Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2010

Η απάντηση του Κλ. Περγαντά στον Μ. Τρεμόπουλο


Διαστάσεις έχει πάρει η αποκάλυψη ονομάτων από την Έκθεση Ελέγχου του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, σχετικά με σοβαρά προβλήματα νομιμότητας στις αδειοδοτήσεις επιχειρήσεων της ευρύτερης περιοχής του Ασωπού. Η δημοσιοποίηση των ονομάτων έγινε από τον κ. Τρεμόπουλο ευρωβουλευτή των οικολόγων πράσινων και περιλαμβάνει 11 ονόματα (8 στελεχών της ΝΑΒ), μεταξύ των οποίων και ο Νομάρχης Βοιωτίας κ. Κλέαρχος Περγαντάς. Διαβάστε: Αποκάλυψη ονομάτων της ΝΑΒ και επιχειρήσεων υπευθύνων για τον Ασωπό

Οι συνεχόμενες παρουσιάσεις τις είδησης από τα blogs και τα μέσα της περιοχής, ανάγκασε τον Νομάρχη Βοιωτίας κ. Περγαντά να κάνει την ακόλουθη δήλωση - απάντηση στην εφημερίδα «Διάβημα».

Ο νομάρχης Βοιωτίας Κλέαρχος Περγαντάς σε δηλώσεις του αφού ξεκαθάρισε ότι η υπόθεση έχει τελειώσει οριστικά αναφέρθηκε στις καθοριστικές παρεμβάσεις της νομαρχίας για την απορρύπανση και τη προστασία της περιοχής του Ασωπού ενώ δεν παρέλειψε να δηλώσει αποφασισμένος σε περίπτωση που συνεχιστούν οι ανυπόστατες σε βάρος του καταγγελίες να προστατεύσει τον εαυτό του με κάθε νόμιμο δικαίωμα.
Στον ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλη Τρεμόπουλο απάντησε ο νομάρχης Βοιωτίας Κλέαρχος Περγαντάς για τα όσα εκείνος κατηγόρησε με βάση το από δύο ετών πόρισμα των επιθεωρητών δημόσιας διοίκησης, περιφερειάρχες της Στερεάς Ελλάδας, νομάρχες της Βοιωτίας και υπηρεσιακούς παράγοντες για το θέμα της ρύπανσης του Ασωπού.

Πριν λίγες μέρες οι Οικολόγοι Πράσινοι εξέδωσαν δελτίο τύπου υπό τον τίτλο «Αποκάλυψη υπευθύνων για τον Ασωπό. Οι υπεύθυνοι για τη ρύπανση έχουν ονοματεπώνυμο. Ονόματα επιχειρήσεων και υπευθύνων για τον Ασωπό δίνουν στη δημοσιότητα οι Οικολόγοι Πράσινοι ».

Με το δελτίο αυτό δίνουν στη δημοσιότητα ονόματα που «περιέχονται σε Έκθεση Ελέγχου του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και είχαν εξαιρεθεί από τη δημοσιοποίηση της έκθεσης το Μάρτιο του 2008».

Οι Οικολόγοι Πράσινοι αναφέρονται σε 17 εταιρίες στην περιοχή του Ασωπού που, σύμφωνα την έκθεση, βρέθηκαν με προβλήματα νομιμότητας στις άδειες που τους είχαν χορηγηθεί καθώς και σε αιρετούς και υπηρεσιακούς παράγοντες της περιφέρειας και της νομαρχίας.

«Πριν από δύο χρόνια έγινε μια εκτεταμένη έρευνα στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Βοιωτίας και γενικότερα στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας σχετικά με την έκδοση αδειών σε συγκεκριμένες βιομηχανίες. Με το τέλος της έρευνας υπήρξε ένα πόρισμα από τους Επιθεωρητές δημόσιας διοίκησης. Το πόρισμα μιλούσε τότε για πιθανές ευθύνες του πρώην νομάρχη, δύο πρώην περιφερειαρχών δικές μου, των αντινομαρχών και στελεχών της διοίκησης. Τον πόρισμα εξελίχθηκε έγιναν όλες οι απαραίτητες δικαστικές πράξεις σχετικά με τις πιθανές ευθύνες και υπήρξαν τελεσίδικες αθωωτικές αποφάσεις και τελεσίδικα απαλλακτικά βουλεύματα. Δεν προέκυψε δηλαδή μέσα απ όλη την δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης αυτής ουδεμία ευθύνης της ΝΑΒ του νομάρχη των αντινομαρχών και των στελεχών της διοίκησης», επεσήμανε ο νομάρχης Βοιωτίας Κλέαρχος Περγαντάς.

Στη συνέχεια ο κ. Περγαντάς αναφέρθηκε στις ενέργειες της ΝΑΒ τόσο για την απορρύπανση όσο και για την προστασία της περιοχής του Ασωπού. «Εμείς καλέσαμε τότε την επιθεωρήτρια περιβάλλοντος για να ξεκινήσουν οι έλεγχοι. Ως ΝΑΒ εδώ και αρκετά χρόνια έχουμε απαγορεύσει την υπεδάφια διάθεση υγρών αποβλήτων και για την ευρύτερη Οινοφύτων περιοχή - Σχηματαρίου επίσης εδώ και πολλά χρόνια απορρίπτουμε τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων μονάδων της περιοχής που αφορούν σε επικίνδυνα απόβλητα», τόνισε ο νομάρχης.

Ο κ. Περγαντάς πρόσθεσε επίσης ότι μέσα από συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης της νομαρχίας που αφορά στην περιοχή του Ασωπού το πρόβλημα θα λυθεί αφού ολοκληρώνεται η επικαιροποίηση της σχετικής μελέτης Λοϊζίδου.

Με βάση τη μελέτη όπως έκανε γνωστό ο Κλ. Περγαντάς «για το συνολικό έργο, για τα έργα και τις παρεμβάσεις που απαιτούνται και προβλέπονται όπως ο κεντρικός βιολογικός καθαρισμός και τα δίκτυα περισυλλογής των υγρών αποβλήτων απαιτούνται 35 εκατ. ευρώ», ένα ποσό που εκτιμά ότι θα δοθεί διότι πιστεύει πως «υπάρχει η πολιτική βούληση του ΥΠΕΧΩΔΕ για απορρύπανση της περιοχής».

Ερωτηθείς ο νομάρχης για το που αποδίδει την ενέργεια του κ. Τρεμόπουλου για δημοσιοποίηση των ονομάτων με το σχετικό δελτίο τύπου αφού η υπόθεση έχει λήξει σημείωσε ότι δεν μπορεί να πει αν πρόκειται για σκοπιμότητα ή για άγνοια τόνισε ωστόσο ότι είναι αποφασισμένος να προστατεύσει τον εαυτό του. «Είμαι διατεθειμένος να διαφυλάξω την τιμή και τη υπόληψή μου με κάθε νόμιμο μέσω και να προσφύγω στην δικαιοσύνη», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Περγαντάς.

4 σχόλια:

Blog Team ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ είπε...

Η αλήθεια είναι ότι αυτά που περιγράφονται στην έκθεση για διερεύνση πιθανών ευθυνών είναι σοβαρότατα. Είναι ένα θέμα τα «τελεσίδικες αθωωτικές αποφάσεις και τελεσίδικα απαλλακτικά βουλεύματα» που επικαλείται ο νομάρχης. Μάλλον θα κλιθεί να δώσει παραπάνω εξηγήσεις.

Ανώνυμος είπε...

Ο ίδιος ο Νομάρχης να δώσει ολόκληρη την αθωωτική απόφαση στη δημοσιότητα. Τη ζήτησαν οι Οικολόγοι Πράσινοι και δεν τη δίνει.
Μήπως δε σχετίζονται με το πόρισμα αλλά άλλες καταγγελίες;
Ας μας πει τουλάχιστον ποιος φταίει για την καταστροφή του Ασωπού.
Έκανε ελέγχους η Νομαρχία; Ποια πρόστιμα επέβαλε και σε ποιους;
Υπάρχει συγκάλυψη από κάποιοπυς άλλους; Και ποιοι ευθύνονται ακριβώς για μια δολοφονία που γίνεται για χρόνια;

Blog Team ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ είπε...

Νομίζω ότι ήρθε η ώρα να δώσει ο Νομάρχης στην δημοσιότητα περισσότερα στοιχεία. Ξέρω ότι οι οικολόγοι δεν θα το βάλουν κάτω. Στο ΠΑΣΟΚ στην Αθήνα που αρχικά υποτίμησαν την κατάσταση είναι αρκετά ενοχλημένοι

Yannis Zabetakis είπε...

http://environmentfood.blogspot.com/2010/01/blog-post_6575.html