Στις 6 Απριλίου την Επίτροπο Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Σπίντλα ώστε να διαμορφώσει προσωπική άποψη πριν ληφθούν οι όποιες αποφάσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που μπορεί να οδηγήσουν δυστυχώς και στην επιστροφή από πλευράς της Ελλάδας μέρους των χρηματοδοτήσεων του Επιχειρησιακού Προγράμματος Υγεία-Πρόνοια. Ίσως αυτό να έχει θορυβήσει την κυβέρνηση που έχει ξαφνικά ενδιαφερθεί για όλους αυτούς τους εργαζόμενους που έχουν μήνες να πληρωθούν.
Κατανοητό δεν θέλoυν στην πόρτα του υπουργείου εργαζόμενους κατά την διάρκεια της επίσκεψης.
Για τα χάλια που έχουν οδηγήσει την ψυχική υγεία, οι τελευταίοι υπουργοί υγείας και από τον εμπαιγμό που υφίστανται από τον κο Αβραμόπουλο, τα σωματεία εργαζομένων σε δομές Ψυχικής Υγείας (μη-κερδοσκοπικών φορέων) καλούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά από το Υπουργείο Υγείας (από 7.30 πμ και για όσο χρειαστεί). Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, οι δημόσιοι φορείς ψυχικής υγείας βουλιάζουν στα χρέη. Παράλληλα, οι κοινοτικές δομές ψυχικής υγείας και ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης των μη-κερδοσκοπικών φορέων εγκαταλείπονται από την πολιτεία. Το κενό ετοιμάζονται να καλύψουν οι ιδιωτικές ψυχιατρικές κλινικές. Στη διαμαρτυρία συμμετέχει και η ΕΠΑΨΥ Λιβαδειάς.
Την Παρασκευή 6 Μάρτη το Δίκτυο φορέων ψυχικής υγείας "ΑΡΓΩΣ" καλεί σε συγκέντρωση και συναυλία διαμαρτυρίας στα Προπύλαια από το πρωί έως το μεσημέρι. Συμμετέχει και η ΕΠΑΨΥ Λιβαδειάς.
Διαβάστε και αυτό στο psi-action: Η αρχή του τέλους της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης στην Ελλάδα
Για να μη ξεχνάμε:
Η δραματική κατάσταση στο χώρο της ψυχικής υγείας συνεχίζεται και εντείνεται.
Η Ειδική Επιτροπή Ελέγχου Προστασίας των Δικαιωμάτων των Ατόμων με ψυχικές διαταραχές του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε έγγραφο προς τον Υπουργό Υγείας (24.2.2009) «παρακολουθεί με έντονη ανησυχία τα όσα καταγγέλλονται και συμβαίνουν σχετικά με τη χρηματοδότηση των Μονάδων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης. Η Ειδική Επιτροπή σας καλεί να προβείτε σε σταθερές και αξιόπιστες ρυθμίσεις με στόχο την οικονομική βιωσιμότητα όλων των δομών στις οποίες η πολιτεία έχει αναθέσει θεραπευτική ευθύνη».
Ο Συνήγορος του Πολίτη σε Δελτίο Τύπου (10.10.2008), «στο πλαίσιο της αποστολής του για την προάσπιση και προαγωγή των δικαιωμάτων του παιδιού, εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τη διαφαινόμενη υποβάθμιση και συρρίκνωση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας για παιδιά και εφήβους».
Επιστολή του Συνηγόρου του Πολίτη προς το Υπουργείο Υγείας (12.1.2009): «…οι Μονάδες αντιμετωπίζουν σημαντικό πρόβλημα χρηματοδότησης για τέταρτη φορά μέσα στα τελευταία 4 έτη και τόσο η Διοίκηση όσο και το προσωπικό των Μονάδων έχουν επανειλημμένως επισημάνει και συχνά διαμαρτυρηθεί εντόνως για την αναγκαιότητα εξεύρεσης των αναγκαίων κονδυλίων από την πλευρά του ΥΥΚΑ ώστε να εξασφαλιστεί η συνέχιση της λειτουργίας των Μονάδων. Δυστυχώς ήδη κάποιες πολύ επιτυχημένες θεραπευτικά δομές αποκατάστασης οδηγήθηκαν στη διακοπή λειτουργίας τους…Ο Συνήγορος του Πολίτη διαπιστώνει ότι στο συνεχιζόμενο αυτό κλίμα των περικοπών κινδυνεύει να καταρρεύσει το όραμα της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης»
Δήλωση στην «Ελευθεροτυπία» στις 14.2.2009 εκ μέρους της Σαντάλ Χιουτζ, εκπροσώπου Τύπου της Κομισιόν για θέματα Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ισων Ευκαιριών: «Έξι χρόνια τώρα η Κομισιόν επισημαίνει στην Ελλάδα το σοβαρό έλλειμμα της χρηματοδότησης από τον δημόσιο προϋπολογισμό των δομών αποκατάστασης ψυχικά ασθενών. Το έλλειμμα θέτει σε κίνδυνο την αποτελεσματική λειτουργία των μονάδων αυτών. Η Κομισιόν αποφάσισε, για να προστατεύσει το πρόγραμμα, να διακόψει τη χρηματοδότηση μέχρι να ρυθμιστεί απόλυτα το θέμα».
