Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2008

Oι encardia στα Τροφώνια 2008

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων "Τροφώνια 2008", σήμερα Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου στο ανοιχτό θέατρο της Κρύας, μπορείτε να παρακολουθήσετε τη μουσική παράσταση με το συγκρότημα encardia.

Οι encardia είναι ένα συγκρότημα που εμπνέεται, δημιουργεί και παρουσιάζει μουσικές και τραγούδια μέσα από την πλούσια μουσική παράδοση της κάτω Ιταλίας. Ταραντέλες, νανουρίσματα, τραγούδια του έρωτα, του γάμου και της νοσταλγίας, αγροτικά κι εργατικά τραγούδια, που προέρχονται κυρίως από τη νότια Ιταλία. Τραγούδια σε τοπικές διαλέκτους, ελληνόφωνα (τα γνωστά «Grico») αλλά και αρβανίτικα. Ιδρύθηκαν τα 2004 και μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιήσει περισσότερες από εκατόν εβδομήντα ζωντανές εμφανίσεις σε Ελλάδα, Ιταλία, Νότια Γαλία και Κύπρο.

Έχουν εκδώσει δύο δίσκους το "agapi mou fidella" το 2004 με την συμμετοχή των Αργύρη Μπακιρτζή, Νίκου Πορτοκάλογλου, Ettore Castagna, © 2004 μελωδικό καράβι και το "παραμύθι της ταραντούλας" το 2007 με την συμμετοχή των Giovanni Avantaggiato, Roberto & Emmanuele Ricci, © 2007 μελωδικό καράβι.

Έχουν συνεργαστεί δισκογραφικά αλλά και σε ζωντανές εμφανίσεις με τους πιο σημαντικούς εκπρόσωπους της κάτω ιταλικής μουσικής (G. Avantaggiato, R. Licci, Cinzia Vilani, E. Castagna, τα συγκροτήματα ghetonia, mala lingua, κ.α.) και με Έλληνες καλλιτέχνες όπως ο Αργύρης Μπακιρτζής, Νίκος Πορτοκάλογλου, Φοίβος Δεληβοριάς, Κώστας Θωμαίδης, Βασίλης Λέκκας, Χρ. Τσιαμούλης, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Νίκος Ξυδάκης, συμφωνική ορχήστρα Δήμου Αθηναίων, κ.α.
Το συγκρότημα αποτελούν, ο Κώστας Κωνσταντάτος (μαντολίνο, ταμπορέλλο, νταούλι, βιολί), ο Βαγγέλης Παπαγεωργίου (ακορντεόν, φυσαρμόνικα, ταμπορέλλο), Αναστασία Δουλφή (τραγούδι), Μιχάλης Κονταξάκης (κιθάρα, ταμπορέλλο), Δημήτρης Τσεκούρας (κόντρα μπάσο). Η Γιάννα Χαμαλέλη και η Κωνσταντίνα Καλκάνη αποτελούν το χορευτικό ντουέτο ballo del mare, αναπόσπαστο κομμάτι του συγκροτήματος. Συχνά σε συναυλίες συμμετέχει ο Κώστας Μπουρόπουλος (κιθάρα, ταμπορέλλο).
Όλο σχεδόν το συγκρότημα τραγουδά και παίζει ταμπορέλλο. Οι encardia δημιουργούν πότε ζεστή και πότε εκρηκτική ατμόσφαιρα με χορό, τραγούδι και σίγουρα πολύ κέφι επί σκηνής.

Μη το χάσετε!!!!

Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2008

Τροφώνια 2008

Με αποσπάσματα από τα Βοιωτικά του Παυσανία άνοιξαν εχτές τα "Τροφώνια 2008" στο ανοιχτό θέατρο Κρύας. Αφηγητές οι εξαιρετικοί Πέγκυ Τρικαλιώτη και ο Γιάννης Βόγλης με συνοδία λύρας.

Ακολούθησε συναυλία με την Ντιλέκ Κότς με παραδοσιακά τραγούδια από Καπαδοκία, Μικρασία, Πόλη, κλπ.

Ήχοι γνωστοί και πολυτραγουδισμένοι που μεταφέρθηκαν από τους πρόσφυγες του ‘22 στην χώρα μας. Ήχοι που άλλαξαν και εμπλούτισαν την μουσική παράδοση της χώρας μας.

Εντυπωσιακή η δίγλωσση παρουσίαση των τραγουδιών που δείχνει τις ομοιότητες της μουσικής παράδοσης των λαών της Ανατολικής Μεσογείου.

Η Ντιλέκ με το πολύ καλό συγκρότημα που την συνόδευε και υπό τους ήχους των παραδοσιακών οργάνων (ούτι, λαούτο, τζουρά, κανονάκι, κρουστά) άφησαν ικανοποιημένο το (δυστυχώς) λιγοστό κοινό.


Λίγα λόγια για την Ντιλέκ

Η Ντιλέκ Κοτς, γεννήθηκε στην Αττάλεια της Τουρκίας, έκανε τα πρώτα της μουσικά βήματα στο σύλλογο Πολιτισμού και Τέχνης του Ρουι Σου στην Κωνσταντινούπολη.

To 1999 μετακόμισε στη Θεσσαλονίκη, όπου άρχισε σπουδές στη βυζαντινή μουσική, πήρε μαθήματα φωνητικής και συμμετείχε σε διάφορα μουσικά σχήματα.

Στη δισκογραφία πρωτοεμφανίστηκε στο πλάι του Ρος Ντέιλι, ενώ αργότερα συνεργάστηκε με τον Γιώργο Καζαντζή στον δίσκο «Σέρρα», τραγουδώντας το «Αyrilk» που ήταν η μεταφορά του «Ήτανε αέρας» στα τούρκικα.

Το 2003 συμμετείχε στο σάουντρακ της «Πολίτικης κουζίνας» τραγουδώντας το «Βaharat, tarcin ve buse» (Μπαχάρι, κανέλλα και φιλί) σε μουσική Ευανθίας Ρεμπούτσικα. Το 2004 συνεργάστηκε με τον Μιχάλη Νικολούδη στον δίσκο «Βalkan Voices II» και με τον Γιώργο Καζαντζή στον δίσκο «Του έρωτα και του ουρανού» τραγουδώντας το ομώνυμο τραγούδι στα τούρκικα σε δικό της στίχο. Μετείχε σε συναυλίες με τους Θωμά Κοροβίνη, Ευανθία Ρεμπούτσικα, Σαββίνα Γιαννάτου, Νίκο και Γιασεμή Σαραγούδα, Σόλωνα Λέκκα, Λιζέττα Καλημέρη, Γιώργο Καζαντζή κ.α.

Τα τελευταία χρόνια η Ντιλέκ Κοτς εμφανίζεται σε μουσικές σκηνές της Θεσσαλονίκης, ερμηνεύοντας τα περίφημα «Καφέ Αμάν» και κάνει συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με τραγούδια της οθωμανικής κλασικής μουσικής.

ΥΓ1: Συνολικά για τα Τροφώνια θα τοποθετηθούμε στο τέλος των εκδηλώσεων.

ΥΓ2: Άσχετα με το τι πιστεύει ο καθένας για την ποιότητα των εκδηλώσεων όλοι θα πρέπει να τις στηρίξουμε.

Το Λιβαδειά BlogTeam σας παροτρύνει να στηρίξετε τις εκδηλώσεις.