Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2009

Διεθνής Αμνηστία: Έγκλημα πολέμου η χρήση βομβών λευκού φωσφόρου στη Γάζα, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο

«Σαφής και αδιαμφισβήτητη» η χρήση λευκού φωσφόρου από το Ισραήλ εναντίον αμάχων στη Γάζα.

Οι απεσταλμένοι της Διεθνούς Αμνηστίας, που επισκέπτονται τη Λωρίδα της Γάζας, βρήκαν αδιαμφισβήτητα στοιχεία για την εκτεταμένη χρήση λευκού φωσφόρου σε πυκνοκατοικημένες περιοχές κατοικίας στην Πόλη της Γάζας και στις βόρειες περιοχές της Λωρίδας.

«Προχθές είδαμε δρόμους και σοκάκια διάσπαρτους με στοιχεία της χρήσης λευκού φωσφόρου, μεταξύ των οποίων κομμάτια λευκού φωσφόρου που ακόμη καίγονταν και υπολείμματα των οβίδων που εκτόξευσε ο ισραηλινός στρατός», δήλωσε ο Κρίστοφερ Κομπ-Σμιθ, οπλικός εμπειρογνώμονας που βρίσκεται στη Γάζα ως μέλος της τετραμελούς ερευνητικής ομάδας της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Ο λευκός φωσφόρος είναι όπλο που έχει σκοπό τη δημιουργία προπετάσματος καπνού για τις κινήσεις στρατευμάτων στο πεδίο της μάχης», διευκρίνισε ο Κρίστοφερ Κομπ-Σμιθ. «Είναι εξαιρετικά εμπρηστικός, τα βλήματα εκρήγνυνται στον αέρα και η διασπορά του περιεχομένου τους είναι τέτοια που δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιούνται σε περιοχές αμάχων».

«Η τόσο εκτεταμένη χρήση αυτού του όπλου στις πυκνοκατοικημένες συνοικίες κατοικίας της Γάζας είναι εγγενώς αδιάκριτη. Η επανειλημμένη χρήση του με αυτόν τον τρόπο, παρά τα στοιχεία για τις αδιάκριτες επιπτώσεις του και για την πρόκληση θυμάτων μεταξύ των αμάχων, αποτελεί έγκλημα πολέμου», τόνισε η Ντονατέλα Ρόβερα, ερευνήτρια της Διεθνούς Αμνηστίας για το Ισραήλ και τα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Κομμάτια λευκού φωσφόρου είναι διάσπαρτα ολόγυρα σε κτίρια κατοικίας και πολλά απ' αυτά τα κομμάτια εξακολουθούσαν την Κυριακή να καίγονται, θέτοντας σε περαιτέρω κίνδυνο τους κατοίκους και τις περιουσίες τους. Οι δρόμοι και τα σοκάκια είναι γεμάτα παιδιά που παίζουν, τα συντρίμμια του πολέμου τα προσελκύουν και συχνά δεν έχουν επίγνωση του κινδύνου.

«Το πυροβολικό είναι όπλο κατά περιοχής, δεν είναι καλό για στόχευση ακριβείας. Το γεγονός ότι αυτά τα πυρομαχικά, που συνηθίζεται να εκρήγνυνται στην επιφάνεια του εδάφους, εκτοξεύθηκαν για να εκραγούν στον αέρα, αυξάνει το πιθανό μέγεθος της περιοχής κινδύνου», επισήμανε ο Κρίστοφερ Κομπ-Σμιθ.

Η κάθε οβίδα πυροβολικού των 155 χιλιοστών εκρήγνυται απελευθερώνοντας 116 κομμάτια διαποτισμένα με λευκό φωσφόρο, τα οποία αναφλέγονται μόλις έρθουν σε επαφή με οξυγόνο και μπορούν να διασκορπιστούν, ανάλογα με το υψόμετρο στο οποίο εκρήγνυται το βλήμα (και ανάλογα με τις συνθήκες ανέμου), σε περιοχή μεγέθους τουλάχιστον ενός γηπέδου ποδοσφαίρου. Πέρα από τις αδιάκριτες επιπτώσεις της εναέριας έκρηξης ενός τέτοιου όπλου, η εκτόξευση τέτοιων οβίδων με χρήση πυροβολικού οξύνει την πιθανότητα να πληγούν άμαχοι.

Οι απεσταλμένοι της Διεθνούς Αμνηστίας βρήκαν φλεγόμενα κομμάτια λευκού φωσφόρου, καθώς και τις οβίδες που τα απελευθέρωσαν, μέσα και γύρω σε σπίτια και κτίρια. Μερικές από αυτές τις βαριές χαλύβδινες οβίδες διαμετρήματος 155 χιλιοστών προκάλεσαν εκτενείς ζημιές σε κατοικίες.
Μεταξύ των σημείων που επλήγησαν περισσότερο από τη χρήση λευκού φωσφόρου ήταν το κτιριακό συγκρότημα της UNRWA στην Πόλη της Γάζας, όπου οι ισραηλινές δυνάμεις εκτόξευσαν τρεις οβίδες λευκού φωσφόρου στις 15 Ιανουαρίου. Ο λευκός φωσφόρος κατέληξε δίπλα σε βυτιοφόρα με καύσιμα και προκάλεσε μεγάλη πυρκαγιά, που κατέστρεψε τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας. Πριν από αυτήν την επίθεση, το συγκρότημα είχε ήδη πληγεί μία ώρα νωρίτερα και οι αξιωματούχοι της UNRWA είχαν πληροφορήσει σχετικά τις ισραηλινές αρχές, οι οποίες είχαν δώσει τη διαβεβαίωση ότι δεν θα εξαπολύονταν άλλες επιθέσεις εναντίον του συγκροτήματος.

Σε άλλο κρούσμα την ίδια ημέρα, οβίδα λευκού φωσφόρου έπληξε το νοσοκομείο αλ-Κουντς στην Πόλη της Γάζας, προκαλώντας επίσης πυρκαγιά, η οποία ανάγκασε το προσωπικό του νοσοκομείου να απομακρύνει τους ασθενείς.

Ο λευκός φωσφόρος, σε περίπτωση που έρθει σε επαφή με το δέρμα, μπορεί να διαπεράσει τους μύες και να φτάσει στα οστά, συνεχίζοντας να καίγεται μέχρις ότου στερηθεί το οξυγόνο.

Ιστορικό

Οι χωριστές μονομερείς εκεχειρίες που ανήγγειλαν το Ισραήλ και η Χαμάς, με έναρξη ισχύος στις 18 Ιανουαρίου, δεν έγιναν σεβαστές από καμία από τις δύο πλευρές. Ισραηλινές δυνάμεις εξακολούθησαν να βρίσκονται τοποθετημένες σε διάφορες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας και το πρωί της 18ης Ιανουαρίου βλήματα που εκτόξευσαν ισραηλινές δυνάμεις φόνευσαν τον 11χρονο Ανγκάμ Ριφ'άτ αλ-Μάσρι και τραυμάτισαν τη μητέρα του ανατολικά της Μέιτ Χανούν στα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας. Παράλληλα, παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες εκτόξευσαν ρουκέτες εναντίον κωμοπόλεων και χωριών στο νότιο Ισραήλ, τραυματίζοντας ελαφρά τρεις Ισραηλινούς αμάχους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: