Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2008

ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ ΟΠΙΣΘΟΔΡΟΜΗΣΗ ΣΤΗ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Συνέντευξη με τον Επιστημονικό Διευθυντή ΕΠΑΨΥ και αναπληρωτή καθηγητή Κοινωνικής Ψυχιατρικής στο Πάντειο

Της ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΛΙΑΤΣΟΥ

«Ψυχιατρική μεταρρύθμιση». Ηθική και ιδεολογία. Θετική στάση των ψυχιάτρων. Πολιτικές αποφάσεις. Πόροι. Αναγκαίες προϋποθέσεις για να πετύχει το συγκεκριμένο μεταρρυθμιστικό εγχείρημα. Η πραγματικότητα: Με τους ψυχίατρους από αδιάφορους έως εχθρικούς. Με την πολιτεία να διαχειρίζεται τους ψυχικά πάσχοντες με αναλγησία. Με τη χρηματοδότηση να μην ξεπερνά το 40% των απαιτούμενων πόρων. Οσο για την πολιτική βούληση; «Μάτια ερμητικά κλειστά» είναι ο τίτλος της ταινίας που θα ταίριαζε γάντι στην περίπτωση. «Ο υφυπουργός Υγείας επιμένει σε μια δική του ψευδή κατασκευή, που παρουσιάζει ως "αλήθεια", σχετικά με την ψυχιατρική μεταρρύθμιση». Μήπως «ο νεοφιλελευθερισμός κατασκευάζει μια νέα Λέρο»; Μιλάμε με τον αναπληρωτή καθηγητή Κοινωνικής Ψυχιατρικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Στέλιο Στυλιανίδη.

Σε ποιο σημείο βρίσκεται η ψυχιατρική μεταρρύθμιση;

«Χιλιάδες ασθενείς επέστρεψαν από την κόλαση του ασύλου σε δομές που έχουν ως στόχο την αυτόνομη διαβίωση σ’ ένα ανθρώπινο περιβάλλον. Χιλιάδες πολίτες βρήκαν στις κοινοτικές δομές απαντήσεις στα προβλήματά τους, χωρίς να απομακρυνθούν από τον τόπο κατοικίας τους. Σταδιακά, άρχισε να διαμορφώνεται ένα νέο δίκτυο υπηρεσιών και μία νέα αντίληψη στους επαγγελματίες, αλλά και τους πολίτες σχετικά με την παροχή ψυχιατρικών υπηρεσιών. Στην πορεία της μεταρρύθμισης έχουν αντιμετωπιστεί διάφορα προβλήματα».

Γιατί φτάσαμε στο σημείο μηδέν ;

«Τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου βρίσκονται μπροστά σε μία πιθανότητα πρωτοφανούς παλινδρόμησης, με τη διακοπή λειτουργίας περισσότερων από 400 δομών δημοσίου οφέλους. Οι φορείς βρίσκονται αντιμέτωποι με τον πραγματικό κίνδυνο, παρά τις δραματικές προσπάθειες που έχουν καταβάλει όσοι εργάζονται σ’ αυτούς τα τελευταία χρόνια, αναστολής της λειτουργίας των δομών τους. Δυστυχώς, η κατάσταση δεν είναι καλύτερη στο Δημόσιο. Ολες οι υπηρεσίες θα έπρεπε να λειτουργούν ως ένα συνεχές δημόσιο σύστημα φροντίδας. Οταν ένα μέρος του συστήματος καταρρέει, ενεργοποιείται το φαινόμενο "ντόμινο" και στο υπόλοιπο».

Πού οφείλονται τα προβλήματα αυτά;

«Αυτή τη στιγμή η χρηματοδότηση που έχει φθάσει στην πλειοψηφία των φορέων, αντίθετα με ό,τι ψευδώς διαγγέλλεται, δεν ξεπερνάει το 40% των απαιτούμενων πόρων. Γι’ αυτό, έχουμε ζητήσει καθιέρωση συνεχούς συστήματος παρακολούθησης και αξιολόγησης της διαχείρισης των πόρων σε σχέση με την ποιότητα του παραγόμενου επιστημονικού και θεραπευτικού έργου από ανεξάρτητη ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ. Είναι λάθος να θεωρούμε ότι το θέμα είναι καθαρά οικονομικό ή τεχνοκρατικό».

Ποιοι παράγοντες καθορίζουν την επιτυχία μιας μεταρρύθμισης;

«Η ηθική και η ιδεολογία στην οποία βασίζεται η λήψη αποφάσεων, η στάση των ψυχιάτρων, οι πολιτικές αποφάσεις που στηρίζουν το όλο εγχείρημα και τέλος, οι πόροι. Δημιουργείται εσκεμμένα κλίμα ασάφειας, ότι υπάρχει κακή διαχείριση στους φορείς, ότι παρακρατούν τα χρήματα από τους εργαζομένους, ότι έχουν ήδη δοθεί οι λύσεις από το υπουργείο και ότι κάποιοι παίζουν παιχνίδι εντυπώσεων».

Ο ρόλος του υπουργείου Υγείας;

«Το τελευταίο τρίμηνο έχουν κατατεθεί τρεις επερωτήσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι δύο μάλιστα από βουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Αυτοί παίζουν το παιχνίδι κάποιων; Ο υφυπουργός Υγείας κ. Κωνσταντόπουλος επιμένει σε μία δική του ψευδή κατασκευή που παρουσιάζει ως "αλήθεια" σχετικά με την ψυχιατρική μεταρρύθμιση. Δηλώνει ότι το υπουργείο "πληρώνει" πολλά για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση. Οι φορείς όμως δεν είναι προμηθευτές υλικών».

Πού χωλαίνουν οι υπηρεσίες του Yπουργείου Υγείας;

«Το υπουργείο Υγείας δεν έχει ασχοληθεί με το κόστος των παραιτήσεων εκπαιδευμένων και έμπειρων επαγγελματιών, της συντήρησης δύο παράλληλων συστημάτων (ασυλικό και κοινοτικό), της αντιπαράθεσης των εμπλεκομένων φορέων, της μη πρόληψης των υποτροπών, της βάναυσης μεταχείρισης των ατόμων που χρήζουν νοσηλεία, του κόστους που βιώνει η οικογένεια, τις επιπτώσεις του κοινωνικού αποκλεισμού που μπορεί να συνεπάγεται η ταμπέλα του "δυσίατου" ή "επικίνδυνου"».

Ολα αυτά παραπέμπουν σε πολιτικές που παρουσιάζονται και σε άλλους χώρους της Υγείας;

«Η πολιτεία διαχειρίζεται ορισμένες "περιθωριακές" ή "ανώδυνες" για το νεο-φιλελεύθερο σύστημα αντιφάσεις, όπως το πρόβλημα του ψυχιατρικού εγκλεισμού και των ψυχιατρείων, της εξαθλίωσης των φυλακών, της αποδόμησης των λιγοστών δομών απεξάρτησης με έναν ανεύθυνο, δημαγωγικό, ανάλγητο, ερασιτεχνικό και αποσπασματικό τρόπο. Εχω όμως την εντύπωση ότι πίσω από αυτήν την απορρύθμιση ενός προϋπάρχοντος, δυσλειτουργικού συστήματος κοινωνικής αλληλεγγύης, υπάρχει σαφής ιδεολογικός και πολιτικός προσανατολισμός».

Τι εννοείτε;

«Επιστρέφοντας στους προαναφερθέντες παράγοντες για κάθε μεταρρυθμιστικό εγχείρημα, θα διαπιστώσουμε ότι η ηθική αντίφαση μεταξύ στόχων και πράξης σε σχέση με τη συνέχεια των στόχων του αποϊδρυματισμού και της κοινωνικής ψυχιατρικής είναι κάτι παραπάνω από κραυγαλέα, η στάση της πλειοψηφίας των ψυχιάτρων απέναντι στη μεταρρύθμιση είναι από αδιάφορη, "επιστημονικά ουδέτερη" και επιφυλακτική ώς εχθρική, η πολιτική βούληση υπάρχει προς την αντίθετη κατεύθυνση».

Ποια κατεύθυνση;

«Υπάρχει πρόσφατη επικύρωση από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας μιας απόφασης που προσδιορίζει "νέους" ψυχιατρικούς ταξινομητικούς όρους για κατηγορίες ψυχικά πασχόντων, τμήματα νοσηλείας οργανικών ψυχοσυνδρόμων. Αυτά δυστυχώς περιγράφουν με σαφήνεια τη φιλοσοφία του υπουργείου Υγείας σχετικά με την αναγκαιότητα μετάβασης από την ιδρυματική στην κοινοτική φροντίδα. Περιγράφουν τα μέσα για μια νέα μεγάλη "ΕΓΚΑΘΕΙΡΞΗ" όπως θα έλεγε ο Φουκό. Οι αντιφάσεις του συστήματος "επιλύονται" μέσα από "εννοιολογικό" και φυσικό αποκλεισμό των τρελών και των νέων περιθωριακών από τον ανθρώπινο κόσμο, με την ιδεολογική χρήση μιας ακραίας βιολογίζουσας αντιεπιστημονικής και αντιθεραπευτικής ψυχιατρικής».

«Κράτος πρόνοιας». Εχει σβηστεί από το λεξικό του νεοφιλελεύθερου κράτους;

«Η χώρα μας ευθυγραμμίζεται με την πλέον κυνική έκφραση του νεοφιλελεύθερου κράτους. Τον κοινωνικό έλεγχο, δηλαδή, εξαιρετικά πολύπλοκων βιοψυχοκοινωνικών προβλημάτων όπως οι εξαρτήσεις, οι διαταραχές συμπεριφοράς, η παραβατικότητα, ο κοινωνικός αποκλεισμός των μεταναστών, τα προβλήματα απομόνωσης της τρίτης ηλικίας, μέσα από το απλουστευμένο αλλά πανίσχυρο οπλοστάσιο της βιολογίζουσας ψυχιατρικής. Οσοι έζησαν τη φρίκη της Λέρου και πάλεψαν για το όραμα μιας άλλης ψυχιατρικής στη χώρα μας και στην Ευρώπη, δεν θα επιτρέψουν ένα τέτοιο μεσαιωνικό σενάριο οπισθοδρόμησης».

ΠΗΓΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 25/11/2008

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ για την απαράδεκτη διακοπή της επιχορήγησης των δομών Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης Παιδιών Εφήβων και Ενηλίκων: http://www.gopetition.com/online/22587.html

Διαβάστε Η ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΘΥΜΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ
Δείτε επίσης και το εξαιρετικό blog psi-action

Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2008

ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ: Δράση για την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών


16 ημέρες ακτιβισμού ενάντια στη βία κατά των γυναικών

Στείλτε ένα μήνυμα σε ακτιβίστριες από όλο τον κόσμο

Οι 16 ημέρες ακτιβισμού ενάντια στη βία κατά των γυναικών είναι μια παγκόσμια καμπάνια που πραγματοποιείται με τη συμμετοχή δεκάδων οργανώσεων κάθε χρόνο το Νοέμβριο. Οι 16 ημέρες ξεκινούν στις 25 Νοεμβρίου , Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών και διαρκούν ως τις 10 Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για να δείξουν συμβολικά πως η βία κατά των γυναικών είναι παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.


Φέτος, καλούμε χιλιάδες ανθρώπους σε όλο τον κόσμο - και στην Ελλάδα - να στείλουν το δικό τους γράμμα συμπαράστασης σε γυναίκες ακτιβίστριες από όλο τον κόσμο που διώκονται για τις πεποιθήσεις τους ή για τον αγώνα τους για ισότητα, ασφάλεια, ανεξαρτησία, δικαιοσύνη.
Στείλτε μια καρτ-ποστάλ με ένα μήνυμα συμπαράστασης ή ένα γράμμα διαμαρτυρίας για τις υποθέσεις των γυναικών υπερασπιστριών για τα ανθρώπινα δικαιώματα από το Κονγκό, την Αρμενία, το Νεπάλ, τη Νικαράγουα, το Ιράν, το Μεξικό.
Ελάτε να μας συναντήσετε στη Αθήνα, στα Ιωάννινα και στη Κομοτηνή και συμμετάσχετε στη δράση μας

Παρακάτω όλο το σχετικό Δελτίο Τύπου:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

Στείλτε ένα μήνυμα σε ακτιβίστριες από όλο τον κόσμο

21 Νοεμβρίου 2008

Την Τρίτη 25 Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, η Διεθνής Αμνηστία θα πραγματοποιήσει εκδήλωση στον πεζόδρομο της Κοραή (μετρό Πανεπιστήμιο) από τις 11.00 π.μ. έως τις 18.00 μ.μ. Στόχος της δράσης θα είναι να συγκεντρωθούν όσο το δυνατόν περισσότερα μηνύματα συμπαράστασης προς γυναίκες υπερασπίστριες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλο τον κόσμο.

Οι εθελοντές της Διεθνούς Αμνηστίας θα ενημερώνουν το κοινό για 6 ατομικές υποθέσεις γυναικών από το Νεπάλ, τη ΛΔ Κονγκό, την Αρμενία, το Μεξικό, το Ιράν και τη Νικαράγουα που διώκονται για τις πεποιθήσεις τους ή για τον αγώνα τους για ισότητα, ασφάλεια, ανεξαρτησία, δικαιοσύνη. Ο κόσμος θα καλείται να υπογράψει μια κάρτα διαμαρτυρίας προς τις κυβερνήσεις των χωρών αυτών αλλά και να στείλει στις ίδιες τις υπερασπίστριες μια καρτ-ποστάλ με ένα μήνυμα συμπαράστασης.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των 16 ημερών ακτιβισμού της Διεθνούς Αμνηστίας ενάντια στη βία κατά των γυναικών, που ξεκινούν στις 25 Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών και ολοκληρώνονται στις 10 Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, με στόχο να καταδειχθεί πως η βία κατά των γυναικών είναι παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Παράλληλα, η Διεθνής Αμνηστία υποστηρίζει την έκκληση του ταμείου του ΟΗΕ, UNIFEM, για παγκόσμια δράση προς τον τερματισμό της βίας κατά των γυναικών και χρηματοδότηση σχετικών προγραμμάτων. Περισσότεροι από 930.000 άνθρωποι έχουν ήδη υπογράψει την ηλεκτρονική έκκληση στο http://www.saynotoviolence.org/ και ο στόχος είναι οι υπογράφοντες να ξεπεράσουν το 1 εκατομμύριο έως τις 25 Νοεμβρίου 2008.

Εκδηλώσεις σε άλλες πόλεις:
Στα Ιωάννινα, η τοπική ομάδα της Διεθνούς Αμνηστίας θα πραγματοποιήσει τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου και ώρα 8 μμ. στο καφέ μπαρ ΑΜΑΛΘΕΙΑ (πεζόδρομος Καλάρη 24) εκδήλωση ενημέρωσης και συλλογής επιστολών συμπαράστασης στις γυναίκες υπερασπίστριες ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στην Κομοτηνή η τοπική ομάδα της Διεθνούς Αμνηστίας θα λάβει μέρος σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί από τον Δήμο και το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης για τα δικαιώματα της γυναίκας το Σάββατο 22 Νοεμβρίου, ενώ από τις 25 Νοεμβρίου και κατά τη διάρκεια και των 16 ημερών ακτιβισμού οι εθελοντές της ομάδας θα βρίσκονται στην κεντρική πλατεία της πόλης και στο φουαγιέ της Νομικής Σχολής, όπου θα συλλέ­γουν τις επιστολές συμπαράστασης για τις υπερασπίστριες ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με την Υπεύθυνη Δράσης του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, Μάρω Πανταζίδου, τηλ. 210 3600628 (εσωτ. 42).

Διεθνής Αμνηστία

Σημείωση Blog Team:

Η Διεθνής Αμνηστία είναι ένα παγκόσμιο κίνημα ανθρώπων που αγωνίζονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα όπως αναγνωρίζονται διεθνώς. Δεν δέχεται οικονομική ενίσχυση από κυβερνητικούς και διακυβερνητικούς οργανισμούς. Στηρίζεται στην οικονομική ενίσχυση των μελών της για να παραμένει αμερόληπτη στο έργο της. Ασχολείται με όλο σχεδόν το φάσμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΘΥΜΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας Δικτύου Ψυχικής Υγείας και Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης απέναντι στο Υπουργείο Αλληλεγγύης

Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2008, ώρα 9.00 π.μ., Αριστοτέλους 19 Αθήνα
Η ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΘΥΜΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

Οι φορείς που υλοποιούν, εδώ και 25 χρόνια, με υπευθυνότητα και σεβασμό απέναντι στους ψυχικά πάσχοντες, ένα μεγάλο μέρος της αποασυλοποίησης και της μεταρρύθμισης των ψυχιατρικών υπηρεσιών, εκπέμπουν σήμα κινδύνου και κραυγή απόγνωσης. Δυστυχώς σήμερα η κατάσταση είναι πλήρως απογοητευτική: το 2007 διατέθηκαν 55 εκατ. ευρώ ενώ φέτος έως σήμερα το ποσό έχει περιοριστεί στα 46 εκατ. ευρώ, δηλαδή μειώθηκε κατά 20% σε σχέση με πέρυσι η απόγνωση μας είναι απόλυτη ειδικά μετά την υποβολή του νέου προϋπολογισμού που προβλέπει ουσιαστικά μείωση των κονδυλίων αφού οι δομές και οι δαπάνες αυξάνουν με ταχύτατους ρυθμούς και το κονδύλι αυξήθηκε μόνο κατά 2 εκατ. ευρώ ενώ πέρυσι το κονδύλι είχε αυξηθεί 15 εκατομμύρια ευρώ.
Συγκεντρωνόμαστε μαζί με ασθενείς, εργαζόμενους, εκπροσώπους συλλόγων χρηστών υπηρεσιών ψυχικής υγείας, συλλόγων οικογενειών ατόμων με ψυχικά προβλήματα για να ενημερώσουμε τους πολίτες ότι με ευθύνη από της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με την αθέτηση καταβολής των οφειλομένων, βρισκόμαστε στην οριακή κατάσταση:
  • Επικείμενης διακοπή λειτουργίας Μονάδων που αναδέχθηκαν ψυχιατρικούς ασθενείς από Δημόσια Ψυχιατρεία, στα πλαίσια του προγράμματος αποασυλοποίησης, μετά από ανάθεση από το Ελληνικό Δημόσιο
  • Άμεσης απειλής απόλυσης θεραπευτών
  • Απειλής αθρόας επιστροφής ψυχικά ασθενών στα Δημόσια Ψυχιατρεία με την διαδικασία του ακούσιου εγκλεισμού
  • Παράλληλη απειλής βλάβης της ψυχικής υγείας, της σωματικής ακεραιότητας και της εν γένει προσωπικότητας των αρρώστων
  • Κινδύνου για τις οικογένειές τους και το κοινωνικό σύνολο

Οι φορείς αυτοί βρίσκονται αντιμέτωποι με τον πραγματικό κίνδυνο, παρά τις δραματικές προσπάθειες που έχουν καταβάλει όσοι εργάζονται σ’ αυτούς τα τελευταία τρία χρόνια, διακοπής της λειτουργίας των δομών τους.

Αυτό οφείλεται στην προσπάθεια απαξίωσης των φορέων και του έργου τους από την πλευρά του ΥΥΚΑ με τους ακόλουθους τρόπους:

  1. Περικοπή χρηματοδοτήσεων και επαναλαμβανόμενες καθυστερήσεις. Έως και τον 11ο του 2008 έχουν εξασφαλιστεί 44 αντί 76 εκατ. ευρώ που απαιτούνται. Στους περισσότερους φορείς όμως έχει διατεθεί λιγότερο από το 40% των απαιτούμενων πόρων.
  2. Προσπάθεια συκοφαντίας των φορέων μέσω ψευδών και περιπλανητικών δηλώσεων (π.χ. ότι οι φορείς έχουν τα χρήματα και δε τα διαθέτουν στους εργαζομένους, ότι οι φορείς θα έπρεπε να χρηματοδοτούνται απολογιστικά, ότι τα προβλήματα χρηματοδότησης οφείλονται σε καθυστερήσεις από την πλευρά των φορέων, ότι στους φορείς παρουσιάζονται φαινόμενα οικονομικών ατασθαλιών και παράνομων πράξεων κοκ, ότι το ΥΥΚΑ μπορεί να «απορροφήσει» τους εργαζόμενους σε ΝΠΔΔ κοκ)
  3. Δηλώνοντας ότι τα προβλήματα έχουν ήδη λυθεί μέσω μέτρων που είναι δύσκολο να εφαρμοστούν ή απαιτείται ακόμα χρόνος για την εφαρμογή τους (η σύμβαση με τους ασφαλιστικούς φορείς περιέχει αρκετά σημεία που χρήζουν αναθεώρησης για να μην παρουσιαστούν προβλήματα στην λειτουργία των δομών και στη συνεργασία των φορέων με τους ασφαλιστικούς οργανισμούς).
  4. Την έλλειψη ιδιαίτερου ολοκληρωμένου νομικού πλαισίου για τα ατομικά δικαιώματα αυτών των ασθενών, καθώς και διοικητικο-οικονομικού πλαισίου υποστήριξης της συνέχισης των έργων του προγράμματος «Ψυχαργώς β’ φάση» μετά την περίοδο συγχρηματοδότησης όπως προκύπτει από τις απαντήσεις που κατά καιρούς δίνει η πολιτική ηγεσία του Υ.Υ.κ.Κ.Α. σε ερωτήσεις βουλευτών

Οι πολιτικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου συμπεριφέρονται με αλαζονεία και έπαρση, αρνούνται να κάνουν ένα ουσιαστικό διάλογο με εμάς, ενώ επιπλέον εφευρίσκουν ανακριβή επιχειρήματα που διοχετεύουν στον Τύπο και τα Μ.Μ.Ε., ενώ είναι προφανές, ότι το Υπουργείο, όταν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του στο ακέραιο –όπως οφείλει, αλλά δεν πράττει- δεν κάνει σε κανέναν χάρη ή κοινωνική πολιτική ως προς την χρηματοδότηση των Μονάδων και τούτο διότι: α) υπήχθη σε στρατηγικές της Ε.Ε. που το υποχρέωσαν να προβεί στην αποασυλοποίηση και στην ανάπτυξη κοινοτικών Μονάδων Ψυχικής Υγείας, ιδιαίτερα για παιδιά και εφήβους, β) το ίδιο το κράτος κέρδισε από τις επιδοτήσεις της Ε.Ε. και μείωσε το κόστος από τη συντήρηση των αρρώστων στα δημόσια Καταστήματά του και συνεπώς, γ) η καταβολή κάλυψης των δαπανών λειτουργίας των Μονάδων αποτελεί συμβατική του υποχρέωση και όχι οικειοθελή παροχή.

Η ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΥΥΚΑ

ΟΧΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΚΗΡΥΞΕΙΣ – ΟΧΙ ΣΤΗ ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΓΝΩΜΗΣ

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ - ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ – ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ – ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟΥΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΣΥΛΙΚΗ ΛΟΓΙΚΗ

ΟΧΙ ΣΕ ΝΕΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΛΕΡΟΥ


Χορευτικός Λαογραφικός Όμιλος Λιβαδειάς

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ο Χορευτικός Λαογραφικός Όμιλος Λιβαδειάς προγραμματίζει μονοήμερη επίσκεψη την Κυριακή 14/12/2008 στην Αθήνα:
Στο Μουσείο Ελληνικής Ενδυμασίας του Λυκείου Ελληνίδων,
και στη θεατρική παράσταση του Λάκη Λαζόπουλου – Χρύσας Ρώπα «Ο Βιοπαλαιστής στη στέγη»
Όποιος επιθυμεί να λάβει μέρος να δηλώσει άμεσα συμμετοχή για να οριστικοποιήσουμε έγκαιρα τον αριθμό των εισιτηρίων της θεατρικής παράστασης.

Για δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα:

Αποστολίδου Χρύσα: 6946094946
Κούσουλα Βάσω: 6949980396
Καρανάσος Νίκος: 6945854205

Για το Λαογραφικό Όμιλο Λιβαδειάς