Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2009

Η Ευρώπη λέει όχι σε λιγνίτη και λιθάνθρακα, η Ελλάδα επιμένει «ναι»

Το Υπουργείο Ανάπτυξης δίνει άδεια για την κατασκευή ιδιωτικής μονάδας λιγνίτη στη Φλώρινα, τη στιγμή που οι ρυπογόνοι κολοσσοί αναστέλλουν τις επενδύσεις τους σε μονάδες λιγνίτη ή λιθάνθρακα.

Η γερμανική RWE, η μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτροπαραγωγής στην Ευρώπη, ανήγγειλε την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα αναστείλει τις επενδύσεις της σε μονάδες άνθρακα από το 2013, σε μια προσπάθεια να ξεφύγει από τη συνεχιζόμενη χρήση των στερεών καυσίμων στην ηλεκτροπαραγωγή.

Η ιδιαίτερα ρυπογόνος εταιρεία RWE έχει στην ιδιοκτησία της 4 από τις 10 πιο ρυπογόνες μονάδες ηλεκτρισμού στην Ευρώπη.
Πρόσφατα προσπάθησε ανεπιτυχώς να κατασκευάσει μια μονάδα λιθάνθρακα ισχύος 1.600 MW στην Καβάλα ή τον Αλμυρό, την στιγμή που η ΔΕΗ Α.Ε επιμένει να κατασκευαστεί ανάλογη μονάδα στο Αλιβέρι και τη Λάρυμνα.

Το νέο νομοθετικό πακέτο μέτρων της ΕΕ, σχετικά με την μείωση των εκπομπών, περιλαμβάνει έντονη διεργασία για την απεξάρτηση από στερεά ορυκτά καύσιμα, ενώ επιβάλλει την πλήρη δημοπράτηση των εκπομπών σε εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής. Η βρετανική κυβέρνηση οδηγήθηκε στο συμπέρασμα ότι έως το 2020 οι μονάδες άνθρακα θα είναι ασύμφορες οικονομικά εξαιτίας της ανωριμότητας των τεχνικών δέσμευσης και αποθήκευσης.

«Με λύπη βλέπουμε τη χώρα μας να επιμένει σε "βρώμικες" μονάδες, όταν η ανεπτυγμένη Ευρώπη γυρίζει την πλάτη στα στερεά καύσιμα. Το WWF Ελλάς έχει αποδείξει ότι υπάρχουν λύσεις για την Ελλάδα, αλλά σε αυτές δεν συγκαταλέγεται ο εισαγόμενος λιγνίτης και ο λιθάνθρακας. Καλούμε τη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης να κάνει σαφές προς όλους ότι δεν θα δώσει άδεια ηλεκτροπαραγωγής σε τέτοιες μονάδες», δήλωσε ο Αχιλλέας Πλιθαράς, υπεύθυνος εκστρατειών πολιτικής του WWF Ελλάς.

Από το tvxs.gr

Διαβάστε στην Αρχειοθήκη μας το δελτίο τύπου Η Ελλάδα κλείνει τα μάτια και επιμένει «βρώμικα» της WWF Ελλάς

Δεν υπάρχουν σχόλια: