Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2008

Τολμήστε, κ. Παυλόπουλε!

Του Κωστή Παπαϊωάννου

Κάποιος εκ μέρους της κυβέρνησης πρέπει να δείξει ότι έλαβε το μήνυμα από όσα έγιναν τις τελευταίες ημέρες. Δεν αναφερόμαστε στο μείζον, στη συνολική αμφισβήτηση του πολιτικού συστήματος από μεγάλο μέρος της νεολαίας. Ας μιλήσουμε, έστω, για το έλασσον. Κάποιος πρέπει να πιάσει την άκρη του κομμένου νήματος, γυρνώντας στο Σάββατο 6 Δεκεμβρίου στις 9 το βράδυ. Έχετε μια μοναδική ευκαιρία, κ. Παυλόπουλε, να δείξετε ότι διατηρεί αυτή η πολιτεία στοιχειώδη αντανακλαστικά. Σημαντικές βεβαίως οι αποζημιώσεις στους καταστηματάρχες. Είδαν την περιουσία τους να καταστρέφεται και αντικρύζουν το μέλλον με απόγνωση. Στο κάτω κάτω, κρατικό όργανο πυροδότησε τις καταστροφές, κρατικές και οι αποζημιώσεις. Χρειάζονται όμως και άλλα αντανακλαστικά. Χρειάζεστε κάτι πειστικό για όσους ακούν περί παραδειγματικής τιμωρίας του ειδικού φρουρού και κουνάνε το κεφάλι με νόημα. Σκεφτείτε το: κουνάνε το κεφάλι ακούγοντας το αυτονόητο. Δεν χρειάζονται «παραδειγματικές τιμωρίες», χρειάζονται εγγυήσεις για την προστασία της νομιμότητας.

Δηλώστε λοιπόν ειλικρινά, δημοσίως, αυτό που γνωρίζετε πολύ καλά: στην Αστυνομία υπάρχει τεράστιο πρόβλημα. Όλοι γνωρίζουν ότι το γνωρίζετε. Γνωρίζετε τη διάχυτη υποκουλτούρα βίας. Γνωρίζετε για τους θυλάκους βίας, τη λογική συμμορίας. Γνωρίζετε για τις παρακρατικές ομάδες που δρουν στις παρυφές και με την ανοχή της Αστυνομίας όποτε γίνονται βίαια επεισόδια. Το επιβεβαιώνουν φωτογραφίες που έχουν δημοσιευθεί ευρέως. Γνωρίζετε την ατιμωρησία, τον νόμο της σιωπής. Γνωρίζετε την εχθρική στάση πολλών αστυνομικών απέναντι στην ίδια την έννοια των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Τα γνωρίζετε όλα αυτά και δεν έχει νόημα να τα φυλάτε σαν κρυμμένο μυστικό. Αρπάξτε λοιπόν την ευκαιρία του φόνου του μαθητή. Δηλώστε ότι έχασε τη ζωή του επειδή παγίως κρούσματα αυθαιρεσίας έμεναν ατιμώρητα. Επειδή υπάρχουν στην Αστυνομία άνθρωποι που δεν θα έπρεπε να υπάρχουν ή είναι ανεπαρκώς εκπαιδευμένοι. Δηλώστε τα κ. Παυλόπουλε, κέρδος για όλους θα είναι. Μη φυλάτε τη χαμένη τιμή της ΕΛ.ΑΣ., προσπαθήστε να την κερδίσετε. Με την Αστυνομία θα ζήσουμε και χρειαζόμαστε πολύ καλύτερη Αστυνομία.

Τώρα που τα στεγανά, οι αγκυλώσεις και οι αντιστάσεις της Αστυνομίας έχουν παγώσει υπό το βάρος μιας αδιανόητης ανθρωποκτονίας, επιχειρήστε τη μεγάλη ρήξη. Δείξτε ποια πρέπει να είναι τα όρια των συνδικαλιστών του κλάδου που δημιούργησαν ένα από τα χειρότερα πελατειακά δίκτυα. Αποτελούν ένα πραγματικό παράκεντρο εξουσίας που κατάφερε να κάνει τη δημοκρατική κατάκτηση του συνδικαλισμού αντιδημοκρατική. Ανοίξτε τώρα και το ζήτημα της γενικευμένης οπλοφορίας των αστυνομικών, εξετάστε από μηδενική βάση τις προϋποθέσεις κατοχής και χρήσης των όπλων. Μετά τον φόνο ενός 15χρονου, τίποτα δεν μπορεί να θεωρείται αυτονόητο. Κάθε παρουσία ένοπλου αστυνομικού στο κέντρο της πόλης πρέπει να είναι πολύ καλά αιτιολογημένη. Ζητήστε ξανά την ουσιαστική και πλήρη διερεύνηση όλων των πρόσφατων περιστατικών βίας εκ μέρους αστυνομικών οργάνων με απόδοση ευθυνών και πλήρη εφαρμογή των προβλεπόμενων πειθαρχικών και ποινικών μέτρων. Επιτέλους, αρχίστε τον σχεδιασμό μιας άλλης εκπαίδευσης των μελών των Σωμάτων Ασφαλείας, αφού μεγάλο μέρος τους κατάφερε το απίθανο: στο δίλημμα ασφάλεια ή δικαιώματα απέρριψαν και τα δύο, όντας ταυτόχρονα αναποτελεσματικοί και επικίνδυνοι.

Μόνο μια τέτοια διαδικασία σοκ μπορεί να αποκαταστήσει τη χαμένη εμπιστοσύνη των πολιτών προς την Αστυνομία και να προσφέρει αίσθημα κάθαρσης, αναγκαίο και στους μεν και στους δε. Θα ακουστεί άκαιρο, αντίθετο στο γενικευμένο κλίμα απαξίωσης της ΕΛ.ΑΣ., αλλά πρέπει να ακουστεί: μια πολυάριθμη κοινωνική ομάδα, 55.000 άνθρωποι βιώνουν ένα μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα. Έχουν την κοινωνία εχθρική απέναντί τους. Πολλοί δουλεύουν σε άθλιες συνθήκες και κακοπληρωμένοι. Αν δεν προσεχθούν, θα δούμε κι άλλα, πολύ χειρότερα. Χρειάζονται παροχές και ενίσχυση, αλλά μόνο με έλεγχο, εκπαίδευση, μηχανισμούς πρόληψης της βίας και των βασανιστηρίων, μηχανισμούς λογοδοσίας, αλλαγή στις δομές, εκρίζωση του αυταρχισμού και της αδικαιολόγητης και επιθετικής βίας.

Μπορείτε να κάνετε κάτι κ. Παυλόπουλε, εκτός από τις επαναλαμβανόμενες δηλώσεις περί μεμονωμένου περιστατικού και καταδίκης της βίας; Μπορείτε να μετατρέψετε την επί υπουργίας σας ανθρωποκτονία ανηλίκου σε αφετηρία κάθαρσης; Ας είναι μια τέτοια γενναία τομή στη λειτουργία της Αστυνομίας το μεγάλο κέρδος από την παγωμένη νύχτα της 6ης Δεκεμβρίου.

Ο Κωστής Παπαϊωάννου είναι πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: