Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2009

Προθεσμία 24 ωρών δίνουν στον Χατζηγάκη οι αγρότες των Τεμπών

Διευκρινίσεις για τα μέτρα που εξήγγειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ζητούν οι αγρότες του μπλόκου των Τεμπών αφήνωντας για τις απαντήσεις του κ. Χατζηγάκη χρονικό περιθώριο ως το μεσημέρι του Σαββάτου (24 ώρες), προκειμένου να αποφασίσουν για την περαιτέρω πορεία του αγώνα τους. Την ίδία ώρα και ενώ τα μπλόκα σε όλη τη χώρα καλά κρατούν, αδικημένοι AgroNews – από το πακέτο στήριξης των 500 ευρώ που ανακοινώθηκε την Πέμπτη και με πολλά προβλήματα ήδη συσσωρευμένα, στον χορό των κινητοποιήσεων ετοιμάζονται να μπουν από Δευτέρα και οι αγρότες της Πελοποννήσου, σχεδιάζοντας δυναμικό συλλαλητήριο στον Ισθμό!
Πίστωση χρόνου μέχρι την Τρίτη, για να αποσαφηνιστούν τα μέτρα που ανακοίνωσε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης δίνει η διοίκηση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Ηρακλείου, ενώ σε ανάλογες αποφάσεις αναμένεται να καταλήξει και η διοίκηση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Λασιθίου.

Οι αγρότες ζητούν από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να τους διευκρινίσει πώς ακριβώς θα διατεθεί το "πακέτο" ενίσχυσης που εξήγγειλε, ενώ προτείνουν να διατεθεί μόνο σε κατ' επάγγελμα αγρότες και όχι σε ετεροεπαγγελματίες. Επειδή δε, δεν υπάρχει μητρώο αγροτών τον καλούν να λάβει υπόψη του τη φορολογική δήλωση Ε1 του "φυσικού προσώπου", ενώ ζητούν και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα καταβολής των χρημάτων.
Σχετικά με το συμβούλιο Αγροτικής Πολιτικής, που ανακοίνωσε ο κ. Χατζηγάκης, ζητούν να απαρτίζεται από 50 άτομα, να μη συμμετέχουν σ' αυτό οι τριτοβάθμιες οργανώσεις του κλάδου τους, αλλά εκπρόσωποι του υπουργείου του ΓΕΟΤΕΕ και εκπρόσωποι των Συντονιστικών Επιτροπών των μπλόκων.
Σε ό,τι αφορά την κοινή αγροτική πολιτική (ΚΑΠ), ζητούν έγκαιρο προγραμματισμό για μετά το 2013.
Επιπλέον, ζητούν χρονοδιαγράμματα, τόσο για τη λειτουργία του εργοστασίου Βιοαιθανώλης, όσο και για την εκτέλεση αδρευτικών έργων, ενώ για το ΦΠΑ προτείνουν 15%, έναντι του 12%, που πρότεινε το υπουργείο.
Τέλος, προτείνουν να περιληφθούν το βιομηχανικό ροδάκινο και τα αχλάδια στην ενότητα στήριξης των αγροτικών προϊόντων.
Όχι μόνο δεν σταματούν οι κινητοποιήσεις, αλλά αντίθετα προχωρούν σε δυναμική κλιμάκωση τις επόμενες ημέρες.

Πελοπόννησος
Την Παρασκευή οι αγρότες της Ηλείας συγκεντρώθηκαν στον κόμβο Τραγανού και στη συνέχεια με τα αγροτικά τους αυτοκίνητα κατευθύνθηκαν στον Πύργο, όπου και παρέδωσαν ψήφισμα στη Νομαρχία.
Στο μεταξύ την Πέμπτη οι πρόεδροι των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών, των Ομάδων Παραγωγών και Συλλόγων της Πελοποννήσου, συγκεντρώθηκαν στην Κόρινθο, εκπροσωπώντας τους αγρότες των περιοχών τους και πραγματοποίησαν παμπελοποννησιακή σύσκεψη για τις εξελίξεις στα αγροτικά θέματα. Τα μέλη της επιτροπής επικοινώνησαν με το γραφείο του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, ζητώντας άμεσα συνάντηση με τον Σ. Χατζηγάκη, προκειμένου να του εκθέσουν τα αιτήματά τους. Προειδοποίησαν δε, ότι «αν οι αγρότες δεν βρουν ανταπόκριση, θα προχωρήσουν τη Δευτέρα σε δυναμικές κινητοποιήσεις με παμπελοποννησιακό συλλαλητήριο στην Κόρινθο (12 το μεσημέρι, στα διόδια του Ισθμού) και αποκλεισμό της Πελοποννήσου».


ΤΕΜΠΗ: Στα μπλόκα μέχρι τις Απόκριες!
Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τους αποφάσισαν οι αγρότες που μετέχουν στο μπλόκο των Τεμπών, εκπρόσωποι των οποίων συμμετείχαν σε συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στο Βόλο. Τα 1.500 τρακτέρ, αμετακίνητα στις θέσεις τους και μεταφέροντας τον παλμό των μπλόκων όλης της χώρας, είναι έτοιμα να κλείσουν και παραδρόμους οι οποίοι μέχρι σήμερα ήταν ανοιχτοί. Τα μπλόκα των Θεσσαλών ενισχύονται περαιτέρω.

ΜΙΚΡΟΘΗΒΕΣ: «Δεν φεύγουμε από τους δρόμους»
Αμετακίνητοι στις θέσεις τους παραμένουν και οι αγρότες Φαρσάλων, Μαγνησίας και Τρικάλων που βρίσκονται στο μπλόκο των Μικροθηβών, εκπρόσωποι των οποίων έδωσαν το «παρών» στη συνάντηση στον Βόλο την Πέμπτη. Σήμα κατατεθέν του μπλόκου τα πρόχειρα καταλύματα που έχουν στήσει οι αγρότες. Κοντά στα 1.000 τα τρακτέρ.

ΑΛΑΜΑΝΑ και ΠΑΛΑΙΑ Ε. Ο. ΑΘΗΝΩΝ - ΛΑΜΙΑΣ: Στις επάλξεις η Στερεά
Οι αγρότες της Φθιώτιδας αποφάσισαν να αποκλείσουν μία ακόμη οδική σύνδεση του Βορρά με το Νότο, στήνοντας μπλόκο με τρακτέρ στο Μοσχοχώρι, στις 9 το πρωί της Παρασκευής. «Οι αγρότες της Φθιώτιδας και του Δομοκού που βρίσκονται στο μπλόκο της Αλαμάνας πλέον αποφάσισαν ότι από τις 9 το πρωί η Ελλάδα θα κοπεί στη μέση» υπογράμμισε ο κ. Γκανής και συμπλήρωσε: «εμείς πήραμε απόφαση να αποκλείσουμε με 150 αγροτικά μηχανήματα τον κόμβο Μοσχοχωρίου στην παλιά εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας». Στις θέσεις τους ακόμα τα 450 και πλέον τρακτέρ στην εθνική οδό, στο ύψος της Αλαμάνας, στο 208 χλμ της Αθηνών-Λαμίας.

ΚΑΣΤΡΟ ΒΟΙΩΤΙΑΣ: Δεν… πέφτει το Κάστρο
«Γαλάζιοι» και νέοι αγρότες από τη Λιβαδειά και τον Ορχομενό, με 400 περίπου αγροτικά μηχανήματα βρίσκονται στον κόμβο του Κάστρου της Βοιωτίας, στο ύψος του 110 χλμ της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας.

ΝΙΚΑΙΑ: «Η κυβέρνηση μας εμπαίζει»
Στις θέσεις τους παραμένουν και οι αγρότες της Καρδίτσας, οι οποίοι συμμετέχουν στην αγροτική κινητοποίηση της ΠΑΣΥ και οι οποίοι με 1.000 περίπου τρακτέρ βρίσκονται από τη Δευτέρα στον κόμβο της Νίκαιας. «Εμπαιγμός τα μέτρα Χατζηγάκη. Παραμένουμε στα μπλόκα» η δήλωση του «κόκκινου» αγροτοσυνδικαλιστή, κ. Βαγ. Μπούτας. Με τρακτέρ από αρκετές περιοχές μεταξύ αυτών η Φαρκαδόνα αλλά και τα Βρυσιά Φαρσάλων ενισχύθηκε το μπλόκο.

ΣΕΡΡΕΣ: Οι μπροστάρηδες της Β. Ελλάδας
Ανικανοποίητους βρίσκει και τους αγρότες των Σερρών το πακέτο στήριξης που εξήγγειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Οι αγρότες αποφάσισαν να συνεχίσουν και να εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους, στο συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα καθώς και στην εθνική οδό Σερρών Καβάλας, στο ύψος των Κερδυλλίων. Συμβολικό αποκλεισμό πραγματοποιούν οι αγρότες και στην εθνική οδό Σερρών - Θεσσαλονίκης, στο Στρυμονικό, κλείνοντας τη διέλευση των αυτοκινήτων για δύο ώρες περίπου νωρίς το μεσημέρι. Η αγανάκτηση των βούλγαρων οδηγών που παραμένουν εγκλωβισμένοι στο ελληνικό έδαφος ξεχείλισε με αποτέλεσμα το πρωί να στήσουν αντι-μπλόκο στο Σιδηρόκαστρο Σερρών.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Μπλοκο στο «Μακεδονία»
Στον «χορό» των κινητοποιήσεων εισήλθαν οι αγρότες της ανατολικής Θεσσαλονίκης οι οποίοι έστησαν μπλόκο στον κόμβο του αεροδρομίου «Μακεδονία».

ΧΑΛΚΗΔΟΝΑ: Ισχυρό μπλόκο
Ισχυρό παραμένει το μπλόκο στη Χαλκηδόνα με τους αγρότες της περιοχής να έχουν αποκλείσει επ’ αόριστον την εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Φλώρινας.

ΚΙΛΚΙΣ: Στο τελωνείο Ευζώνων
Από την αερογέφυρα του Πολυκάστρου περίπου 300 τρακτέρ κινήθηκαν προς το τελωνείο Ευζώνων. Οι αγρότες προέρχονται από τους Δήμους Ευρωπού, Γουμένισσας, Αξιουπόλεως.
Μεγάλη δυναμική έχει λάβει το μπλόκο των αγροτών του Κιλκίς στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Δοϊράνης, στο ύψος του κόμβου Μαυρονερίου, όπου αγρότες έχουν συγκεντρώσει περίπου 60 τρακτέρ, χωρίς ωστόσο να παρεμποδίζουν την κίνηση των οχημάτων.

ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ
Οι αγρότες έχουν παρατάξει τρακτέρ και στην είσοδο της πόλης των Γιαννιτσών, χωρίς να υπάρχει πρόβλημα στην κυκλοφορία των οχημάτων.
ΚΑΒΑΛΑ – ΞΑΝΘΗ
Οι αγρότες έκλεισαν τον κόμβο της Χρυσούπολης, της Εγνατίας οδού και της εθνικής οδού Καβάλας - Ξάνθης.
ΔΡΑΜΑ
Συνεχίζεται ο αποκλεισμός στο συνοριακό πέρασμα της Εξοχής Δράμας.
ΚΟΜΟΤΗΝΗ
Σε αποκλεισμούς δρόμων στον δυτικό κόμβο της Εγνατίας στην Κομοτηνή, προχώρησαν αγρότες και κτηνοτρόφοι της Ροδόπης. Οι αγρότες παρέταξαν περισσότερα από 200 τρακτέρ, ενώ στο χώρο παρέστησαν και τοπικοί φορείς, οι οποίοι και εξέφρασαν τη συμπαράσταση στον αγώνα των αγροτών. Η κυκλοφορία διεξήχθη από παρακαμπτήριες οδούς. Όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποι των αγροτών ο αγώνας έχει προς το παρόν συμβολικό χαρακτήρα. Εν τούτοις δεν απέκλεισαν κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους τις επόμενες ημέρες.

ΕΒΡΟΣ: Στα χαρακώματα οι ακρίτες
Οι αγρότες του Έβρου απέκλεισαν με δεκάδες τρακτέρ το τελωνείο Κήπων, το οποίο θα ανοίγουν σε συγκεκριμένες ώρες και για περίπου 30 λεπτά, προκειμένου να αποσυμφορίζουν την κατάσταση. Μπλόκα στήθηκαν και στον κόμβο Σουφλίου, τη γέφυρα του Άρδα στις Καστανιές και το τελωνείο Ορμενίου, χωρίς ωστόσο οι αγρότες να προχωρήσουν αποκλεισμούς.

ΧΑΝΙΑ: Δυναμικά στις επάλξεις
Την απόφαση να παραμείνουν στην εθνική οδό Χανίων - Ρεθύμνου, την οποία έχουν αποκλείσει στη θέση Πλατάνι, πήραν αργά το απόγευμα της Πέμπτης οι αγρότες των Χανίων. Το πρωί της Παρασκευής προχωρούν σε κατάληψη και των δυο οικονομικών υπηρεσιών του νομού, παραμένοντας παράλληλα στο Πλατάνι.

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ: Μπαίνει δυναμικά στο παιχνίδι
Οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών της Πελοποννήσου υπέβαλαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους στον κ. Χατζηγάκη και προειδοποίησαν ότι εάν δεν ικανοποιηθούν, τη Δευτέρα θα αποκόψουν την Πελοπόννησο.

από το AgroNews

Δεν υπάρχουν σχόλια: