Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010

Στους πολλούς ανάθεμα δεν χωράει φωνάζουν οι αγρότες


Με περισσότερα από 400 τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα οι αγρότες της Βοιωτίας έκλεισαν την εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας στο ύψος του Κάστρου. Κλειστή είναι και η εθνική οδός στην Αλαμάνα και η παλαιά εθνική Λαμίας - Λειβαδιάς στο 72ο χιλιόμετρο.

Πληθαίνουν οι εστίες διαμαρτυρίας των αγροτών σε όλη την Ελλάδα, εξέλιξη η οποία αντανακλά την κρισιμότητα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος και την απόφαση όλων των πλευρών να επαναφέρουν το αγροτικό ζήτημα στο επίκεντρο της συζήτησης για την ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας. Μετά τις μεγάλες συγκεντρώσεις τρακτέρ σε 16 νομούς με πρωτοβουλία του Πανελλαδικού των νεολαίων, από το πρωί της Δευτέρα τη σκυτάλη του αγώνα παίρνουν οι Θεσσαλοί του Βαγγέλη Μπούτα που οδεύουν για τον Κόμβο της Νίκαιας και οι αγρότες των Σερρών που ετοιμάζονται να πάρουν θέση .....
....στον Προμαχώνα.

Την ίδια ώρα, να φέρει το αγροτικό ζήτημα στο επίκεντρο της πολιτικής της και γι’ αυτό το λόγο δεν προσπαθεί να το λύσει αποσπασματικά προσπαθεί η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα δήλωσε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή σε συνέντευξή της στην κρατική τηλεόραση, καλώντας για ακόμα μια φορά τους αγρότες να συμμετάσχουν ακόμη και από αύριο στο διάλογο που έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση για το αγροτικό ζήτημα.

Η υπουργός επανέλαβε ακόμα μία φορά την πρόσκλησή της στους αγρότες για συμμετοχή στον εθνικό διάλογο για τα αγροτικά στις 25 και 26 Ιανουαρίου στο Ζάππειο Μέγαρο, αναφέροντας ότι «Το Ζάππειο είναι ένας χώρος δημοκρατίας, όλοι μπορούν να συμμετάσχουν στο διάλογο».

«Για πρώτη φορά φέρνουμε το αγροτικό σε κοινωνική διαβούλευση με την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή», δήλωσε η υπουργός, προσθέτοντας: «Στόχος μας είναι να ξέρουμε τι συμβαίνει και τι πρόκειται να συμβεί στην ελληνική περιφέρεια».

Την ίδια ώρα, σε συνάντηση που είχε με αγρότες στο μπλόκο της Αλαμάνας, ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης αναφέρει ότι «Δεν υπάρχουν περιθώρια στην οικονομία για παροχές», υπογραμμίζοντας ότι «με δική μου υπογραφή δόθηκαν οι ενισχύσεις λίγο πριν τα Χριστούγεννα».

Πρόκειται «για δικά μας λεφτά που θα έπρεπε να μας έχουν καταβληθεί», ανέφεραν από την πλευρά τους οι επικεφαλής των αγροτών που ήταν εκεί, οι οποίοι κάλεσαν τον υφυπουργό «να παρέμβει για να ξεκινήσει ουσιαστικός διάλογος για τα θέματα της στρατηγικής στο γεωργικό τομέα».

Σημείωσαν δε ότι «τα φουσκωμένα νούμερα που ακούγονται το τελευταίο διάστημα δεν είναι οικονομικά μεγέθη που απευθύνθηκαν στους αγρότες».

Τα κατά τόπους μπλόκα

Περισσότερα από 20 μπλόκα αγροτών έχουν ήδη στηθεί σε διάφορα σημεία του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου της χώρας.

Αγρότες της Θεσσαλίας συγκεντρώνουν τα τρακτέρ στο κόμβο της Νίκαιας στο νομό Λάρισας.

Κλειστή παραμένει η εθνική οδός Αθηνών-Θεσσαλονίκης στο ύψος του Κάστρου και της Ριτσώνας στο νομό Βοιωτίας, καθώς και στην Αλαμάνα Φθιώτιδας. Κλειστή είναι και η παλαιά εθνική Λαμίας - Λιβαδειάς στο 72 χλμ.

Μπλόκο των αγροτών και στη Χρυσούπολη Καβάλας. Κλειστή είναι από την Παρασκευή το μεσημέρι η Εγνατία Οδός Σερρών-Καβάλας στον κόμβο των Κερδυλλίων στη γέφυρα του ποταμού Στρυμώνα.

Περιοδικά διακόπτεται η κυκλοφορία στον κόμβο του Βογατσικού, στην παλαιά εθνική οδό Καστοριάς - Κοζάνης.

Στο Στρυμονικό Σερρών, οι αγρότες συγκεντρώνουν τρακτέρ, χωρίς ωστόσο να δημιουργούν προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων.

Συγκέντρωση τρακτέρ υπάρχει και στον κόμβο της Τρίγλιας στην Χαλκιδική.

Σήμερα Δευτέρα αναμένεται να κλείσουν τα τελωνεία Ορμενίου, Κήπων (Έβρου), Εξοχής (Δράμα), Προμαχώνα, Δοϊράνης και Ευζώνων.

Με συγκέντρωση τρακτέρ μπροστά στη Νομαρχία ξεκινούν και οι κινητοποιήσεις των αγροτών του νομού Γρεβενών. Οι αγρότες θα παρατάξουν τα αγροτικά μηχανήματα, μέχρι και αύριο, χωρίς να αποκλείσουν την κυκλοφορία και στη συνέχεια σε συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί στις 10 το πρωί, θα αποφασίσουν αν θα κινηθούν προς τον κόμβο της Εγνατίας Οδού στο ύψος των Γρεβενών.

Τα αιτήματα της Επιτροπής Αγώνα του Νομού Θεσσαλονίκης

Η γεωργία και γενικότερα ο αγροτικός τομέας αποτελεί για τη χώρα μας τόσο από κοινωνική, όσο και από οικονομική πλευρά εξαιρετικά σημαντικό παράγοντα.

Οι μελλοντικές προοπτικές του κλάδου εξαρτώνται από τις εξελίξεις στην ευρωπαϊκή και διεθνή αγορά, αλλά πρωτίστως από το βαθμό αντιμετώπισης των υπαρχόντων προβλημάτων της χώρας μας.

Η γεωργία μας πρέπει και μπορεί να ανακτήσει το χαμένο έδαφος και να πάρει τη θέση που της αρμόζει.

Μέσα σε ένα κλίμα συνεργασίας οι εκπρόσωποι του Νομού Θεσσαλονίκης, που απαρτίζουν την Επιτροπή Αγώνα, χώρισαν τα αιτήματά τους σε τέσσερα βασικά επίπεδα.

  1. Θεσμικά θέματα (αυστηρός έλεγχος ψαλίδας παραγωγού-καταναλωτή, άμεση εξόφληση και ξεπάγωμα των προγραμμάτων, άμεση αποπληρωμή της ενιαίας ενίσχυσης και άμεση έναρξη στης σύνταξης του ΟΣΔΕ 2010, κατανομή εθνικού αποθέματος στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, μεγαλύτερη επιστροφή φόρου κατανάλωσης καυσίμων, αύξηση του ΦΠΑ των αγροτών, συνέχεια των ενισχύσεων και μετά το 2013, μείωση του κόστους παραγωγής)
  2. Στήριξη των Ελληνικών αγροτικών προϊόντων (σιτάρι, καλαμπόκι, ρύζι, βαμβάκι, κηπευτικά, μηδική, λάδι, τεύτλα, αμπέλια)
  3. Στήριξη κτηνοτροφίας
  4. Σύνταξη στα 30 έτη ασφάλισης
Οι κινητοποιήσεις των αγροτών του Νομού Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθούν τη Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010 σε τρία σημεία του Νομού, τα οποία είναι: Τα πράσινα φανάρια (Ανατολική Θεσσαλονίκη), Μάλγαρα-Χαλάστρα και ο κόμβος της Χαλκηδόνας (Δυτική Θεσσαλονίκη).

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηρακλείου

Με συλλαλητήριο έξω από την Περιφέρεια Κρήτης στο Ηράκλειο και αποκλεισμό του κτιρίου των Εφοριών στα Χανιά, συμμετέχουν την Τετάρτη οι αγρότες της Κρήτης στην κινητοποίηση του κλάδου που πραγματοποιείται σχεδόν σε πανελλήνιο επίπεδο. Οι αγρότες των Χανίων μάλιστα αποφάσισαν να ταξιδέψουν το βράδυ της Τετάρτης στον Πειραιά, για να πάνε (χωρίς οχήματα) στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Οι κινητοποιήσεις στην Κρήτη έχουν προειδοποιητικό χαρακτήρα και σύμφωνα με τις αποφάσεις των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Ηρακλείου και Χανίων θα διαρκέσουν προς το παρόν μία μέρα. Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Ηρακλείου Ζαχαρίας Σπυριδάκης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο πιο δυναμικών κινητοποιήσεων, αν τα αιτήματα των αγροτών δεν ικανοποιηθούν. «Μετά την κινητοποίηση θα επιδιώξουμε συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Στη συνέχεια θα συνεδριάσουμε ξανά και ανάλογα με τις απαντήσεις που θα πάρουμε θα καθορίσουμε τη στάση μας. Αν τα αιτήματα μας, είπε ο κ. Σπυριδάκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δεν ικανοποιηθούν τότε θα προχωρήσουμε σε νέες κινητοποιήσεις. Δεν μπορώ όμως να πω προς το παρόν τι θα κάνουμε, όλα θα εξαρτηθούν από τις απαντήσεις του Υπουργείου και οι αποφάσεις θα ληφθούν από το διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας».

Η απόφαση για την κινητοποίηση της Τετάρτης 20 Ιανουαρίου, πάρθηκε στη συνεδρίαση της διοίκησης της ΟΑΣΝΗ το βράδυ της περασμένης Παρασκευής. Οι συνδικαλιστές έκριναν ότι ένα χρόνο μετά τις δυναμικές κινητοποιήσεις των αγροτών στην Κρήτη και τον Πειραιά, τα προβλήματα αντί σε ένα βαθμό τουλάχιστον να λυθούν, οξύνθηκαν. Έτσι, το διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας πήρε την απόφαση να κατέλθει, καταρχήν, στην κινητοποίηση της 20ης Ιανουαρίου.

Η προσυγκέντρωση θα γίνει στις 10 το πρωί έξω από τα γραφεία της ΟΑΣΝΗ στη λεωφόρο 62 Μαρτύρων. Θα ακολουθήσει πορεία που θα καταλήξει έξω από το κτίριο της Περιφέρειας Κρήτης.

Στο μεταξύ, χθες Κυριακή συνεδρίασε και η διοίκηση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Χανίων η οποία αποφάσισε να καλέσει τους αγρότες σε αποκλεισμό του κτιρίου των Εφοριών την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης δεν έλειψε και η κριτική εναντίον των Ηρακλειωτών συνδικαλιστών, καθώς οι Χανιώτες ένοιωσαν να αιφνιδιάστηκαν από την απόφαση της ΟΑΣΝΗ να καλέσει τον αγροτικό κόσμο σε κινητοποίηση, αφού δεν είχε προηγηθεί η σχετική συνεννόηση.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι μέσω της ΓΕΣΑΣΕ γίνονται επαφές με την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε να επιτευχθεί συνάντηση την Πέμπτη μεταξύ της Υπουργού Κ. Μπατζελή και των εκπροσώπων των αγροτών της Κρήτης.

Αιτήματα

Τα αιτήματα του συλλαλητηρίου των αγροτών του Ηρακλείου είναι:

  1. Κατώτερες εγγυημένες τιμές σε όλα τα αγροτικά προϊόντα με κατώτερη τιμή τα 3 ευρώ ανά λίτρο στο ελαιόλαδο
  2. Οι οριζόντιες αποζημιώσεις σταφιδάμπελων και οινάμπελων να αναπροσαρμοστούν στις πραγματικές ζημιές που ανέρχονται στα 250 ευρώ το στρέμμα στον παραγωγό.
  3. Επιστροφή των χρημάτων ενεργοποίησης σε όλους τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους του ΟΓΑ και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να αναλάβει το κόστος για όλους τους δικαιούχους
  4. Αποζημίωση με 2 ευρώ το ελαιόδεντρο σε όλους τους ελαιοπαραγωγούς του νομού μας που επλήγησαν το 2009 από μη αντιμετωπίσιμα αίτια
  5. Στήριξη του κτηνοτροφικού κόσμους με πρώτο μέτρο την άμεση ενίσχυσης με 20 ευρώ ανά αιγοπρόβατο, άδειες λειτουργίας των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, με ελαχιστοποίησης γραφειοκρατικών διαδικασιών, μεσαίου τύπου σχέδια βελτίωσης στα 100.000 ευρώ κ.ά.
  6. Πρόγραμμα αναμπέλωσης για τη διάσωσης της αμπελουργίας
  7. Ενίσχυση 500 ευρώ ανά στρέμμα θερμοκηπιακών καλλιεργειών (κηπευτικά, ανθοκομικά κ.ά)
  8. Άμεση λύση στο πρόβλημα με το πρόγραμμα για τους Νέους Αγρότες που βρίσκονται σε εκκρεμότητα
  9. Να στηριχθεί η βιολογική γεωργίας ως η κατεύθυνση του μέλλοντος.
Συμπαράσταση του ΣΥΝ

Καλούμε την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, να πάψουν τα επικοινωνιακά τεχνάσματα και τον προσχηματικό διάλογο και να δώσουν άμεσες λύσεις στην κατάρρευση της αγροτικής παραγωγής και τα τραγικά οικονομικά και κοινωνικά αδιέξοδα των αγροτών. Επιτέλους, ας αντιληφθούν ότι πλέον κρίνεται το μέλλον των αγροτών και της ξεχασμένης ελληνικής περιφέρειας.

Η βαθύτατη κρίση στην αγροτική παραγωγή δεν αντιμετωπίζεται με ελεημοσύνες κοινωνικών βοηθημάτων. Η ανασυγκρότηση του αγροτικού τομέα απαιτεί ριζοσπαστικές πολιτικές και στρατηγικό σχεδιασμό. Μόνο έτσι η διέξοδος από την κρίση θα είναι προς όφελος των μικρών και μεσαίων αγροτών, των κατοίκων της υπαίθρου αλλά και όλων των εργαζομένων που στενάζουν από το δυσβάσταχτο κόστος των ειδών διατροφής. Μόνο έτσι η αγροτική παραγωγή θα πάρει τη θέση που της αξίζει, σαν βασικός πυλώνας για την ανάπτυξη της υπαίθρου και συνολικά της χώρας.
Πηγή: Agronews

Δεν υπάρχουν σχόλια: