρασαν την συσσωρευμένη οργή τους με ποικίλους τρόπους και με αποσπασματικό χαρακτήρα αλλά παρόλα αυτά τα αίτια που μας οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση δεν μπορούν να μετατεθούν (και συνάμα να σκεπαστούν) σε κάποιους ασυνείδητους “κουκουλοφόρους” από την οργανωμένη προσπάθεια των κοστουμοφόρων πολιτικών και τα ΜΜΕ που τους εκφράζουν.

Από την Κυριακή κιόλας πρυτανείες πανεπιστημίων σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας αποφάσισαν να παραμείνουν κλειστές οι σχολές για τις προσεχείς μέρες. Τη Δευτέρα ανακοινώθηκε στους φοιτητές του ΠΟΑ από τη γραμματεία ότι η σχολή θα μείνει κλειστή μέχρι και την Τετάρτη 10/12, με απόφαση της διοικούσας επιτροπής, προς ένδειξη πένθους για το νεκρό μαθητή. Ουσιαστικός σκοπός αυτής της ενέργειας ήταν η αποτροπή της κινητοποίησης των φοιτητικών συλλόγων. Μετά από επιθέσεις σε αστυνομικά τμήματα καθώς και σε άλλους στόχους το Σάββατο και την Κυριακή, ήταν δεδομένο πως τη Δευτέρα οι φοιτητές θα έρχονταν σε επαφή μεταξύ τους και θα αξιοποιούσαν το «πανεπιστήμιο» ως κέντρο διακίνησης ιδεών με αποτέλεσμα μαζικές καταλήψεις και συμμετοχή πολλών φοιτητών σε διαδηλώσεις.

Συζητώντας και κατανοώντας τα παραπάνω μια μικρή μερίδα φοιτητών αποφασίσαμε τη Δευτέρα, να παραμείνουμε στο κτίριο του πανεπιστημίου μετά την αποχώρηση της γραμματείας. Μέσα στις επόμενες ώρες καλέσαμε έκτακτη γενική συνέλευση με σκοπό ψηφοφορία για υπέρ ή κατά της κατάληψης και διαμορφώσαμε τους λόγους για τους οποίους προβαίναμε σε αυτή την κίνηση: διαμαρτυρία για τη δολοφονία του 15χρονου και την απόφαση της διοικούσας επιτροπής να κλείσει τη σχολή. Επιπλέον ζητούσαμε ανάκληση αποφάσεων που αφορούν το ίδρυμα, και οι οποίες αποτελούν ρυθμίσεις του νόμου-πλαισίου καθώς και την άμεση διεκπεραίωση λειτουργικών ζητημάτων της σχολής. Η έκτακτη γενική συνέλευση ψήφισε ομόφωνα υπέρ της και στη συνέχεια ξεκινήσαμε πορεία προς το αστυνομικό τμήμα με πολίτες της Λιβαδειάς.

Προκειμένου η κατάληψη να αποκτήσει μεγαλύτερη περιεκτικότητα αλλά και ένα πολιτικό στίγμα αποφασίσαμε να θίξουμε και προβλήματα που απασχολούν την ευρύτερη κοινωνία τον τελευταίο καιρό. Η οικονομική κρίση που βιώνουμε τους τελευταίους μήνες, η οποία συντελεί δραστικά και θα συντελέσει ακόμα περισσότερο σε ανεργία, πληθωρισμό, μείωση μισθών · το πλήθος των σκανδάλων στα οποία έχει εμπλακεί η κυβέρνηση της Ν.Δ. (Μονή Βατοπεδίου, JP Morgan, υπόθεση Ζαχόπουλου κτλ) · η αναδιάρθρωση ασφαλιστικού και εκπαιδευτικού συστήματος που επιχειρεί η κυβέρνηση της Ν.Δ., και η οποία θίγει ένα σύνολο εργασιακών και φοιτητικών κεκτημένων · και τέλος η προπαγάνδα που επιχειρούν τα Μ.Μ.Ε. με σκοπό να αποθαρρύνουν το συνολικό κίνημα και να το απομονώσουν, αποτελούν ζητήματα με τα οποία συνδεθήκαμε την αμέσως επόμενη μέρα.

Αυτή τη στιγμή στην μικρή κοινωνία της Λιβαδειάς αλλά και ευρύτερα στην Ελλάδα παρατηρείται μια αποδυνάμωση και απαξίωση των κινητοποιήσεων για την οποία σημαντική ευθύνη έχουν τα Μ.Μ.Ε. Επιπλέον φήμες ευτελούς λογικής διαδέχονται η μία την άλλη. Δεν έχει έρθει κανένα “λεωφορείο με αναρχικούς από την Αθήνα για να μας βοηθήσει”, ούτε και “μας υποκινούν αναρχικοί”. Οι “δημιουργοί” τέτοιων ηλιθιοτήτων, θα ήταν καλύτερα να αρχίσουν να συνειδητοποιούν την πολιτική σημασία των δρώμενων, παρά να προσπαθούν απεγνωσμένα να παράγουν το επόμενο κουτσομπολιό της Λιβαδειάς. Εμείς ως μερίδα του φοιτητικού συλλόγου που στηρίζει την εδώ κατάληψη δικαιώνουμε τους αγώνες και αναγνωρίζουμε ότι οι αιτίες πίσω από την οργή των τελευταίων ημερών δεν είναι ούτε η κρατική δολοφονία του 15χρονου, ούτε μερικά σκάνδαλα της κυβέρνησης του Καραμανλή. Αυτά αποτελούν απλά τις σταγόνες που έκαναν το ποτήρι να ξεχειλίσει. Το κοινωνικό καταναλωτικό καθεστώς και το καπιταλιστικό οικονομικό σύστημα, δομές οι οποίες αλληλοαναπαράγονται και επιφέρουν αλλοτρίωση σε κάθε άτομο που συμμετέχει σε αυτές, βρίσκονται πίσω από τις πρόσφατες βίαιες αντιδράσεις. Καταδικάζουμε την προπαγανδιστική τακτική των Μ.Μ.Ε. που εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα. Ο υπουργός Εσωτερικών Π. Παυλόπουλος υποστηρίζει ότι η δολοφονία του 15χρονου χρησιμοποιείται από περιθωριακά στοιχεία με σκοπό τη δημιουργία επεισοδίων. Προβάλλεται ένας παραλογισμός ως περιεχόμενο της συνολικής αντίδρασης και υποκρύπτεται κάθε πολιτική θέση που δικαιώνει τα δρώμενα. Μιλάνε για δήθεν ˝πλιάτσικο˝ από αλλοδαπούς και περιθωριακές ομάδες χωρίς να σχολιάζεται των τεραστίων διαστάσεων πλιάτσικο από κυβέρνηση και εκκλησία.

Θεωρούμε σκοπό της κατάληψης να μετατρέψει το πανεπιστήμιο σε ένα κέντρο διακίνησης ιδεών που θα προσφέρεται σε ολόκληρη την κοινότητα της Λιβαδειάς με στόχο την αντι-ενημέρωση μπροστά στην προπαγάνδα που επιχειρείται από τα Μ.Μ.Ε., την συζήτηση πάνω στα ευρύτερα πολιτικά προβλήματα και τα λειτουργικά προβλήματα του συγκεκριμένου ιδρύματος καθώς και την ενδυνάμωση των αγώνων.

Καλούμε φοιτητές, εργαζόμενους, μαθητές και όλους τους πολίτες της Λιβαδειάς να συμμετάσχουν στην προσπάθειά μας.

Κατάληψη Πανεπιστημίου Λιβαδειάς

Στα μαλακά για τη «ζαρντινιέρα»

Έπεσαν... στα μαλακά οι οκτώ κατηγορούμενοι αστυνομικοί για τον ξυλοδαρμό του Κύπριου φοιτητή Αυγουστίνου Δημητρίου, πριν από δύο χρόνια στην πορεία του Πολυτεχνείου. Πρόκειται για την ιστορία που προκάλεσε σοκ στην κοινή γνώμη και η οποία έμεινε γνωστή στο πανελλήνιο, ως υπόθεση της «ζαρντινιέρας».

Η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Θεσσαλονίκης, που ανακοινώθηκε λίγο μετά τις 12:30, έλαβε κατά το ήμισυ υπόψη την πρόταση του εισαγγελέα.

Οι τέσσερις κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν για πρόκληση επικίνδυνης σωματικής βλάβης, αλλά όχι «απρόσκοπτη» όπως είχε προτείνει ο εισαγγελέας Αχιλλέας Ζήσης, οι τρεις καταδικάστηκαν για απλή συνέργεια και ο πρώην Αστυνομικός Διευθυντής της Κρατικής Ασφάλειας Θεσσαλονίκης για απλή συνέργεια διά παραλείψεως.

Από 15 έως 39 μήνες

Πριν λίγα λεπτά, το Τριμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε τις ποινές φυλάκισης για τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση «ζαρντινιέρας» αστυνομικούς από 15 έως 39 μήνες.

Συγκεκριμένα, σε φυλάκιση τριών μηνών καταδικάστηκαν τρεις αστυφύλακες και ένας αρχιφύλακας για πρόκληση επικίνδυνων σωματικών βλαβών, θεωρούμενοι ως φυσικοί αυτουργοί.

Στον αρχιφύλακα, επεβλήθη συμπληρωματική ποινή τριών μηνών για έργω εξύβριση, επειδή εμφανίζεται σε βίντεο να βγάζει τον σκούφο που φορούσε ο Κύπριος φοιτητής και να τον πετάει στο έδαφος.

Σε φυλάκιση 15 μηνών με 3ετη αναστολή καταδικάστηκαν άλλο δυο αστυφύλακες, ένας αξιωματικός της αστυνομίας καθώς και ο πρώην Διευθυντής της Κρατικής Ασφάλειας Θεσσαλονίκης για απλή συνέργεια.

Οι ποινές αυτές είναι εξαγοράσιμες προς 3 ευρώ την ημέρα.

Το δικαστήριο αναγνώρισε στο σύνολο των κατηγορουμένων το ελαφρυντικό του πρότερου εντίμου βίου, ενώ οι εφέσεις αποφασίστηκε να έχουν ανασταλτικό αποτέλεσμα.

Διακόσια εξαγριωμένα άτομα που ήταν συγκεντρωμένα μπροστά από τα δικαστήρια, αποδοκίμασαν έντονα τις αποφάσεις των δικαστών για την υπόθεση της «ζαρντινιέρας».

Οι δυνάμεις των ΜΑΤ που είχαν λάβει θέση νωρίτερα μπροστά από το Δικαστικό Μέγαρο έκαναν χρήση χειροβομβίδων κρότου λάμψης για να απωθήσουν το πλήθος που στη συνέχεια κατευθύνθηκε προς την οδό Εγνατίας.

ΠΗΓΗ: Zougla.gr