Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2008

Νέα αναβολή μετά από αίτημα του Κούγια στη δίκη αστυνομικού για βασανισμό

Από το Παρατηρητήριο Συμφωνιών του Ελσίνκι

Απαράδεκτη νέα αναβολή δίκης αστυνομικού για βασανιστήρια με ηλεκτροσόκ μετά από αίτημα του Αλέξη Κούγια! Προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την υπόθεση.

Το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) καταγγέλλει ως απαράδεκτη τη σημερινή νέα αναβολή της δίκης του αστυνομικού ο οποίος κατηγορείται πως στις 14 Αυγούστου 2002 είχε υποβάλλει δύο κρατούμενους (έναν ανήλικο 17 ετών και ένα στρατιώτη 20 ετών) σε βασανιστήρια κατά συρροή με ηλεκτροσόκ με βάση τη βαρύτερη και κακουργηματική μορφή των άρθρων του ποινικού κώδικα για τα βασανιστήρια (137Α-Β-Γ – βλπ. αναλυτικό δελτίο στην ιστοσελίδα http://cm.greekhelsinki.gr/index.php?sec=192&cid=3382). Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών δέχθηκε για άλλη μια φορά, όπως και στις 7 Ιανουαρίου 2008, κώλυμα του δικηγόρου του αστυνομικού Αλέξη Κούγια που δίκαζε σε δικαστήριο του Ναυπλίου. Όμως, αντί να προχωρήσει σε ολιγοήμερη διακοπή ανέβαλε ξανά την υπόθεση για τις 16 Νοεμβρίου 2009 (παραμονή Ημέρας Πολυτεχνείου…), πάνω από επτά χρόνια μετά το συμβάν.

Όπως επισήμανε στο δικαστήριο ο δικηγόρος του ενός των θυμάτων και Αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Θεόδωρος Σχινάς με την απόφαση αυτή το δικαστήριο θα συμβάλει σε άλλη μια καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) τουλάχιστο για παραβίαση των αρχών της δίκαιης δίκης που περιλαμβάνουν και την έγκαιρη διεξαγωγή της, ενώ είναι σχεδόν βέβαιη η παραγραφή αν τυχόν το δικαστήριο μετατρέψει το κακούργημα σε πλημμέλημα, όπως συχνά συμβαίνει.

Το ΕΠΣΕ γνωστοποιεί πως θα προσφύγει στο ΕΔΔΑ για λογαριασμό των θυμάτων τόσο για την καθυστέρηση στην εκδίκαση όσο και για το γεγονός πως, αντίθετα με τη νομολογία του ΕΔΔΑ, ο κατηγορούμενος αστυνομικός παραμένει στο σώμα και δεν είναι σε διαθεσιμότητα ενώ εκκρεμεί η δίκη του με το βαρύτερο κατηγορητήριο με βάση τα άρθρα για τα βασανιστήρια.

Το απλό συμπέρασμα είναι ότι και αυτή η υπόθεση φαίνεται πως θα ενταχθεί στον εκτεταμένο κατάλογο ατιμωρησίας αστυνομικών που εμπλέκονται σε βασανιστήρια ή φόνους πολιτών με άμεσο συνεργό την ελληνική δικαιοσύνη.

Τα σχόλια δικά σας!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: