Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2008

ΤΟ ΧΑΣΜΑ στα Τροφώνια 2008!!!

Την Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2008, στα πλαίσια των εκδηλώσεων “Τροφώνια 2008“, μπορείτε να παρακολουθήσετε τη θεατρική παράσταση Σύγκρουση Γενεών «Το Χάσμα» από το Θέατρο Κνωσός.

Πρόκειται για θεατρική σύνθεση που αποτελείται από επιλεγμένες σκηνές μέσα από τα σημαντικότερα έργα συγγραφέων από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας, συγκεκριμένα των: Αισχύλο, Σοφοκλή, Ευριπίδη, Αριστοφάνη, Σαίξπηρ, Μολιέρο, Ιψεν, Ο' Νιλ, Σίλερ, Χορτάτση, Παντελή Χορν, Ξενόπουλο, Μάτεσι, Αναγνωστάκη, Διαλεγμένο και πραγματεύεται τις συχνότερες αιτίες των συγκρούσεων των γενεών και τους λόγους που τις προκαλούν.

Τα αποσπάσματα από τα έργα είναι της Λούλας Αναγνωστάκη: «Ο Ηχος του Οπλου», του Γεωργίου Χορτάτση «Ερωφίλη», η «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, του Ευριπίδη η «Ιφιγένεια η εν Αυλίδι», του Σοφοκλή η «Ηλέκτρα», του Αισχύλου «Χοηφόροι», του Αντωνίου Μάτεσι «Ο Βασιλικός», του Γιώργου Διαλεγμένου «Μάνα... Μητέρα... Μαμά», του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ «Αμλετ», του Φρειδερίκου Σίλερ «Λουίζα Μίλερ», του Ερρίκου Ιψεν «Βρικόλακες», του Μολιέρου «Ταρτούφος», του Ευγένιου Ο' Νιλ «Το Πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα», του Γρηγορίου Ξενόπουλου «Στέλλα Βιολάντη», του Παντελή Χορν «Το Φιντανάκι» και του Αριστοφάνη οι «Νεφέλες».

Επιλογή κειμένων - σχόλια - στίχοι: Κώστας Γεωργουσόπουλος
Σκηνοθεσία - Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Λάμπρος Τσάγκας
Μουσική: Διονύσης Τσακνής
Χορογραφίες - Κίνηση: Μαρίτα Βλασσοπούλου
Σκηνικά - κοστούμια: Μαρία Δημητριάδη

Παίζουν:
Λάμπρος Τσάγκας, Γιάννης Σταματίου, Λαμπρινή Λίβα, Μαρία Σκούπα, Εύα Μπενέτα, Μαρίτα Βλασσοπούλου, Ηλίας Γκογιάνος, Δανάη Παπουτσή, Κωνσταντίνος Ζημιανίτης
Ηλέκτρα Λύρα.

ΥΓ: Διατηρούμε κάποιες επιφύλαξεις ως προς τις παραπάνω πληροφορίες εφόσον δεν καταφέραμε να μάθουμε πως θα παρουσιαστεί η παράσταση στα Τροφώνια. Οι παραπάνω πληροφορίες αφορούν την παράσταση στο Θέατρο Κνωσός το 2007, οι δε ηθοποιοί είναι αυτοί που συμμετείχαν στην παράσταση του 2ου Αθηναϊκού Φεστιβάλ Αττικού Αλσους 2008 στις 22/08/08.

5 σχόλια:

Unknown είπε...

εχω μια εντύπωση ότι ο καιρός θα φροντίσει να αποτελειώσει το έργο της "αποχής με κάθε τρόπο" από τα Τροφώνια. Αναρωτιέμαι εύλογα αν οι ποδοσφαιρόφιλοι έχουν πιο καλές αντοχές απο τους υπολοίπους μιας και αντέχουν 2 και 3 ώρες να παρακολουθούν αγώνα με βροχή και κρύο. Να βρεθεί πάραυτα το εμβόλιο για αντοχή στις αντίξοες καιρικές συνθήκες.....

Blog Team ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ είπε...

Δεν ξέρω για το εμβόλιο αντοχή στις ανίξοες καιρικές συνθήκες. Αυτό θα έχει και εμπορικό ενδιαφέρον. Σίγουρα κανένα δεν ενδιαφέρει να ανακαλύψει εμβόλιο για την αγάπη στην τέχνη και τον πολιτισμό :-)

Ανώνυμος είπε...

Η επιστήμη, μετά την αποτυχία της να ανακαλύψει το εμβόλια κατά της βλακείας, σηκώνει τα χέρια ψηλά!
Το χάσμα των γενεών μπορεί να γεφυρωθεί.
Το χάσμα των πολιτισμών μάλλον όχι.

Unknown είπε...

σε ενα ανεκδοτακι που κυκλοφορεί λένε ότι ο Οιδιποδας ήταν ο πρώτος που γεφύρωσε το χάσμα των γενεών. Ισως πολλοί πιστεύουν ότι με ανάλογο τρόπο θα γεφυρωθούν οι πολιτισμοί και το αποφεύγουν ( αν και τα φρούτα που βγάζουν οι χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ πολλοί τα προσέγγισαν με τον τρόπο του Οιδίποδα. Περί καθαρσης βέβαια ουδείς λόγος )

Ανώνυμος είπε...

Ο Οιδίποδας ως σύμβολο αντιπροσωπεύει την «τυφλή» υποταγή στη μοίρα.
Η αντιστοιχία στη σημερινή εποχή θα ήταν αναμφίβολα μια χρήσιμη κοινωνιολογική μελέτη (ειδικά για το πως αποσυμβολίζονται σήμερα οι μύθοι). Πρακτικά το όλο θέμα μεταφράζεται με τη διαχρονική λέξη «κακομοίρης».
Έκαστος στο είδος του και κατά το γένος αυτού.