Δύο ξενώνες για εφήβους, δύο κινητές μονάδες ψυχικής υγείας στις Κυκλάδες και ένα Κέντρο Ημέρας στην Αθήνα έχουν διακόψει τη λειτουργία τους λόγω της υποχρηματοδότησης.
Οι εργαζόμενοι ενός φορέα που λειτουργεί δύο οικοτροφεία, ένα κέντρο Alzheimer και ένα κέντρο Ημέρας, έχουν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας.
Έχουν κατατεθεί 35 αγωγές εξώσεων για κτίρια που στεγάζουν υπηρεσίες ψυχικής υγείας.
Περισσότερες από 50 σχετικές επερωτήσεις έχουν γίνει στο εθνικό κοινοβούλιο σχετικά με τη συνέχιση λειτουργίας και την υποστήριξη υπηρεσιών σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.
Εικοσιπέντε σχετικά δημοσιεύματα στον εθνικό τύπο, μόνο το 2009.
Στις 6 Μαρτίου 2009 ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, έπειτα από συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου, θα αποφασίσει εάν θα συνεχισθεί η χρηματοδότηση της Ελλάδας ή όχι εξαιτίας της αδυναμίας της πολιτείας να εξασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία και τη συνέχεια των δομών αυτών, όπως έχει δεσμευτεί. Οι φορείς του Δικτύου έχουν ενημερώσει υπεύθυνα και συστηματικά τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τα σοβαρότητα και χρόνια προβλήματα, τα κενά και τα αδιέξοδα στα μέτρα που αναγγέλλει το Υπουργείο και τις προτάσεις για την επίλυσή τους.
Στις 6 Απριλίου θα επισκεφτεί την Ελλάδα ο Επίτροπος Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Σπίντλα ώστε να διαμορφώσει προσωπική άποψη πριν ληφθούν οι όποιες αποφάσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που μπορεί να οδηγήσουν δυστυχώς και στην επιστροφή από πλευράς της Ελλάδας μέρους των χρηματοδοτήσεων του Επιχειρησιακού Προγράμματος Υγεία-Πρόνοια.
Το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, παρότι είχε δεσμευτεί για λύσεις που θα επέτρεπαν την αντιμετώπιση της παρούσας κρίσης και την αποτροπή παρόμοιων καταστάσεων στο μέλλον, δεν έχει δώσει καμία πειστική απάντηση ακόμα. Συνεχίζει να υποβαθμίζει την κρίση σε διαχειριστικό πρόβλημα, να παραβλέπει τις επισημάνσεις και τις προτάσεις των επιστημονικών και κοινωνικών φορέων, να συκοφαντεί τους φορείς. Η ψυχιατρική μεταρρύθμιση οπισθοδρομεί, ομάδες πληθυσμού μένουν χωρίς ψυχιατρική κάλυψη, τα δικαιώματα των ψυχικά πασχόντων παραβιάζονται συστηματικά, εργαζόμενοι τελούν υπό καθεστώς απλήρωτης εργασίας επί μήνες, εκπαιδευμένοι και έμπειροι επαγγελματίες εγκαταλείπουν το χώρο, η επένδυση της Ελλάδας, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην εκπαίδευση, στην πρόσληψη ειδικών, στη δημιουργία δομών, στην αλλαγή του μοντέλου αντιμετώπισης της ψυχικής ασθένειας χάνεται.
Το Δίκτυο Αργώς, μετά από την αναφορά στο Συνήγορο του Πολίτη, την διοργάνωση εθνικής διαβούλευσης για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση με τη συμμετοχή επιστημονικών και κοινωνικών φορέων, τη συμμετοχή στην συνάντηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με θέμα «Η Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση στην Ευρώπη: η περίπτωση της Ελλάδας», την ενημέρωση των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προβαίνει στις ακόλουθες ενέργειες:
Κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς εναντίον του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Επίσκεψη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια από τον οποίο γίναμε δεκτοί λόγω της μεγάλης ευαισθητοποίησης του για τα δικαιώματα των ψυχικά ασθενών για να τον ενημερώσουμε για την κατάσταση στον χώρο της Ψυχικής Υγείας και στις δομές των ΝΠΙΔ.
Συνέντευξη Τύπου του Δικτύου με την συμμετοχή και άλλων φορέων την Πέμπτη 5 Μαρτίου 2009 στις 2.00μ.μ. στην αίθουσα του Κέντρο Ημέρας για την ψυχολογική υποστήριξη ασθενών με καρκίνο της Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής, (Αμαλίας 32, Ζάππειο, Τηλ. 210-3233401, φαξ 210-3233402) στην οποία θα παρουσιαστούν στοιχεία για την υφιστάμενη κατάσταση, το μέγεθος και οι επιπτώσεις της πρωτοφανούς κρίσεις, αλλά και προτάσεις και θέσεις του Δικτύου για την υπέρβαση της κρίσης μέσω της συνεργασίας των εμπλεκομένων φορέων
Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας την Παρασκευή 6 Μαρτίου 2009 από τις 8.30π.μ. στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου της Αθήνας και Συναυλία με τη συμμετοχή του Γ. Ζουγανέλη, του Συγκροτήματος 1550 και του Λεωνίδα Μαριδάκη και πολλών μουσικών σχημάτων με σκοπό τη συστράτευση πολιτών στον αγώνα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ψυχικά πασχόντων και την υποστήριξη του δημοσίου χαρακτήρα του συστήματος ψυχιατρικών υπηρεσιών στη χώρα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου