Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2010

Ο Μ. Τρεμόπουλος μιλά για το θέμα του Ασωπού στο Blog Team Λιβαδειάς

Ο θόρυβος που ξέσπασε με την δημοσιοποίηση ονομάτων της ΝΑΒ για διερεύνηση πιθανών ευθυνών σχετικά με σοβαρά προβλήματα νομιμότητας στις αδειοδοτήσεις των επιχειρήσεων της ευρύτερης περιοχής του Ασωπού από τη ΝΑΒ, ανάγκασε τον Νομάρχη κ. Κλ. Περγαντά σε απάντηση προς τα μέσα του νομού.
(Δείτε: "Αποκάλυψη ονομάτων της ΝΑΒ και επιχειρήσεων υπευθύνων για τον Ασωπό", "Η απάντηση του Κλ. Περγαντά στον Μ. Τρεμόπουλο")

Είχαμε αναφέρει ότι ένα δημόσιο πρόσωπο δεν φτάνει να επικαλείται «τελεσίδικες αθωωτικές αποφάσεις και τελεσίδικα απαλλακτικά βουλεύματα», πρέπει να τις δημοσιοποιεί. Αν διαβάσετε προσεκτικά την Έκθεση των Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης είναι σίγουρο ότι θα σας γεννηθεί η περιέργεια για το σκεπτικό των επικαλούμενων απαλλακτικών δικαστικών αποφάσεων και βουλευμάτων.
Κ. Περγαντά υπάρχουν και οι πολιτικές ευθύνες πέρα από απαλλαγές. Ας μη μπλέξουμε με το δίλημμα του ......νόμιμου και ηθικού.

Ας μη ξεχάσουμε ότι εκτός από τα ονόματα των στελεχών της ΝΑΒ που δημοσιεύθηκαν, υπάρχουν και τα ονόματα 19 εταιρειών που αναφέρονται στην έκθεση. Δεν πρέπει ο Νομάρχης να μας πει αν τουλάχιστον αυτές, μετά από δυο χρόνια, έχουν συμμορφωθεί πλήρως με τα ευρήματα της έκθεσης και ό,τι επιβάλλει ο νόμος; Εδώ είναι που πραγματικά "ανοίγει" το θέμα Ασωπός.

Μετά την απάντηση του κ. Περγαντά ήρθαμε σε επικοινωνία με τον κ. Τρεμόπουλο ευρωβουλευτή των οικολόγων πράσινων και είχαμε μια ολιγόλεπτη συζήτηση.

Ρωτήσαμε τον κ. Τρεμόπουλο εάν θα επανέλθει στο θέμα με νέες δηλώσεις. Και μας δήλωσε ότι «το θέμα είναι αρκετά σοβαρό. Μέχρι στιγμής προσπαθούμε να βρούμε τις δικαστικές αποφάσεις που επικαλείται ο Νομάρχης. Θα υπάρξει εκ νέου τοποθέτησή μου εφόσον εξετάσουμε πρώτα τις αποφάσεις».

Στην ερώτησή μας αν ο κ. Περγαντάς επικοινώνησε μαζί του .....
.....μετά τα δημοσιεύματα μας απάντησε ότι έστειλε το ακόλουθο μήνυμα:

Κύριε Τρεμόπουλε,
Για την πληρέστερη και αρτιότερη ενημέρωσή σας, θα ήθελα να σας κάνω γνωστό ότι σχετικά με την έκθεση ελέγχου των επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης «για την νομιμότητα και πληρότητα δικαιολογητικών των αδειών διάθεσης υγρών αποβλήτων 19 εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή του Ασωπού ποταμού» και η οποία εκδόθηκε τον Μάρτιο του 2008 αναφερόμενη σε πιθανές ποινικές ευθύνες εμού, των τότε αρμόδιων Αντινομαρχών και των υπαλλήλων της Διοίκησης, έχουν εκδοθεί τελεσίδικες αθωωτικές δικαστικές αποφάσεις και βουλεύματα.
(Σχετικά η με αριθμ.7958/08 απόφαση του Β΄ Τριμελούς Εφετείου Πλήμ/των Αθηνών και η με αριθμ. 27/2009 απόφαση του συμβουλίου Πλημμελειοδικών Λιβαδειάς).

Ο ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ
ΚΛΕΑΡΧΟΣ ΠΕΡΓΑΝΤΑΣ

(Τελικά από δημοσιεύσεις διαπιστώνουμε ότι το ίδιο μήνυμα έστειλε παντού)
Ο κ. Τρεμόπουλος συνέχισε: «Μετά την απάντηση ακολούθησε επικοινωνία με τον κ. Περγαντά και του ζητήθηκαν οι σχετικές δικαστικές αποφάσεις που επικαλείται, δυστυχώς απέφυγε να μας τις στείλει».

Εν αναμονή της εξέτασης των δικαστικών αποφάσεων, ο κ. Τρεμόπουλος δεν θέλησε να τοποθετηθεί περισσότερο στο θέμα. Περιορίστηκε στην παρακάτω δήλωση θέτοντας ταυτόχρονα τα ερωτήματα που πρέπει επιτέλους να απαντηθούν.

«Ο Νομάρχης πρέπει να δώσει ολόκληρη την αθωωτική απόφαση στη δημοσιότητα ώστε να απαντηθούν μια σειρά από ερωτήματα. Όμως ακόμη και να υπάρχει η απόφαση που λέει ο Νομάρχης, δεν σημαίνει ότι δεν φταίει κανείς για την μόλυνση του Ασωπού. Γιατί δεν γνωρίζουν τις δικαστικές αποφάσεις οι φορείς και οι πολίτες της Βοιωτίας; Μήπως οι λόγοι της απαλλαγής δεν σχετίζονται με το πόρισμα αλλά με άλλες καταγγελίες; Υπάρχει συγκάλυψη από κάποιους άλλους;


Πρέπει να μάθουμε επιτέλους ποιος φταίει τελικά για την καταστροφή του Ασωπού, ποιοι ευθύνονται για μια δολοφονία που γίνεται για χρόνια, να μάθουμε αν έκανε ελέγχους η Νομαρχία, ποια πρόστιμα επέβαλε και σε ποιους».

Μετά την συζήτηση με τον κ. Τρεμόπουλο κύκλοι συνεργατών του μας ανέφεραν:
«Πριν από τη δημοσιοποίηση της Έκθεσης και των ονομάτων επικοινωνήσαμε τόσο με την Υπηρεσία που είχε συντάξει την Έκθεση όσο και με τους τοπικούς φορείς που αγωνίζονται επί χρόνια για το θέμα του Ασωπού. Κανείς τους δεν μας ενημέρωσε για τις αποφάσεις που επικαλείται ο κ. Περγαντάς. Ειδικά οι τοπικοί φορείς όπως το ΙΤΑΠ είναι κατηγορηματικοί ότι έμαθαν για τις αποφάσεις αυτές από την τωρινή απάντηση του κ. Περγαντά.»

«Σημειώνουμε πως η συγκεκριμένη διαδικασία του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κινήθηκε από τους τοπικούς φορείς πολιτών και όχι από τη Νομαρχία που θα είχε κάθε λόγο να το κάνει με δική της πρωτοβουλία αν όντως πίστευε ότι οι δυνάμεις της δεν επαρκούσαν για να ελέγξει την κατάσταση. Η Νομαρχία Βοιωτίας μάλιστα ακόμα και σήμερα εξακολουθεί να αντιδικεί στο ΣτΕ με τους κατοίκους που αγωνίζονται για την ανάκληση των αδειών που η ίδια η Έκθεση επισημαίνει ως παράνομες.»

«Προς το παρόν και περιμένοντας να δούμε τα κείμενα των δικαστικών αποφάσεων που μας έχουν υποσχεθεί να μας στείλουν από τη Νομαρχία Βοιωτίας, επισημαίνουμε ότι οι πολιτικές ευθύνες δημόσιων προσώπων είναι κάτι διαφορετικό από τις ποινικές και αναρωτιόμαστε για τους λόγους μιας τέτοιας μυστικότητας (ακόμα και από τους ενδιαφερόμενους τοπικούς φορείς που είχαν κινήσει το θέμα του Ασωπού όσο και από την ίδια την κοινή γνώμη της Βοιωτίας) σε μια υπόθεση που αφορά καταφανώς το δημόσιο συμφέρον.»

«Όπως και νάχει το πράγμα, η πρώτη από τις αποφάσεις αυτές δεν μπορεί να προέκυψε από το πόρισμα, που στέλνει την υπόθεση στον εισαγγελέα. Η πρώτη απόφαση έχει ημερομηνία 2008, άρα αφορά παλιά υπόθεση. Η δεύτερη είναι βούλευμα, συνεπώς είναι πιθανό να σχετίζεται με την αναφορά των επιθεωρητών... Αλλά μπάζει ΠΟΛΥ: σημαίνει πως, μέσα σε 1,5 χρόνο ΤΟ ΠΟΛΥ η αναφορά έφτασε στον εισαγγελέα, διενεργήθηκε προκαταρκτική εξέταση, όπως γίνεται συνήθως, επέστρεψε στον εισαγγελέα, ο εισαγγελέας άσκησε δίωξη, διενεργήθηκε ανάκριση ή προανάκριση, και η υπόθεση παραπέμφηκε για την έκδοση βουλεύματος, ο εισαγγελέας συνέταξε εισήγηση στο συμβούλιο, το συμβούλιο συνεδρίασε και έβγαλε και απόφαση... κάτι τέτοιο, με τους κανονικούς ρυθμούς της δικαιοσύνης ΚΑΙ ΕΦΟΣΟΝ ΥΠΗΡΧΑΝ ΑΠΟΧΡΩΣΕΣ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ θα έπαιρνε ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 3 χρόνια (χωρίς αποχρώσεις ενδείξεις, 4 και βάλε...): πολύ βιάση για ένα απαλλακτικό βούλευμα!»

13 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

εξαιρετικό ρεπορτάζ. είναι καλό να μπαίνουν τα κομμάτια του πάζλ στην θέση τους για να γνωρίζουμε το who is who των πολιτικών και της πολιτικής τους. Αυτό που ίσως θα έχει ενδιαφέρον να εξετάσετε είναι η ταύτιση της πλευράς Περγαντά ( ΠΑΣΟΚ ) και της πλευράς Ρούσαρη ( ΝΔ )οσον αφορά στις αποφάσεις χωροθέτησης , αδειοδότησης και έγκρισης περιβαλλοντικών όρων στις βιομηχανίες περιοχής Οινοφύτων , οι οποίες είναι ομόφωνα ψηφισμένες από τις δυο παρατάξεις. Λάβετε υπ οψη σας ότι την εποχή για την οποία μιλάμε την χώρα κυβερνούσε η ΝΔ !! Επίσης θα ήθελα πολυ να διαβάσω μια συνέντευξη του αρμόδιου αντινομάρχη για τον ελεγκτικό μηχανισμό που υπάρχει , πως στελεχώνεται , ποιό το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του , ποιές οι αρμοδιότητες, ποια η συχνότητα ελέγχου και ποιός ο μέχρι σήμερα απολογισμός έργου.

Antonis είπε...

Εχτές στο STAR Κεντρικής Ελλάδας έσπευσαν να καλύψουν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ Περγαντά, Αγάτσα, Τσόνογλου και ο Νεοδημοκράτης βουλευτής Γιαννάκης και ο πολιτευτής Καράμπελας. Ακούστε δεν υπάρχει συγκάλυψη:

Δεν τίθεται ζήτημα πολιτικής συγκάλυψης, είχαμε αναδείξει και αναγάγει τη ρύπανση του Ασωπού ποταμού και της ευρύτερης περιοχής σε εθνικό πλαίσιο», επεσήμανε σε δηλώσεις του ο βουλευτής της Ν.Δ. στη Βοιωτία Μιχάλης Γιαννάκης, απαντώντας στους ισχυρισμούς, του ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλη Τρεμόπουλου, που έκανε λόγο για παιχνίδι διαπλοκής και των δύο μεγάλων κομμάτων, ενώ κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι ασκούσε επιρροή στο Σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος. Παράλληλα, στο πλευρό του Νομάρχη Βοιωτίας και των συνεργατών του, που αναφέρονται στη λίστα με τα πρόσωπα που φέρουν ευθύνες, τάσσεται ο πολιτευτής της Ν.Δ. Γιάννης Καράμπελας σε περίπτωση που προκύψει ζήτημα δικαιοσύνης.

Ανώνυμος είπε...

περγαντά περιμένουμε να δώσεις τις αποφάσεις

Ανώνυμος είπε...

ρε δεν κοιτάτε τα χάλια σας με τον περγαντά τα βάλατε;

Ανώνυμος είπε...

Εξαιρετικές ανακρίβειες του "κύκλου των συνεργατών", που είναι εξ΄ίσου ανακριβής και αόριστος.
Ο Περγαντάς έδωσε συγκεκριμένα στοιχεία για τις αποφάσεις, κι εκείνοι που τον κατηγορούν να πάνε να τις βρουν. Κανένας δεν υποχρεούται να αποδεικνύει την αθωότητά του, αλλά αυτός που κατηγορεί να αποδεικνύει την ενοχή. Τέλος.

Antonis είπε...

Ναι ρε ανώνυμε 12:17 είναι υποχρεωμένος να απαντά είναι αιρετός και πρέπει να δίνει λόγο στους πολίτες. Αν υπάρχουν οι αποφάσεις ας τις δώσει. Ας μας πει όμως ο Περγαντάς τουλάχιστον τι συμβαίνει με τις εταιρείες, έχουν συμμορφωθεί μετά από 2 χρόνια; Έχει κάνει κάτι; Αυτό είναι η ουσία να υπάρξει επιτέλους αλλαγή στην ιστορία Ασωπός

Ανώνυμος είπε...

Δεν χρειάζεται καμια υστερία. Η ΝΑΒ έχει ιστοσελίδα και μπορεί εκεί να αναρτήσει όλες τις αποφάσεις νομαρχιακών συμβουλίων και όλα τα βουλεύματα και τις αποφάσεις δικαστηρίων. σε περιπτωση που δεν το έχει σκεφτεί κανείς δηλαδή.....

Ανώνυμος είπε...

Η τελευταία σου φράση antonis είναι το ζητούμενο. Οι προσπάθειες να έχουν κοινή΄συνισταμένη, με όφελος το δημόσιο συμφέρον. κατά τ΄άλλα οι πολιτικές κόντρες είναι για κατανάλωση και για αποκόμιση εντυπώσεων.
Οι πολιτικοί και οι πολίτες είναι εκ των πραγμάτων από διαφορετική θέση και γι΄αυτό η κοινή οπτική στα πράγματα αποτελεί ουτοπία.

Yannis Zabetakis είπε...

http://environmentfood.blogspot.com/2010/01/blog-post_08.html

Yannis Zabetakis είπε...

http://environmentfood.blogspot.com/2010/01/blog-post_09.html

συνέντευξη για Περγαντά κλπ

Βοιωτικά είπε...

Ποιούς εννοεί ο ευγενής ανώνυμος όταν λέει
"ρε δεν κοιτάτε τα χάλια σας με τον περγαντά τα βάλατε;"

Ας σοβαρευτείτε: τα εκλεγμένα πρόσωπα όταν παραπέμπονται απο τον επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης και κατηγορούνται απο ένα ευρωβουλευτή
οφείλουν έστω και κατόπινω εορτής να δημοσιοποιήσουν τις αποφάσεις που επικαλούνται.

Βοιωτικά είπε...

Ποιούς εννοεί ο ευγενής ανώνυμος όταν λέει
"ρε δεν κοιτάτε τα χάλια σας με τον περγαντά τα βάλατε;"

Ας σοβαρευτείτε: τα εκλεγμένα πρόσωπα όταν παραπέμπονται απο τον επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης και κατηγορούνται απο ένα ευρωβουλευτή
οφείλουν έστω και κατόπινω εορτής να δημοσιοποιήσουν τις αποφάσεις που επικαλούνται.

Yannis Zabetakis είπε...

http://www.zabetakis.net/?p=2113

ο Ασωπός είναι πεντακάθαρος αλλά τα καρότα έχουν πρόβλημα!!!