Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2008

Στον Γκουστάβ Λε Κλεζιό το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2008

-
Στον Γκουστάβ Λε Κλεζιό το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2008 Συγγραφέας ποιητικών περιπετειών και αισθησιακής έκστασης, εξερευνητής της ανθρωπότητας πέρα από τη βασιλεία του πολιτισμού, σύμφωνα με την Ακαδημία.
-
Ο Γάλλος συγγραφέας Ζαν Μαρί Γκουστάβ Λε Κλεζιό (Jean-Marie Gustave Le Clézio) είναι ο νικητής του Βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας για το 2008, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ακαδημίας των Βραβείων Νόμπελ.
Η σουηδική Ακαδημία, η οποία αποφασίζει το νικητή του πολύτιμου βραβείου των 1, 4 εκατ. δολαρίων βράβευσε τον Ζαν Μαρί Γκουστάβ Λε Κλεζιό για τις γεμάτες περιπέτεια νουβέλες του, τα δοκίμιά του και την παιδική λογοτεχνία.

«Συγγραφέας νέων ταξιδιών, ποιητικών περιπετειών και αισθησιακής έκστασης, εξερευνητής της ανθρωπότητας πέρα από τη βασιλεία του πολιτισμού», αναφέρει η ανακοίνωση της επιτροπής.
Είναι η πρώτη φορά από το 1985, που η Γαλλία τιμάται με τη συγκεκριμένη διάκριση.

Ο 68χρονος σήμερα Ζαν Μαρί Γκουστάβ Λε Κλεζιό γεννήθηκε στις 13 ΑΑπριλίου το 1940 στη Νίκαια της Γαλλίας, από Βρετανό πατέρα και Γαλλίδα μητέρα. Σε ηλικία 8 ετών η οικογένειά του εγκαταστάθηκε στη Νιγηρία, όπου εργάστηκε ο πατέρας του ως γιατρός κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Ζει τα τελευταία χρόνια στο Νέο Μεξικό και έχει αποτραβηχτεί από τα φώτα της δημοσιότητας.

Στα έργα του μεταφέρει τον αναγνώστη σε εξωτικά μέρη, όπως η Σαχάρα, το Μεξικό, αλλά και στο Παρίσι και το Λονδίνο. «Έχω την αίσθηση ότι η ύπαρξή μου δεν είναι παρά ένα πολύ μικρό κομμάτι μέσα σε αυτόν πλανήτη και η λογοτεχνία με κάνει ικανό να μπορώ να εκφράσω αυτό ακριβώς». Από τα έργα του δώδεκα έχουν μεταφραστεί στα Αγγλικά.

Παραμύθια με νομάδες, παιδικές αναμνήσεις και μυθολογικά στοιχεία των Ινδιάνων, οι οποίοι τον έχουν γοητεύσει. Η πρώτη νουβέλα που τον έκανε γνωστό ήταν η Έρημος, το 1980, ένα έργο με εικόνες από τον χαμένο πολιτισμό της Β. Αμερικής. Το ίδιο έργο απέσπασε βραβείο από τη Γαλλική Ακαδημία και θεωρείται ένα αριστούργημα.

Ανάμεσα στους νικητές των τελευταίων ετών συγκαταλέγονται η Ντόρις Λέσινγκ (2007) και ο Χάρολντ Πίντερ (2005) από τη Βρετανία και ο Τούρκος Ορχάν Παμούκ (2006).
-
«Τιμή για μένα»
-
«Βαθύτατα συγκινημένος» δήλωσε ο Γάλλος συγγραφέας Ζαν-Μαρί Γκυστάβ Λε Κλεζιό, ο οποίος τιμήθηκε με το φετινό Νόμπελ Λογοτεχνίας. «Είναι μεγάλη τιμή για μένα», πρόσθεσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στον δημόσιο σουηδικό ραδιοσταθμό o συγγραφέας πολλών έργων μεταξύ των οποίων: «Η Έρημος» και «Το Χρυσόψαρο». Ο Λε Κλεζιό πρόσθεσε ότι ευχαριστεί «ειλικρινά την Ακαδημία Νόμπελ» και ότι «ανυπομονεί να βρεθεί στη Στοκχόλμη και να ευχαριστήσει τα μέλη της Ακαδημίας», που απονέμει τα βραβεία. Ερωτηθείς αν θεωρεί εαυτόν Γάλλο ή γαλλόφωνο συγγραφέα, ο Λε Κλεζιό, ο οποίος πέρασε τα παιδιά του χρόνια στον Μαυρίκιο και στη Νιγηρία, απάντησε: «Δεν πιστεύω ότι μπορεί κανείς να κάνει μια τέτοια διάκριση. Γεννήθηκα στη Γαλλία, ο πατέρας μου ήταν Βρετανός, είμαι ένα κράμα, όπως πολλοί άνθρωποι στην Ευρώπη».

Ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, συνεχάρη τον συγγραφέα και δήλωσε: «Ο Λε Κλεζιό είναι πολίτης του κόσμου, γιος όλων των ηπείρων και των πολιτισμών. Ένας σπουδαίος ταξιδιώτης που έχει απορροφήσει στοιχεία από τη Γαλλία σε ένα σύστημα παγκοσμιοποιημένων αξιών».
Ο Λε Κλεζιό, ο οποίος όταν έμαθε ότι τιμήθηκε με το Νόμπελ ετοιμαζόταν να διαβάσει, όπως είπε, πρόσθεσε ότι θα μεταβεί στις 25 Οκτωβρίου στη Σουηδία για να παραλάβει το σουηδικό λογοτεχνικό βραβείο Στιγκ Ντάγκερμαν, το οποίο του απονεμήθηκε τον Ιούνιο.
Το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10 εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (1,02 εκατομμύριο ευρώ) και θα απονεμηθεί στις 10 Δεκεμβρίου στην Στοκχόλμη. Πηγή: Εφημερίδα Καθημερινή

Περισσότερα και για τα υπόλοιπα βραβεία Νόμπελ 2008: http://nobelprize.org/
-

Ευ. Μυτιληναίος: "Όχι στο λιθάνθρακα στην Αντίκυρα"

-
Ο κ. Μυτιληναίος σε συνάντησή του με τους ανθρώπους της Greenpeace και εκπροσώπους των Πολιτών κατά του Λιθάνθρακα επιβεβαίωσε το δικό του "Oχι στο λιθάνθρακα" στην περιοχή της Αντίκυρας.

Μετά από συνάντηση εκπροσώπων της Greenpeace (Νίκος Χαραλαμπίδης, Γενικός Διευθυντής, Δημήτρης Ιμπραήμ, Υπεύθυνος για θέματα ενέργειας) και των Πολιτών κατά του Λιθάνθρακα (Τάσος Κεφαλάς), με τον κ. Ε. Μυτιληναίο, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ομίλου Μυτιληναίος ΑΕ και στενούς του συνεργάτες (κ. Παπαδόπουλος Γενικός Διευθυντής, κ. Μπουφούνος Υπεύθυνος Ασφάλειας και Περιβάλλοντος του Αλουμινίου της Ελλάδας και κ. Ολύμπιος υπεύθυνος επικοινωνίας) ο κ. Μυτιληναίος επιβεβαίωσε την πρόθεσή του να μην προχωρήσει στην κατασκευή λιθανθρακικής μονάδας στην περιοχή της Αντίκυρας κυρίως λόγω της αντίδρασης της τοπικής κοινωνίας.
-
Συμφώνησε επίσης ότι το κόστος αγοράς του συνόλου των δικαιωμάτων ρύπανσης και η αλματώδης αύξηση του κόστους του εισαγόμενου λιθάνθρακα καθιστά ουσιαστικά απαγορευτική την κατασκευή λιθανθρακικής μονάδας. Ανακοίνωσε επίσης ότι σε περίπτωση που οι πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις ανατρέψουν τα δεδομένα, τότε η όποια επένδυσή στον τομέα της παραγωγής ενέργειας με καύσιμο τον εισαγόμενο λιθάνθρακα δεν θα προχωρήσει χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας.

Σχετικά με το σταθμό συμπαραγωγής φυσικού αερίου, ο κ. Μυτιληναίος δεσμεύτηκε ότι η συμπαραγωγή θερμότητας θα υποκαταστήσει τους 160.000 τόνους μαζούτ που χρησιμοποιούνταν ετησίως στους λέβητες των εγκαταστάσεων της Αλουμίνιον της Ελλάδας.

Όσον αφορά στο θέμα της απόρριψης της κόκκινης λάσπης στη θάλασσας από τις εγκαταστάσεις του Αλουμινίου, ο κ. Μυτιληναίος διαβεβαίωσε ότι η δεύτερη φιλτρόπρεσσα εγκαθίσταται τώρα, ενώ οι εργασίες θα έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2008, μειώνοντας την απόρριψη κατά 65%. Δέσμευση της εταιρίας είναι ο τερματισμός της απόρριψης της κόκκινης λάσπης στη θάλασσα έως το 2011.

Διαβάστε επίσης: Ο Κορινθιακός σε άμεσο κίνδυνο!!! συνέντευξη με τους αρμόδιους της Greenpeace, Ο Πολεμιστής του ουράνιου τόξου στον Κορινθιακό Κόλπο!
-

Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2008

Ο Κορινθιακός σε άμεσο κίνδυνο!!! συνέντευξη με τους αρμόδιους της Greenpeace

-
Συνεχίζοντας το αφιέρωμα για τη ρύπανση του Κορινθιακού κόλπου (Ο Πολεμιστής του ουράνιου τόξου στον Κορινθιακό Κόλπο!), σας παρουσιάζουμε την συνέντευξη που σας είχαμε υποσχεθεί με τους αρμόδιους της Greenpeace, Δημήτρη Ιμπραήμ υπεύθυνο της εκστρατείας για το Κλίμα και την Ενέργεια, και την Άντζελα Λάζου υπεύθυνη της εκστρατείας για τη Θαλάσσια Οικολογία τους οποίους ευχαριστούμε θερμά.

Η θαλάσσια ζωή του Κορινθιακού κινδυνεύει άμεσα, θυσία στο βωμό του χρήματος και της ανάπτυξης. Η πρόταση της Greenpeace για τη δημιουργία θαλάσσιου καταφυγίου στον Κορινθιακό, αποτελεί ταυτόχρονα με το σεβασμό στο περιβάλλον, απάντηση στον μονόδρομο της βιομηχανικής και μόνο ανάπτυξης. Οι τοπικές οικονομίες των περιοχών του κορινθιακού κόλπου με τη δημιουργία του καταφυγίου, θα έχουν πολλαπλά οφέλη μέσω ήπιων μορφών τουρισμού και αύξηση των ιχθυαποθεμάτων. Μια εναλλακτική βιώσιμη πρόταση σε αντίθεση με αυτή της στείρας (υπερ)βιομηχανοποίησης της Βοιωτίας.

Για να σχηματίσετε καλύτερη εικόνα μπορείτε να ενημερωθείτε από την έκθεση της διεθνούς οργάνωσης που ζητά την δημιουργία θαλάσσιου καταφυγίου στον Κορινθιακό. Μπορείτε να την κατεβάσετε εδώ: "Κορινθιακός κόλπος, ένα μικρό καταφύγιο ζωής".

Το Blog Team στηρίζει την πρόταση της Greenpeace. Στηρίξτε την και εσείς υπογράφοντας την ηλεκτρονική επιστολή (εδώ) στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για τη δημιουργία θαλάσσιου καταφυγίου.

Βίντεο από το δρώμενο στα Αντίκυρα

Συνέντευξη της Greenpeace στο Blog Team Λιβαδειάς

BlogTeam: Η Greenpeace είναι γνωστό ότι στηρίζει την έρευνα σε επιστημονική μελέτη. Να υποθέσουμε ότι το ίδιο έγινε με την έκθεση "Κορινθιακός κόλπος, ένα μικρό καταφύγιο ζωής";

Greenpeace: Η έκθεση της Greenpeace «Κορινθιακός Κόλπος, ένα μικρό καταφύγιο ζωής» βασίστηκε στα δεδομένα σχετικής μελέτης του Τμήματος Βιολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, για τη σύνταξη της πρότασης συνεργαστήκαμε με τα μέλη της επιστημονικής ομάδας του Εργαστηρίου Ιχθυολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, όπως ο κ. Κ. Αντωνακάκης, τον Αναπληρωτή Καθηγητή κ. Κ. Στεργίου, τον ερευνητή κ. Θ. Τσίκληρα και τον κ. Χ. Αποστολίδη.
Πολύτιμες πληροφορίες μας προσέφεραν και οι: Γ. Παλαμάρης της Περιβαλλοντικής Κίνησης Κορινθίας, το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών «Πέλαγος», ο Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Γ. Παπαθεοδώρου και η κ. Μ. Σαλωμίδη ερευνήτρια του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών.

BlogTeam: Ποια είναι τα οφέλη στον Κορινθιακό που τεκμηριώνουν την ανάγκη δημιουργίας θαλάσσιου καταφυγίου και ποιες είναι οι επιπτώσεις θετικές και αρνητικές στις τοπικές κοινωνίες;

Greenpeace: Τα θαλάσσια καταφύγια είναι ένα μέσο διατήρησης και προστασίας. Η δημιουργία τους έχει αποδειχτεί πως οδηγεί σε μακροπρόθεσμη και συχνά ραγδαία αύξηση της αφθονίας, της ποικιλίας και της παραγωγικότητας των θαλάσσιων οργανισμών.

Από ένα θαλάσσιο καταφύγιο όμως στον Κορινθιακό Κόλπο, προκύπτουν και οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες όπως η αύξηση της απόδοσης της αλιείας εξαιτίας της αύξησης των ιχθυαποθεμάτων έξω από τους πυρήνες του καταφύγιου, τα οικονομικά οφέλη από την ανάπτυξη ήπιων μορφών τουρισμού και τη δημιουργία εναλλακτικών πηγών εισοδήματος.
Συγκεκριμένα για την αλιεία, η καθιέρωση θαλάσσιου καταφυγίου στην περιοχή ευνοεί τα αλιεύματα επειδή οδηγεί σε αύξηση της απόδοσης της αλιείας στον περιβάλλοντα χώρο όταν τα ενήλικα και νεαρά άτομα των ψαριών υπερβαίνουν τα σύνορα του καταφυγίου.
Όσον αφορά στον τουρισμό, είναι μια προσοδοφόρα οικονομική δραστηριότητα που μπορεί να αναπτυχθεί σε ένα θαλάσσιο καταφύγιο αφού η πλούσια θαλάσσια ζωή που εξασφαλίζει, μπορεί να υποστηρίξει δραστηριότητες όπως η κατάδυση, η υποθαλάσσια φωτογράφηση και η παρατήρηση των δελφινιών.

Επίσης, είναι σημαντικό να αναφέρουμε το μεγάλο επιστημονικό και εκπαιδευτικό ενδιαφέρον που παρουσιάζει η παρακολούθηση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, μέσω της αποτίμησης της περιβαλλοντικής μεταβολής που παρατηρείται κατά τη διάρκεια της αποκατάστασης κατεστραμμένων οικοσυστημάτων.

