Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2008

Ρέκβιεμ για τον Ελικώνα

Όσο πανηγυρικά είχε απορριφθεί πριν απο 40 μέρες, εξίσου πανηγυρικά εγκρίθηκε χθές απο το Δημοτικό Συμβούλιο Λιβαδειάς, η εγκατάσταση αιολικού πάρκου στο κατάφυτο ελατόδασος της Μεγάλης Λούτσας σε απόσταση αναπνοής απο το Ζερίκι.

Χωρίς κανένα πρόσθετο στοιχείο εκτός απο την επίκληση της οικολογικής τους ανησυχίας για την Μεγαλόπολη, την Πτολεμαίδα και τον πλανήτη γή, οι ίδιοι σύμβουλοι που καταψήφισαν την προηγούμενη φορά, υπερψήφισαν χθές το σχετικό θέμα.

Το θέμα επανήλθε χωρίς καν να καταθέσει νέα αίτηση η εταιρεία και αυτή τη φορά το εισηγήθηκε ο Σ. Λαμπριτζής. Για την προσήλωσή τους στην προστασία του περιβάλλοντος, επιχειρηματολόγησαν επί μακρόν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Η. Γκριτζάπης και οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας Καλλιαντάσης και Αποστόλου.

Στην συζήτηση που διήρκησε πάνω απο μία ώρα, οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης Χ. Παλαιολόγος, Λ. Ανέστης, Ν. Κοτσικώνας, Γ. Πούλου, Β. Ζητουνιάτη και ο ανεξάρτητος Σ. Καλογήρου επεσήμαναν ότι αφού ολόκληρη η εδαφική περιφέρεια του Δήμου Λιβαδειάς αποτελεί χώρο εγκατάστασης αιολικών πάρκων, επείγει να προσδιοριστούν επακριβώς οι χώροι που μπορούν να εγκατασταθούν με χωροταξικά και περιβαλλοντικά κριτήρια και όχι να καταστρέφονται τα δάση γιατί έτσι βολεύει τον κάθε επιχειρηματία.

Κατά την συζήτηση αποδείχτηκε ότι θα κοπούν τα δένδρα για να ανοιχτούν χιλιόμετρα δρόμων για τη μεταφορά των Α/Γ αλλά και ότι οι γραμμές και οι πυλώνες μεταφοράς θα διασχίσουν πολλά χιλιόμετρα δάσους. Τονίστηκε ότι οι αιτήσεις είναι πάρα πολλές για τον Ελικώνα και ότι εφόσον γίνει η αρχή, η σοβαρή υποβάθμιση ή και η εξαφάνιση του δασικού οικοσυστήματος (απο πιθανές πυρκαγιές) είναι η πιο πιθανή εξέλιξη.
Παρόντες ήταν αρκετοί συμπολίτες μας που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα: τα μέλη του συλλόγου Ελικωνίων, ο πρόεδρος των οποίων κ. Λ. Κόλλιας, κατήγγειλε ότι κάθε προσπάθεια βιώσιμης ανάπτυξης του παραδοσιακού οικισμού θα υπονομευτεί οριστικά και υποστήριξε ότι οι Ελικώνιοι δεν διανοούνται ότι υπάρχουν σύμβουλοι απο τον Ελικώνα που να συναινούν σε μια τέτοια καταδίκη.

Παρόντες και εμείς, μέλη της Πρωτοβουλίας Πολιτών Λιβαδειάς που υποστηρίξαμε ότι η καταστροφή των δασών του Ελικώνα προκαλεί μεγαλύτερο περιβαλλοντικό κόστος απο το όφελος των αιολικών πάρκων. Επιπλέον τα αιολικά πάρκα δυστυχώς δεν θα υποκαταστήσουν καμμία ρυπογόνο πηγή ενέργειας και το περιβαλλοντικό τους όφελος ακυρώνεται στην πράξη απο την εγκατάσταση πολλαπλάσιων εργοστασίων με ορυκτά καύσιμα που σχεδιάζονται τόσο στη Βοιωτία όσο και στη χώρα.

Παρά τα επιχειρήματα και τις εκκλήσεις, όλοι οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας μαζί με την Ν. Δημακοπούλου αλλά παραδόξως μαζί και με τον Λ. Ανέστη (που είχε διατυπώσει αντίθετη άποψη), αποφάσισαν δι' ανατάσεως των χειρών να ανατρέψουν την προηγούμενη απόφασή τους και να καταδικάσουν τον Ελικώνα προς όφελος των εταιρειών αιολικής ενέργειας αλλά και των εισπράξεων που αναμένουν απο αυτές.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΒΟΙΩΤΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: