Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2008

Τροφώνια 2008

Με αποσπάσματα από τα Βοιωτικά του Παυσανία άνοιξαν εχτές τα "Τροφώνια 2008" στο ανοιχτό θέατρο Κρύας. Αφηγητές οι εξαιρετικοί Πέγκυ Τρικαλιώτη και ο Γιάννης Βόγλης με συνοδία λύρας.

Ακολούθησε συναυλία με την Ντιλέκ Κότς με παραδοσιακά τραγούδια από Καπαδοκία, Μικρασία, Πόλη, κλπ.

Ήχοι γνωστοί και πολυτραγουδισμένοι που μεταφέρθηκαν από τους πρόσφυγες του ‘22 στην χώρα μας. Ήχοι που άλλαξαν και εμπλούτισαν την μουσική παράδοση της χώρας μας.

Εντυπωσιακή η δίγλωσση παρουσίαση των τραγουδιών που δείχνει τις ομοιότητες της μουσικής παράδοσης των λαών της Ανατολικής Μεσογείου.

Η Ντιλέκ με το πολύ καλό συγκρότημα που την συνόδευε και υπό τους ήχους των παραδοσιακών οργάνων (ούτι, λαούτο, τζουρά, κανονάκι, κρουστά) άφησαν ικανοποιημένο το (δυστυχώς) λιγοστό κοινό.


Λίγα λόγια για την Ντιλέκ

Η Ντιλέκ Κοτς, γεννήθηκε στην Αττάλεια της Τουρκίας, έκανε τα πρώτα της μουσικά βήματα στο σύλλογο Πολιτισμού και Τέχνης του Ρουι Σου στην Κωνσταντινούπολη.

To 1999 μετακόμισε στη Θεσσαλονίκη, όπου άρχισε σπουδές στη βυζαντινή μουσική, πήρε μαθήματα φωνητικής και συμμετείχε σε διάφορα μουσικά σχήματα.

Στη δισκογραφία πρωτοεμφανίστηκε στο πλάι του Ρος Ντέιλι, ενώ αργότερα συνεργάστηκε με τον Γιώργο Καζαντζή στον δίσκο «Σέρρα», τραγουδώντας το «Αyrilk» που ήταν η μεταφορά του «Ήτανε αέρας» στα τούρκικα.

Το 2003 συμμετείχε στο σάουντρακ της «Πολίτικης κουζίνας» τραγουδώντας το «Βaharat, tarcin ve buse» (Μπαχάρι, κανέλλα και φιλί) σε μουσική Ευανθίας Ρεμπούτσικα. Το 2004 συνεργάστηκε με τον Μιχάλη Νικολούδη στον δίσκο «Βalkan Voices II» και με τον Γιώργο Καζαντζή στον δίσκο «Του έρωτα και του ουρανού» τραγουδώντας το ομώνυμο τραγούδι στα τούρκικα σε δικό της στίχο. Μετείχε σε συναυλίες με τους Θωμά Κοροβίνη, Ευανθία Ρεμπούτσικα, Σαββίνα Γιαννάτου, Νίκο και Γιασεμή Σαραγούδα, Σόλωνα Λέκκα, Λιζέττα Καλημέρη, Γιώργο Καζαντζή κ.α.

Τα τελευταία χρόνια η Ντιλέκ Κοτς εμφανίζεται σε μουσικές σκηνές της Θεσσαλονίκης, ερμηνεύοντας τα περίφημα «Καφέ Αμάν» και κάνει συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με τραγούδια της οθωμανικής κλασικής μουσικής.

ΥΓ1: Συνολικά για τα Τροφώνια θα τοποθετηθούμε στο τέλος των εκδηλώσεων.

ΥΓ2: Άσχετα με το τι πιστεύει ο καθένας για την ποιότητα των εκδηλώσεων όλοι θα πρέπει να τις στηρίξουμε.

Το Λιβαδειά BlogTeam σας παροτρύνει να στηρίξετε τις εκδηλώσεις.


1 σχόλιο:

Unknown είπε...

αν μη τι άλλο μερικές εκδηλώσεις αποτελούν μια εξαίρεση σε έναν κανόνα που θέλει το καλοκαίρι στην επαρχία να "καταλαμβάνεται" από "καλλιτέχνες" της δημοτικής και λαικής μουσικής τουλάχιστον φαιδρούς μες τα φτιασίδια τους και παραχαράκτες της μουσικής ιστορίας του τόπου με τη στάση και την ερμηνεία τους. για τα Τροφώνεια γενικά θα πρέπει μάλλον να ανοιξει ενα forum ανταλλαγής απόψεων.καλό φθινόπωρο