BlogTeam: Η σημαντικότερη πηγή ρύπανσης του Κορινθιακού Κόλπου, οφείλετε σύμφωνα με την έκθεση, στο εργοστάσιο «ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.». Πως ακριβώς ρυπαίνει το εργοστάσιο και ποιες είναι οι συστάσεις σας για τα μέτρα που πρέπει να πάρει για να σταματήσει η ρύπανση;

Greenpeace: Η ΑτΕ (Αλουμίνιο της Ελλάδος) εγκατέστησε το 1970 ένα σύστημα ΥΕΜΑ (Υποθαλάσσια Έκχυση Μεταλλευτικών Αποβλήτων) για την έκχυση κόκκινης λάσπης στων κόλπο των Αντικύρων. Η κόκκινη λάσπη προκύπτει ως στερεό απόβλητο κατά τη διαδικασία παραγωγής αλουμίνας/ αλουμινίου από βωξίτη. Η λάσπη χαρακτηρίζεται από υψηλές συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων και η ετήσια παραγωγή της ανέρχεται σε περίπου 800.000 τόνους. . Πρόσφατες έρευνες του Πανεπιστημίου Πατρών έδειξαν ότι η κόκκινη λάσπη είναι εμπλουτισμένη με τα φυσικά ραδιενεργά στοιχεία Ουράνιο (238U), Ράδιο (226Ra) και Θόριο (232Th).Στον κόλπο των Αντικύρων έχουν δημιουργηθεί δύο λόφοι κόκκινης λάσπης ύψους 25 μέτρων, ενώ στον κεντρικό πυθμένα του Κορινθιακού κόλπου καλύπτει επιφάνεια 277 km2. Είναι επιτακτική ανάγκη ο άμεσος τερματισμός ρίψης κόκκινης λάσπης στη θάλασσα από την ΑτΕ και η ένταξη των περιοχών που έχουν πληγεί στο δίκτυο θαλάσσιων καταφυγίων στον Κορινθιακό.

BlogTeam: Οι τοπικές οικονομίες των περιοχών του Κορινθιακού κόλπου είναι λίγο πολύ εξαρτημένες από τα εργοστάσια που λειτουργούν στον Κορινθιακό. Πιστεύετε ότι μπορεί να συνυπάρχει το θαλάσσιο καταφύγιο με το ΑτΕ;

Greenpeace: Η Greenpeace δε ζητάει το κλείσιμο της ΑτΕ. Απαιτεί όμως τον τερματισμό της απόρριψης της κόκκινης λάσπης στη θάλασσα. Το θαλάσσιο καταφύγιο στην περιοχή θα προστατεύσει τη θάλασσα από κάθε δραστηριότητα που την επιβαρύνει και θα αποτελέσει ασπίδα προστασίας απέναντι σε μελλοντικές καταστροφικές πρακτικές που μπορεί να προκύψουν στην περιοχή.

BlogTeam: Τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας περιβάλλοντος (ΕΕΑ) του 2002 δείχνουν ότι στη χώρα μας συντελείται υπεραλιεία. Γνωρίζουμε ότι τα ιχθυαποθέματα στον Κορινθιακό συνεχώς μειώνονται. Υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση ότι είναι υπεύθυνη η υπεραλιεία στον Κορινθιακό

Greenpeace: Σύμφωνα με μελέτες του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου η αλιεία στον Κορινθιακό Κόλπο επεκτείνεται συνεχώς προς ψάρια που βρίσκονται πιο ψηλά στην τροφική αλυσίδα (μεγαλύτερα συνήθως ψάρια). Το φαινόμενο αυτό (όπως έχει εντοπιστεί και σε άλλες περιοχές) αποδίδεται όχι σε πραγματική αύξηση των «μεγάλων» ψαριών αλλά κυρίως στον εκσυγχρονισμό των αλιευτικών εργαλείων. Αυτό έχει οδηγήσει την επέκταση της αλιείας στον Κορινθιακό Κόλπο σε μεγαλύτερα βάθη και στην εκμετάλλευση νέων ειδών που δεν μπορούσαμε να εκμεταλλευτούμε στο παρελθόν αλλά και πιο ώριμων ψαριών που ζουν σε μεγαλύτερα βάθη. Συμπερασματικά, τα βαθύτερα νερά του Κορινθιακού Κόλπου που μέχρι πριν κάποια χρόνια λειτουργούσαν σαν φυσικά θαλάσσια καταφύγια, είναι πλέον ευάλωτα στα σύγχρονα αλιευτικά εργαλεία.

BlogTeam: Ο συνδυασμός της υπεραλίευσης με την ρύπανση του Κορινθιακού κόλπου εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τα θαλάσσια είδη. Υπάρχουν θαλάσσια είδη που βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο στον Κορινθιακό;

Greenpeace: Στα νερά του Κορινθιακού Κόλπου βρίσκουν καταφύγιο τα τέσσερα είδη δελφινιών που βρίσκουμε στην Ελλάδα, τα κοινά δελφίνια, τα ζωνοδέλφινα, τα σταχτοδέλφινα και τα ρινοδέλφινα. Ειδικά για το κοινό δελφίνι, ο Κορινθιακός αποτελεί μια από τις σημαντικότερες περιοχές σε ολόκληρη τη Μεσόγειο. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών «Πέλαγος» τα κοινά δελφίνια, τα ζωνοδέλφινα και τα σταχτοδέλφινα σχετίζονται μεταξύ τους και σχηματίζουν μικτά κοπάδια στα νερά του Κορινθιακού. Το φαινόμενο αυτό είναι μοναδικό μιας και δεν παρατηρείται πουθενά αλλού στον κόσμο. Παράγοντες που απειλούν τα δελφίνια και στον Κορινθιακό Κόλπο είναι μειωμένη διαθέσιμη τροφή λόγω της υπεραλίευσης, ρύπανση από χημικά και βαρέα μέταλλα και θνησιμότητα από αλιευτικά εργαλεία.

Στο βυθό του Κορινθιακού Κόλπου φιλοξενούνται οι γοργόνιες, αποικιακά κοράλλια με κεράτινο σκελετό με πολύχρωμες σύνθετες διακλαδώσεις σε σχήμα βεντάγιας. Αποτελούν καταφύγιο αναπαραγωγής και τροφής για μεγάλο αριθμό ειδών της περιοχής. Η βασικότερες απειλές που αντιμετωπίζουν είναι η αλιεία, η ρύπανση και η αύξηση της θερμοκρασίας.

Στην περιοχή μπορούμε επίσης να συναντήσουμε τα λιβάδια της Ποσειδωνίας, ενός ενδημικού είδους της Μεσογείου που φιλοξενεί πάνω από 400 είδη φυκών και 1.000 είδη ζώων, συμβάλλει στην οξυγόνωση του νερού, συγκρατεί την άμμο του πυθμένα και προστατεύει τις παραλίες από φαινόμενα διάβρωσης. Μια από τις απειλές που αντιμετωπίζουν τα λιβάδια της Ποσειδωνίας είναι η χρήση συρόμενων αλιευτικών εργαλείων βυθού όπως η μηχανότρατα.
Είναι εξαιρετικά ανησυχητικό ότι δεν έχει γίνει καμία επίσημη καταγραφή των λιβαδιών της Ποσειδωνίας στον Κορινθιακό Κόλπο. Δεν έχουμε εικόνα της εξάπλωσης αλλά και της κατάστασης στην οποία βρίσκεται.

BlogTeam: Τα θαλάσσια καταφύγια παρέχουν μία μοναδική πηγή μακροχρόνιων πληροφοριών και προσφέρουν στους ερευνητές τη δυνατότητα να παρακολουθούν την εξέλιξη των ειδών και των οικοτόπων τους. Πιστεύετε ότι στην περίπτωση του Κορινθιακού και εφόσον γίνει το θαλάσσιο καταφύγιο, είναι εφικτή η άντληση σχετικών πληροφοριών; Ποιοι είναι οι φορείς που μπορούν να αναλάβουν τέτοιο εγχείρημα;

Greenpeace: Υπάρχουν ήδη ΜΚΟ που κάνουν εδώ και χρόνια δουλειά στη συγκεκριμένη περιοχή και θα συνεχίσουν να έχουν την παρουσία τους στον Κορινθιακό. Είναι όμως ευθύνη και υποχρέωση της κυβέρνηση και πιο συγκεκριμένα του ΥΠΕΧΩΔΕ να αναλάβει αυτή τη διαδικασία και να εξασφαλίσει την παρακολούθηση της εξέλιξης των ειδών και των οικοτόπων τους από Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Ιδρύματα.

BlogTeam: Η Ελλάδα υποχρεούται εδώ και πολλά χρόνια να εντάξει και να προστατεύσει θαλάσσιες περιοχές, στα πλαίσια του ευρωπαϊκού δικτύου προστατευόμενων περιοχών Natura 2000 . Υπάρχει κάποια πρόοδος;

Greenpeace: Μέχρις στιγμή απουσιάζει μια ολοκληρωμένη εθνική πολιτική για τη θάλασσα. Μέχρι σήμερα η βούληση από την πλευρά των αρμόδιων Υπουργείων Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης, φαίνεται να απουσιάζει. Η Ελλάδα υποχρεούται ήδη να εντάξει και να προστατεύσει θαλάσσιες περιοχές, στα πλαίσια του ευρωπαϊκού δικτύου προστατευόμενων περιοχών Natura 2000. Δυστυχώς όμως έχει καθυστερήσει πολλά χρόνια και συνεχίζει να καθυστερεί στη σύνταξη ενός καταλόγου με θαλάσσια καταφύγια.

BlogTeam: Πως μπορεί κάποιος να βοηθήσει στην προσπάθεια της Greenpeace για τον Κορινθιακό;

Greenpeace: Η εκστρατεία για την προστασία του Κορινθιακού εντάσσεται σε μια μεγαλύτερη εκστρατεία της Greenpeace για το θαλάσσιο περιβάλλον και αναφέρεται στη δημιουργία ενός δικτύου από θαλάσσια καταφύγια που θα καλύπτουν το 40% των θαλασσών, ως λύση στις απειλές που αντιμετωπίζουν οι θάλασσες (ρύπανση, υπεραλίευση, καταστροφικοί τρόποι αλιείας). Οι πολίτες μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία του Κορινθιακού:

- Στέλνοντας ηλεκτρονική επιστολή στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και ζητώντας τη δημιουργία ενός δικτύου θαλάσσιων καταφυγίων στο οποίο θα εντάσσεται και ο Κορινθιακός Κόλπος

- Βοηθώντας την Greenpeace να συνεχίσει το έργο της: υποστηρίζοντας την οικονομικά ή προσφέροντας εθελοντική εργασία. (εδώ)
-

Έκθεση «Τα Ταξίδια των Roma» με φωτογραφίες του Ιωακείμ ΄Εσκιλντσεν και κείμενα της Σία Ρίννε

-
Με αφορμή την ανακήρυξη του έτους 2008 ως Ευρωπαϊκού Έτους Διαπολιτισμικού Διαλόγου από την Eυρωπαϊκή Επιτροπή, η Ελληνοαμερικανική Ένωση και η Πρεσβεία της Δανίας στην Αθήνα παρουσιάζουν την έκθεση «Τα Ταξίδια των Ρομά», με φωτογραφίες του Δανού φωτογράφου Ιωακείμ ΄Εσκιλντσεν και κείμενα της συγγραφέως Σία Ρίννε.

Τα εγκαίνια της έκθεσης-αφιερώματος, που τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, θα πραγματοποιηθούν στις γκαλερί της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Κολωνάκι) τη Δευτέρα, 22 Σεπτεμβρίου, 2008 στις 20:30.

Η έκθεση που αποτελείται από περίπου 100 φωτογραφίες είναι αποτέλεσμα της εξάχρονης περιοδείας του φωτογράφου και της συγγραφέως σε οικισμούς και οικογένειες Ρομά, επτά διαφορετικών χωρών (Γαλλίαs, Ελλάδαs, Φινλανδίαs, Ουγγαρίαs, Ρουμανίαs, Ρωσίαs και Ινδίαs).

O Έσκιλντσεν μέσα από την δουλειά του δεν στοχεύει να εντυπωσιάσει με γραφικές φωτογραφίες, αλλά να καταγράψει και να αναδείξει την καθημερινότητα της μεγαλύτερης πληθυσμιακά μειονότητας της Ευρώπης.

Λόγω περιορισμένων θέσεων θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας. Η έκθεση πλαισιώνεται από σειρά παράλληλων εκδηλώσεων.

Διάρκεια έκθεσης: 22 Σεπτεμβρίου – 22 Οκτωβρίου 2008

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή 12:00 – 21:00 & Σάββατο: 10:30 – 14:30, Κυριακή κλειστά, Πληροφορίες: 210 3680052 & 210 3680047

Η είσοδος είναι ελεύθερη στο κοινό.
-

Κύκλος διαλέξεων του Πλάτωνα Ριβέλλη "Εικόνες καθημερινής οικειότητας"

-
Η Ελληνοαμερικανική Ένωση παρουσιάζει, για τρίτη συνεχή χρονιά, κύκλο διαλέξεων του Πλάτωνα Ριβέλλη για τη φωτογραφία και τον κινηματογράφο με τίτλο «Εικόνες καθημερινής οικειότητας: όταν ο κινηματογραφικός και ο φωτογραφικός φακός εστιάζουν πάνω στην πιο απλή οικογενειακή καθημερινότητα».
Οι διαλέξεις πραγματοποιούνται κάθε Τετάρτη του Οκτωβρίου (1, 8, 15, 22, & 29/10/2008) στις 8:30 μ.μ. στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (2ος όροφος, Μασσαλίας 22, Αθήνα).

Μέσα από προβολή κινηματογραφικών αποσπασμάτων και φωτογραφιών από το έργο των σκηνοθετών Ettore Scola, Pupi Avati, Nanni Moretti, Yasujiro Ozu, John Cassavetes, και των φωτογράφων Jacques-Henri Lartigue, Sally Mann, Roy De Carava, Ralph Eugene Meatyard, Nan Goldin, Nicholas Nixon, Jenny De Vasson, Denis Roche, Bernard Plossu, Tina Barney, ο Πλάτων Ριβέλλης θα επιχειρήσει να αναδείξει πώς ακόμα και στον πιο πεζό καθημερινό χώρο ο σημαντικός καλλιτέχνης βρίσκει τον τρόπο να εκφραστεί με τον πιο ιδιαίτερο, προσωπικό του τόνο.

Κόστος συμμετοχής: 20€ για το σύνολο των διαλέξεων & 6€ για κάθε μεμονωμένη διάλεξη, (δυνατότητα 15 έγγραφων μόνο την ημέρα της διάλεξης, περιορισμένη διαθεσιμότητα)
Πληροφορίες: 210 3680052 & 210 3680047
-
Πέρσι ήμασταν από τους τυχερούς που παρακολουθήσαμε κάποιες από τις διαλέξεις του. Όσοι ενδιαφέρεστε για την φωτογραφία αξίζει να παρακολουθήσετε τον εξαιρετικό Ριβέλλη και τον ιδιαίτερα ευχάριστο και απλό τρόπο που παρουσιάζει τα θέματά του.

Όπως μας πληροφόρησαν υπάρχουν ακόμα κάποιες κενές θέσεις. Όσοι ενδιαφέρεστε βιαστείτε.
-