Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2008

Κωνσταντίνα Κούνεβα: Θύμα της μαύρης εργασίας

Τα μεσάνυχτα της 22ας Δεκεμβρίου 2008, η 44χρονη Κούνεβα επέστρεφε από τη δουλειά της στο σπίτι της, στα Άνω Πετράλωνα, όταν δύο άγνωστοι που επέβαιναν σε αυτοκίνητο την σταμάτησαν και την ανάγκασαν να πιεί και την περιέλουσαν με βιτριόλι. Η πρωτοφανής για τα ελληνικά δεδομένα, βάρβαρη θυμίζει επιθέσεις της Αμερικάνικης Μαφίας.

Η Κωνσταντίνα νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός». Σύμφωνα με πληροφορίες η κατάστασή της έχει βελτιωθεί, όμως έχει ήδη χάσει το ένα της μάτι και έχει υποστεί σοβαρή ζημιά στις φωνητικές χορδές από την κατάποση χημικών και φέρει σοβαρά εγκαύματα σε όλο της το σώμα. Η επικοινωνία μαζί της είναι δύσκολη και γίνεται με σημειώματα.

Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑΣ ΚΟΥΝΕΒΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΒΟΗΘΕΙΑ
Ο λογαριασμός ενίσχυσης:
5012 019021 277 Τράπεζα Πειραιώς DECHEVA ELENA KUΝEVA KOSTADINKA NIKOLOVA

Ποια είναι η Κωνσταντίνα;
Η Κωνσταντίνα Κούνεβα μαζί με τη μητέρα της και τον μοναχογιό της ήρθε στην Ελλάδα το 2001, από την πατρίδα της τη Βουλγαρία. Αναγκαστικά μετανάστευσε λόγο προβλημάτων υγείας του ανήλικου παιδιού της. Η Κωνσταντίνα έχει πανεπιστημιακή μόρφωση και στην πατρίδα της ήταν ιστορικός επιστήμονας. Ο γιος της, Εμμανουέλ, είναι μαθητής της Ε΄ Δημοτικού σε σχολείο των Πετραλώνων. Ο πατέρας του εργάζεται στη Βουλγαρία.

Δούλεψε αρχικά στην αποθήκη ενός σουπερμάρκετ. Ύστερα από ενάμιση χρόνο, όμως, απολύθηκε και βρέθηκε άνεργη. Η μόνη εργασία που βρήκε ήταν σ’ ένα συνεργείο καθαρισμού, στο οποίο ήδη δούλευε η μητέρα της.

Σύντομα η μόρφωσή της την βοήθησαν να αναδειχθεί σε Γενική Γραμματέα της Παναττικής Ένωσης Καθαριστών – Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού. Διακρίθηκε σαν μάχιμη συνδικαλίστρια και η στάση της απέναντι στις εργοδοσίες την έκανε γνωστή στον συνδικαλιστικό χώρο.

Η μάχιμη συνδικαλίστρια μόλις την προηγούμενη εβδομάδα είχε έρθει σε κόντρα με την εργοδοσία της εταιρείας που δουλεύει στην «ΟΙΚΟΜΕΤ», μια πανελλαδική εταιρεία καθαρισμού και υπενοικίασης εργατών, διεκδικώντας ολόκληρο το δώρο των Χριστουγέννων για αυτήν και τους συνάδελφούς της και καταγγέλλοντας τις παρανομίες στη μισθοδοσία. Έχει προηγηθεί η εκδικητική απόλυση της μητέρας της από την ίδια εταιρεία, δυσμενής μετάθεση της ίδιας στο Μαρούσι ενώ εκκρεμεί τριμερής συνάντηση στην Επιθεώρηση Εργασίας στις 5/1/09 ύστερα από καταγγελία της. Μάλιστα ή ίδια σύμφωνα με δημοσιεύματα είχε επανειλημμένως δεχτεί απειλητικά τηλεφωνήματα για τη ζωή της και την ζωή του παιδιού της αν δεν σταματούσε την ενοχλητική προς την εργοδοσία συνδικαλιστική της δράση. Ο εισαγγελέας σήμερα αποφάσισε την άρση του απορρήτου των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων της Κωνσταντίνας για να διαπιστωθεί η πηγή των απειλών.

Η ζοφερή πραγματικότητα στον χώρο των εταιρειών καθαριότητας και υπενοικίασης εργαζομένων πρέπει επιτέλους να απασχολήσει την Πολιτεία. Η Κωνσταντίνα είναι μία από τις εκατοντάδες μετανάστριες εργάτριες που εργάζεται χρόνια σε καθεστώς υπενοικίασης από 05:30 ως 23:30. Από τα ξημερώματα μέχρι τα μεσάνυχτα για 560 περίπου ευρώ τον μήνα!!!

Οι καθυστερημένες συμβάσεις, τα κλεμμένα μεροκάματα, οι κλεμμένες υπερωρίες, η διαφορά ανάμεσα σ’ αυτά που υπογράφουν οι εργαζόμενοι και σ’ αυτά που πραγματικά παίρνουν, η επιλογή σχεδόν αποκλειστικά μεταναστριών και μεταναστών με πράσινη κάρτα ώστε να βρίσκονται σε καθεστώς ομηρίας, η μη καταβολή εισφορών στο ΙΚΑ, συνθέτουν το ζοφερό εργασικό σκηνικό. Η ύποπτη αδιαφορία του δημοσίου, που γνωρίζουν καθώς συνεχώς καταγγέλλονται περιστατικά, υποθάλπτει τις συνθήκες μεσαιωνικής εργασίας.

Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές μόνο στην «ΟΙΚΟΜΕΤ», που απασχολεί «επίσημα» 800 εργαζόμενους, στην συντριπτική τους πλειοψηφία αλλοδαπούς (οι ίδιοι οι εργαζόμενοι μιλούν τουλάχιστον για διπλάσιους ενώ τα τελευταία 3 χρόνια έχουν περάσει πάνω από 3.000), η εργοδοτική παρανομία αποτελεί καθημερινότητα. Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι υποχρεώνονται να υπογράφουν λευκές συμβάσεις, οι οποίες δεν φτάνουν ποτέ στα χέρια τους. Δουλεύουν 6 ώρες και πληρώνονται για 4,5 (μισθός και ένσημα) για να μην ξεπερνούν τις 30 ώρες ώστε να γλιτώνει το αφεντικό την ένταξή τους στα βαρέα. Τρομοκρατούνται, μετατίθενται δυσμενώς, απολύονται και εκβιάζονται με οικειοθελή αποχώρηση (εργαζόμενη απειλήθηκε από την εργοδοσία, κρατούμενη για 4 ώρες σε χώρο της εταιρείας μέχρι να υπογράψει την παραίτησή της).

Η «ΟΙΚΟΜΕΤ» έχει αναλάβει εργολαβικά την καθαριότητα του ΗΣΑΠ και της ΕΒΟ (αλλά και άλλων δημόσιων οργανισμών και επιχειρήσεων) επειδή μπορεί και «προσφέρει» το φτηνότερο πακέτο με τους μέγιστους όρους εκμετάλλευσης και υποτίμησης της εργασίας. Ένα τέτοιο καθεστώς «προσφοράς και ζήτησης» έχει οργανωθεί βάσει δημόσιων οργανισμών, ένας από τους οποίους είναι και ο ΗΣΑΠ. Παρά τις επανειλημμένες καταγγελίες που είχαν γίνει από την πλευρά του σωματείου το καθεστώτος άγριας εκμετάλλευσης παραμένει και δρα ανενόχλητο. Η αδιαφορία πλέον του δημοσίου είναι εγληματική.

Η δολοφονική επίθεση ενάντια στην Κωνσταντίνα Κούνεβα είχε χαρακτήρα εκδίκησης και παραδειγματισμού. Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές του Σωματείου, η τρομοκρατία της επιχείρησης ήταν συνεχής. Όποια γυναίκα τολμούσε να ζητήσει το σεβασμό των δικαιωμάτων της απολυόταν.
Το σωματείο έκανε διαρκείς παραστάσεις στην επιθεώρηση εργασίας, το υπουργείο Εργασίας αλλά και τη ΓΣΕΕ και το Εργατικό Κέντρο, αλλά κανείς αρμόδιος φορέας δεν προσπάθησε να ελέγξει την εταιρεία. Αντίθετα, η αντιπρόεδρος του Σωματείου Β.Τσούνη, κάνει λόγο για επανειλημμένες τηλεφωνικές απειλές και στην ίδια αλλά και σε άλλες συναδέλφους της.

Η κυβέρνηση πρέπει να μην επιτρέψει την καθιέρωση βάναυσων και μαφιόζικων τρόπων φίμωσης των συνδικαλιστών. Οι αστυνομικές αρχές πρέπει να πάρουν το θέμα «προσωπικά» και να διαλευκάνουν την εγκληματική ενέργεια ώστε οι δράστες και οι ηθικοί αυτουργοί να τιμωρηθούν παραδειγματικά, για να αποδείξουν ότι δεν δείχνουν ζήλο μόνο στα κεφάλια μαθητών.

Σε ανοιχτή επιστολή του προς τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια και την υπουργό Εργασίας, κα Φάνη Πάλλη-Πετραλιά ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας των Ανεξάρτητων Συνδικάτων στη Βουλγαρία (KNSB), δρ. Ζελιάζκο Χρίστοφ αξιώνει από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς στην Ελλάδα να διεξαγάγουν άμεση και αποτελεσματική έρευνα για την ανακάλυψη και την επιβολή ποινής των κακούργων οι οποίοι επιτέθηκαν με οξύ στην 44χρονη Βουλγάρα Κωνσταντίνα Κούνεβα. «Είναι απαράδεκτες στον 21ο αιώνα παρόμοιες τρομοκρατικές ενέργειες έναντι ηγετών του συνδικαλιστικού κινήματος, δήλωσε ο πρόεδρος της KNSB. Περιμένω την επόμενη χρονιά η ελληνική κυβέρνηση να λάβει τα ανάλογα μέτρα σχετικά με την τύχη των 80 χιλιάδων Βουλγάρων μεταναστών οι οποίοι εργάζονται στην παραοικονομία», γράφει ο δρ. Χρίστοφ. Σύμφωνα με τον ίδιο το θέμα πρέπει να λυθεί με φιλελευθεροποίηση και ισοτιμία στην αγορά εργασίας στον κοινό ευρωπαϊκό χώρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: