Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2008

20.000 οι άστεγοι στην Ελλάδα!!!

Έλληνες, αλλοδαποί οικονομικοί πρόσφυγες, άντρες και γυναίκες, χρήστες ναρκωτικών, αποφυλακισμένοι, απόκληροι. Ένας πληθυσμός «σκιά» που κινείται στις πόλεις, κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα. Πολλοί κάποτε κοινωνικά ενταγμένοι, άνθρωποι της διπλανής πόρτας, από όλα τα κοινωνικά στρώματα. Τώρα σκιές της πόλης που ξεφεύγουν από τα «ευαίσθητα» μάτια μας. Αληθινές σκιές με σώμα, περιφέρονται σε παρκάκια και πεζόδρομους στα πρόχειρα καταλύματά τους από χαρτόκουτα, σανίδες και πλαστικά και συνωστίζονται σε βρώμικα επικίνδυνα παρατημένα κτίρια. Η πολιτεία έκανε τα πάντα για να τους καλύψει πίσω από τα πανάκριβα αλλά και πρόχειρα σκηνικά των Ολυμπιακών Αγώνων. Εξακολουθούν να είναι εδώ, παρότι ο σαρωτικός εκσυγχρονισμός και η δομή της κοινωνίας μας δεν δείχνουν έλεος, παρότι οι ξέφρενοι ρυθμοί μας, αφήνουν πίσω ό,τι ξεμένει.

Παρακάτω άρθρο της Εφημερίδας Ελευθεροτυπία

Της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΔΑΜΑ

Οι άστεγοι στη χώρα μας εκτιμάται ότι είναι 20.000, ενώ 15 χρόνια μετά την ίδρυση Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για ζητήματα αστέγων, δεν έχουν καταγραφεί οι ακριβείς διαστάσεις του φαινομένου, που αναμένεται να ενταθεί τα επόμενα χρόνια, δεδομένου ότι το ποσοστό των φτωχών στην Ελλάδα ξεπερνά το 20% έναντι 16% του μέσου όρου στην Ε.Ε.

Οι επισημάνσεις αυτές έγιναν από τον σύμβουλο του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Αρη Σαπουνάκη, σε ημερίδα του περιοδικού «Γαλέρα» στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, με θέμα: «Εντός εστίας: άστεγοι, κοινωνικός αποκλεισμός και ο δρόμος της επανένταξης».

«Στην είσοδο του κτιρίου, τη στιγμή που συζητάμε, ένας άνθρωπος κοιμάται σε χαρτόκουτο. Σ' αυτό ζει, αποτελεί το σπίτι του», ανέφερε ενδεικτικά για την κατάσταση που επικρατεί ο εκδότης του περιοδικού, σκιτσογράφος Γιάννης Καλαϊτζής, μιλώντας στην ημερίδα, όπου ειπώθηκε ότι οι άστεγοι -που ζουν στον δρόμο- ανήκουν σε διαφορετικές κατηγορίες του πληθυσμού. Είναι:

- Γυναίκες, θύματα ενδοοικογενειακής βίας, μερικές με μικρά παιδιά.

- Νέοι, χρήστες ναρκωτικών ουσιών.

- Κυρίως νεοαφιχθέντες οικονομικοί μετανάστες και πρόσφυγες (120.000 το 2008).

- Ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως Τσιγγάνοι και παλιννοστούντες.

- Αποφυλακιζόμενοι.

- Ανήλικοι παραβάτες, κατά την έξοδό τους από σωφρονιστικά καταστήματα.

- Ασθενείς, που πήραν εξιτήριο από ψυχιατρικά ιδρύματα.

Ωστόσο, δύο νέες ομάδες του πληθυσμού που προστίθενται τελευταία, αυξάνονται συνεχώς, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο. Εκείνων που έχουν υποστεί έξωση από μισθωμένες κατοικίες λόγω μη καταβολής ενοικίου και εκείνων που βρέθηκαν στον δρόμο από αδυναμία αποπληρωμής στεγαστικού δανείου (ραγδαία αύξηση).

Οι άστεγοι που κοιμούνται στα παγκάκια, σε μια χώρα όπως η δική μας, που εμφανίζει τα υψηλότερα ποσοστά ιδιοκατοίκησης στην Ευρώπη (75%), αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου. Πολλοί είναι οι «αφανείς»! Αυτοί που επιβιώνουν σε εγκαταλελειμμένα κτήρια, τροχόσπιτα, καταυλισμούς ή φιλοξενούνται σε συγγενείς και φίλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: