Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2009

Οι εξαγγελίες Παπανδρέου για την κρίση και οι αντιδράσεις των κομμάτων


Με 80 φορολογικά, εργασιακά, ασφαλιστικά, κοινωνικά και θεσμικά μέτρα που ανέπτυξε ο πρωθυπουργός στην χτεσινή ομιλία του, επιχείρησε να δώσει το στίγμα της κυβέρνησης για την ταχεία έξοδο από την κρίση.

Ο Πρωθυπουργός στην χτεσινή ομιλία του με την οποία άρχισε ουσιαστικά ο κοινωνικός διάλογος, προσπάθησε να δώσει τόνο αισιοδοξίας και δήλωσε αποφασισμένος να τηρήσει τις προεκλογικές δεσμεύσεις του για αλλαγές, ρήξεις και ανατροπές. Ζήτησε συστράτευση όλων για μια νέα εθνική και κοινωνική συμφωνία που θα προκύψει από το αποτέλεσμα κοινωνικού διάλογου, θέτοντας μάλιστα ως απώτατο όριο τον Φεβρουάριο για τη λήψη αποφάσεων για πού θα υποστηρίξουν τις αλλαγές που θα προκύψουν. Στο επίμαχο ζήτημα της φορολογίας
συνέχισε να κρατά κλειστά τα χαρτιά του επικαλούμενος τον διάλογο. Χαρακτήρισε εγκληματική τη διαχείριση της προηγούμενης κυβέρνησης την οποία κατηγόρησε ότι φυγομάχησε αντί να προχωρήσει σε αλλαγές που χρειαζόταν η χώρα.

Ανακοίνωσε την αλλαγή του εκλογικού νόμου ο οποίος θα δώσει τη δυνατότητα να περιοριστούν οι εκλογικές δαπάνες και το μαύρο χρήμα. Ήρθε η ώρα να ανατρέψουμε το ισχύον σύστημα, υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου. Και πρόσθεσε ότι ο νέος εκλογικός νόμος θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά στις επόμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε την αξιοποίηση όλων των αναπτυξιακών εργαλείων που διαθέτει η χώρα σε μια εθνική προσπάθεια ανάταξης της οικονομίας το 2010. Συγκεκριμένα, μέχρι το τέλος του έτους θα είναιι έτοιμο το σχέδιο νόμου για τη ρύθμιση των οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων, αυξάνεται ο προϋπολογισμός του ΤΕΜΠΜΕ και εξοφλούνται σταδιακά οι εκκρεμότητες του Ελληνικού Δημοσίου προς επιχειρήσεις, στήριξη της αγοραστικής επενδυτικής ζήτησης, προώθηση του ΕΣΠΑ με ριζικά απλοποιημένες και αποκεντρωμένες διαδικασίες, προσανατολισμένο σε δράσεις πράσινης ανάπτυξης. Αλλαγή του Αναπτυξιακού Νόμου ώστε να στηρίζει την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την καινοτομία και την πράσινη επιχειρηματικότητα.

Αναφερόμενος στο διάλογο για το ασφαλιστικό ο πρωθυπουργός είπε ότι ο διάλογος έχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και ο σχεδιασμός του αρμόδιου Υπουργείου είναι να καταλήξει σε νομοθετικές ρυθμίσεις μέχρι το τέλος του Α’ εξαμήνου του 2010.

Ειδική αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στο ζήτημα των μεταναστών. Η χώρα μας έχει χειριστεί μέχρι τώρα εσφαλμένα το θέμα της λαθρομετανάστευσης αλλά και της ένταξης των μονίμων μεταναστών στην κοινωνία μας, είπε ο πρωθυπουργός και επισήμανε ότι οι εργασιακοί και ασφαλιστικοί νόμοι αφορούν και τους αλλοδαπούς που εργάζονται στην Ελλάδα χωρίς νόμιμη διαμονή. «Η αγορά εργασίας δεν είναι σκλαβοπάζαρο, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας οφείλει να εξετάζει καταγγελίες ακόμη και αν αυτές προέρχονται από μη νόμιμους αλλοδαπούς», είπε ο κ.Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι ο μετανάστης δεν μπορεί να τιμωρείται με απώλεια της άδειάς του όταν ο εργοδότης δεν καταβάλλει τις προβλεπόμενες εισφορές.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι λαμβάνονται άμεσα, αποφασιστικά μέτρα καταπολέμησης του οικονομικού εγκλήματος και των μεγάλων υποθέσεων αδιαφάνειας, φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίας. Το συντονισμό θα αναλάβει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη που θα συνεργάζεται με τα κατά περίπτωση αρμόδια υπουργεία.

Οι ειδικοί στόχοι για το 2010, όπως ανέφερε ο κ. Παπανδρέου είναι:
Η καταπολέμηση της μάστιγας της λαθρεμπορίας καυσίμων. Η καταπολέμηση της σπατάλης και ώστε να εξοικονομηθούν πόροι για τη βελτίωση των υπηρεσιών προς τους πολίτες. Η καταπολέμηση του μεγάλου οργανωμένου οικονομικού εγκλήματος που σχετίζεται με κάθε μορφής λαθρεμπορίας και γνωρίζει έξαρση τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας. Η καταπολέμηση της διαφθοράς στο Δημόσιο με αποφασιστικά μέσα και την αξιοποίηση όλων των σύγχρονων μεθοδολογιών και τεχνολογιών. Η μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% έως το 2013. Η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ έως το 2013.

Το πρώτο βήμα είπε ο πρωθυπουργός γίνεται με τον προϋπολογισμό του 2010 και τη μείωση του ελλείμματος κατά περίπου 4 μονάδες του ΑΕΠ ή πάνω από 8 δισεκατομμύρια ευρώ. Ο περιορισμός του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ θα γίνεται με τη μείωση του ελλείμματος κατά 2% του ΑΕΠ, κάθε χρόνο με μόνιμα διαρθρωτικά μέτρα. Οσον αφορά το δημόσιο χρέος αυτό θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται το αργότερο από το 2012 με την παράλληλη επιστροφή των προϋπολογισμών σε πρωτογενή πλεονάσματα. Τόσο η αποκλιμάκωση του ελλείμματος όσο και αυτή του χρέους θα αποτυπώνονται στο τετραετές πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης που θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση τον Ιανουάριο. Τα μέτρα τα οποία περιέγραψε ο πρωθυπουργός για την επίτευξη των στόχων αυτών είναι τα εξής:

Η μείωση των λειτουργικών δαπανών του δημοσίου κατά 10%, ο περιορισμός της σπατάλης και η ενίσχυση του μηχανισμού εισπράξεων των εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία, ο περιορισμός κατά 1/3 των συμβάσεων εργασίας, η πρόσληψη ενός υπαλλήλου στο δημόσιο για κάθε πέντε αποχωρήσεις εκτός από τους ευαίσθητους τομείς, αυξήσεις στο δημόσιο που θα καλύπτουν τον πληθωρισμό για τους δημοσίους υπαλλήλους με μισθούς έως τα 2.000 ευρώ. Πάνω από τα 2.000 ευρώ θα δοθεί η ωρίμανση. Μείωση των δαπανών για επιδόματα κατά 10%. Κλείσιμο του 1/3 των γραφείων του ΕΟΤ στο εξωτερικό, κλείσιμο των γραφείων Τύπου στο εξωτερικό και ενσωμάτωση στις πρεσβείες, μείωση των αμοιβών των μελών των διοικητικών συμβουλίων και επίσης μείωση του αριθμού των μελών στις ΔΕΚΟ.

Επίσης, μείωση των αμοιβών των διευθυντικών στελεχών στις ΔΕΚΟ, πολυετείς προϋπολογισμοί προγραμμάτων από το 2011 και από τον Ιανουάριο τριετείς προϋπολογισμοί από κάθε υπουργείο και θέσπιση ισολογισμών με ορκωτό λογιστή σε όλους τους δημόσιους οργανισμούς.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι οι ελεγχόμενες από το δημόσιο τράπεζες δεν θα διανείμουν μπόνους στα υψηλόβαθμα στελέχη τους ακόμη κι όταν επιστρέψουν τα χρήματα που έχουν δανειστεί από το δημόσιο. Για τις ιδιωτικές τράπεζες τα μπόνους που θα διανεμηθούν στα ανώτατα στελέχη θα φορολογηθούν με συντελεστή 90%. Παράλληλα από το πρώτο εξάμηνο του 2010 θα καθιερωθεί διπλογραφικό σύστημα καταγραφής των προμηθειών σε όλα τα νοσοκομεία. Θεσπίζεται επίσης η ηλεκτρονική συνταγογράφηση στα ταμεία, επαναφέρεται η λίστα φαρμάκων και μπαίνουν ορκωτοί λογιστές στα ασφαλιστικά ταμεία. Από τα μέσα του 2010 εξάλλου θεσπίζεται η ενιαία αρχή πληρωμών για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους, ενώ ο προϋπολογισμός θα παρακολουθείται στη Βουλή από ειδικό σώμα ελεγκτών.

Αναφερόμενος στο φορολογικό σύστημα ο πρωθυπουργός είπε ότι αρχίζει διάλογος για μια ριζική ανατροπή προκειμένου να μην ρίχνονται τα βάρη στο μισθωτό, το συνταξιούχο και τον συνεπή επιχειρηματία και να είναι ανεξέλεγκτη η φοροδιαφυγή. Στο πλαίσιο των αλλαγών καθιερώνεται ενιαία προοδευτική τιμαριθμοποιημένη φορολογική κλίμακα για όλα τα εισοδήματα. Θα υπάρξει προοδευτική φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, ενώ επαναφέρονται οι φόροι κληρονομιάς και γονικών παροχών με υψηλότερα όμως αφορολόγητα όρια. Καταργούνται οι χαριστικές φοροαπαλλαγές, φορολογούνται τα διανεμόμενα κέρδη από τις επιχειρήσεις και θεσπίζεται ο λογιστικός προσδιορισμός όλων των εισοδημάτων. Η κυβέρνηση προχωρά επίσης στην εφαρμογή φόρου υπεραξίας στις βραχυπρόθεσμες χρηματιστηριακές συναλλαγές, αλλά στον υπολογισμό του φόρου θα συμψηφίζονται οι ζημιές από τις πωλήσεις των μετοχών. Επίσης, οι τράπεζες θα είναι υποχρεωμένες να διατηρούν επαγγελματικούς λογαριασμούς που θα διασυνδέονται με τις φορολογικές αρχές.

Εκτός από αυτά, είπε ο κ. Παπανδρέου, θα υπάρξουν μέτρα και για το πόθεν έσχες και την έκπτωση των δαπανών από τους φορολογούμενους με αποδείξεις. Προανήγγελλε έλεγχο των πόθεν έσχες των εφοριακών και παύση εκείνων που η διαβίωσή τους δεν δικαιολογείται από τα εισοδήματά τους. Ο πρωθυπουργός είπε επίσης ότι θα υπάρξει νέος γύρος μετοχοποιήσεων και αποκρατικοποιήσεων για εταιρείες του δημοσίου που δεν είναι στρατηγικού χαρακτήρα, η αξιοποίηση των ακινήτων του δημοσίου και η τιτλοποίηση εσόδων από το φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Στοιχεία από το ΑΠΕ - ΜΠΕ

Οι αντιδράσεις των κομμάτων

ΝΔ: «Σε μια εξαιρετικά κρίσιμη για τη χώρα συγκυρία, οι Έλληνες πολίτες περίμεναν να ακούσουν από τα χείλη του την ανακοίνωση ενός πλήρους και εμπεριστατωμένου σχεδίου εξόδου της ελληνικής οικονομίας από την κρίση», σχολίασε ο Εκπρόσωπος της Ν.Δ., κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος

ο κ. Παναγιωτόπουλος συνέχισε τον σχολιασμό του κάνοντας λόγο για εκθέσεις ιδεών, σε διακηρύξεις αφηγηματικού χαρακτήρα και σε εκδηλώσεις καλών προθέσεων, ότι ανέφερε μεμονωμένα μέτρα, είτε μέτρα που έχουν ληφθεί ήδη από τη Ν.Δ.

«Η εμμονή του κ. Παπανδρέου να επιλέγει την απραξία και την αδράνεια ή στην καλύτερη περίπτωση την αοριστία, την ώρα που όλοι του ζητούν να ανακοινώσει ολοκληρωμένα μέτρα στήριξης της οικονομίας, τα οποία θα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, δημιουργεί κλίμα πολιτικής παθογένειας και στέλνει λανθασμένα μηνύματα στις αγορές».

ΚΚΕ: Το γραφείο τύπου του ΚΚΕ ανέφερε σε δήλωσή του: «Καμία συναίνεση στα νέα αντεργατικά - αντιλαϊκά μέτρα. Έχουν δρομολογηθεί σε όλα τα κράτη της ΕΕ. Στην Ελλάδα, με πρόσχημα την αντιμετώπιση της διαφθοράς και της σπατάλης, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ γίνεται ο νεκροθάφτης όποιων δικαιωμάτων έχουν απομείνει, στην Ασφάλιση, στους μισθούς και στις εργασιακές σχέσεις

Καμία συναίνεση στη λεγόμενη πατριωτική συστράτευση, που έχει στόχο να φτιάξει τα νέα πράσινα τζάκια. Πραγματικά πατριωτικό για το λαό είναι ό,τι υπηρετεί τα συμφέροντά του και όχι τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

ΣΥΝ: «Φιέστα» χαρακτηρίζει την έναρξη του κοινωνικού διαλόγου, ο ΣΥΝ και κάνει λόγο για «έκθεση ιδεών» του πρωθυπουργού που «άφησε απ’ έξω τη διατύπωση μιας σαφούς πολιτικής εξόδου από την οικονομική κρίση» και τονίζει: «Δεν νοείται πολιτική εξόδου από την κρίση χωρίς σχέδιο για την απασχόληση, χωρίς την εγκατάλειψη της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και χωρίς μια πολιτική αναδιανομής του πλούτου και αποφασιστικής ενίσχυσης των εισοδημάτων των οικονομικά ασθενέστερων. Ο ήδη κατατεθειμένος προϋπολογισμός κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση».

ΛΑΟΣ: «Απ’ ότι φαίνεται πρέπει να μεγιστοποιήσουμε την έκκληση για σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Είναι σίγουρο ότι ο Ελληνικός λαός περίμενε περισσότερα σήμερα από τη «διακαναλική» του κ. Παπανδρέου», ανέφερε δελτίο τύπου του ΛΑΟΣ

Οικολόγοι Πράσινοι: Οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού προσανατολίζονται περισσότερο σε επικοινωνιακούς στόχους προσπαθώντας να ανταποκριθεί στο δημόσιο αίσθημα για τα αίτια και τους υπεύθυνους της κρίσης δήλωσε ο Μιχάλης Πετράκος, συντονιστής της Εκτελεστικής Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων. Οι οικονομικοί όμως στόχοι που έθεσε δεν είναι αντίστοιχοι με τα μέτρα που ανακοίνωσε και ανησυχούμε ότι θα πρέπει να περιμένουμε συμπληρωματικές ανακοινώσεις στο μέλλον σε περιοριστική κατεύθυνση. Μέτρα θετικά αφορούν την διαφάνεια, την φορολόγηση των χρηματιστηριακών κερδών κλπ που όμως μένει να εξειδικευτούν για να αξιολογηθούν. Δυστυχώς, για μια ακόμα φορά ακούσαμε μόνο λόγια για πράσινη ανάπτυξη, τίποτα συγκεκριμένο για στροφή της οικονομίας σε πράσινη κατεύθυνση με δεσμευτικούς στόχους αλλά και πηγές των σχετικών πόρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: