Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2009

Έναρξη κοινωνικού διαλόγου για την κρίση

Ισως να είναι τυχαίο αλλά δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι κλιμάκιο αναλυτών του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's θα φτάσει στην Αθήνα σήμερα, δηλαδή την ίδια μέρα που ο Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου κηρύττει με ομιλία του στο Ζάππειο την έναρξη εθνικού διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους ώστε να πετύχει την κοινωνική ειρήνη που είναι απαραίτητη προκείμενου να καρποφορήσουν τα μέτρα που προωθεί. Το ερώτημα που ανακύπτει, λοιπόν, είναι αν και σε ποιο βαθμό έχει τη δυνατότητα ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του να προωθήσουν πολιτικές ήπιας διεξόδου από την κρίση, την ίδια στιγμή που οι αγορές (οίκοι αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας) και οι Εταίροι (Γερμανία, Ευρωπαική κεντρική Τράπεζα)
απαιτούν την εφαρμογή ενός σκληρού μοντέλου περιοριστικής πολιτικής που συνεπάγεται άγρια λιτότητα.

Η εκδήλωση που διοργανώνεται από την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ), ύστερα από πρωτοβουλία του κ. Γ. Παπανδρέου. Θα προηγηθεί άτυπη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, υπό την προεδρία του κ. Γ. Παπανδρέου.

Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν εκπρόσωποι κοινωνικών, παραγωγικών φορέων και πολιτικών δυνάμεων της χώρας.

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του κ.Παπανδρέου
ο "διάλογος γίνεται στο πλαίσιο της κοινωνικής διαβούλευσης που έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός για την πολύπλευρη κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα και τα μεγάλα θέματα που απασχολούν την Ελληνική κοινωνία και συγκεκριμένα, την οικονομία, το παραγωγικό μοντέλο, την αξιοπιστία της λειτουργίας του κράτους, την εμπιστοσύνη των ευρωπαίων εταίρων μας και πάνω απ' όλα τη ζωή, την καθημερινότητα και την προοπτική των Ελλήνων".

Αύριο, θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, υπό την προεδρία του κ. Κ. Παπούλια, με θέμα την αντιμετώπιση της διαφθοράς.

Αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής

Ικανοποιημένη είναι η ελληνική κυβέρνηση από τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών και αυτό αποτυπώνεται στη φράση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου που δήλωσε ότι η Σύνοδος "εληξε επιτυχώς" και κατέληξε σε σημαντικές αποφάσεις τόσο για την Ευρωπαϊκή Ενωση όσο και για τη χώρα μας.

Ειδικότερα για την Ελλάδα, η οποία αυτές τις μέρες βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των διεθνών μέσων ενημέρωσης, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ο ίδιος έφερε το θέμα στη συζήτηση στη διάρκεια της Συνόδου όπου εκεί αναγνώρισε το μέγεθος του προβλήματος και περιέγραψε το πλαίσιο της λύσης την οποία είναι αποφασισμένη να δώσει η κυβέρνηση. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετώπισε σε αυτή τη Σύνοδο η Ελλάδα δεν ήταν τόσο το ίδιο το πρόβλημα όσο το έλλειμμα αξιοπιστίας της χώρας το οποίο άφησε πίσω της η κυβέρνηση της ΝΔ.

Η ελληνική κυβέρνηση βγήκε με ενισχυμένη την εικόνα της από τη Σύνοδο Κορυφής καθώς, όπως είπε ο κ. Παπανδρέου, εκδηλώθηκε η αλληλεγγύη και των 27 εταίρων, τους οποίους ευχαρίστησε. Η στήριξη που έδωσαν αφορά την αναγνώριση ότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, ούτε θα χρεοκοπήσει, ούτε πρόκειται να βρεθεί εκτός της Ευρωζώνης.

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι τα προβλήματα που υπάρχουν και είναι πολύ μεγαλύτερα από αυτά που βρήκε η κυβέρνηση όταν ανέλαβε καθήκοντα, δεν αλλάζουν την πολιτική της, αλλά αντίθετα επιβεβαιώνει την ορθότητα των βασικών της επιλογών.

Ο πρωθυπουργός διέψευσε ότι επίκειται λήψη μέτρων εισοδηματικού χαρακτήρα, μιλώντας για πανικόβλητες αναλύσεις στις οποίες γίνεται λόγος για μέτρα τα οποία η κυβέρνηση ούτε σχεδίασε, ούτε πρόκειται να πάρει.

Ολα τα μέτρα τα οποία θα ληφθούν και τα οποία θα είναι σκληρά αλλά και δίκαια δεν θα στοχεύουν στη μείωση των μισθών και των συντάξεων, γιατί ούτε οι μισθωτοί και συνταξιούχοι ευθύνονται για την κρίση, ούτε με τέτοια μέτρα μπορεί να λυθεί το οικονομικό πρόβλημα της χώρας.Τα μέτρα αυτά, όπως είπε ο κ. Παπανδρέου θα πονέσουν εκείνους που πρέπει να πονέσουν και όχι τη φτωχολογιά και τον κοσμάκη.

Τα μέτρα αυτά σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Παπανδρέου, αφορούν την πάταξη της φοροδιαφυγής, της εισφοροδιαφυγής και της διαφθοράς. Επίσης θα ληφθούν μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα, όπως η μείωση των επιπέδων διοίκησης της χώρας από 5 σε 3. Ο κ. Παπανδρέου αναφερόμενος στο θέμα αυτό έκανε λόγο για κατάργηση του επιπέδου της επαρχίας ( όπου αυτό υπάρχει) και της νομαρχίας.

Οι άξονες στους οποίους θα κινηθεί η κυβέρνηση για την επίλυση του οικονομικού προβλήματος είναι επίσης η ενίσχυση και τόνωση της πραγματικής οικονομίας, το νοικοκύρεμα του δημόσιου τομέα και η στροφή στο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας, στην πράσινη οικονομία.

Απέρριψε κατηγορηματικά τη λήψη μέτρων ανάλογων με εκείνα που πήρε η Ιρλανδία γιατί, όπως τόνισε, τα προβλήματα των δύο χωρών είναι διαφορετικά και θα ήταν λάθος να ληφθούν ίδια μέτρα για διαφορετικά προβλήματα.

Στην Ελλάδα, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου έχουμε συστημική διαφθορά την οποία όπως τόνισε προτίθεται να χτυπήσει αλύπητα. Τέρμα είπε, η σπατάλη του δημόσιου χρήματος, η φοροδιαφυγή και η εισφοροδιαφυγή. Και εκτίμησε ότι αν τα φαινόμενα αυτά χτυπηθούν έστω και λίγο, θα λύσουμε το οικονομικό πρόβλημα της χώρας. Και πρόσθεσε ότι ο ίδιος είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε αυτό το δρόμο.

Αναφερόμενος στη συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η κυβέρνηση προχωρεί όσο πιο γρήγορα μπορεί στη λήψη των αποφάσεών της, ώστε να κανονίζουμε εμείς το μέλλον μας και όχι οι δανειστές μας.

Οπως ανέφερε, δεν περιμένει οι πολιτικοί αρχηγοί να συμφωνήσουν σε λεπτομέρειες, αλλά όπως τόνισε είναι γεγονός ότι η χώρα περνά βαθιά κρίση και υπάρχει ανάγκη να γίνουν ρήξεις με αντιλήψεις και πρακτικές. Ο ίδιος, όπως τόνισε, θα καταθέσει πολύ συγκεκριμένες προτάσεις για να υιοθετηθούν από τους πολιτικούς αρχηγούς. Ενώ σε ερώτηση γιατί ζητά συναίνεση των πολιτικών κομμάτων αφού η κυβέρνηση έχει 160 βουλευτές, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι όσα γίνουν θα είναι ακόμα πιο αποτελεσματικά αν συμβάλουν όλοι. Και πρόσθεσε ότι είναι πατριωτική υποχρέωση όλων να συμβάλουν στην αντιμετώπιση προβλημάτων όπως η διαφθορά και η εφαρμογή των νόμων διευκρινίζοντας ότι εννοεί δίκαιων νόμων.

Ο κ. Παπανδρέου επέμεινε στην εφαρμογή του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζοντας όλα τα άλλα που λέγονται ή γράφονται ως φιλολογία η οποία πρέπει να τελειώνει.

Ο πρωθυπουργός απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο προσφυγής της χώρας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ενώ για το αν υπάρχουν πιέσεις από τους διεθνείς οίκους απάντησε με μία φράση του κ. Σαρκοζί ότι είναι απαράδεκτο οικονομίες χωρών να βρίσκονται έρμαιο στις αξιολογήσεις διαφόρων οίκων.

Ωστόσο ο κ. Παπανδρέου επισήμανε τον κίνδυνο καθώς η χώρα βρίσκεται σε δεύτερη επιτήρηση να φθάσει στο σημείο να δέχεται υποδείξεις για τις αποφάσεις τις οποίες πρέπει να λαμβάνει. Αυτό τον κίνδυνο προσπαθούμε να προλάβουμε, υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου.

Ο κ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν ζητεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση ειδική στήριξη θεωρώντας επαρκέστατη τη στήριξη που δόθηκε στην Ελλάδα σε πολιτικό επίπεδο.

Δεν ζητάμε να μας χαρίσουν δώρα, τόνισε, ούτε από τους εταίρους μας να μας σώσουν, ανέφερε χαρακτηριστικά. Η Ελλάδα πρόσθεσε, δεν θα έπειθε τους εταίρους της αν δεν αναγνώριζε το πρόβλημα και αν δεν είχε προτάσεις οι οποίες μπορούν να βγάλουν τη χώρα από την κρίση, ενώ χαρακτήρισε ιδεοληψία την λήψη περιοριστικών μέτρων, μια ιδεοληψία από την οποία, όπως είπε, πρέπει να ξεφύγουμε.

Αναφερόμενος στις γενικότερες αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι ελήφθη απόφαση η Ευρωπαϊκή Ενωση να προτείνει στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης τη μείωση της εκπομπής ρύπων κατά 30% έναντι του 20% που ίσχυε μέχρι τώρα. Παράλληλα να στηρίξει τις αναπτυσσόμενες χώρες για τη μεταφορά τεχνογνωσίας και να προσπαθήσει να συμπαρασύρει και άλλες ισχυρές δυνάμεις του πλανήτη προς την κατεύθυνση αυτή, όπως είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα.

Σχετικά με την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση τονίστηκε ότι πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερος συντονισμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο και περισσότερα μέτρα στήριξης των ευρωπαϊκών οικονομιών.

Η Ελλάδα, όπως και άλλες χώρες, στήριξαν τη θέση ότι την κρίση δεν πρέπει να την πληρώσουν η φτωχολογιά και τα μεσαία στρώματα τα οποία δεν φέρουν ευθύνη γι΄αυτήν.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην απώλεια ζωής τριών Ελλήνων πολιτών λόγω της κακοκαιρίας, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στις οικογένειές τους.

Αναφέρθηκε επίσης στη σύληση του τάφου του Τάσσου Παπαδόπουλου χαρακτηρίζοντας την ενέργεια απαράδεκτη και ιερόσυλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: