Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2009

Υπό αναθέωρηση η ρύθμιση για τα τέλη κυκλοφορίας

Πρόβλημα με τα τέλη κυκλοφορίας αναγνώρισε ο Γιώργος Παπανδρέου



Μετά τις διαμαρτυρίες των πολιτών για τα υπέρογκα, σε πολλές περιπτώσεις, τέλη κυκλοφορίας και τη συρροή πολιτών στις Εφορίες για κατάθεση πινακίδων, ο πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι υπάρχει πρόβλημα με τη συγκεκριμένη ρύθμιση, η οποία θα αλλάξει από του χρόνου.

Μιλώντας την Τρίτη το μεσημέρι με δημοσιογράφους στο Μέγαρο Μαξίμου o Γιώργος Παπανδρέου απέδωσε το πρόβλημα στην έλλειψη επαρκούς χρόνου διαβούλευσης, για να εντοπιστούν όσοι αδικούνται και τόνισε ότι όλη αυτή η διόρθωση που θα υπάρξει θα αποδείξει ότι η κυβέρνηση ακούει τους πολίτες.


«Είμαστε κυβέρνηση που ακούει και αν χρειαστεί, αναθεωρεί τα λάθη της. Είναι σε γνώση μας οι αδικίες, το οικονομικό επιτελείο τις έχει κατά νου και θα τις διορθώσει» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, ο κ. Παπανδρέου άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να γίνει συμψηφισμός με τα τέλη του 2011, να διορθωθούν δηλαδή αναδρομικά οι αδικίες.

Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών έδινε παράταση για την πληρωμή των τελών μέχρι τις 15 Ιανουαρίου, δίνοντας μάλιστα τη δυνατότητα εξόφλησης όχι μόνο στις εφορίες, αλλά και μέσω τραπεζών και ΕΛΤΑ.

Με τις νέες ρυθμίσεις για τα τέλη κυκλοφορίας σημαντικές επιβαρύνσεις προκύπτουν σε όσους διαθέτουν οχήματα πάνω από 1.929 κυβικά εκατοστά καθώς και παλαιά οχήματα άνω των 1.358 κυβικών εκατοστών.

Για να απαλλαγούν από τα νέα, τσουχτερά τέλη κυκλοφορίας, χιλιάδες κάτοχοι ΙΧ συρρέουν τις τελευταίες ημέρες στο γκισέ της Εφορίας σχηματίζοντας ουρές για να καταθέσουν τις πινακίδες των αυτοκινήτων τους.

Πρόκειται κυρίως για κατόχους αυτοκινήτων δεκαετίας και άνω, χαμηλών κυρίως εισοδημάτων, οι οποίοι δεν μπορούν ούτε να τα πουλήσουν, αφού τα χρήματα που θα εισπράξουν είναι ελάχιστα, ούτε τα νέα τέλη αντέχουν να πληρώσουν.

Σε πολλές εφορίες ο αριθμός κατάθεσης πινακίδων έχει αυξηθεί στο διπλάσιο σε σχέση με πέρυσι, ενώ δεν λείπουν και περιπτώσεις που η αύξηση αγγίζει και το 200%, προκαλώντας, μεταξύ άλλων, «βραχυκύκλωμα» στις Υπηρεσίες.

Διαβάστε επίσης: Προσφυγή ΙΝΚΑ κατά του Δημοσίου για τα τέλη κυκλοφορίας και το υπόδειγμα καταγγελίας Δικαστικής Προσφυγής για τους πολίτες

Δεν υπάρχουν σχόλια: