Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2008

Ο Κορινθιακός σε άμεσο κίνδυνο!!! συνέντευξη με τους αρμόδιους της Greenpeace

-
Συνεχίζοντας το αφιέρωμα για τη ρύπανση του Κορινθιακού κόλπου (Ο Πολεμιστής του ουράνιου τόξου στον Κορινθιακό Κόλπο!), σας παρουσιάζουμε την συνέντευξη που σας είχαμε υποσχεθεί με τους αρμόδιους της Greenpeace, Δημήτρη Ιμπραήμ υπεύθυνο της εκστρατείας για το Κλίμα και την Ενέργεια, και την Άντζελα Λάζου υπεύθυνη της εκστρατείας για τη Θαλάσσια Οικολογία τους οποίους ευχαριστούμε θερμά.

Η θαλάσσια ζωή του Κορινθιακού κινδυνεύει άμεσα, θυσία στο βωμό του χρήματος και της ανάπτυξης. Η πρόταση της Greenpeace για τη δημιουργία θαλάσσιου καταφυγίου στον Κορινθιακό, αποτελεί ταυτόχρονα με το σεβασμό στο περιβάλλον, απάντηση στον μονόδρομο της βιομηχανικής και μόνο ανάπτυξης. Οι τοπικές οικονομίες των περιοχών του κορινθιακού κόλπου με τη δημιουργία του καταφυγίου, θα έχουν πολλαπλά οφέλη μέσω ήπιων μορφών τουρισμού και αύξηση των ιχθυαποθεμάτων. Μια εναλλακτική βιώσιμη πρόταση σε αντίθεση με αυτή της στείρας (υπερ)βιομηχανοποίησης της Βοιωτίας.

Για να σχηματίσετε καλύτερη εικόνα μπορείτε να ενημερωθείτε από την έκθεση της διεθνούς οργάνωσης που ζητά την δημιουργία θαλάσσιου καταφυγίου στον Κορινθιακό. Μπορείτε να την κατεβάσετε εδώ: "Κορινθιακός κόλπος, ένα μικρό καταφύγιο ζωής".

Το Blog Team στηρίζει την πρόταση της Greenpeace. Στηρίξτε την και εσείς υπογράφοντας την ηλεκτρονική επιστολή (εδώ) στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για τη δημιουργία θαλάσσιου καταφυγίου.

Βίντεο από το δρώμενο στα Αντίκυρα

Συνέντευξη της Greenpeace στο Blog Team Λιβαδειάς

BlogTeam: Η Greenpeace είναι γνωστό ότι στηρίζει την έρευνα σε επιστημονική μελέτη. Να υποθέσουμε ότι το ίδιο έγινε με την έκθεση "Κορινθιακός κόλπος, ένα μικρό καταφύγιο ζωής";

Greenpeace: Η έκθεση της Greenpeace «Κορινθιακός Κόλπος, ένα μικρό καταφύγιο ζωής» βασίστηκε στα δεδομένα σχετικής μελέτης του Τμήματος Βιολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, για τη σύνταξη της πρότασης συνεργαστήκαμε με τα μέλη της επιστημονικής ομάδας του Εργαστηρίου Ιχθυολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, όπως ο κ. Κ. Αντωνακάκης, τον Αναπληρωτή Καθηγητή κ. Κ. Στεργίου, τον ερευνητή κ. Θ. Τσίκληρα και τον κ. Χ. Αποστολίδη.
Πολύτιμες πληροφορίες μας προσέφεραν και οι: Γ. Παλαμάρης της Περιβαλλοντικής Κίνησης Κορινθίας, το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών «Πέλαγος», ο Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Γ. Παπαθεοδώρου και η κ. Μ. Σαλωμίδη ερευνήτρια του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών.

BlogTeam: Ποια είναι τα οφέλη στον Κορινθιακό που τεκμηριώνουν την ανάγκη δημιουργίας θαλάσσιου καταφυγίου και ποιες είναι οι επιπτώσεις θετικές και αρνητικές στις τοπικές κοινωνίες;

Greenpeace: Τα θαλάσσια καταφύγια είναι ένα μέσο διατήρησης και προστασίας. Η δημιουργία τους έχει αποδειχτεί πως οδηγεί σε μακροπρόθεσμη και συχνά ραγδαία αύξηση της αφθονίας, της ποικιλίας και της παραγωγικότητας των θαλάσσιων οργανισμών.

Από ένα θαλάσσιο καταφύγιο όμως στον Κορινθιακό Κόλπο, προκύπτουν και οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες όπως η αύξηση της απόδοσης της αλιείας εξαιτίας της αύξησης των ιχθυαποθεμάτων έξω από τους πυρήνες του καταφύγιου, τα οικονομικά οφέλη από την ανάπτυξη ήπιων μορφών τουρισμού και τη δημιουργία εναλλακτικών πηγών εισοδήματος.
Συγκεκριμένα για την αλιεία, η καθιέρωση θαλάσσιου καταφυγίου στην περιοχή ευνοεί τα αλιεύματα επειδή οδηγεί σε αύξηση της απόδοσης της αλιείας στον περιβάλλοντα χώρο όταν τα ενήλικα και νεαρά άτομα των ψαριών υπερβαίνουν τα σύνορα του καταφυγίου.
Όσον αφορά στον τουρισμό, είναι μια προσοδοφόρα οικονομική δραστηριότητα που μπορεί να αναπτυχθεί σε ένα θαλάσσιο καταφύγιο αφού η πλούσια θαλάσσια ζωή που εξασφαλίζει, μπορεί να υποστηρίξει δραστηριότητες όπως η κατάδυση, η υποθαλάσσια φωτογράφηση και η παρατήρηση των δελφινιών.

Επίσης, είναι σημαντικό να αναφέρουμε το μεγάλο επιστημονικό και εκπαιδευτικό ενδιαφέρον που παρουσιάζει η παρακολούθηση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, μέσω της αποτίμησης της περιβαλλοντικής μεταβολής που παρατηρείται κατά τη διάρκεια της αποκατάστασης κατεστραμμένων οικοσυστημάτων.

BlogTeam: Η σημαντικότερη πηγή ρύπανσης του Κορινθιακού Κόλπου, οφείλετε σύμφωνα με την έκθεση, στο εργοστάσιο «ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.». Πως ακριβώς ρυπαίνει το εργοστάσιο και ποιες είναι οι συστάσεις σας για τα μέτρα που πρέπει να πάρει για να σταματήσει η ρύπανση;

Greenpeace: Η ΑτΕ (Αλουμίνιο της Ελλάδος) εγκατέστησε το 1970 ένα σύστημα ΥΕΜΑ (Υποθαλάσσια Έκχυση Μεταλλευτικών Αποβλήτων) για την έκχυση κόκκινης λάσπης στων κόλπο των Αντικύρων. Η κόκκινη λάσπη προκύπτει ως στερεό απόβλητο κατά τη διαδικασία παραγωγής αλουμίνας/ αλουμινίου από βωξίτη. Η λάσπη χαρακτηρίζεται από υψηλές συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων και η ετήσια παραγωγή της ανέρχεται σε περίπου 800.000 τόνους. . Πρόσφατες έρευνες του Πανεπιστημίου Πατρών έδειξαν ότι η κόκκινη λάσπη είναι εμπλουτισμένη με τα φυσικά ραδιενεργά στοιχεία Ουράνιο (238U), Ράδιο (226Ra) και Θόριο (232Th).Στον κόλπο των Αντικύρων έχουν δημιουργηθεί δύο λόφοι κόκκινης λάσπης ύψους 25 μέτρων, ενώ στον κεντρικό πυθμένα του Κορινθιακού κόλπου καλύπτει επιφάνεια 277 km2. Είναι επιτακτική ανάγκη ο άμεσος τερματισμός ρίψης κόκκινης λάσπης στη θάλασσα από την ΑτΕ και η ένταξη των περιοχών που έχουν πληγεί στο δίκτυο θαλάσσιων καταφυγίων στον Κορινθιακό.

BlogTeam: Οι τοπικές οικονομίες των περιοχών του Κορινθιακού κόλπου είναι λίγο πολύ εξαρτημένες από τα εργοστάσια που λειτουργούν στον Κορινθιακό. Πιστεύετε ότι μπορεί να συνυπάρχει το θαλάσσιο καταφύγιο με το ΑτΕ;

Greenpeace: Η Greenpeace δε ζητάει το κλείσιμο της ΑτΕ. Απαιτεί όμως τον τερματισμό της απόρριψης της κόκκινης λάσπης στη θάλασσα. Το θαλάσσιο καταφύγιο στην περιοχή θα προστατεύσει τη θάλασσα από κάθε δραστηριότητα που την επιβαρύνει και θα αποτελέσει ασπίδα προστασίας απέναντι σε μελλοντικές καταστροφικές πρακτικές που μπορεί να προκύψουν στην περιοχή.

BlogTeam: Τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας περιβάλλοντος (ΕΕΑ) του 2002 δείχνουν ότι στη χώρα μας συντελείται υπεραλιεία. Γνωρίζουμε ότι τα ιχθυαποθέματα στον Κορινθιακό συνεχώς μειώνονται. Υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση ότι είναι υπεύθυνη η υπεραλιεία στον Κορινθιακό

Greenpeace: Σύμφωνα με μελέτες του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου η αλιεία στον Κορινθιακό Κόλπο επεκτείνεται συνεχώς προς ψάρια που βρίσκονται πιο ψηλά στην τροφική αλυσίδα (μεγαλύτερα συνήθως ψάρια). Το φαινόμενο αυτό (όπως έχει εντοπιστεί και σε άλλες περιοχές) αποδίδεται όχι σε πραγματική αύξηση των «μεγάλων» ψαριών αλλά κυρίως στον εκσυγχρονισμό των αλιευτικών εργαλείων. Αυτό έχει οδηγήσει την επέκταση της αλιείας στον Κορινθιακό Κόλπο σε μεγαλύτερα βάθη και στην εκμετάλλευση νέων ειδών που δεν μπορούσαμε να εκμεταλλευτούμε στο παρελθόν αλλά και πιο ώριμων ψαριών που ζουν σε μεγαλύτερα βάθη. Συμπερασματικά, τα βαθύτερα νερά του Κορινθιακού Κόλπου που μέχρι πριν κάποια χρόνια λειτουργούσαν σαν φυσικά θαλάσσια καταφύγια, είναι πλέον ευάλωτα στα σύγχρονα αλιευτικά εργαλεία.

BlogTeam: Ο συνδυασμός της υπεραλίευσης με την ρύπανση του Κορινθιακού κόλπου εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τα θαλάσσια είδη. Υπάρχουν θαλάσσια είδη που βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο στον Κορινθιακό;

Greenpeace: Στα νερά του Κορινθιακού Κόλπου βρίσκουν καταφύγιο τα τέσσερα είδη δελφινιών που βρίσκουμε στην Ελλάδα, τα κοινά δελφίνια, τα ζωνοδέλφινα, τα σταχτοδέλφινα και τα ρινοδέλφινα. Ειδικά για το κοινό δελφίνι, ο Κορινθιακός αποτελεί μια από τις σημαντικότερες περιοχές σε ολόκληρη τη Μεσόγειο. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών «Πέλαγος» τα κοινά δελφίνια, τα ζωνοδέλφινα και τα σταχτοδέλφινα σχετίζονται μεταξύ τους και σχηματίζουν μικτά κοπάδια στα νερά του Κορινθιακού. Το φαινόμενο αυτό είναι μοναδικό μιας και δεν παρατηρείται πουθενά αλλού στον κόσμο. Παράγοντες που απειλούν τα δελφίνια και στον Κορινθιακό Κόλπο είναι μειωμένη διαθέσιμη τροφή λόγω της υπεραλίευσης, ρύπανση από χημικά και βαρέα μέταλλα και θνησιμότητα από αλιευτικά εργαλεία.

Στο βυθό του Κορινθιακού Κόλπου φιλοξενούνται οι γοργόνιες, αποικιακά κοράλλια με κεράτινο σκελετό με πολύχρωμες σύνθετες διακλαδώσεις σε σχήμα βεντάγιας. Αποτελούν καταφύγιο αναπαραγωγής και τροφής για μεγάλο αριθμό ειδών της περιοχής. Η βασικότερες απειλές που αντιμετωπίζουν είναι η αλιεία, η ρύπανση και η αύξηση της θερμοκρασίας.

Στην περιοχή μπορούμε επίσης να συναντήσουμε τα λιβάδια της Ποσειδωνίας, ενός ενδημικού είδους της Μεσογείου που φιλοξενεί πάνω από 400 είδη φυκών και 1.000 είδη ζώων, συμβάλλει στην οξυγόνωση του νερού, συγκρατεί την άμμο του πυθμένα και προστατεύει τις παραλίες από φαινόμενα διάβρωσης. Μια από τις απειλές που αντιμετωπίζουν τα λιβάδια της Ποσειδωνίας είναι η χρήση συρόμενων αλιευτικών εργαλείων βυθού όπως η μηχανότρατα.
Είναι εξαιρετικά ανησυχητικό ότι δεν έχει γίνει καμία επίσημη καταγραφή των λιβαδιών της Ποσειδωνίας στον Κορινθιακό Κόλπο. Δεν έχουμε εικόνα της εξάπλωσης αλλά και της κατάστασης στην οποία βρίσκεται.

BlogTeam: Τα θαλάσσια καταφύγια παρέχουν μία μοναδική πηγή μακροχρόνιων πληροφοριών και προσφέρουν στους ερευνητές τη δυνατότητα να παρακολουθούν την εξέλιξη των ειδών και των οικοτόπων τους. Πιστεύετε ότι στην περίπτωση του Κορινθιακού και εφόσον γίνει το θαλάσσιο καταφύγιο, είναι εφικτή η άντληση σχετικών πληροφοριών; Ποιοι είναι οι φορείς που μπορούν να αναλάβουν τέτοιο εγχείρημα;

Greenpeace: Υπάρχουν ήδη ΜΚΟ που κάνουν εδώ και χρόνια δουλειά στη συγκεκριμένη περιοχή και θα συνεχίσουν να έχουν την παρουσία τους στον Κορινθιακό. Είναι όμως ευθύνη και υποχρέωση της κυβέρνηση και πιο συγκεκριμένα του ΥΠΕΧΩΔΕ να αναλάβει αυτή τη διαδικασία και να εξασφαλίσει την παρακολούθηση της εξέλιξης των ειδών και των οικοτόπων τους από Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Ιδρύματα.

BlogTeam: Η Ελλάδα υποχρεούται εδώ και πολλά χρόνια να εντάξει και να προστατεύσει θαλάσσιες περιοχές, στα πλαίσια του ευρωπαϊκού δικτύου προστατευόμενων περιοχών Natura 2000 . Υπάρχει κάποια πρόοδος;

Greenpeace: Μέχρις στιγμή απουσιάζει μια ολοκληρωμένη εθνική πολιτική για τη θάλασσα. Μέχρι σήμερα η βούληση από την πλευρά των αρμόδιων Υπουργείων Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης, φαίνεται να απουσιάζει. Η Ελλάδα υποχρεούται ήδη να εντάξει και να προστατεύσει θαλάσσιες περιοχές, στα πλαίσια του ευρωπαϊκού δικτύου προστατευόμενων περιοχών Natura 2000. Δυστυχώς όμως έχει καθυστερήσει πολλά χρόνια και συνεχίζει να καθυστερεί στη σύνταξη ενός καταλόγου με θαλάσσια καταφύγια.

BlogTeam: Πως μπορεί κάποιος να βοηθήσει στην προσπάθεια της Greenpeace για τον Κορινθιακό;

Greenpeace: Η εκστρατεία για την προστασία του Κορινθιακού εντάσσεται σε μια μεγαλύτερη εκστρατεία της Greenpeace για το θαλάσσιο περιβάλλον και αναφέρεται στη δημιουργία ενός δικτύου από θαλάσσια καταφύγια που θα καλύπτουν το 40% των θαλασσών, ως λύση στις απειλές που αντιμετωπίζουν οι θάλασσες (ρύπανση, υπεραλίευση, καταστροφικοί τρόποι αλιείας). Οι πολίτες μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία του Κορινθιακού:

- Στέλνοντας ηλεκτρονική επιστολή στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και ζητώντας τη δημιουργία ενός δικτύου θαλάσσιων καταφυγίων στο οποίο θα εντάσσεται και ο Κορινθιακός Κόλπος

- Βοηθώντας την Greenpeace να συνεχίσει το έργο της: υποστηρίζοντας την οικονομικά ή προσφέροντας εθελοντική εργασία. (εδώ)
-

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια πολύ ωραία η συνέντευξη. Η άποψη για διαφορετική προσέγγιση στην ανάπτυξη είναι πολύ ενδιαφέρουσα και σηκώνει πολύ συζήτηση.

Ανώνυμος είπε...

εξαιρετική προσπάθεια . μακάρι να μπορούσαν οι κάτοικοι της περιοχής να διαβάσουν την έκθεση της greenpeace για να αρχίσουν να συνειδητοποιούν ότι πρέπει να πάρουν την ζωή τους και το μέλλον τους στα χέρια τους μακριά από πολιτικές μικροσκοπιμότητες και ξεπερασμένες αντιλήψεις. μια εκδήλωση με υλικό από την έκθεση σε πόλεις της Βοιωτίας σε συνεργασία με φορείς ευαισθητοποιημένους νομίζω ότι θα βοηθούσε ακόμα περισσότερο.

Ανώνυμος είπε...

...σε πόλεις της Βοιωτίας και κυρίως στα σχολεία της Βοιωτίας θα πρέπει να μπει το υλικό και η ενημέρωση διότι πέρα από τα θρησκευτικά και την οικιακή οικονομία υπάρχει ένα θέμα ακρως σημαντικό και επείγον που ονομάζεται οικολογική συνείδηση
και επιτέλους πρέπει να οικοδομηθεί σωστά.
ευτυχώς για όλους τα παιδιά, από νήπια ως την εφηβία διαθέτουν και τη φρεσκάδα και τη φαντασία και την όρεξη να ξυπνήσουν, αρκεί να τους δοθεί η αφορμή - ένα ξυπνητήρι ρυθμισμένο στη σωστή ώρα.

Blog Team ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ είπε...

Ανώνυμε η ιδέα μιας εκδήλωσης θα μπορούσε να λειτουργήσει θετικά. Υπάρχουν ευτυχώς κάποιες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που ασχολούνται με το θέμα σοβαρά. Και το «σοβαρά» το εννοώ. Τυχαίνει να έχω ασχοληθεί πολλά χρόνια με τον χώρο τον ΜΚΟ. H Greenpeace έχει την πιο (άποψη μας)συγκροτημένη θέση με έρευνα και προτάσεις, βλέπε θαλάσσιο πάρκο. Καλή η ιδέα η έκθεση, θα συζητήσω με κάποιους ανθρώπους, αν υπάρχει ενδιαφέρον να «ανάψουμε τα αίματα».

Ανώνυμε2 πάντα η εκπαίδευση έχει τα καλύτερα αποτελέσματα, βραχυπρόθεσμα αλλά αποτελεσματικότατα. Οι μεγάλες ΜΚΟ όπως η Greenpeace, WWF, Διεθνής Αμνηστία, Γιατροί χωρίς Σύνορα κ.ά. έχουν δομές που κάνουν ενημερώσεις στα σχολεία και παράγουν ανάλογο εκπαιδευτικό υλικό για καθηγητές και δασκάλους. Φυσικά γίνεται όταν τους ζητηθεί. Αν κάποιος καθηγητής θέλει μπορεί ναέρθει σε επαφή με τις οργανώσεις. Επαφές τηλέφωνα αρμόδιους κ.λ.π. μπορούμε να δώσουμε και εμείς.

Unknown είπε...

Η ενημέρωση και μάλιστα η συνεχής και αδιάλειπτη βάζει το θέμα στην καθημερινότητα του πολίτη ειδικά αν προέρχεται από μια μεγάλη και έγκριτη ΜΚΟ. Ας μην ξεχνάμε ότι ανάλογες κινήσεις στην Λιβαδειά και αλλαχού μέσα στο Νομό έχουν αντιμετωπιστεί με καχυποψία από τους κατοίκους των εμπλεκομένων περιοχών που θεωρούν ότι το δικαίωμα στην εργασία είναι πρώτο σε προτεραιότητα. Να μην ξεχνάμε και τους τοπικούς άρχοντες οι οποίοι έναντι μικρών εξυπηρετήσεων εκ μέρους μεγαλοβιομηχάνων ξεπουλούν τα χωριά τους και χειραγωγούν τους ανυποψίαστους πολίτες διαστρέφοντας την αλήθεια. Ο κόσμος δεν κερδίθηκε με προσευχές. Κάποιος πρέπει να τους κάνει να καταλάβουν ότι υπάρχουν άνθρωποι που ακόμα αγωνίζονται " για να γυρίσει ο ήλιος "

apollo είπε...

Μόλις σας ανακάλυψα. Πολύ ωραίο το blog σας. Συγχαρητήρια.

Μπράβο για το θέμα του Κορινθιακού, η συνέντευξη είναι υπέροχη. Μέχρι τώρα τα blog της πόλης δεν έχουν ασχοληθεί αρκετά με ανάλογα θέματα.

Συμφωνώ με τον friendrich ότι συμφέροντα εμποδίζουν την ουσιαστική αντιμετώπιση των προβλημάτων (όχι μόνο οικολογικά) του τόπου. Το επιχείρημα «δικαίωμα στην εργασία» ή αν θέλεις «φοβάμαι μη χάσω τη δουλειά μου» είναι κατανοητό. Όμως έχει αρχίσει να φθίνει. Οι μισθοί στο ΑτΕ δεν είναι πλέον αυτοί που ήταν. Ενδεχομένως τώρα τα αυτιά να είναι περισσότερο ανοιχτά.

Είναι ενδιαφέρουσα η άποψη της Greenpeace. Βρισκόμαστε σε αντίθεση με άλλες περιοχές της Ευρώπης που ποντάρουμε σε ένα άλογο για την εξασφάλιση της απασχόλησης, την βιομηχανία. Η βιομηχανία με τη σειρά της εκβιάζει εφόσον είναι η κύρια πηγή εισοδήματος για κάποιες περιοχές, οπότε ασυδοτεί και σταθερά «καταπίνει» το περιβάλλον και αφαιρεί δυνατότητες άλλων μορφών ανάπτυξης από τον τόπο. Αν δεν πάει καλά στο μέλλον το ΑτΕ οι συνέπειες θα είναι ολέθριες για την τοπική οικονομία. Η Βοιωτία έχει πλούσια ιστορία, φυσικό κάλλος, σημαντική αγροτική δραστηριότητα. Η ανάπτυξη σε αυτούς τους τομείς είναι ανύπαρκτη παρότι μπορεί να διασπείρει τον κίνδυνο.

Τέλος άποψη μου είναι ότι η βιομηχανία μπορεί να συμβαδίζει με την οικολογία. Αρκεί να λαμβάνονται τα προβλεπόμενα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος.

Blog Team ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ είπε...

apollo καλώς ήρθες

Ανώνυμος είπε...

τα κατάλληλα μέτρα που λήφθηκαν από τις βιομηχανίες τα είδαμε στα Οινόφυτα και τον Ασωπό. Πόσο καλά περιφρουρήθηκε η δημόσια υγεία το νοιώθουμε κάθε μέρα , ξέροντας ότι η Νομαρχία είναι στο πόδι και δεν αφήνει κανέναν ατιμώρητο... Στην Ελλάδα είσαι ότι δηλώσεις. Αν η περιοχή χαρακτηριστεί βιομηχανική δύσκολα θα αντιστραφούν οι ισορροπιες και το είδαμε ήδη να συμβαίνει στον ορεινό όγκο του Ελικώνα. Ενώ πέταξαν τόσα λεφτά και έβαλαν τόσους ανθρώπους να επενδύσουν για την ήπια ανάπτυξη του σε μια νύχτα το γυρίσανε το σκηνικό.

apollo είπε...

Αυτό ακριβώς λέω ανώνυμε ίσως λίγο βιαστικά. Το μήνυμα μου είναι μια απλοϊκή αν θέλεις περιγραφή για το πώς θα ήθελα εγώ την ανάπτυξη του τόπου. Τραίνο που δεν είμαι σίγουρος ότι το χάσαμε.

Συμφωνώ μαζί σου για Ελικώνα και Ασωπό. Τεράστια τα προβλήματα όμως χωρίς σημαντικές διαμαρτυρίες. Αν εξαιρέσουμε κάποιους λίγους οργανωμένους και μη που συμμετέχουν στις διαμαρτυρίες, οι υπόλοιποι τηρούν σιγή ιχθύος. Θα περίμενα πολλούς περισσότερους στις διαμαρτυρίες που έχει κάνει η Συμπαράταξη Βοιωτών και μάλιστα σε συνεργασία με άλλους φορείς.

Για να μη κρυβόμαστε θα το ξαναπώ παρότι με έχουν κατηγορήσει στο παρελθόν, βασιλεύει ΟΜΕΡΤΑ. Τα συμφέροντα των περισσοτέρων οικογενειών είναι εξαρτημένα από τη βιομηχανία. Αν δεν ήταν θα είχαμε μεγάλες διαμαρτυρίες όπως στην Λευκίμη, Κερατέα κλπ. Ξέρεις πόσο κοστίζει σε ένα εργοστάσιο αν μείνει αποκλεισμένο για μερικές μέρες; Τόσα όσα δεν μπορεί να αντέξει. Δεν είναι λοιπόν ο πολίτης άοπλος ούτε ανίσχυρος, μάλλον βολεμένος θα έλεγα. Για να φυσήξει άλλος αέρας θα πρέπει να πείσεις ότι η βιομηχανία δεν είναι μονόδρομος, ότι η τοπική οικονομία έχει την δυνατότητα και μπορεί να ακολουθήσει διαφορετικό δρόμο.

Όταν λέω ότι μπορεί η βιομηχανία να συμβαδίσει με την οικολογία φυσικά δεν εννοώ ότι θα πρέπει να γίνουν νέα εργοστάσια. Όχι, η περιοχή μας είναι ήδη αρκετά επιβαρυμένη. Τα νέα βιομηχανικά σχέδια πρέπει να σταματήσουν, τα εργοστάσια και όποιος μολύνει να συμμορφωθεί. Αυτό θα μπορούσε να διεκδικηθεί από τους πολίτες, το ερώτημα είναι: θέλουν; ή οι ίδιοι λίγοι θα συνεχίσουν να φωνάζουν;