Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2010

Φονικός σεισμός 7,3 Ρίχτερ στην Αϊτή

Εκατοντάδες νεκρούς έχει αφήσει πίσω του, ο ισχυρότατος σεισμός μεγέθους 7,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε την Αϊτή, με τα σωστικά συνεργεία να εκτιμούν ότι οι νεκροί μπορεί να είναι χιλιάδες. Ολική καταστροφή

Σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ (US Geological Survey, USGS) ο σεισμός, είχε επίκεντρο 16 χλμ. από την πρωτεύουσα της Αϊτής, Πορτ-ο-Πρενς και σημειώθηκε σε εστιακό βάθος μικρότερο των10 χλμ. Ο σεισμός, σύμφωνα με έναν ανταποκριτή, διήρκεσε «πάνω από ένα λεπτό», κατ' άλλους αρκετές δεκάδες δευτερόλεπτα. Λίγη ώρα αργότερα αναφέρθηκαν τρεις ισχυροί μετασεισμοί, 5,9, 5,5 και 5,1 Ρίχτερ.


Αμέσως μετά το σεισμό εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι, ή σεισμικά κύματα, για την Κούβα, τις Μπαχάμες και την Δομινικανή Δημοκρατία, η οποία ήρθη λίγη ώρα αργότερα.



Εικόνα ολικής καταστροφής

Στο κέντρο του Πορτ-ο-Πρενς, αλλά και σε άλλες πόλεις της πάμφτωχης Αϊτής εκαντοντάδες κτίρια κατέρρευσαν και χιλιάδες άνθρωποι είναι εγκλωβισμένοι κάτω από τα συντρίμμια. Χιλιάδες είναι και οι άνθρωποι που βρίσκονται στο δρόμο καθώς τα σπίτια τους υπέστησαν ζημιές, ενώ παράλληλα έχει διακοπεί και η ηλεκτροδότηση και δεν υπάρχει φωτισμός στο Πορτ-ο-Πρενς. Σχεδόν όλες οι τηλεπικοινωνίες - εκτός από την τηλεφωνία και την πρόσβαση στο Διαδίκτυο μέσω δορυφόρων - έχουν διακοπεί στη νήσο μετά το σεισμό.

Τοπικά ΜΜΕ στο Πορτ-ο-Πρενς μετέδωσαν ότι το προεδρικό μέγαρο, η βουλή και αρκετά υπουργεία υπέστησαν μεγάλες ζημιές. Ο πρόεδρος Ρενέ Πρεβάλ και η σύζυγός του είναι σώοι, σύμφωνα με τον πρεσβευτή της Αϊτής στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το αρχηγείο της αποστολής του ΟΗΕ στο Πορτ-ο-Πρενς έχει υποστεί επίσης σοβαρές ζημιές από το σεισμό και αρκετά μέλη της «αγνοούνται», σύμφωνα με ανακοινωθέν της. Η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε επίσης ότι τα γραφεία της στην πρωτεύουσα της Αϊτής Πορτ-ο-Πρενς κατέρρευσαν μετά το σεισμό των 7,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, προσθέτοντας ότι διακριβώθηκε ότι είναι ασφαλείς οι περισσότεροι εργαζόμενοί της.

Ακόμα, η Τράπεζα ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να κινητοποιήσει μια ομάδα για να εκτιμήσει τις καταστροφές, τις ζημιές και να σχεδιάσει την ανοικοδόμηση της χώρας.

«Νομίζω ότι είναι πραγματικά μια καταστροφή μεγάλων διαστάσεων», δήλωσε ο πρεσβευτής της Αϊτής στις Ηνωμένες Πολιτείες, Ρεϊμόντ Αλσίντ Ζοζέφ, στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Ανακοινώσεις για παροχή βοήθειας στην πληγείσα Αϊτή

«Μέσα σε ένα λεπτό από τον σεισμό, χώμα, σκόνη και καπνός υψώθηκε πάνω από την πόλη, σχηματίζοντας ένα σύννεφο που την σκέπασε ολόκληρη και τη σκοτείνιασε για περίπου 12 λεπτά μέχρι να καθαρίσει η ατμόσφαιρα και να κατακαθίσει η σκόνη», είπε ο Μάϊκ Γκόντφρι, που δουλεύει για την USAID, στο CNN.

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε απόψε ότι ότι το Στέητ Ντιπάρτμεντ, η Υπηρεσία των ΗΠΑ για την Διεθνή Ανάπτυξη (USAID) και ο αμερικανικός στρατός εργάζονται για να την εκτίμηση της κατάστασης και να συντονίσουν μια πιθανή βοήθεια εάν χρειαστεί. « Παρακολουθούμε την κατάσταση από κοντά και βρισκόμαστε σε ετοιμότητα για να βοηθήσουμε τον πληθυσμό της Αϊτής», αναφέρει ο Ομπάμα σε ανακοίνωση του.

Λίγο αργότερα η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον κατά την έναρξη της ομιλίας της για τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Ασία που διεξάγεται στην πρωτεύουσα της Χαβάης, Χονολούλου, δήλωσε: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσφέρουν την πλήρη βοήθεια τους στην Αϊτή και σε άλλους στην περιοχή. Θα παράσχουμε τόσο πολιτική όσο και στρατιωτική βοήθεια καθώς και ανθρωπιστική αρωγή και προσευχόμαστε για τους ανθρώπους που υποφέρουν, για τις οικογένειες τους και για τους αγαπημένους τους».

Στο μεταξύ η Διαμερικανική Τράπεζα Ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι θα αποστείλει άμεση βοήθεια 200.000 δολαρίων στην Αϊτή. Εκπρόσωπος της νότιας διοίκησης του στρατού των ΗΠΑ (SouthCom) στο Μαϊάμι είπε ότι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις «παρακολουθούν την κατάσταση και συντονίζουν τα πάντα για να αντιδράσουν με ταχύτητα».

Η Υπηρεσία των ΗΠΑ για την Διεθνή Ανάπτυξη (USAID) ανακοίνωσε ότι αποστέλλει ομάδες αντιμετώπισης καταστροφών για να παράσχουν βοήθεια. Η USAID ανέφερε σε ανακοινωθέν της ότι στέλνει ομάδες 72 ανθρώπων, έξι σκυλιά ειδικά εκπαιδευμένα για την εξεύρεση επιζώντων και 48 τόνους εξοπλισμού διάσωσης. Την ομάδα θα συνοδεύσουν ειδικοί της υπηρεσίας στις καταστροφές για να αποτιμήσουν την κατάσταση στην Αϊτή.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ μετέφερε την πλήρη αλληλεγγύη της χώρας του στους κατοίκους της Αϊτής και ανακοίνωσε πως η Γαλλία «θα κινητοποιηθεί και θα αποστείλει χωρίς καθυστέρηση κατεπείγουσα βοήθεια». Ο Καναδάς επίσης ξεκίνησε επαφές με ανθρωπιστικές οργανώσεις προκειμένου να εντοπιστούν οι ανθρωπιστικές ανάγκες μετά το σεισμό. Την «ανησυχία» της εξέφρασε και η Βραζιλία δια του προέδρου της Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, ενώ η Κολομβία ανακοίνωσε ότι «είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στην έκκληση των αρχών της Αϊτής για βοήθεια», προσθέτοντας ότι το υπουργείο Αμυνας και οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων ετοιμάζονται να συντονίσουν τις προσπάθειες αρωγής.

Η Βενεζουέλα πρόκειται να στείλει 50μελή ομάδα ανθρωπιστικής βοήθειας, στις επόμενες ώρες, που θα μεταφέρει τρόφιμα, ιατρικό εξοπλισμό και φάρμακα για τους σεισμοπαθείς. Διακόσιους περίπου άνδρες αναμένεται να στείλει το Περού, ενώ το Μεξικό ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις στην Αϊτή και ότι ενεργοποίησε σχέδιο προστασίας για τους Μεξικανούς που ζουν εκεί.



Η τελευταία από μια σειρά καταστροφών

Η Αϊτή, η φτωχότερη χώρα της αμερικανικής ηπείρου, ήδη επλήγη από μια σειρά καταστροφών τα τελευταία χρόνια, με τελευταίους τους κυκλώνες του 2008. Τέσσερις μεγάλες καταιγίδες - η τροπική καταιγίδα «Φέϊ» και οι κυκλώνες «Γκουστάβ», «Χάνα» και «Αϊκ» - σάρωσαν την Αϊτή τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο του 2008, στοιχίζοντας τη ζωή 793 ανθρώπων και αφήνοντας άλλους 300 αγνοούμενους έως και σήμερα.

Η χώρα αντιμετώπισε επίσης σοβαρές πολιτικές ταραχές τον Απρίλιο του 2008, όταν είχαν ξεσπάσει εξεγέρσεις λόγω των - απλησίαστων για την φτωχή πλειονότητα - τιμών των τροφίμων. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το 70% των Αϊτινών ζει με λιγότερα από δύο δολάρια την ημέρα και σχεδόν ο μισός πληθυσμός της είναι άνεργοι.
Πηγή: TVXS

Δεν υπάρχουν σχόλια: