Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

Με απουσίες και αποχωρήσεις ο διάλογος για το αγροτικό


Χωρίς τη συμμετοχή των αγροτών που βρίσκονται στα μπλόκα, των ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και της ΝΔ που τελικά αποχώρησε, ξεκίνησε σήμερα στο Ζάππειο ο διάλογος για τη γεωργία, την αγροτική ανάπτυξη και τα τρόφιμα, υπό τη διοργάνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και της Οικονομικής Κοινωνικής Επιτροπής. Παράλληλα με τη διημερίδα πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη λεωφόρο Αμαλίας, καταλήγοντας... στο Κολωνάκι.

Μιλώντας στο Ζάππειο, η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κατερίνα Μπατζελή, διαμήνυσε ότι «ο διάλογος δεν είναι φιέστα» και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση προωθεί μεγάλες και μακρόπνοες διαρθρωτικές .....
.....αλλαγές στον αγροτικό τομέα. Ανάμεσα σε άλλα, η κυβέρνηση αναφέρει ότι η ενιαία ενίσχυση των αγροτών για το 2009 θα εξοφληθεί τελικά, ύστερα από τις καθυστερήσεις δύο χρόνων, έως το τέλος Φεβρουαρίου. Παράλληλα, επισπεύδεται και απλοποιείται η έναρξη της επιστροφής του ΦΠΑ και του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο, το υπουργείο συνδέεται με το TAXIS και τα τελωνεία για εντοπισμό των εισαγωγών και τη διακίνηση των προϊόντων στην εσωτερική αγορά, ενώ δημιουργείται μητρώο εμπόρων αγροτικών προϊόντων σε συνεργασία με τα επιμελητήρια για την αποφυγή εξαπάτησης των παραγωγών.

Από την πλευρά της, η υπουργός Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη, επικαλούμενη την οικονομική κρίση, δήλωσε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια, όπως είπε, για πελατειακές, συντεχνιακές και κομματικές διευθετήσεις. Η ίδια σημείωσε ότι η οικονομική πολιτική στον αγροτικό τομέα βασίζεται σε 3 άξονες: ενίσχυση της ρευστότητας, αναδιάρθρωση της παραγωγής και βελτίωση της λειτουργίας και εποπτείας της αγοράς.

«Είναι υποκρισία να γίνεται διάλογος για τους αγρότες χωρίς τους αγρότες», δήλωσε ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της ΝΔ, Γιώργος Κασαπίδης, αποχωρώντας από το διάλογο. Επ’ αυτού, ο γραμματέας αγροτικών θεμάτων της ΝΔ, Κωνσταντίνος Κόλλιας, ανέφερε: «Ο διάλογος είναι χρήσιμος όταν είναι σύντομος, με συγκεκριμένη θεματολογία, με επεξεργασμένες προτάσεις και, βέβαια, με τη συμμετοχή όλων των άμεσα εμπλεκόμενων. Διάλογος εφ’ όλης της ύλης, με πολυπληθείς ομάδες εργασίας, που δεν αποβλέπει σε στοχευμένες παρεμβάσεις, δεν υπηρετεί τους αγρότες και την κοινωνία, αλλά μόνον την επικοινωνία και τις εντυπώσεις. Και αυτός ο διάλογος δεν ενδιαφέρει ούτε τη Νέα Δημοκρατία, ούτε τους αγρότες».

Στη δευτερολογία της, η κ. Μπατζελή δήλωσε ότι εκπλήσσεται από τη στάση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο -όπως είπε- δήλωνε ότι δεν στηρίζει τα μπλόκα και ούτως ή άλλως ευθύνεται για τα σημερινά προβλήματα του αγροτικού κόσμου. «Η Νέα Δημοκρατία συνεχίζει έναν άκρατο λαϊκισμό και μια διγλωσσία. Δεν έχει θέσεις, δεν έχει προτάσεις, έχει χάσει τη μπάλα», δήλωσε σχετικά ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Σωκράτης Ξυνίδης.

Έξω από το Ζάππειο

Το πρωί συγκεντρώθηκαν επί της λεωφόρου Αμαλία περίπου 250 Θεσσαλοί αγρότες, για να συναντήσουν παρατεταγμένες διμοιρίες των ΜΑΤ. Στη συνέχεια προχώρησαν σε πορεία διαμαρτυρίας και κατέληξαν στην πλατεία Κολωνακίου. Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά οι συνδικαλιστές, επρόκειτο για μία συμβολική κίνηση απέναντι σε όσους τους ονομάζουν «αγρότες του Κολωνακίου».

Επιμένουν στις κινητοποιήσεις

Νωρίτερα, σήμερα, αγρότες του νομού Σερρών, εκτός από το δρόμο, απέκλεισαν και τη σιδηροδρομική γραμμή στο μεθοριακό σταθμό του Προμαχώνα. Πριν από λίγη ώρα, απέσυραν τα τρακτέρ τους από τις ράγες της σιδηροδρομικής γραμμής, την οποία είχαν αποκλείσει στις δώδεκα το μεσημέρι, παρεμποδίζοντας τη διέλευση των εμπορικών τρένων από και προς τη Βουλγαρία.

Πάντως, οι αγρότες κρατούν κλειστό το δρόμο για τα φορτηγά στο μεθοριακό σταθμό του Προμαχώνα. Από το μεθοριακό σταθμό επιτρέπεται μόνο η διέλευση των ΙΧ αυτοκινήτων και των λεωφορείων.

Στο νομό Θεσσαλονίκης, αγρότες ανοιγοκλείνουν τα μπλόκα. Αγρότες από τα μπλόκα Νέας Τρίγλιας και Γαλάτιστας Χαλκιδικής επιχείρησαν νωρίτερα κάθοδο με τα τρακτέρ τους στη Θεσσαλονίκη, και συγκεκριμένα στο πρώην υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, ωστόσο, έφτασαν μόνο έως τον κόμβο του Φοίνικα, όπου και συνάντησαν παρατεταγμένους αστυνομικούς. Τη στάση τους σκλήρυναν οι αγρότες στα μπλόκα της Αλαμάνας, της Ελάτειας και του Κάστρου Βοιωτίας, αφού απέκλεισαν σήμερα και τους παράδρομους.

Κλειστές είναι οι παρακαμπτήριες στα Τέμπη. Προβλήματα δημιουργούνται και στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, καθώς ανοιγοκλείνουν τα μπλόκα. Κλειστή παραμένει από τους αγρότες η Εγνατία Οδός, στο τμήμα Σερρών- Καβάλας, στο κόμβο των Κερδυλλίων. Αποκλεισμένοι παραμένουν οι κόμβοι της Αμφίπολης και της Χρυσούπολης, στην Καβάλα, αλλά και ο κόμβος της Νίκαιας και των Μικροθηβών στη Θεσσαλία. Αποκλεισμένη είναι και η συνοριακή πρόσβαση του Ορμενίου, στο νομό Έβρου.

Ναυάγιο η χθεσινή συνάντηση Μπατζελή - αγροτών

Αποφασισμένοι να συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους δήλωσαν χθες οι αγρότες, μετά την συνάντηση με την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή. Από τη μεριά της, η υπουργός έκανε έκκληση στους αγρότες να επιδείξουν κοινωνική ευαισθησία, επαναλαμβάνοντας ωστόσο ότι δεν υπάρχει δυνατότητα για οικονομικές ενισχύσεις. «Είμαστε κοντά στους αγώνες των αγροτών. Θα ακολουθήσουμε το δρόμο των ρήξεων των θεσμικών αλλαγών στην αγροτική οικονομία, στο αγροτικό κίνημα», επισημαίνοντας ακόμα πως: «Οι αγρότες γνωρίζουν τα προβλήματα και ελπίζω να πάρουν τις σωστές αποφάσεις για το καλό της κοινωνίας».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Καρχιμάκης: «Είμαστε αποφασισμένοι να συμπαραταχθούμε με τους πολλούς που είναι οι αγρότες και να στηρίξουμε το εισόδημά τους με κάθε δυνατό, θεσμικό μέτρο. Δεν θα είμαστε με τους λίγους που ασυδοτούν στην αγορά».

Παράλληλα, οι αγρότες των Αδέσμευτων αγροτικών Συλλόγων του νομού Σερρών δηλώνουν δυσαρεστημένοι από τις νέες δηλώσεις της υπουργού Αικατερίνης Μπατζελή που έγιναν μετά την πολύωρη συνάντηση της με τους εκπροσώπους του Πανελλήνιου Συντονιστικού Οργάνου, σύμφωνα με τον πρόεδρο των Αδέσμευτων Αγροτικών Συλλόγων Νιγρίτας, Στέργιο Λίτο.

Στο μεταξύ, η Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Εμπόρων Νομού Θεσσαλονίκης απέστειλε έγγραφη διαμαρτυρία στην κ. Μπατζελή για τον αποκλεισμό των δρόμων, επισημαίνοντας ότι το κόστος είναι ανυπολόγιστο.
Πηγή: ΤVXS

Δεν υπάρχουν σχόλια: